Šest tipova prevara na Facebooku: Kako ih prepoznati i zaštititi sebe i druge

Lažne nagradne igre i lažne Facebook stranice mogu služiti prikupljanju lajkova, ali i mnogo opasnijim svrhama, poput krađe ličnih podataka, uključujući i finansijske. U ovoj analizi pročitajte koje su to najčešće prevare te kako ih spriječiti ali i zaštiti sebe od prevara sa lažnim nagradnim igrama.

Nagradne igre koje se kreiraju i dijele na različitim Facebook stranicama nisu uvijek prevare. No, cilj nekih nagradnih igara u kojima navodno možete osvojiti kuću, automobil ili telefon nije dodjela nagrade, jer ona i ne postoji - cilj je pribavljanje različitih oblika koristi kreatorima takvih igara. Ako postoji jedno opšte pravilo kog bi se trebalo pridržavati kada su u pitanju takvi sadržaji, ono glasi: Ako nešto zvuči previše dobro da bi bilo istinito, vjerovatno nije istinito

U proteklih par godina više puta smo ocijenili lažne tvrdnje o nagradama iza kojih su se nekada krile ozbiljne prevare i nastojanja da se naivnim korisnicima/cama ove mreže ukradu lični podaci, a nekada se radilo o obmanama čija je svrha prikupljanje lajkova ili “reklamiranje” određenih stranica. 

Evo primjera koje smo do sada ocijenili, a koji bi trebali pomoći pri prepoznavanju prevara. Na kraju teksta možete pročitati i upute kako prijaviti stranice koje na ovaj način varaju ljude.

Nedavno smo pronašli primjere lažne igre u kojoj se, navodno, korisnicima/cama poklanja kuća. 

O sličnim primjerima lažnih igara u kojim se navodno poklanjaju kuće, te stranicama koje ih dijele, Raskrinkavanje je detaljno pisalo u analizi objavljenoj 22.5.2020. koju možete pročitati na linku ispod:

Lažna vijest
Ne, niko ne poklanja montažnu kuću: Lažne nagradne igre još uvijek popularan način prikupljanja lajkova

Lažne nagradne igre na Facebooku još uvijek su popularne. Ovaj put stranica...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti 22.05.2020

Stranica koja koristi ime Novaka Đokovića za krađu ličnih podataka korisnika/ca Facebooka, “operiše” po ustaljenom principu: registracija stranice sa imenom poznatog tenisera, emitovanje “live” videa uz tvrdnju da će najbrži gledaoci dobiti novac, te slanje naivnih korisnika/ca na link gdje im se traži da ostave svoje lične podatke, a zatim brisanje stranice i otvaranje nove na kojoj sve kreće iz početka. Detaljnije o ovoj vrsti prevare čitajte u analizi koju je Raskrinkavanje objavilo 18.10.2020. na linku ispod:

Lažna vijest
“Novak djokovic live” - Još jedna prevara maskirana u nagradnu igru na Facebooku

Stranica koja koristi ime Novaka Đokovića za krađu ličnih podataka korisnik...

Lažna vijest 18.10.2020

O lažnim igrama u kojima se navodno mogu osvojiti telefoni ili automobili marke BMW smo pisali u dva navrata. Cilj ovih lažnih igara nije samo prikupljanje lajkova na stranicama, nego i prevara korisnika/ca kako bi ostavili/e svoje lične podatke. Detaljnije o lažnim nagradnim igrama u kojima ne možete osvojiti niti automobil niti telefon čitajte na linkovima ispod:

Analiza
Stare prevare u novom ruhu: Ne postoje "besplatni telefoni"

Na društvenim mrežama idalje se redovno pojavljuju lažne nagradne igre. Nek...

11.11.2019

Analiza
Stare prevare u novom ruhu: Ne postoji besplatni BMW ili besplatna montažna kuća

Na društvenim mrežama i dalje se redovno pojavljuju lažne nagradne igre. Ne...

14.11.2019

U dva navrata smo analizirali i lažne igre povezane sa popularnim domaćim lancima marketa Bingo i Tropic. U prvoj analizi smo ustanovili da je riječ o lažnoj Facebook stranici Bingo market sa lažnom igrom kao sredstvom prikupljanja lajkova i ličnih podataka. U drugoj analizi smo se bavili sličnom stranicom koja se predstavljala kao stranica marketa Tropic. Detalje pročitajte u analizama na linkovima ispod:

Lažna vijest
Lažna stranica trgovačkog lanca “Bingo”

Lažnu Facebook stranicu nije teško napraviti, niti su lažni profili i stran...

Lažna vijest 21.06.2018

Lažna vijest
“Nagradne igre” kojima se prikupljaju lični podaci na Facebooku: Nestao “Bingoo”, pojavio se “Tropic”

Nakon lažnog “Binga”, pojavio je i lažni “Tropic” koji od građana traži fot...

Lažna vijest 27.06.2018

O tome kako je lažna stranica aviokompanije Wizzair pokušala ukrasti bankovne podatke korisnika/ca koji su lakovjerno povjerovali u nagradnu igru u kojoj su se navodno mogle osvojiti “dvije karte za letenje gdje god želite za samo 1 dolar” čitajte detaljnije u analizi na linku ispod:

Lažna vijest
Iza lažne Wizzair stranice stoji krađa bankovnih podataka

Početkom juna, pojavio se portal koji podražava izgled stranice aviokompani...

Lažna vijest 29.06.2018

I u junu ove godine smo u zasebnoj analizi upozoravali čitateljke/ke da lajkom ne mogu osvojiti ni kuhinju, ni mobilni telefon ni laptop. Detaljnije o stranicama koje smo tom prilikom identifikovali kao lažne, odnosno one koje organizuju lažne nagrade igre, čitajte u analizi na linku ispod:

Lažna vijest
Lajkom se ne može do kuhinje, laptopa ili mobilnog telefona: Lažne nagradne igre na Facebooku

Facebook stranica Dnevna Doza Pozitive samo je jedna od mnogih koje pokušav...

Lažna vijest 17.06.2020

Zašto postoje ovakve stranice i kako ih prijaviti?

Problemom lažnih igara na internetu i razlozima njihovog postojanja detaljnije smo se bavili u analizama koje možete pročitati na linkovima ispod. U navedenim analizama smo istakli da takve stranice postoje ili zbog krađe identiteta ili zbog trgovine stranicama. Kada je riječ o krađi identiteta, lažnom nagradnom igrom se nastoji doći do ličnih podataka korisnika/ca na osnovu kojih se mogu, primjera radi, kreirati profili na online kladionicama. U slučaju trgovine stranicama, cilj je stvoriti stranicu sa što je više moguće pratitelja/ki, koja se potom može prodati.

Analiza
Krađa podataka i dalje traje

Pogledajte listu još uvijek aktivnih lažnih stranica i nagradnih igri.

10.11.2018

Analiza
Lažne nagradne igre i krađa podataka

Već smo tri puta pisali o lažnim nagradnim igrama. U ovom nastavku, ponovo...

06.08.2019

Kako da prijavite stranice sa lažnim nagradnim igrama?

- Otvorite stranicu i kliknite na polje sa tri tačke koje se nalazi pored polja "Share" - ili "Dijeli" ukoliko koristite Facebook na našem jeziku

- Izaberite opciju "Report/Prijavi"

- U prozoru koji se pojavi, izaberite opciju "Scams and fake pages" - ili “Prevare i lažne stranice” zatim “Fake page” - odnosno “Lažna stranica”

- Nakon toga će se pojaviti prozor sa posljednjim korakom u prijavi, u kom trebate samo kliknuti "Done" - tj. “Gotovo”

Kako prijaviti lažnu stranicu putem mobitela?

- Kada otvorite Facebook stranicu na mobitelu, opcija  "Report/Prijavi" se nalazi u gornjem dijelu vašeg ekrana i označena je sa tri tačkice, pored opcije slanja poruke stranici. Kliknete na tri tačke i dalji proces je isti.

Na kraju, Facebook stranice za koje sumnjate da organizuju lažne nagrade igre možete prijaviti i redakciji Raskrinkavanja na Facebooku ili putem opcije “prijavite članak” na našem sajtu, koja je dostupna na ovom linku.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 27. 10. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Lažna vijest
Izrael nije “promijenio barkod svojih proizvoda”

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proiz...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me