Raskrinkavanje.ba

Lažni Facebook profil Tropicc obećava nagradu, a krade novac

Facebook profil Tropicc, koji zloupotrebljava vizuelni identitet trgovačkog lanca Tropic, korisnicima/ama ove društvene mreže obećava nagrade ukoliko odrade set koraka koji se od njih traži. Jedan takav korak je i registracija pretplate na servis sasvim druge internet-stranice sa videoigrama po cijeni od 6 KM sedmično.

Još jedan lažni Facebook nalog koji se predstavlja kao trgovački lanac Tropic kruži ovom društvenom mrežom. Facebook profil Tropicc, koji je kreiran 25. oktobra, u potpunosti koristi vizuelni identitet trgovačkog lanca Tropic i dijeli objave njihove zvanične Facebook stranice  (1, 2, 3, 4).

Slika: Screenshot Facebook profila Tropicc.

Isti dan kada je profil i kreiran, podijeljena je objava sa zvanične Tropic stranice, koja sadrži nagradnu igru, ovaj put stvarnu.

Na samom profilu trenutno ne postoji nijedna druga objava osim nekoliko podjela objava sa zvanične Tropic stranice. Nejasno je,  međutim, da li je postojala neka objava na profilu, poput lažne nagradne igre, a koja je naknadno obrisana, ili je ovaj lažni profil samo podijelio stvarnu nagradnu igru sa zvaničnog profila Tropica. 

Korisnike/ce ove društvene mreže profil Tropicc je zatim kontaktirao putem njihovih profila, navodeći da su “pobijedili na takmičenju”. 

Zdravo dobro jutro !!!
Pobijedili ste na našem takmičenju!
Prvo ćemo vas kontaktirati kako bismo potvrdili vaš dobitak.
Potvrdite ovdje sada na

https://tinyurl.com/tropic-official 

Nakon što provjerite i preuzmete traženi sadržaj, odmah se vratite na njega i odgovorite sa “Gotovo”

Slika: Screenshot poruke sa lažnog Facebook profila Tropicc/Zvanična Facebook stranica Tropic.

Iako iz teksta same poruke nije sasvim jasno šta se tačno od korisnika/ca traži kako bi dobili svoju navodnu nagradu, kada se otvori link koji se u njoj nalazi, koraci su jasni. 

Slika: Screenshot početne strane stranica sa linka https://tinyurl.com/tropic-official.

Dakle, od korisnika/ca se traži da se na stranici koja se otvori klikom na opciju “POTVRDA” registruju, a onda i odrade niz drugih koraka. 

Šta su činjenice?

Zvanična Facebook stranica trgovačkog lanca Tropic oglasila se povodom ovog lažnog profila objavom od 26. oktobra 2021. godine, u kojoj su upozorili svoje klijente/kinje i objavili screenshote poruke koja se sa njega šalje, te internet-stranice čiji se link nalazi u poruci. 

VAŽNO OBAVJEŠTENJE!
Dragi naši, obavještavamo vas da je došlo do zloupotrebe brenda Tropic i da je napravljen lažni facebook profil  sa logom, vizuelnim identitetom i sadržajem sa naše zvanične stranice. Znamo da je više naših pratilaca kontaktirano od strane ovog lažnog profila pri čemu su im traženi lični podaci kako bi preuzeli svoju nagradu.
Napominjemo da naša kompanija ne stoji iza ovih zahtjeva i apelujemo da na ove poruke ne odgovarate, već da profil PRIJAVITE KAO LAŽAN kako bi se onemogućile dalje zloupotrebe.
Link lažne stranice je u nastavku: https://www.facebook.com/Tropic456
Hvala unaprijed.
Tropic tim ✅

Slika: Screenshot objave sa zvanične Facebook stranice Tropic.

Kada se na linku iz poruke sa lažnog profila Tropicc klikne na opciju “POTVRDA” nakon preusmjeravanja, korisnici/e bivaju odvedeni na link sa internet-stranice ba.potiongames.com (arhivirana verzija linka dostupna ovdje). 

Slika: Screenshot sa stranice ba.potiongames.com

Stranica Potion Games korisnicima/ama nudi različite videoigre, a na linku na koji preusmjerava internet-stranica lažnog profila Tropicc od korisnika/ca traži se registracija putem broja telefona. Sitnim slovima je ispod prozora za registraciju navedeno da je riječ o pretplatničkoj usluzi čija je cijena 6 KM sedmično, koja se obnavlja automatski.

Jasno je, dakle, da ova stranica nema nikakve veze sa trgovačkim lancem Tropic, te da registracija broja mobilnog telefona nije ni na koji način povezana sa preuzimanjem nagrade. Riječ je, zapravo, o pokretanju sedmične pretplate u iznosu od 6 KM na posve drugoj internet-stranici sa videoigrama.

Ipak, klikom na bilo koju videoigru na stranici Potion Games ponovo se korisnicima/ama otvara prozor u koji trebaju unijeti svoj broj telefona. Google pretraga brojeva telefona navedenih ispod prozora za registraciju pokazala je rezultate koji ukazuju na to da su se isti brojevi koristili i ranije za slične prevare. O tome svjedoče pojedini medijski članci i objave na forumima koje sadrže iskustva korisnika/ca (1, 2, 3), koje datiraju unazad do 2016. godine.

Raskrinkavanje je o lažnim nagradnim igrama u kojima se zloupotrebljavaju imena različitih trgovačkih lanaca pisalo u više navrata (1, 2, 3, 4, 5, 6). 

Kreatori/ke ovakvih lažnih nagradnih igara uglavnom za motiv imaju krađu ličnih i/ili finansijskih podataka ljudi, te finansijsku dobit stečenu na manipulativne načine poput ovog. Korisnici/e Facebooka lažne stranice i profile mogu prijaviti direktno na mreži, kako bi ih Facebook što prije uklonio. Detaljan prikaz kako to možete učiniti pronađite u analizi Raskrinkavanja ovdje

Shodno činjenicama, objave u kojima se Facebook profil Tropicc predstavlja kao zvanična stranica lanca Tropic ocjenjujemo kao lažnu vijest

Napomena:

4.11.2021: Raskrinkavanje je pronašlo još primjera iste prevare Facebook korisnika/ca.

Različiti brendovi i kompanije (1, 2, 3, 4) su na svojim zvaničnim Facebook stranicama tokom oktobra i novembra 2021. upozorili svoje pratitelje/ke na lažne profile (1, 2, 3, 4) koji su preuzeli njihov identitet i dijelili objave sa zvaničnih stranica, uključujući i one koje sadrže nagradne igre. Pored takva četiri primjera, Raskrinkavanje je pronašlo još jedan lažni profil koji je ukrao identitet istoimene zvanične stranice, koja se nije oglasila po tom pitanju. Nakon toga su lažni profili korisnike/ce kontaktirali privatnim porukama navodeći im da su osvojili nagradu. U svakom od navedenih slučajeva, od korisnika/ca Facebooka se traži da se, kao jedan od koraka u preuzimanju svoje nagrade, registruju na linku koji se nalazi u privatnoj poruci (1, 2, 3, 4, 5). U jednom slučaju je na lažnom profilu objavljena i objava u kojoj se navode iste instrukcije za preuzimanje nagrade za korisnike/ce koji/e su, kako se navodi, “odabrani putem komentara i poruka”. 

Na samom linku se sugeriše da je neophodno kliknuti na opciju “POTVRDA”, koja onda posjetitelje/ke preusmjerava na nepovezanu internet-stranicu Potion games, na kojoj bi oni/e trebali/e svoj broj telefona registrovati na sedmičnu pretplatničku uslugu po cijeni od 6 KM. Svi linkovi vode na istu internet-stranicu, a na njoj se navode identični brojevi telefona na koje se korisnici/e trebaju registrovati. S obzirom na to da je riječ o identičnoj prevari opisanoj u ovoj analizi, svi pomenuti linkovi sa člancima putem kojih se korisnici/e pozivaju na “potvrdu” i registraciju, kao i objava na lažnom profilu Terme Ozren, dobijaju ocjene lažna vijest.

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke