Lažne nagradne igre na Facebook stranici Vaš Dom

Facebook stranica Vaš Dom u kratkom periodu objavila je nekoliko lažnih nagradnih igara i na taj način privukla veliki broj pratitelja/ki.

Foto: Freepik.com

Na Facebook stranici Vaš Dom 21. juna 2022. godine objavljena je nagradna igra u kojoj korisnici/e navodno mogu osvojiti montažne bazene. U objavi se, uz fotografiju “nagrade”, navodi:

U susret toplim ljetnim danima naša firma je  odlučila pokloniti 10 montažnih bazena potpuno besplatno. Sve što treba jeste da lajkujete našu stranicu i podijelite ovu objavu!

Objava je do vremena pisanja ove analize podijeljena više od 1.500 puta.

Istog dana, na ovoj Facebook stranici objavljena je još jedna “nagradna igra” u kojoj su obećane ugaone garniture za pet korisnika/ca. Uz fotografije “nagrada”, u objavi se navodi:

U narednih 48 sati odlučili smo usrećiti naših 5 vjernih fanova sa prekrasnim ugaonim garniturama sa slika. Da bi učestvovali u ovoj nagradnoj igri potrebno je lajkovati našu stranicu i podijeliti ovu objavu!

Ova objava podijeljena je više od 620 puta do vremena pisanja analize. 

U navedenim objavama ne precizira se na koji se način biraju pobjednici/e niti kada će i kako biti obaviješteni o nagradi. 

Šta su činjenice?

Facebook stranica Vaš Dom, prema podacima iz sekcije Page Transparency na Facebooku, kreirana je 17. juna 2022. godine, samo četiri dana prije objave pomenutih “nagradnih igara”. Do vremena pisanja ove analize stranica je prikupila više od 3.500 pratitelja/ki. 

Na samoj stranici nisu dostupne nikakve informacije o vlasništvu niti se u navedenim objavama navodi ko “nagrađuje” korisnike/ce. 

Obrnuta pretraga fotografija iz ovih objava pokazuje da su na internetu bile dostupne i ranije. Kada je riječ o montažnom bazenu, fotografiju smo pronašli na stranici firme Pool Set iz Srbije. Na ovoj stranici je fotografija montažnog bazena objavljena u svrhu njegove prodaje te se navode i specifikacije proizvoda. 

Pet fotografija ugaonih garnitura originalno su objavljene na Facebook stranici Salon Namještaja Bellini Livno. Sve su dostupne u sekciji “Fotografije” na ovoj stranici, a originalno su objavljene u martu (1, 2) , aprilu (1, 2) i maju 2022 (1). 

Iako se u “nagradnoj igri” s ugaonim garniturama navodi da će pet korisnika/ca biti nagrađeno u narednih 48 sati, ni nakon isteka tog perioda u vrijeme pisanja ove analize nema dokaza da je neko nagrađen. U komentarima na objavi, ili bilo gdje drugo na stranici, ne navode se imena dobitnika/ca. 

Čest razlog pokretanja ovakvih “nagradnih igara” jeste građenje baze pratitelja/ki na stranici u svrhu kasnijeg korištenja za druge namjene ili njene prodaje. Raskrinkavanje je o sličnim lažnim nagradnim igrama pisalo u više navrata (1, 2, 3, 4, 5). 

Nekada su razlozi za objavljivanje lažnih nagradnih igara znatno opasniji, poput krađe ličnih podataka ili nanošenja finansijskih gubitaka korisnicima/ama (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8). 

Ukoliko naiđete na ovakve stranice, najbolje što možete da uradite jeste da ih prijavite Facebooku, kako bi što prije bile uklonjene. U nastavku možete pronaći kratko objašnjenje kako to učiniti. 

Kako prijaviti stranice s lažnim nagradnim igrama?

- Otvorite stranicu i kliknite na polje s tri tačke koje se nalazi pored polja za pretragu označenog simbolom lupe; 

- Izaberite opciju "Report Page/Prijavi stranicu";

- U prozoru koji se pojavi izaberite opciju "Scams and fake pages" ili “Prevare i lažne stranice”, zatim “Fake page” ili “Lažna stranica”;

- Nakon toga, pojavit će se prozor s posljednjim korakom u prijavi, u kom trebate samo kliknuti "Done" - tj. “Gotovo”;

Kako prijaviti lažnu stranicu putem mobilnog telefona?

- Kada otvorite Facebook stranicu na mobilnom telefonu, opcija "Report/Prijavi" nalazi se u gornjem dijelu vašeg ekrana i označena je s tri tačkice, pored opcije slanja poruke stranici. Kliknete na tri tačke i dalji proces je isti.

Shodno činjenicama, nagradne igre objavljene na stranici Vaš Dom ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 24. 06. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
FDA ne nameće vještačku so sa “mRNA hemikalijama”

Na internetu se dijeli teorija zavjere prema kojoj američka Uprava za hranu...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Lažni portali, “posuđene” fotografije i brzo bogaćenje

Nekoliko sumnjivih stranica na internetu čitateljima/kama "nudi" brzu zarad...

Lažna vijest
Lažna vijest
Da li boja taksija u Barseloni ima veze sa smrću Gaudija?

Već nekoliko godina na našem govornom području dijele se netačne tvrdnje da...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me