Raskrinkavanje.ba

Šest tipova prevara na Facebooku: Kako ih prepoznati i zaštititi sebe i druge

Lažne nagradne igre i lažne Facebook stranice mogu služiti prikupljanju lajkova, ali i mnogo opasnijim svrhama, poput krađe ličnih podataka, uključujući i finansijske. U ovoj analizi pročitajte koje su to najčešće prevare te kako ih spriječiti ali i zaštiti sebe od prevara sa lažnim nagradnim igrama.

Nagradne igre koje se kreiraju i dijele na različitim Facebook stranicama nisu uvijek prevare. No, cilj nekih nagradnih igara u kojima navodno možete osvojiti kuću, automobil ili telefon nije dodjela nagrade, jer ona i ne postoji - cilj je pribavljanje različitih oblika koristi kreatorima takvih igara. Ako postoji jedno opšte pravilo kog bi se trebalo pridržavati kada su u pitanju takvi sadržaji, ono glasi: Ako nešto zvuči previše dobro da bi bilo istinito, vjerovatno nije istinito

U proteklih par godina više puta smo ocijenili lažne tvrdnje o nagradama iza kojih su se nekada krile ozbiljne prevare i nastojanja da se naivnim korisnicima/cama ove mreže ukradu lični podaci, a nekada se radilo o obmanama čija je svrha prikupljanje lajkova ili “reklamiranje” određenih stranica. 

Evo primjera koje smo do sada ocijenili, a koji bi trebali pomoći pri prepoznavanju prevara. Na kraju teksta možete pročitati i upute kako prijaviti stranice koje na ovaj način varaju ljude.

Nedavno smo pronašli primjere lažne igre u kojoj se, navodno, korisnicima/cama poklanja kuća. 

O sličnim primjerima lažnih igara u kojim se navodno poklanjaju kuće, te stranicama koje ih dijele, Raskrinkavanje je detaljno pisalo u analizi objavljenoj 22.5.2020. koju možete pročitati na linku ispod:

Stranica koja koristi ime Novaka Đokovića za krađu ličnih podataka korisnika/ca Facebooka, “operiše” po ustaljenom principu: registracija stranice sa imenom poznatog tenisera, emitovanje “live” videa uz tvrdnju da će najbrži gledaoci dobiti novac, te slanje naivnih korisnika/ca na link gdje im se traži da ostave svoje lične podatke, a zatim brisanje stranice i otvaranje nove na kojoj sve kreće iz početka. Detaljnije o ovoj vrsti prevare čitajte u analizi koju je Raskrinkavanje objavilo 18.10.2020. na linku ispod:

O lažnim igrama u kojima se navodno mogu osvojiti telefoni ili automobili marke BMW smo pisali u dva navrata. Cilj ovih lažnih igara nije samo prikupljanje lajkova na stranicama, nego i prevara korisnika/ca kako bi ostavili/e svoje lične podatke. Detaljnije o lažnim nagradnim igrama u kojima ne možete osvojiti niti automobil niti telefon čitajte na linkovima ispod:

U dva navrata smo analizirali i lažne igre povezane sa popularnim domaćim lancima marketa Bingo i Tropic. U prvoj analizi smo ustanovili da je riječ o lažnoj Facebook stranici Bingo market sa lažnom igrom kao sredstvom prikupljanja lajkova i ličnih podataka. U drugoj analizi smo se bavili sličnom stranicom koja se predstavljala kao stranica marketa Tropic. Detalje pročitajte u analizama na linkovima ispod:

O tome kako je lažna stranica aviokompanije Wizzair pokušala ukrasti bankovne podatke korisnika/ca koji su lakovjerno povjerovali u nagradnu igru u kojoj su se navodno mogle osvojiti “dvije karte za letenje gdje god želite za samo 1 dolar” čitajte detaljnije u analizi na linku ispod:

I u junu ove godine smo u zasebnoj analizi upozoravali čitateljke/ke da lajkom ne mogu osvojiti ni kuhinju, ni mobilni telefon ni laptop. Detaljnije o stranicama koje smo tom prilikom identifikovali kao lažne, odnosno one koje organizuju lažne nagrade igre, čitajte u analizi na linku ispod:

Zašto postoje ovakve stranice i kako ih prijaviti?

Problemom lažnih igara na internetu i razlozima njihovog postojanja detaljnije smo se bavili u analizama koje možete pročitati na linkovima ispod. U navedenim analizama smo istakli da takve stranice postoje ili zbog krađe identiteta ili zbog trgovine stranicama. Kada je riječ o krađi identiteta, lažnom nagradnom igrom se nastoji doći do ličnih podataka korisnika/ca na osnovu kojih se mogu, primjera radi, kreirati profili na online kladionicama. U slučaju trgovine stranicama, cilj je stvoriti stranicu sa što je više moguće pratitelja/ki, koja se potom može prodati.

Kako da prijavite stranice sa lažnim nagradnim igrama?

- Otvorite stranicu i kliknite na polje sa tri tačke koje se nalazi pored polja "Share" - ili "Dijeli" ukoliko koristite Facebook na našem jeziku

- Izaberite opciju "Report/Prijavi"

- U prozoru koji se pojavi, izaberite opciju "Scams and fake pages" - ili “Prevare i lažne stranice” zatim “Fake page” - odnosno “Lažna stranica”

- Nakon toga će se pojaviti prozor sa posljednjim korakom u prijavi, u kom trebate samo kliknuti "Done" - tj. “Gotovo”

Kako prijaviti lažnu stranicu putem mobitela?

- Kada otvorite Facebook stranicu na mobitelu, opcija  "Report/Prijavi" se nalazi u gornjem dijelu vašeg ekrana i označena je sa tri tačkice, pored opcije slanja poruke stranici. Kliknete na tri tačke i dalji proces je isti.

Na kraju, Facebook stranice za koje sumnjate da organizuju lažne nagrade igre možete prijaviti i redakciji Raskrinkavanja na Facebooku ili putem opcije “prijavite članak” na našem sajtu, koja je dostupna na ovom linku.

(Raskrinkavanje.ba)