Raskrinkavanje.ba

Bill Gates je još uvijek u centru besmislenih teorija zavjera

Teorije zavjere koje targetiraju Billa Gatesa ne prestaju se širiti društvenim mrežama na našem govornom području. Tako je trenutno aktualan snimak preuzet sa antivakcinacijske i “zavjerološke” platforme, koji sadrži sve “stare hitove” pobornika teorija zavjere o Gatesu.

Na Facebook profilu Viktor Jagarinec 27.2.2021. godine objavljen je videosnimak uz opis:

Djelite!!! Još malo o velikom znanstveniku, lječniku i filantropu Bilu!

U videu se iznose već dobro poznate “zavjerološke” tvrdnje o Billu Gatesu, kao što je ona da on kontroliše vlade i zdravstvene institucije širom svijeta, da uzrokuje veliku štetu u svijetu “svojim” vakcinama, da su “njegove” vakcine učinile milione žena neplodnima, te da pokušava utišati Roberta Kennedyja koji “ima strast prema istini i borbi protiv korupcije”.

Do datuma pisanja ove analize, video sa profila Viktor Jagarinec podijeljen je 440 puta.

Odakle je potekao snimak?

Snimak koji je objavljen na Facebook profilu Viktor Jagarinec je isječak iz jednosatnog “dokumentarca” objavljenog 8.9.2020. godine na stranici Stop World Control, pod nazivom “Hitno upozorenje za čovječanstvo - istina o Covid-19”.

Stop World Control je stranica koja se bavi promovisanjem teorija zavjere i pseudonauke. Njen osnivač i čovjek koji govori u ovom videosnimku je David Sorensen. Na homepageu ove web stranice stoji natpis “Zaštite se. Svijet je pod napadom. Multimilionerski kriminalci planiraju novi svjetski poredak koji će provoditi globalnu tiraniju. Prijavite se i naučite kako da se odbranite.”

U odjeljku “Ko smo mi?” Stop World Control se opisuje kao platforma za glasove “ratnika slobode”. Već u narednoj rečenici navodi se da je pandemija koronavirusa globalni zločin.

Sorosen je opisan kao čovjek koji je prvih nekoliko godina nakon sticanja univerzitetske diplome “zarađivao mnogo novca”, ali je onda doživio “susret sa božanstvom” i odlučio da posveti svoj život pomaganju ljudima i “ukazivanju na istinu”.

Dakle, sasvim je očigledno da je Stop World Control daleko od kredibilnog ili naučnog izvora informacija.

O teorijama zavjere vezanim za osnivača Microsofta Bill Gatesa, Raskrinkavanje, kao i drugi fact-checking portali, pisali su mnogo puta. Ipak, “zavjerološki” narativi se i dalje šire društvenim mrežama i opskurnim web stranicama.

“Ide” li bilo ko kod Gatesa po dijagnozu i terapiju?

U uvodu videa iznose se tvrdnje o manjku Gatesove medicinske ekspertize:

Ovo je čovjek koji doslovno nema nikakvog medicinskog obrazovanja.

Želim da vas pitam nešto. Ako ste bolesni, idete liječniku. Odlazite nekome ko je obučen da vas pravilno liječi, nekome ko vam može dati preciznu dijagnozu i ko vam može predložiti najbolje tretmane na vašem putu do oporavka. Hoćete li ikada otići kod osobe koja nema bukvalno nikakvu medicinskiu obuku?

Niko od nas to nikada ne bi učinio.

Istina je da Bill Gates nema nikakvo formalno medicinsko obrazovanje. Ipak, važno je podsjetiti da Gates lično ne proizvodi niti odobrava vakcine, te ne uspostavlja dijagnoze i ne propisuje terapije. Nije tačno ni da bilo ko “ide kod” Gatesa po dijagnozu, tretman ili liječenje. To rade stručnjaci. 

Kontroliše li Bill Gates vlade?

Dalje se u videu, u suštini, iznose već opovrgnute tvrdnje o Gatesu, kao što je ona da kontroliše svjetske vlade i zdravstvene institucije:

Bill Gates je, međutim, osoba koja je glas broj jedan na svijetu koji kontroliše cijele vlade i zdravstvene organizacije u mnogim zemljama.

U snimku ni na koji način nije objašnjeno niti dokazano kako to Gates navodno “kontroliše cijele vlade i zdravstvene organizacije”. 

Istina je da se Fondacija “Bill i Melinda Gates” bavi aktivizmom i dobrotvornim radom u sferi javnog zdravlja. Kako se navodi na samoj web stranici Fondacije, u suradnji sa partnerima širom svijeta, pokušavaju da se izbore sa problemima u šest programnih područja, od kojih je jedno globalno zdravlje:

Surađujemo sa partnerima širom svijeta na rješavanju kritičnih problema u šest programskih područja.

