Do toaletnog stočića nećete doći lajkom na Facebooku: Lažne nagradne igre i kako ih prijaviti

Raskrinkavanje je u više navrata pisalo o lažnim nagradnim igrama na Facebooku. “Nagrada” je ovaj put toaletni stočić koji je zavarao više od dvije hiljade ljudi.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest; Facebook profili i stranice Lažna vijest; Facebook profili i stranice Lažna vijest; Facebook profili i stranice Lažna vijest;

Na Facebook stranici Sve za Dom 23.1.2021. objavljena je nagradna igra sa toaletnim stočićem kao nagradom. Za učešće u nagradnoj igri potrebno je lajkati stranicu, označiti tri osobe, podijeliti objavu u tri grupe, te na svome zidu. Fotografija stočića objavljena je uz propratni tekst:

CITAT NETAČNO:  U susret 8. Martu , ponovo kao i prošle godine još jednu damu darujemo fantasticnim organizerom.Dimenzije 130cm x 89cm.

⭐Vase je samo da LAJKUJETE NASU STRANICU
⭐Oznacite 3 osobe
⭐Podijelite objavu u 3 grupe
⭐Podijelite objavu na Vas zid.

Izvlacenje  08.03.2021.

Sretno ❤❤❤

Objava je u trenutku pisanja analize zabilježila preko pet hiljada dijeljenja, te više od 1.800 komentara. 

Istu fotografiju objavila je i stranica Megavijesti 3.2.2020. godine, takođe obećavajući mogućnost osvajanja stočića ukoliko se lajka njihova stranica

Ova objava imala je 38 dijeljenja. Sličnu objavu, ali bez fotografije, objavio je i profil Dubravka Dragičević 4.2.2020.

 

Stranica Sve za Dom isti je post objavila i prošle godine. 

 

 

Tada su objavili i podatke o “sretnoj pobjednici”, Facebook profilu Almina Rebic

 

Međutim, ime ovog profila promijenjeno je iz “Almin Rebic”, što se vidi u linku podijeljenom na objavi stranice. Profilna fotografija može se naći na više stranica na internetu, uključujući i profile na društvenim mrežama Twitter i VKontakti, te je očito da nije riječ o stvarnoj “Almini”.

Stranica Sve za Dom, na kojoj je objavljena navodna nagradna igra, kreirana je 3.11.2019. i ne sadrži podatke o osobama koje je vode. Prema podacima Facebooka, stranica ima tri administratora/ice koji se nalaze u Bosni i Hercegovini. Stranicu je u trenutku pisanja analize pratilo 23.383 osobe. Uprkos obmanjujućem naslovu i profilnoj fotografiji koji navode na pomisao da se radi o stranici salona namještaja ili dekoracija, ova stranica je zabavnog karaktera i objave se kreću od prenošenja članaka iz polja estrade, raznih mimova, mozgalica i drugog zabavnog sadržaja. 

Stranica Megavijesti takođe ne nudi podatke o osobama koje je vode. Na stranici se nalaze kontakt-podaci: neidentificirajuća e-mail adresa i broj telefona sa pozivnim brojem New Yorka. Administrator/ica stranice, međutim, nalazi se u Bosni i Hercegovini, prema podacima Facebooka. Link na web stranicu povezanu sa Facebook stranicom nije funkcionalan. U trenutku pisanja analize stranica je imala 1.776 pratilaca. Kreirana je 11.7.2017. i zabavnog je karaktera. 

OBAVIJEST- Postovani clanovi i posjetioci stranice! Rad ove stranice je zasnovan uglavnom na pruzanju humoristickog sadrzaja"viceva",i raznih vrsta slika..

 

 

Obrnutom pretragom fotografije toaletnog stočića iz objava vidi se da se ona može naći na web stranici Pinterest, na velikom broju stranica koje daju ideje za uređenje doma [1, 2, 3]. Isti stočić se može naći i na stranicama koje se bave “uradi sam” principom na ruskom jeziku [1, 2, 3], a na internetu je najmanje od 2017. godine. 

Postojanje Facebook stranica na kojima se pojavljuju lažne nagradne igre je nešto čime se Raskrinkavanje bavilo u brojnim analizama. U analizi od 16.12.2020. smo govorili o razlozima za lažne nagradne igre.

Razlozi za postojanje ovakvih stranica su višestruki, ali su najpopularniji krađa identiteta ili trgovina stranicama. 

Kada govorimo o krađi identiteta, to se najčešće dešava tako što se oformi stranica sa lažnom nagradnom igrom, gdje je uslov za dobijanje nagrade poslati fotografije obje strane lične karte.

Ukoliko je u pitanju trgovina stranicama, onda se prave lažne nagradne igre u kojima se traži od osobe da označe nekoga u komentaru, da lajkaju stranicu kako bi se prikupio što veći broj pratitelja, nakon čega se stranica proda najčešće nekom anonimnom portalu koji promijeni naziv stranice, te nastavi sa širenjem dezinformacija. 

U ovom slučaju, cilj je prikupljanje što većeg broja pratitelja/ki. Raskrinkavanje je već objavilo nekoliko sličnih analiza. 

Lažna vijest
Ne, Coca-Cola ne organizuje nagradnu igru sa posuđem

Facebookom se dijeli poziv za učešće u nagradnoj igri u kojoj navodno koris...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti 30.11.2020

Lažna vijest
Ne, niko ne poklanja montažnu kuću: Lažne nagradne igre još uvijek popularan način prikupljanja lajkova

Lažne nagradne igre na Facebooku još uvijek su popularne. Ovaj put stranica...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti 22.05.2020

Lažna vijest
Lajkom se ne može do kuhinje, laptopa ili mobilnog telefona: Lažne nagradne igre na Facebooku

Facebook stranica "Dnevna Doza Pozitive" samo je jedna od mnogih koje pokuš...

Lažna vijest 17.06.2020

Lažna vijest
Lažna nagradna igra na Facebooku obećava osvajanje kuhinje

O različitim lažnim nagradnim igrama koje se dijele na Facebooku pisali smo...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti 10.12.2020

 

 

 

 

 

 

Kako da prijavite stranice sa lažnim nagradnim igrama?

- Otvorite stranicu i kliknite na polje sa tri tačke koje se nalazi pored polja “Share” ili “Dijeli”, ukoliko koristite Facebook na našem jeziku

- Izaberite opciju “Report/Prijavi”

- U prozoru koji se pojavi izaberite opciju “Scams and fake pages” ili “Prevare i lažne stranice”, zatim “Fake page”, odnosno polje “Lažna stranica”

- Nakon toga će se pojaviti prozor sa posljednjim korakom u prijavi, u kojem trebate samo kliknuti “Done”, tj. “Gotovo”

Kako prijaviti lažnu stranicu putem mobitela?

- Kada otvorite Facebook stranicu na mobitelu, opcija “Report/Prijavi” se nalazi u gornjem dijelu vašeg ekrana i označena je sa tri tačkice, pored opcije slanja poruke stranici. Kliknete na tri tačke i dalji proces je isti

Na kraju, Facebook stranice za koje sumnjate da organizuju lažne nagrade igre možete prijaviti i redakciji Raskrinkavanja na Facebooku ili putem opcije “prijavite članak” na našem sajtu, koja je dostupna na ovom linku.

Status anonimnih Facebook stranica Sve za Dom i Megavijesti, kao i profila Dubravka Dragičević, o nagradnoj igri u kojoj se poklanja toaletni stočić ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)
 

Autorica: Maida Salkanović Objavljeno: 05. 02. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Zdravstveni radnik iz Zavidovića nije preminuo od “posljedica vakcinacije” protiv Covid-19

Društvenim mrežama u Bosni i Hercegovini proširila se tvrdnja da je zdravst...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Lažna vijest
Širenje panike zbog imunizacije u Srbiji: Dezinformacije o vakcinama uz govor mržnje

Besplatna vakcinacija državljana/ki drugih zemalja u Republici Srbiji pokre...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Lažna kompilacija nuspojava dijeli se uz tvrdnje da vakcine protiv Covid-19 “eliminišu naivne”

Na Facebooku se dijeli kompilacija snimaka osoba koje se nekontrolisano tre...

Lažna vijest Dezinformacija Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me