Lažna nagradna igra Robota: Umjesto nagrade pretplata na igrice 

Na Facebook stranicama koje kradu vizualni identitet trgovačkog lanca Robot dijele se lažne nagradne igre koje manipulativno navode korisnike/ce da se pretplate na servis za igrice.

Foto: Freepik

Na Facebook stranici 𝙍𝙤𝙗𝙤𝙩 𝘽&𝙃 je 5.3.2023. objavljena lažna nagradna igra u formi “životnog događaja”, u kojoj trgovinski lanac Robot navodno nagrađuje korisnike/ce koji čestitaju rođendan ovom lancu u komentarima. U objavi je navedeno: 

Za proslavu rođendana RobotB&H, @RobotB&H tim šalje 800 specijalnih poklon paketa svima koji žele "SREĆAN ROĐENDAN" do 6. marta. Srećno!

Administratori stranice 𝙍𝙤𝙗𝙤𝙩 𝘽&𝙃 su u komentaru objavili da je za osvajanje nagrade potrebno i podijeliti objavu. Komentar sadrži i link na eksternu stranicu na kojoj se učenici/e “nagradne igre” trebaju prijaviti.

🔴PAŽNJA'' USLOVI ZA POBJEDNIKA PODELITE OVU OBJAVU SA SVOJIM TIMOM 15-20 I PRATITE STRANICU,,
Preuzmi svoju nagradu sada prije nego što je nestane. PRIJAVITE SE OVDJE 👉 

Objava je zabilježila preko 2.000 interakcija. 

Slične “nagradne igre” koje zloupotrebljavaju vizualni identitet trgovačkog lanca Robot objavljivane su i ranije na Facebooku, također u formi “životnog događaja” i sa sličnim opisom. Ove godine objavljene su 2. marta na stranici 𝐑𝟎𝐛𝟎𝐭 𝐁&𝐇 , 1. februara na stranici 𝐑𝐨𝐛𝐨𝐭 𝐁&𝐇, te 30. janura 2023 na stranici 𝐑𝐨𝐛𝐨𝐭_𝐁&𝐇. Prošle godine je objavljene su 13. septembra na stranici 𝐑𝐨𝐛𝐨𝐭 𝐁&𝐇, 2. septembra na stranici 𝐑𝐨𝐛𝐨𝐭 𝐁&𝐇, 31. jula na stranici 𝐑𝐨𝐛𝐨𝐭 𝐁&𝐇 i 29. jula na stranici 𝐑𝐨𝐛𝐨𝐭 𝐁&𝐇. Sve ove Facebook stranice nastale su istoga ili dan prije nego su na njima objavljene nagradne igre. Ni jedna od ovih stranica nema drugih objava osim “nagradnih igara”.

Cilj prevare
 

Facebook Stranica 𝙍𝙤𝙗𝙤𝙩 𝘽&𝙃 kreirana je 5. marta, odnosno istoga dana kada je i objavljena “nagradna igra”, i nema drugih objava. 

Zvanična Facebook stranica lanca Robot kreirana je 19. juna 2013. godine i na njoj se nalaze podaci poput linka koji vodi na zvaničnu web stranicu, broja telefona i e-mail adresa. Osim toga, ova stranica ima mnoštvo objava, a u posljednjoj objavi iz 10.3.2023. na ovoj stranici nalazi se katalog akcijskih cijena u Robotu. Na ovoj stranici je 1.3.2023. godine objavljena nagradna igra povodom 8. marta u kojoj je podjela objave također jedan od uslova za učešće. No, za razliku od nagradnih igara na lažnim stranicama, ovdje nema uputstva koji vodi na eksterni link.

Kao uslov učestvovanja u lažnoj nagradnoj igri potrebno je, kako se navodi, registrovati se na stranici do koje se dolazi putem linka u komentaru i koji navodno vodi do zvanične stranice Robota.  No, ni izgled, a ni domena ne ukazuju na to da se radi o službenoj stranici Robota. 

Na ovoj stranici se korisnici/ce navode da se kliknu polje označeno kao “Registruj se”, čime bivaju preusmjereni na drugu web stranicu na kojoj je moguće odabrati telefonskog operatera i registrovati se na preplatničku uslugu koju pruža firma GoMobee LTD. 

Klikom na polje Uvjeti i odredbe dolazi se do informacije da se radi o pretplatničkoj usluzi. Na ovoj stranici je navedeno da se radi o usluzi koja pruža pristup igricama i naplaćuje se 6 KM sedmično uz telefonski račun, sve dok korisnik/ca ne zatraži obustavu usluge putem SMS poruke.

Dakle, obećanjem učešća u nagradnoj igri, lažne Facebook stranice navode korisnike/ce da se pretplate na korisnički servis za igrice. Osim toga, navodeći korisnike/ce da podijele objavu, administratori ovakvih Facebook stranica nastoje prikupiti što više pratitelja/ica. 

Raskrinkavanje je i ranije pisalo o sličnim prevarama u kojima se koriste lažne nagradne igre (1, 2, 3, 4). Motivi ovakvih prevara su različiti, od prikupljanja što većeg broja pratitelja/ca na Facebook stranicama do krađe ličnih, pa i finansijskih podataka ili navođenja na pretplatu za servis. 

Kako bi ovakve stranice bile uklonjene, najbolje ih je prijaviti Facebooku. 

Kako prijaviti stranice s lažnim nagradnim igrama?

- Otvorite stranicu i kliknite na polje s tri tačke koje se nalazi pored polja za pretragu označenog simbolom lupe. 

- Izaberite opciju “Report Page/Prijavi stranicu”.

- U prozoru koji se pojavi izaberite opciju “Scams and fake pages” ili “Prevare i lažne stranice”, zatim “Fake page” ili “Lažna stranica”.

- Nakon toga pojavit će se prozor s posljednjim korakom u prijavi, u kom trebate samo kliknuti “Done” - tj. “Gotovo”.

Kako prijaviti lažnu stranicu putem mobilnog telefona?

- Kada otvorite Facebook stranicu na mobilnom telefonu, opcija “Report/Prijavi” nalazi se u gornjem dijelu vašeg ekrana i označena je s tri tačkice, pored opcije slanja poruke stranici. Kliknete na tri tačke i dalji proces je isti.

Shodno gore navedenim činjenicama, objavu lažne nagradne igre Robota na Facebooku ocjenjujemo kao lažnu vijest.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Alena Beširević Objavljeno: 10. 03. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Zelenski u New Yorku nije dočekan porukom “slava urinu”

Brojni mediji domaćeg govornog područja objavili su članke s navodima da je...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Lažna vijest
Namirnice sa šelakom ne sadrže insekte

Snimci korištenja aplikacije koja očitava bar kodove na namirnicama i preds...

Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama
Požare na Havajima nije uzrokovao laser niti su to predvidjeli “Simpsoni”

Nakon razornih požara na Havajima, teoretičari/ke zavjere dijele snimke s o...

Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me