Biden nije rekao da će "uništiti svakog ko pomaže Rusiji"

Niz portala u regionu u naslovima svojih članaka pripisao je predsjedniku SAD-a “prijetnju” koju on nije izrekao.

Na portalu Jutarnji 21. aprila 2022. godine objavljen je članak koji govori o obraćanju predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joea Bidena tog dana. Članak je naslovljen:

Biden lupio šakom o stol: ‘Pojačavamo pritisak. Idemo na svakoga tko pokuša pomoći Rusiji!‘

Kako se u članku navodi, Biden je u svom obraćanju govorio o ratu u Ukrajini, pomoći koju SAD i saveznici šalju ovoj zemlji, kao i sankcijama koje se nameću Rusiji. U sklopu članka objavljen je i videosnimak obraćanja u trajanju od nešto manje od petnaest minuta. Snimak je originalno emitovan uživo na YouTube kanalu Guardian News. 

Između ostalog, u članku portala Jutarnji, u dijelu u kojem se spominje “pritisak” iz naslova, navodi se:

Biden je također kazao da SAD zabranjuje brodove koji su povezani s Rusijom u svojim lukama, u pokušaju da 'pojačaju pritisak na Putina'.

'Nijedan brod koji plovi pod ruskom zastavom, ili koji je u ruskom vlasništvu ili kojim upravljaju ruski interesi, neće moći pristati u američkoj luci ili pristupiti našim obalama. Nijedan, nijedan', napomenuo je i najavio novu rundu sankcija privatnim bankama i mreži pojedinaca za koje administracija utvrdi da pokušavaju pomoći Rusiji u izbjegavanju sankcija.

Članke o ovom obraćanju predsjednika SAD-a naslovima u kojima se korištenjem znaka navoda Bidenu pripisuje citat u kojem je rekao da SAD i saveznici “idu na svakoga ko pokušava pomoći Rusiji” objavili su i portali Radio Balkan seher mahala, Objektiv, Espreso, Beograd (.in), Informer, ABC portal, Sarajevo grad, Glamur press i Priznajem

Pojedini portali u naslovima istog sadržaja samo su izostavili navodnike, ali je iz njihove formulacije jasno da se implicira da je u pitanju Bidenova izjava. Takav je slučaj s portalima Raport, Klik Jajce i Bild

Portal Alo je u nešto drugačijem naslovu svog članka od 22. aprila implicirao da je Biden rekao da će “uništiti” one koji pomažu Rusiji.

BAJDEN PRETI Pojačavamo pritisak, uništićemo svakog ko pomaže Rusiji! (VIDEO)

Istu tvrdnju pronašli smo i u naslovu portala Lajk.

Sadržaj svih spomenutih članaka, izuzev članaka portala ABC portal, Klik Jajce i Lajk, gotovo je identičan. 

S izuzetkom dva spomenuta portala, u svim ostalim člancima navodi se da je Biden “najavio novu rundu sankcija privatnim bankama i mreži pojedinaca za koje administracija utvrdi da pokušavaju pomoći Rusiji u izbjegavanju sankcija”. 

Je li Biden izgovorio ono što mu je pripisano u naslovima?

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden obratio se novinarima/kama u Bijeloj kući u četvrtak, 21.4.2022, nakon sastanka s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom. 

U člancima ni od jednog od spomenutih portala ne navodi se citirana izjava Joea Bidena “Idemo na svakoga tko pokuša pomoći Rusiji”, koja je izdvojena u naslovima većine portala, niti navodna prijetnja “uništenjem” onima koji pomažu Rusiji, kako tvrdi Alo.

Kako se iz spomenutog snimka objavljenog u ovim člancima, kao i iz transkripta obraćanja dostupnog na stranici Bijele kuće može vidjeti, Biden ni u jednom trenutku nije izgovorio ove riječi. 

Naime, u dijelu obraćanja u kojem je govorio o “pojačavanju pritiska”, dostupnom na 8:08 minuti snimka, Biden navodi:

Također nastavljamo da pojačavamo pritisak na Putina i dodatno izolujemo Rusiju na svjetskoj sceni. Jučer je Ministarstvo finansija uvelo dodatne mjere za suzbijanje entiteta i pojedinaca/ki koji/e pokušavaju da izbjegnu naše sankcije bez presedana — ne samo naše već i one širom Zapada. Danas najavljujem da će Sjedinjene Američke Države zabraniti ulazak u naše luke brodovima koji su povezani s Rusijom, kao što su to uradili u Evropi.
(...)
Ovo je još jedan kritičan korak koji preduzimamo u dogovoru s našim partnerima u Evropskoj uniji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Kanadi — da bismo dalje uskratili Rusiji prednosti međunarodnog ekonomskog sistema koji je toliko uživala u prošlosti.

U ostatku svog obraćanja, Biden također nije “prijetio” da SAD i saveznici “idu na svakoga” ili da će “uništiti svakoga ko pokuša pomoći Rusiji”, kako se to u naslovima pojedinih portala tvrdi. 

Napredne Google pretrage ovih izjava na engleskom jeziku (1, 2) također ne daju rezultate koji bi potvrdili da je Biden tako nešto rekao u nekom drugom obraćanju. 

Je li Biden najavio da će uvesti novu rundu sankcija onima koji pomažu Rusiji?

I jedna i druga verzija naslova zapravo se zasnivaju na tvrdnji iznesenoj u spomenutim člancima, o tome da je Biden navodno “najavio novu rundu sankcija privatnim bankama i mreži pojedinaca za koje administracija utvrdi da pokušavaju pomoći Rusiji u izbjegavanju sankcija”.

Iz pregleda stvarne Bidenove izjave može se zaključiti da ni ova tvrdnja nije sasvim tačna. 

On, naime, nije rekao da se nove sankcije odnose na one koji “pokušavaju pomoći Rusiji u izbjegavanju sankcija”, već da su već uvedene sankcije onima koji sami pokušavaju izbjeći sankcije. Što se tiče najava budućih sankcija, Biden je najavio sankcije "brodovima koji su povezani sa Rusijom".

Ni u jednom ni u drugom slučaju se, dakle, ne radi o "onima koji pokušavaju pomoći Rusiji u izbjegavanju sankcija", kako se tvrdi u svim člancima.

Dakle, izvještavajući o obraćanju predsjednika SAD-a Joea Bidena, počevši s portalom Jutarnji, niz portala u regionu “dopisao” je američkom predsjedniku riječi koje on nije izgovorio. 

Shodno činjenicama, naslov portala Jutarnji dobija ocjenu lažna vijest, budući da se u njemu navodi fabrikovana izjava američkog predsjednika. Druge naslove u kojima se navodi ista izjava ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.  

Ocjenu lažna vijest dobija i naslov portala Alo, u kojem se tvrdi da je Biden prijetio uništenjem onima koji pomažu Rusiji. Sva prenošenja ovog naslova dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Također, s obzirom na to da se tvrdnje iz naslova ne navode u samim člancima, svi portali dobijaju i ocjenu klikbejt

S obzirom na to da nije tačno ni da je Biden “najavio novu rundu sankcija onima koji pomažu Rusiji da izbjegne sankcije”, ove tvrdnje dobijaju ocjenu dezinformacija

Napomena:

27.4.2022: Portal Raport ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

28.4.2022: Portali Glamur Press, Alo, Objektiv, Beograd (.in) i Espreso ispravili su netačne navode u svojim člancima te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

29.4.2022: Portal Lajk ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

04.05.2022: Portali Jutarnji i Priznajem(.hr) ispravili su netačne navode u svojim člancima te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 27. 04. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me