Ne, Coca-Cola ne organizuje nagradnu igru sa posuđem

Facebookom se dijeli poziv za učešće u nagradnoj igri u kojoj navodno korisnici/ce ove mreže mogu da osvoje Coca-Cola set posuđa. U pitanju je prevara sa ciljem povećanja broja lajkova na stranici koja je navodnu igru pokrenula.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti;

Na Facebook stranici Savršeni recepti za vas je 29.11.2020. objavljen status o nagradnoj igri u kojoj se navodno poklanja Coca-Cola set posuđa. Kako se navodi u statusu, da bi se učestvovalo u ovoj “igri”, potrebno je lajkati pomenutu Facebook stranicu, podijeliti objavu u tri grupe te u komentaru napisati “želim set”.

🎁🎉🎉Dragi naši,bliže se novogodišnji praznici i vrijeme je darovanja,i mi smo odlučili da našim vjernim članovima poklonimo ovaj prelijepi Coca-Cola set. Tri najsretnija dobitnika imat če priliku da uživaju u kulinarstvu sa ovim prekrasnim posuđem,a da bi učestvovali potrebno je sljedeće:
1. Obavezno lajkati stranicu Savršeni recepti za vas
2.Podijelite u minimalno tri grupe
3.Napišite u komentar "Želim set"
🎁Nagradna igra traje do 15.12 kada cemo imena dobitnika objavit na nasoj stranici,putem aplikacije random.org ! Sretno svima🎁🍀🍀

Objava je do trenutka pisanja ove analize zabilježila 2.200 reakcija, 2.400 komentara, te je podijeljena 8.600 puta.
Status o navodnoj nagradnoj igri objavila je 30.11.2020 i korisnica Facebooka Judit Lukaci u grupi Najljepše slike za vas….
Na zvaničnoj Facebook stranici Coca-Cola Bosna i Hercegovina ne postoji objava o bilo kakvoj aktuelnoj nagradnoj igri ove kompanije. 
Jedino što smo u vezi sa nagradnim igrama pronašli na ovoj stranici je status objavljen 5. maja 2020. godine o tome da su nagradne igre na različitim Facebook stranicama - prevara.

Obavještavamo sve Coca-Cola fanove o pojavi nagradne igre na Facebook stranicama i grupama koje tvrde da je nagradna igra organizovana u saradnji sa Coca-Cola BiH. Navedena nagradna igra nije organizovana niti sponzorisana od strane Coca-Cola kompanije, te se ovom prilikom ograđujemo od te aktivnosti i skrećemo pažnju javnosti da je u pitanju prevara.
Obzirom da je riječ o prevari, molimo vas da takve i slične stranice prijavite, te da svoje lične podatke ne otkrivate neprovjerenim izvorima.
Jedina zvanična Facebook stranica na kojoj možete pronaći sve Coca-Cola novosti, informacije i promocije je http://spr.ly/618017Bug

O prevari maskiranoj u nagradnu igru pisao je naš partnerski portal Faktograf iz Hrvatske, u analizi objavljenoj 13.5.2020. godine, koju je i tada objavila stranica Savršeni recepti za vas:

(...)“Obavještavamo sve Coca-Cola fanove o pojavi nagradne igre na Facebook stranicama i grupama u kojima se navodno dijeli Coca-Cola set posuđa. Navedena nagradna igra nije organizirana niti sponzorirana od strane The Coca-Cola Company niti Coca-Cola HBC, te se ovom prilikom ograđujemo od te aktivnosti i bilo kakve odgovornosti vezane uz nju. Jedini službeni Coca-Cola kanali na društvenim mrežama, na kojima možete pronaći sve Coca-Cola novosti, informacije i promocije, su Facebook stranica te Instagram profil @cocacolahr”, obavijest je koju je Coca – Cola objavila na svojoj službenoj Facebook stranici.
Na raniji upit Faktografa jesu li ikako povezani s navodnom nagradnom igrom koja se sa stranice “Savršeni recepti za vas” počela dijeliti trećeg svibnja ove godine iz kompanije su također odgovorili da “nije organizirana niti sponzorirana od strane The Coca-Cola Company niti Coca-Cola HB”.(...)

