Raskrinkavanje.ba

Još lažnih Facebook profila vodi korisnike/ce u finansijske gubitke

Manipulativne strategije pojedinaca/ki koji/e stoje iza lažnih Facebook profila i stranica obećavajući nagrade, prouzrokuju štetu korisnicima/ama ove mreže. Ovoga puta, riječ je o stvarnim finansijskim gubicima.

Na društvenoj mreži Facebook 28. oktobra pojavio se novi lažni nalog koji korisnicima/ama ove mreže obećava nagrade. Ovaj put je riječ o profilu koji je u potpunosti preuzeo vizuelni identitet kompanije Fructa Trade u čijem sklopu posluje i lanac supermarketa Kort.

Dok originalna Facebook stranica ove kompanije nosi naziv Fructa Trade - Kort Marketi, lažni profil koji manipuliše korisnicima/ama nazvan je FructaTrade - KortMarketi

Slika: Screenshot lažnog Facebook profila FructaTrade - KortMarketi.

Dakle, jedino što je zaista drugačije u odnosu na originalnu Facebook stranicu jeste izostavljanje razmaka između riječi u imenu kompanije. Naslovna i profilna slika lažnog profila identične su slikama na pravoj Facebook stranici. 

Slika: Screenshot originalne Facebook stranice Fructa Trade - Kort Marketi.

Pored toga, lažni profil FructTrade - KortMarketi u više navrata je tokom 28. oktobra 2021. dijelio sadržaje sa originalne Facebook stranice (1, 2, 3, 4), te objavu sa zvanične internet-stranice kompanije Fructa Trade. 

Nakon toga je, istoga dana, na profilu objavljena lažna nagradna igra:

🎉🎁 Zdravo! Zdravo prijatelji Zdravo prijatelji Zdravo prijatelji Čestitam onima od vas koje sam izabrao putem komentara ili privatnih poruka. Izabrani smo za pobjednika našeg događaja
Prijavite se ispod da preuzmete svoju nagradu ❤️❤️👇
https://tinyurl.com/fructa-trade--kort-marketi69 ❤️🎁
Sve što trebate znati je da sam kreirao ovaj događaj sa svojim sponzorima: reklama i web stranica. Unesite svoje puno ime i preuzmite aplikaciju. Pričekajte trenutak za proces pregleda i moj tim će vas uskoro kontaktirati.
Uzmi svoj poklon sada.
Nema razloga da dijelimo sreću sa vama🙌🙏

Slika: Screenshot objave lažne nagradne igre sa profila FructaTrade - KortMarketi.

U objavi se, dakle, od korisnika/ca koji su navodno odabrani/e putem komentara i privatnih poruka traži da se na navedenom linku “prijave” kako bi preuzeli/e svoju nagradu. Sam sadržaj objave evidentno je loš, slabo razumljiv i prilagođen automatski prevod objave sa nekog drugog jezika.

Šta su činjenice?

Zvanična Facebook stranica kompanije Fructa Trade u objavi iz 28. oktobra 2021. godine obavijestila je svoje pratitelje/ke o tome da je Facebook profil FructaTrade - KortMarketi lažan, te ih pozvala da ne nasjedaju na lažne nagradne igre koje nisu objavljene na zvaničnoj stranici.  Objava sadrži i screenshot lažnog profila i objave lažne nagradne igre.

VAŽNO OBAVJEŠTENJE!
Dragi naši, želimo da Vas obavijestimo da je neko kreirao lažni profil KORT marketa, te da je na taj način pokušao doći do određene koristi i podataka od naših pratilaca.
Napominjemo da je jedina ispravna naša stranica Fructa Trade - Kort Marketi i da sve nagradne igre i aktivnosti objavljujemo isključivo na istoj, te da od naših pratilaca ne tražimo lične podatke niti bilo kakav vid registracije. Sve nagradne igre i nagrađivanja traju do datuma koji objavimo i ne objavljujemo dobitnike prije, a svim dobitnicima javimo da nam se jave u inbox, nikako da se prijavljuju na neke druge stranice i preko linkova.
Molimo sve naše pratioce da ne nasjedaju ni na kakav vid pokušaja prevare, gdje se traže bilo kakve registracije i važni lični podaci..
Vaši KORT marketi...

Slika: Screenshot objave sa zvanične Facebook stranice Fructa Trade - Kort Marketi.

Uz opis navodne nagradne igre u kojem se od korisnika/ca traži da se na navedenom linku “prijave” kako bi preuzeli/e nagradu, objavljena je i fotografija iz stvarne nagradne igre koja je na zvaničnoj Facebook stranici Fructa Trade - Kort Marketi objavljena 22. oktobra 2021. godine.

Slika: Screenshot stvarne nagradne igre na Facebook stranici Fructa Trade - Kort Marketi.

Link iz Facebook objave lažne nagradne igre više nije dostupan, a dok mu se još uvijek moglo pristupiti, stranica koja se otvori izgledala je ovako:

Slika: Screenshot početne stranice sa linka https://tinyurl.com/fructa-trade--kort-marketi69.

Link na kojem se korisnici/e navodno trebaju “prijaviti” kako bi preuzeli/e svoju nagradu, kao ni link same stranice podijeljen u objavi lažnog profila, nisu više dostupni. Međutim, iz svega navedenog jasno je da je u pitanju prevara i krađa identiteta sa ciljem finansijske dobiti.

Raskrinkavanje je o gotovo identičnoj prevari pisalo u analizi iz prošle sedmice koju možete pročitati ovdje. Lažni Facebook profil Tropicc, koji zloupotrebljava vizuelni identitet trgovačkog lanca Tropic, je tada korisnicima/ama ove društvene mreže također obećavao nagrade ukoliko odrade set koraka koji se od njih traži, i to putem Google site stranice gotovo identične stranici na kojoj se i ovaj put traži “potvrda”. 

Jedan takav korak tada je bio i registracija pretplate na servis sasvim druge internet-stranice Potion Games sa videoigrama po cijeni od 6 KM sedmično. Kako je objašnjeno, na ovoj stranici koja navodno nudi različite videoigrice, ali suštinski nije funkcionalna, od korisnika/ca se tražila registracija putem broja mobilnog telefona. 

Slika: Screenshot sa stranice ba.potiongames.com

Sitnim slovima se ispod prozora za registraciju navodi da je zapravo riječ o pretplatničkoj usluzi čija je cijena 6 KM sedmično, koja se obnavlja automatski. Dakle, nije bilo nikakvog navoda o vezi sa nagradnom igrom kompanije Tropic. Kako se u analizi Raskrinkavanja iz 29. oktobra navodi, brojevi telefona navedeni za registraciju godinama unazad se koriste na različitim internet-stranicama, a pojedinci/ke svjedoče o doživljenoj zloupotrebi (1, 2, 3, 4). 

Iako u ovom slučaju linkovi više ne postoje i nije moguće sa sigurnošću utvrditi šta je bio krajnji cilj, s obzirom na sličnosti u samoj strategiji, za pretpostaviti je da je on bio isti kao i u slučaju lažnog profila Tropicc - finansijska prevara. 

Ono što je sigurno jeste da je u pitanju lažni profil i lažna nagradna igra, na čije postojanje je upozorila i sama kompanija čiji identitet je ukraden.

Kreatori/ke ovakvih lažnih nagradnih igara uglavnom za motiv imaju krađu ličnih i/ili finansijskih podataka ljudi, te direktnu finansijsku dobit stečenu na manipulativne načine poput ovog. 

Korisnici/e Facebooka lažne stranice i profile mogu prijaviti direktno na mreži, kako bi ih Facebook što prije uklonio. Detaljan prikaz kako to možete učiniti pronađite u analizi Raskrinkavanja ovdje.

Shodno navedenom, objavu lažne nagradne igre Facebook profila FructaTrade - KortMarketi ocjenjujemo kao lažnu vijest

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke