Raskrinkavanje.ba

Lažne nagradne igre i krađa podataka

Već smo tri puta pisali o lažnim nagradnim igrama. U ovom nastavku, ponovo donosimo listu svih trenutno aktivnih lažnih Facebook stranica i nagradnih igri putem kojih se građanima kradu lični podaci.

Raskrinkavanje” je svoju prvu analizu o lažnim nagradnim igrama objavilo još u junu prošle godine pod naslovom “Lažna stranica trgovačkog lanca “Bingo””. Od tada se u naš inbox javilo više od stotinu čitaoca sa prijavama lažnih stranica i objava. Objavili smo i drugu analizu pod naslovom ““Nagradne igre” kojima se prikupljaju lični podaci na Facebooku: Nestao “Bingoo”, pojavio se “Tropic”” koju smo nekoliko puta proširivali i dopunjavali. Posljednju analizu na ovu temu objavili smo u novembru prošle godine pod naslovom “Krađa podataka i dalje traje

Svaki put, procedura je bila ista. Lažne stranice traže lajkove, dijeljenja i komentarisanja objave kako bi učestvovali u nagradnoj igri. Onda dobijemo poruku da smo baš mi dobili nagradu i da moramo poslati sliku svoje lične karte.

Na ovaj način stotine građana ostalo je bez svojih ličnih podataka. Potpuno anonimnim i lažnim Facebook stranicama poslali su fotografije svoje lične karte, a nagrade, naravno, nikada nisu dobili.

Kompanije “Tropic”, “Bingo” i “Konzum” upozoravale su na stranice koje se lažno predstavljaju koristeći vizualne identitete i nazive navedenih kompanija, a oglasila se i policija u Bijeljini povodom istog problema. 

Lažne nagradne igre proširile su se i na područje Hrvatske, gdje se također krajem 2018. i početkom 2019. oglasila i tamošnja policija, ali i kompanije “Konzum” i “Optima Telekom“ kao i Hrvatska pošta i Agencija za zaštitu ličnih podataka.

“Raskrinkavanje” je ponovo pretražilo društvene mreže, te smo pronašli 14 lažnih nagradnih igri koje su i dalje aktivne. 

Podsjećamo, u analizi “Krađa podataka i dalje traje” detaljno smo opisali kako prijaviti i lažne nagradne igre i lažne stranice. Ovim putem Vas molimo da prijavite i sve stranice koje su i dalje aktivne, obzirom da samo tako objave i stranice mogu biti uklonjene. 

Zašto postoje lažne nagradne igre?
“Raskrinkavanje” na ovo pitanje ne može ponuditi konkretan i potpuno tačan odgovor. Ono što Vam možemo pružiti, jeste nekoliko različitih opcija zašto se ovakve stranice i nagradne igre kreiraju.

  • Trgovina stranicama
    Facebook je prerastao iz društvene mreže u veliko tržište sa reklamama, oglasima, ali i stranicama. Osobe koje se bave portalima, blogovima i/ili Facebook stranicama, pretvorile su to u pravi biznis. “Raskrinkavanje” je do sada na nekoliko mjesta primijetilo trgovinu stranicama. Administratori su spremni dati 5.000 eura i više, ukoliko stranica ima značajan broj pratitelja. Jedan od modela ovog biznisa jeste upravo kreiranja stranica sa zvučnim nazivima koje će na neki način privući lajkove (kao u navedenim slučajevima sa nagradnim igrama). Nakon što stranica sakupi određeni broj lajkova - sve objave sa stranice se brišu, a stranica se prodaje dalje i mijenja svoj naziv. Više pratitelja i lajkova na Facebook stranicama znači više posjeta na linkove koji se dijele putem takvih stranica, što u konačnici znači veći profit za vlasnike.
  • Krađa identiteta
    Mnogo je opasnija situacija za građane ukoliko se u lažne stranice i trgovinu lajkova uključi i krađa podataka. Tako je bio slučaj sa Bingom, tako je sa Tropicom i jastucima, a tako će biti i sa stranicama koje se stalno iznova kreiraju. Više stotina osoba poslalo je fotografije svoje lične karte lažnim stranicama sa nadom da će dobiti vaučere za kupovinu u trgovačkim lancima. Fotografije lične karte i sam identitet će se zasigurno na neki način zloupotrijebiti, a koji je to tačno način zavisi od namjere i kreativnosti onoga ko stoji iza ovakvih prevara. Jedna od mogućnosti jeste kreiranje profila na online kladionicama. Ukoliko je neko ko želi imati profil na nekoj od online kladionica maloljetan, ili je punoljetan/a ali mu/joj iz bilo kog razloga treba novi profil - to može uraditi sa tuđim, odnosno Vašim identitetom. Sve podatke ima - ime, prezime, adresu, matični broj, broj lične karte…

Sa sigurnošću ne možemo znati iz kojeg razloga je kreirana lažna stranica i za šta će Vaši podaci biti iskorišteni. Ono što znamo sigurno jeste da nikada i nikome ne trebate slati Vaše lične podatke putem interneta, a pogotovo ne fotografije ličnih dokumenata.

Također, ukoliko ste svoje podatke poslali nekoj od ovakvih stranica, savjetujemo vam da se obratite policiji. 

Jesu li društvene mreže mediji?
Kome ne vjerovati na društvenim mrežama?

(Raskrinkavanje.ba)