Zašto postoje ovakve stranice i kako ih prijaviti?

Kako da prijavite stranice sa lažnim nagradnim igrama?

- Otvorite stranicu i kliknite na polje sa tri tačke koje se nalazi pored polja "Share" ili "Dijeli", ukoliko koristite Facebook na našem jeziku

- Izaberite opciju "Report/Prijavi"

- U prozoru koji se pojavi izaberite opciju "Scams and fake pages" ili “Prevare i lažne stranice”, zatim “Fake page”, odnosno polje “Lažna stranica”

- Nakon toga će se pojaviti prozor sa posljednjim korakom u prijavi, u kojem trebate samo kliknuti "Done", tj. “Gotovo”

Kako prijaviti lažnu stranicu putem mobitela?

- Kada otvorite Facebook stranicu na mobitelu, opcija  "Report/Prijavi" se nalazi u gornjem dijelu vašeg ekrana i označena je sa tri tačkice, pored opcije slanja poruke stranici. Kliknete na tri tačke i dalji proces je isti

Na kraju, Facebook stranice za koje sumnjate da organizuju lažne nagrade igre možete prijaviti i redakciji Raskrinkavanja na Facebooku ili putem opcije “prijavite članak” na našem sajtu, koja je dostupna na ovom linku.

Problemom lažnih igara na internetu i razlozima njihovog postojanja detaljnije smo se bavili u analizama koje možete pročitati na linkovima u nastavku.

U navedenim analizama smo istakli da takve stranice postoje ili zbog krađe identiteta ili zbog trgovine stranicama. Kada je riječ o krađi identiteta, lažnom nagradnom igrom se nastoji doći do ličnih podataka korisnika/ca na osnovu kojih se mogu, primjera radi, kreirati profili na online kladionicama. U slučaju trgovine stranicama, cilj je stvoriti stranicu sa što je više moguće pratitelja/ki, koja se potom može prodati.

Analiza
Krađa podataka i dalje traje

Pogledajte listu još uvijek aktivnih lažnih stranica i nagradnih igri.

10.11.2018


Analiza
Lažne nagradne igre i krađa podataka

Već smo tri puta pisali o lažnim nagradnim igrama. U ovom nastavku, ponovo...

06.08.2019

O tome kako se Facebook stranice služe različitim prevarama kako bi privukli što više lajkova, Raskrinkavanje je pisalo u nekoliko analiza.

O primjerima lažnih igara u kojim se navodno poklanjaju kuće, te stranicama koje ih dijele, Raskrinkavanje je detaljno pisalo u analizi objavljenoj 22.5.2020. koju možete pročitati na linku ispod:
 

Lažna vijest
Ne, niko ne poklanja montažnu kuću: Lažne nagradne igre još uvijek popularan način prikupljanja lajkova

Lažne nagradne igre na Facebooku još uvijek su popularne. Ovaj put stranica...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti 22.05.2020

I u junu ove godine smo u zasebnoj analizi upozoravali čitatelje/ke da lajkom ne mogu osvojiti ni kuhinju, ni mobilni telefon, ni laptop. Detaljnije o stranicama koje smo tom prilikom identifikovali kao lažne, odnosno one koje organizuju lažne nagrade igre, čitajte u analizi na linku ispod:

Lažna vijest
Lajkom se ne može do kuhinje, laptopa ili mobilnog telefona: Lažne nagradne igre na Facebooku

Facebook stranica "Dnevna Doza Pozitive" samo je jedna od mnogih koje pokuš...

Lažna vijest 17.06.2020

Osim prikupljanja lajkova, različite Facebook stranice se koriste prevarama čiji cilj nije samo prikupljanje lajkova nego i mnogo opasniji ciljevi, poput krađe ličnih podataka, uključujući i one finansijske.

Stranica koja koristi ime Novaka Đokovića za krađu ličnih podataka korisnika/ca Facebooka “operiše” po ustaljenom principu: registracija stranice sa imenom poznatog tenisera, emitovanje “live” videa uz tvrdnju da će najbrži gledaoci dobiti novac, te slanje naivnih korisnika/ca na link gdje im se traži da ostave svoje lične podatke, a zatim brisanje stranice i otvaranje nove na kojoj sve kreće iz početka. Detaljnije o ovoj vrsti prevare čitajte u analizi koju je Raskrinkavanje objavilo 18.10.2020. na linku ispod:

Lažna vijest
“Novak djokovic live” - Još jedna prevara maskirana u nagradnu igru na Facebooku

Stranica koja koristi ime Novaka Đokovića za krađu ličnih podataka korisnik...

Lažna vijest 18.10.2020

O lažnim igrama, u kojima se navodno mogu osvojiti telefoni ili automobili marke BMW, pisali smo u dva navrata. Cilj ovih lažnih igara nije samo prikupljanje lajkova na stranicama, nego i prevara korisnika/ca kako bi ostavili/e svoje lične podatke. Detaljnije o lažnim nagradnim igrama u kojima ne možete osvojiti niti automobil niti telefon čitajte na linkovima ispod:

Analiza
Stare prevare u novom ruhu: Ne postoje "besplatni telefoni"

Na društvenim mrežama idalje se redovno pojavljuju lažne nagradne igre. Nek...

11.11.2019

Analiza
Stare prevare u novom ruhu: Ne postoji besplatni BMW ili besplatna montažna kuća

Na društvenim mrežama i dalje se redovno pojavljuju lažne nagradne igre. Ne...

14.11.2019

U dva navrata smo analizirali i lažne igre povezane sa popularnim domaćim lancima marketa Bingo i Tropic. U prvoj analizi smo ustanovili da je riječ o lažnoj Facebook stranici Bingo market sa lažnom igrom kao sredstvom prikupljanja lajkova i ličnih podataka. U drugoj analizi smo se bavili sličnom stranicom koja se predstavljala kao stranica marketa Tropic. Detalje pročitajte u analizama na linkovima ispod:

Lažna vijest
Lažna stranica trgovačkog lanca “Bingo”

Lažnu Facebook stranicu nije teško napraviti, niti su lažni profili i stran...

Lažna vijest 21.06.2018

Lažna vijest
“Nagradne igre” kojima se prikupljaju lični podaci na Facebooku: Nestao “Bingoo”, pojavio se “Tropic”

Nakon lažnog “Binga”, pojavio je i lažni “Tropic” koji od građana traži fot...

Lažna vijest 27.06.2018

O tome kako je lažna stranica aviokompanije Wizzair pokušala ukrasti bankovne podatke korisnika/ca, koji su lakovjerno povjerovali u nagradnu igru u kojoj su se navodno mogle osvojiti “dvije karte za letenje gdje god želite za samo 1 dolar”, čitajte detaljnije u analizi na linku ispod:

Lažna vijest
Iza lažne Wizzair stranice stoji krađa bankovnih podataka

Početkom juna, pojavio se portal koji podražava izgled stranice aviokompani...

Lažna vijest 29.06.2018

Objavu u kojoj se nude navodne “nagrade” ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Napomena: 18.1.2021.

Analiza je dopunjena identičnom objavom Facebook stranice Kuhajmo s ljubavlju koja je navodnu nagradnu igru objavila 17.1.2021. Objavu sa stranice Kuhajmo s ljubavlju ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 30. 11. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Prenošenje lažnih vijesti
Facebook stranice prikupljaju pratioce fotografijom “gladnog” dječaka uz izmišljenu priču kako je “nahranjen”

Brojne Facebook stranice dijele fotografije navodno potresnih ili emotivnih...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Agenda 21 nije tajni plan uvođenja kolektivizma, uprkos “zavjerološkim” tumačenjima američkog desničara

Na društvenim mrežama se dijeli video poznatog američkog “zavjerologa” G. E...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Lažne nagradne igre i stvarni novac: Veče sa Ivanom Ivanovićem

Lažne nagradne igre na društvenim mrežama su česta pojava. Neke od njih slu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me