(...)

Naš Globalni zdravstveni odjel ima za cilj smanjenje nejednakosti u zdravlju razvijanjem novih alata i strategija za smanjenje tereta zaraznih bolesti i vodećih uzroka smrtnosti djece u zemljama u razvoju.

U analizi Raskrinkavanja iz aprila 2020. godine, između ostalog, navodi se:

Ono što je činjenica jeste da Bill Gates, ustvari, putem svoje Fondacije “Bill i Melinda Gates” kroz različite projekte i grantove već godinama donira velike sume novca za razvoj različitih vakcina, što od ove godine uključuje i doniranje čak 250 miliona dolara u napore za razvoj i pronalazak vakcine protiv virusa SARS-CoV-2, što uključuje dijagnozu, tretman, pronalazak vakcine, jačanje zdravstvenog sistema zemalja Afrike i Južne Azije, kao i pomoć u suzbijanju uticaja koje virus ima na ekonomski sistem.

Ipak, ne postoje dokazi da Bill Gates na neki način “kontroliše” vlade i zdravstvene institucije, niti je jasno kako bi bilo moguće da se putem jedne fondacije, koja je, u suštini, humanitarna organizacija, kontroliše čitav svijet. Sve zemlje, odnosno vlade, donose sopstvene odluke i nije moguće da jedna fondacija, ili ličnost, u ime nekih zemalja donosi takve odluke. 

Jesu li “Gatesove vakcine” izazvale neplodnost?

Druga netačna tvrdnja u vezi sa Gatesom je ona da su “njegove” vakcine prouzrokovale neplodnost miliona žena:

Bill Gates poznat je po velikim razaranjima koja je širom svijeta izazvao svojim cjepivima. Robert F. Kennedy Junior bliski je rođak pokojnog Johna F. Kennedyja koji je ubijen jer je istraživao korupciju CIA-e. Robert Kennedy ima istu strast prema istini i borbi protiv korupcije. Istražio je industriju cjepiva Gates-a i izradio izvještaj koji pokazuju kako je milijune žena učinio neplodnim, a da one to nisu znale.

Optužbe za namjernu sterilizaciju ljudi u Indiji i Keniji prate Gatesa već godinama, iako su se više puta dokazale kao neutemeljene. U analizi Raskrinkavanja iz novembra 2020. godine o sličnim tvrdnjama se navodi kako se radi o još jednoj raširenoj lažnoj vijesti, koju je, prema pisanju PolitiFacta iz aprila prošle godine, nedavno popularizovao američki antivakcinacijski aktivist Robert F. Kennedy Jr. Ona se često pojavljuje na društvenim medijima, ali ne postoji nikakav izvještaj - institucionalni ili medijski - da se tako nešto ikada desilo, što bi moralo biti slučaj da je zaista došlo do paralize ili steriliteta pola miliona ljudi. 

Sličnim tvrdnjama u svojoj analizi bavio se i Faktograf, naš partnerski portal iz Hrvatske:

U Keniji je, naime, kampanju protiv cijepljenja 2014. godine bila pokrenula Katolička crkva. Tvrdili su da cjepivo protiv tetanusa uzrokuje sterilnost kenijskih djevojčica i žena, zbog čega su pokrenuli hajku protiv Svjetske zdravstvene organizacije.

Međutim, kako je još u studenom 2014. objavio Snopes, tvrdnja da cjepivo protiv tetanusa u Keniji uzrokuje sterilnost također je prokazana kao činjenično netočna.

U analizi Snopesa se navodi:

Kada su vakcine testirane u laboratorijama koje su koristile pravilno validirane test-sisteme, rezultati su jasno pokazali da vakcine ne sadrže hCG (sastojak za koji se tvrdi da može izazvati sterilnost). Nizak nivo aktivnosti slične hCG-u, viđen u nekim uzorcima, rezultat je lažno pozitivnih reakcija. Ustvari, u laboratoriji u Mađarskoj pokazalo se da sterilna voda iz lokalne bolnice daje viši lažno pozitivni nivo hCG-a od vakcine TT.

Pred sami kraj također se iznosi mali hvalospjev Robertu Kennedyju Junioru, nazivajući ga čovjekom koji ima “strast prema istini i borbi protiv korupcije”. 

Robert Kennedy Junior je poznati teoretičar zavjere i antivakser, te predvodi kontraverznu organizaciju Children’s Health Defense, o čemu je Raskrinkavanje pisalo i ranije u analizi koju možete pročitati na linku ispod:

Shodno činjenicama, tvrdnje da Bill Gates kontrolira svjetske vlade i zdravstvene organizacije, te da je vakcinacijskim kampanjama prouzrokovao sterilitet kod miliona žena, ocjenjujemo kao teoriju zavjere i lažnu vijest.

(Nerma Šehović, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke