Raskrinkavanje.ba

Stare prevare u novom ruhu: Ne postoji besplatni BMW ili besplatna montažna kuća

Na društvenim mrežama i dalje se redovno pojavljuju lažne nagradne igre. Neke od njih služe za prikupljanje lajkova na stranicama koje će kasnije biti prodane ili će biti korištene za dijeljenje linkova nekog portala. Sa druge strane, dio lažnih “nagradnih igara” postoji zbog prikupljanja ličnih podaci građana i građanki. U nastavku saznajte kako prijaviti lažne stranice kako bi što prije bile uklonjene.

 Raskrinkavanje je prije nekoliko dana objavilo analizu “Stare prevare u novom ruhu: Ne postoje "besplatni telefoni". Tema analize bile su lažne nagradne igre, od kojih su neke prikupljale lične podatke građana. Umjesto vaučera i novčanih nagrada koje su se navodno “dijelile” u lažnim nagradnim igrama o kojima smo pisali ranije, u novom valu lažnih nagradnih igara navodno su se dijelili mobilni telefoni. Međutim, vlasnici ovakvih stranica nisu se zaustavili samo na telefonima. Neki su “dijelili” BMW, a neki čitave montažne kuće. 

Krajem oktobra u inbox Raskrinkavanja stiglo je nekoliko prijava jedne Facebook stranice koja se lažno predstavlja pod imenom “BMW Bosna”. Jedan od čitatelja proslijedio nam je fotografiju koja je nastala sat vremena nakon što je na toj stranici objavljena lažna nagradna igra. Ne bi bilo ništa neobično u činjenici da se pojavila još jedna u nizu lažnih nagradnih igara o kojima smo više puta pisali. No, u ovoj “nagradnoj igri” navodno se poklanja ni manje ni više nego - BMW X6. 

U opisu objavljene fotografije stoji da je Mirza Hadžić, “generalni direktor BMW Bosna”, odlučio da “odradi jedno internacionalno darivanje”. 

Kao što je vidljivo na fotografiji, već nakon sat vremena objava je imala više od 1.000 reakcija. Drugi čitatelj koji nam je prijavio istu nagradnu igru, poslao nam je fotografiju nastalu dan nakon objavljivanja, kada je lažna nagradna igra već imala više od 7.000 reakcija, 8.000 dijeljenja i 9.000 komentara.

Osoba na fotografiji nije Mirza Hadžić, niti je “direktor BMW Bosna” - na slici je zapravo Peter Kronschnabl, direktor BMW predstavništva u Indiji. Fotografija je nastala još 2009. godine tokom predstavljanja BMW-ovog modela X6, a o svemu tome pisao je još 2014. portal “Hoax-slayer”, koji prati i upozorava na prevare po društvenim mrežama. U njihovoj analizi navodi se da je, u verziji ove lažne nagradne igre na engleskom jeziku, osoba sa fotografije predstavljena kao “Kevin M.James, menadžer BMW marketing grupe”.

U odgovoru na upit redakcije Jabuka TV-a, iz BMW Centra Tomić su potvrdili da se radi o lažnoj nagradnoj igri te naveli da ne znaju ko je Mirza Hadžić.

Mi nemamo ništa s tom nagradnom igrom, radi se o običnoj prijevari i ovo nije prvi put da se to događa. Mi smo napravili prijavu i nadamo se da će što prije biti uklonjena

Lažna nagradna igra je u međuvremenu uklonjena zahvaljujući prijavama, ali je Facebook stranica “BMW Bosna”, koja je uspjela prikupiti blizu 10.000 pratitelja, idalje aktivna. 

Nakon što je “Mirza Hadžić” nestao sa stranice “BMW Bosna” - pojavili su se “Besplatni telefoni”. Riječ je, naime, o stranici koju promovira “BMW Bosna”, i koja se, također, kako joj samo ime sugerira, bavi “nagradnim igrama”. Objava u kojoj “BMW Bosna” promovira i dijeli objave stranice “Besplatni telefoni” više ne postoji. 

Na stranici “Besplatni telefoni”, u trenutku pisanja ove analize, postojale su samo dvije objave - obje su nagradne igre i obje su podijeljene na stranici “BMW Bosna”. 

U međuvremenu je zbog prijava korisnika stranica “Besplatni telefoni” uklonjena. 

Ove lažne nagradne igre nisu jedine koje izlaze iz dosadašnjih okvira o kojima smo pisali ranije. Facebook stranica “Dom iz vaših snova” navodno poklanja cijelu jednu montažnu kuću. 

Kreirana 29. oktobra, ova lažna stranica je uspjela za svega nekoliko dana prikupiti impresivnu cifru od preko 13.000 pratitelja.

Montažni objekat na fotografiji, koji se navodno poklanja, zapravo je jedna od kuća u ponudi firme “Dometra” iz Srbije. Ova firma još jednom je pomenuta na Facebook stranici “Dom iz vaših snova”. Naime, nakon što je lažna nagradna igra uklonjena zbog prijava korisnika, objavljen je status u kojem se objašnjava kako stranica “ne prodaje montažne kuće”, nego “radi sa montažnim kućama raznih lokacija” (? op.a.).

Nakon što je zbog prijava korisnika uklonjena objava sa lažnom nagradnom igrom u kojoj se “poklanja” montažna kuća, pojavila se nova “nagradna igra”. Ovaj put stranica “Uredi svoj dom” navodno poklanja putovanje.

Zbog prijava korisnika i ova lažna nagradna igra je uklonjena. A onda je stranica “Dom iz vaših snova” počela objavljivati sadržaj poput fotografija sa pozivom korisnicima da nekoga u komentarima “taguju”.

Još jedan od načina kojima se služe administratori koji žele povećati broj lajkova svoje stranice, jeste objavljivanje fotografija na kojima se nalaze osobe sa invaliditetom. U opisima takvih fotografija često se lažno navodi kako je osobi sa fotografije rođendan, a korisnici se obavezno pozivaju na akciju - komentarisanje ili dijeljenje sadržaja, što i jeste glavni cilj zbog kojeg ovakve objave postoje. 

Stranica “Dom iz vaših snova” podijelila je drugu stranicu naziva “Uredi svoj dom”. I ova stranica objavljuje fotografije kuća, a jednu montažnu također i “poklanja”.

Nakon prijava korisnika lažna nagradna igra u kojoj se navodno poklanja montažna kuća, uklonjena je sa stranice “Uredi svoj dom”. Međutim stranica i dalje postoji, a objavljuje identičan sadržaj kao i stranica “Dom iz vaših snova”, dok je i dijeljenje objava stranica “Uredi svoj dom” i “Dom iz vaših snova” obostrano

U sva tri navedena slučaja radi se o lažnim stranicama i lažnim nagradnim igrama. Vlasnici ovih stranica koriste se različitim tehnikama, od kojih su nagradne igre jedna od njih, kako bi prikupili što veći broj pratitelja. Kada dostignu željeni broj lajkova, velika je vjerovatnoća da će se na stranici početi dijeliti linkovi anonimnih portala koji će se predstavljati kao mediji, a sa kojih će se dijeliti različite dezinformacije, manipulacije i potpuno izmišljene vijesti. 

Da je upravo o tome riječ, pokazuje stranica “Dom iz vaših snova” koja je već 7. oktobra počela dijeliti linkove portala “viralno24h.club”.

Kako prijaviti lažne stranice putem kompjutera?


- Otvorite stranicu i kliknite na polje sa tri tačke koje se nalazi pored polja "Share" - ili "Dijeli" ukoliko koristite Facebook na našem jeziku

- Izaberite opciju "Report/Prijavi"

- U prozoru koji se pojavi, izaberite opciju "Scams and fake pages" zatim “Fake page”

- Nakon toga će se pojaviti prozor sa posljednjim korakom u prijavi, u kom trebate samo kliknuti "Done"

Kako prijaviti lažnu stranicu putem mobitela?

- Kada otvorite Facebook stranicu na mobitelu, opcija  "Report/Prijavi" se nalazi u gornjem dijelu vašeg ekrana i označena je sa tri tačkice, pored opcije slanja poruke stranici. Kliknete na tri tačke i dalji proces je isti.

Što veći broj ljudi prijavi stranice koje se prevarom pokušavaju domoći ličnih podataka korisnika/ca, veća je šansa da će Facebook brže reagovati i ukloniti takve stranice.

U nastavku slijede linkovi lažnih stranica i nagradnih igara za koje vas molimo da ih prijavite, kako bi što prije bile uklonjene:

(Raskrinkavanje.ba)