Raskrinkavanje.ba

“Nagradne igre” na Facebook stranicama koje se lažno predstavljaju kao CM drogerije

Facebook stranice koje se lažno predstavljaju kao lanac drogerija CM-Cosmetics Market manipulativno pokušavaju navesti korisnike/ce na učešće u “nagradnoj igri” u kojoj neće osvojiti ništa, ali mogu izgubiti novac.

Foto: Freepik.com 

Čitatelji/ke su nam prijavili/e lažnu Facebook stranicu drogerije CM-Cosmetics Market koja pokušava manipulisati korisnicima/ama. 

Naime, na zvaničnoj Facebook stranici ovog lanca drogerija cm-cosmetic market objavljena je 12. juna 2022. godine nagradna igra u kojoj pet učesnika/ca može osvojiti proizvode brenda La Croa. U objavi se, između ostalog, navodi:

Mi ćemo darovati 5 osoba, sa po 2 prikazane linije za njegu kose, a sve što trebate jeste napisati koja je zemlja porijekla La Croa branda. 😀
Imena dobitnika objavit ćemo 13.6.2022.!

Do vremena pisanja ove analize objavu je komentarisalo više od 2.700 korisnika/ca. U značajnom broju ovih komentara, lažne Facebook stranice koje se predstavljaju kao pomenuti lanac drogerija odgovorile su korisnicima/ama da su baš oni/e dobitnici/e (1, 2, 3, 4). 

Komentari su identičnog sadržaja, uz iznimku imena korisnika/ce kom/joj se odgovara, a u njima se navodi:

Čestitamo, izabrani ste za pobjednika inovativne kozmetike La Croa Branda.
Zatražite svoju nagradu sada na mojoj stranici

Stranice s kojih su korisnici/ bili/e obavješteni o “dobitku” zovu se Cm-cosmetic-market i Cm-cosmetic market. Prava Facebook stranica lanca drogerija zove se cm-cosmetic market. Iako vizuelno slična, ova se imena stranica ipak razlikuju.

Dakle, u komentarima ispod autentične nagradne igre objavljene na pravoj stranici CM drogerija korisnici/e se s lažnih stranica pozivaju da na njima “zatraže svoju nagradu”. Lažna stranica Cm-cosmetic market napravljena je 8. marta 2022. godine, a od tada ima samo tri objave. Na ovoj stranici je takođe 12. juna objavljena ista slika nagradnih proizvoda uz opis u kom se navodi: 

Čestitam onima koji su prihvatili moje komentare i izabrani za pobjednika La Croa inovativne kozmetike marke.
Lajkajte i podijelite
Registrirajte se ovdje 👇👇
https://tinyurl.com/3sx7hfy5  i primite dar. Nagrade će biti poslane nakon uspješne registracije (prave i službene).

Ovu je stranicu do vremena pisanja analize pratilo samo 38 korisnika/ca.

Lažna Facebook stranica Cm-cosmetic-market kreirana je 10. juna 2022, a i na njoj su se do vremena pisanja ove analize nalazile samo dvije objave. Na ovoj je stranici 12.6.2022. objavljena identična objava u kojoj se korisnici/e pozivaju na registraciju na navedenom linku. Stranicu Cm-cosmetic-market je do trenutka pisanja ovog teksta pratilo 13 korisnika/ca. 

Na obje stranice objavljen je isti link koji korisnike/ce vodi na početnu stranicu na kojoj se takođe navodi da su baš oni/e dobitnici/e te se pozivaju da se klikom na “tvrdi ovdje” registruju za osvojenu nagradu.

Klikom na “tvrdi ovdje” korisnici/e bivaju preusmjereni/e na stranicu na kojoj se pozivaju da odaberu svog mobilnog operatera, dok se sitnim slovima navodi da registracija podrazumijeva naknadu od 6 KM sedmično. 

Dakle, ukoliko bi se svojim brojem telefona registrovali/e na ovom linku, korisnicima/ama bi bila naplaćivana sedmična naknada. O sličnom primjeru manipulativnog nanošenja materijalne štete korisnicima/ama u kojima lažne nagradne igre preusmjeravaju na Digi centar club Raskrinkavanje je pisalo u analizi iz decembra 2021. godine, koju možete pročitati ovdje

Lažne Facebook stranice lanca drogerija CM-Cosmetics Market, dakle, korisnicima/ama obećavaju nagrade, ali ih zapravo usmjeravaju na registraciju za uslugu koja se plaća. Način na koji pokušavaju privući korisnike/ce da se registruju na pretplatničku uslugu koja će ih koštati 6 KM sedmično manipulativan je, budući da obmanjuju korisnike o dobitku u stvarnoj nagradnoj igri. Ukoliko ne obrate pažnju na naziv stranice i druge detalje, a s obzirom na to da lažne stranice imaju sličan vizuelni identitet kao i stvarna, korisnici/e lako mogu nasjesti na ovu manipulaciju.

Shodno činjenicama, objave u kojima se na lažnim Cm-cosmetic-market i Cm-cosmetic market Facebook stranicama korisnici/e pozivaju da se za nagradu prijave putem linka koji preusmjerava na registraciju za pretplatničku uslugu ocjenjujemo kao lažnu vijest

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke