Lažna nagradna igra na Facebooku obećava frižidere i štednjake

U lažnoj nagradnoj igri na Facebooku, korisnici/e se dovode u zabludu da će osvojiti frižidere i štednjake. U pitanju je prevara kojom se prikupljaju lajkovi za stranicu na kojoj je “nagradna igra” objavljena.

Foto: Freepik/irchi2

Na Facebook stranici Walmart Fans je 20.8.2022. godine objavljen status o nagradnoj igri u kojoj se navodno može dobiti jedan od 670 frižidera i električnih štednjaka.

Navodi se da je za učešće dovoljno napisati komentar “GOTOVO” na objavu, nakon čega će nasumično izabrani/e dobitnici/e biti kontaktirani.

Sretni smo što možemo objaviti da ćemo donirati 670 hladnjaka i štednjaka koji se ne mogu prodati zbog nekoliko ogrebotina i manjih oštećenja, sve mašine su ispravne, pa ćemo ih poslati nasumično nekome tko piše “GOTOVO”, prije 25. kolovoza!!

Objava je do vremena pisanja ove analize zabilježila 2.200 reakcija i 13.000 komentara, te je podijeljena 1.700 puta. Riječ je o anonimnoj Facebook stranici, kreiranoj 13.8.2022, koju na ovoj društvenoj mreži prati 1.307 naloga.

Slike navodnih poklona su preuzete sa različitih stranica na internetu. Tako je jedna od dvije slike na kojima su frižideri preuzeta sa stranice eBay (1) a druga sa američke stranice s ocjenama proizvoda (2).

Obrnutom pretragom slika, jasno je i da su slike štednjaka već od ranije dostupne na različitim internetskim stranicama (1, 2).

Sve slike su od ranije dostupne na internetu i preuzete su, te predstavljene kao pokloni Facebook stranice Walmart Fans.

Nakon što korisnici/e upišu u komentar “gotovo”, od ove stranice dobijaju poruku da je potrebno objavu o poklonima dijeliti u osam Facebook grupa.

Objava je izvorno napisana na engleskom jeziku ali je, zahvaljujući Facebookovoj opciji prevoda, doprla i do domaćeg govornog područja.

O tome kako se Facebook stranice služe različitim prevarama da bi privukle što više lajkova, Raskrinkavanje je pisalo u nekoliko analiza. O primjerima lažnih igara u kojim se navodno poklanjaju brojne nagrade, te stranicama koje ih dijele, čitajte u ovim analizama: 1, 2, 3.

Objavu Facebook stranice Wlamart Fans ocjenjujemo kao lažnu vijest, budući da navedene uređaje ne poklanjaju, nego se objavom nastoji povećati broj pratitelja/ki stranice i njen doseg.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 23. 08. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Svjetska zdravstvena organizacija nije “upozorila” da bebe vakcinisanih majki imaju srčane probleme

Portal Provjeri manipulativno je doveo u vezu saopštenje Svjetske zdravstve...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Prenošenje lažnih vijesti
Vojnik na viralnoj slici ne nosi magarca jer je “zona minirana”

Na društvenim mrežama dijeli se slika vojnika koji nosi magarca na leđima....

Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Analiza
Pregled sedmice: Lažne vijesti iz Ukrajine, opasne tvrdnje o “lijekovima” i bizarne teorije o udaljenosti Sunca

U prethodnoj sedmici Raskrinkavanje se bavilo medijskim izvještavanjem o in...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me