Raskrinkavanje.ba

Lajkom se ne može do kuhinje, laptopa ili mobilnog telefona: Lažne nagradne igre na Facebooku

Facebook stranica Dnevna Doza Pozitive samo je jedna od mnogih koje pokušavaju ostvariti neku vrstu koristi putem lažnih nagradnih igara. U ovoj analizi još jednom donosimo upute kako se oduprijeti “naletu” lažnih nagradnih igara na Facebooku.

Lažne nagradne igre na društvenim mrežama nisu ni rijetke ni nove. Raskrinkavanje je više puta pisalo o brojnim primjerima lažnih igara, koje se kod nas primarno pojavljuju na Facebooku. Analize takvih primjera možete pročitati na linkovima ispod. 

  

  

  

Popularnost lažnih nagradnih igara, ipak, ne jenjava te smo novi takav slučaj našli na Facebook stranici Dnevna Doza Pozitive, na kojoj je danas (17.6.2020) objavljena navodna nagradna igra u kojoj se obećava dijeljenje čak 447 kuhinja.

Facebook stranica Dnevna Doza Pozitive kreirana je 28.5.2020. godine i uređuje je osoba koja je nastanjena u Bosni i Hercegovini. Stranica je do objave ove analize imala ukupno sedam objava, od kojih su četiri “nagrade igre”. Tako su se na ovoj stranici 12.6.2020. “dijelili” i laptopi:

- Pošto smo dokazali da ne lažemo i poslali smo sve telefone i ostale nagrade dobitnicima, sponzor je odlučio da napravimo još jednu nagradnu igru. 😀

Poklanjamo 20 laptopova za 20 srećnih dobitnika..

Sve što treba da učestvujete jeste:
- Lajkujete sliku.
- U komentar upišete boju laptopa koju želite (crna, bela, zlatna)
- Lajkovati stranicu nasu stranicu ako već niste (OBAVEZNO
- Podelite sliku ( JAVNO )

Proglašenje pobednika će biti 20.6.2020 godine u komentarima ove slike.

Molimo Vas da na dan proglašenja pobednika budete strpljivi, s obzirom da trebamo proveriti da li su svi učesnici napravili sve potrebne korake.
Puno sreće svima!

U objavi je navedeno da su administratori stranice “dokazali da ne lažu” te da su “poslali sve telefone i ostale nagrade dobitnicima”, međutim, dokaz za takvu tvrdnju nije priložen niti se može naći na samoj stranici.  

Do objave ove analize dvije navedene “nagradne igre” na stranici Dnevna Doza Pozitive zabilježile su više od 14.200 interakcija.

Fotografije objavljene kao “ilustracija” navodnih nagrada preuzete su s interneta. Fotografija kuhinje iz najrecentnije objave ove stranice, prema podacima servisa TinEye, internetom se dijeli od 2015. godine. 

Priložena fotografija laptopa ne samo da je na internetu dostupna od 2010. godine nego je 6.5.2019. godine također bila iskorištena za lažnu nagradnu igru druge Facebook stranice, Ideje za Dvorište.

U lažnim nagradnim igrama s Facebook stranice Dnevna Doza Pozitive kao uslov za učešće tražilo se da se navedena stranica lajka te fotografija iz objave podijeli. U nagradnoj igri za laptop se, dodatno, nalazi i “uslov” u vidu tagovanja dva prijatelja, što predstavlja klasičnu manipulativnu taktiku za prikupljanje pratitelja. Stoga, može se zaključiti da je cilj lažnih igara ove stranice prikupljanje velikog broja lajkova i pratitelja, što bi povećalo njenu “cijenu” u dogledno vrijeme, kada ona bude spremna za prodaju.

Interesantan podatak je i to da je, uz samo sedam objava, ova stranica za period postojanja od nepunih mjesec dana uspjela “skupiti” više od 6.400 pratitelja/ki. Od momenta kada smo uočili navedenu stranicu, pa do objave ove analize, dakle, u jednom danu, broj pratitelja/ki porastao je za skoro 600. 

Na istoj Facebook stranci lažne nagradne igre bile su objavljene 13. i 14. juna, kada su učesnicima/ama “dijeljeni” mobilni telefoni

Zanimljivo je što još jedna Facebook stranica nosi isti naziv, ima potpuno istu profilnu i naslovnu fotografiju, a intenzivno je dijelila sadržaje 2016. godine. Stranica se prvobitno zvala Serbian games bl 2, ali je 25.3.2016. godine promijenila naziv u Dnevna doza pozitive. Pored dijeljenja sadržaja s portala, na ovoj stranici također postoje objave (30.6.2016) jedne navodne nagradne igre:

S obzirom na to da se i u ovom slučaju radi o očito lažnim nagradnim igrama, s fotografijama preuzetim s interneta, objave stranice Dnevna Doza Pozitive ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Zašto postoje ovakve stranice i kako ih prijaviti?

U svojim prethodnim analizama bavili smo se problemom lažnih igara na internetu i razlozima njihovog postojanja, o čemu možete pročitati u tekstovima ispod.

  

  

Facebook stranice koje na manipulativne načine prikupe veliki broj lajkova nakon toga često promijene ime i počnu dijeliti linkove anonimnih portala koji se predstavljaju kao mediji – zato što ih njihovi vlasnici “iznajmljuju”, kupe ili su ih i napravili u tu svrhu.  

No, nekim Facebook stranicama pozivi na lažne nagradne igre služe za mnogo direktnije prevare, kao što su krađa ličnih ili finansijskih podataka. U takvim slučajevima važno ih je prijaviti kako bi bile uklonjene. Ukoliko veći broj ljudi prijavi stranicu kao lažnu, izvjesnije je da će je Facebook ukloniti. 

Kako prijaviti stranice s lažnim nagradnim igrama?

- Otvorite stranicu i kliknite na polje s tri tačke koje se nalazi pored polja "Share" ili "Dijeli", ukoliko koristite Facebook na našem jeziku

- Izaberite opciju "Report/Prijavi"

- U prozoru koji se pojavi izaberite opciju "Scams and fake pages", ili “Prevare i lažne stranice”, zatim “Fake page”, odnosno “Lažna stranica”

- Nakon toga, pojavit će se prozor s posljednjim korakom u prijavi, u kojem trebate samo kliknuti "Done", tj. “Gotovo”

Kako prijaviti lažnu stranicu putem mobitela?

- Kada otvorite Facebook stranicu na mobitelu, opcija "Report/Prijavi" nalazi se u gornjem dijelu vašeg ekrana i označena je s tri tačkice, pored opcije slanja poruke stranici. Kliknete na tri tačke i dalji proces je isti.

U nastavku donosimo link Facebook stranice Dnevna Doza Pozitive te vas pozivamo da otvorite stranicu i prijavite je kao lažnu, kako bi što prije bila uklonjena s Facebooka:

https://www.facebook.com/Dnevna-Doza-Pozitive-110654930667346/

Napomena

15.7.2022.

Lažne nagradne igre u kojima se od Facebook korisnika/ca traže da lajkaju objavu i pošalju poruku stranici kako bi dobili/e poklon pojavile su se u proteklih mjesec dana na stranicama Kupatila Marković, Sve za dom, Najljepši domaći recepti, Dnevne vrtne kućice i Coca-Cola Balkan. Učesnicima/ama navodnih nagradnih igara na ovim je stranicama obećano da će, u zamjenu za lajk i poruku, dobiti kuhinju, kadu, kauč, poklon-paket torbi, pa čak i drvenu vrtnu kućicu. S obzirom na to da nije riječ o stvarnim nagradnim igrama, već o manipulativnom načinu skupljanja lajkova i pratitelja/ki na Facebooku, objave na ovim stranicama ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke