Raskrinkavanje.ba

BNN-ov članak Šulića stavlja u pogrešan kontekst

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Članak portala “BNN” koji je kategorizovan kao vijest, očit je primjer iznošenja mišljenja/stava bez potpisa autora.

O načinu na koji su mediji prenijeli vijest “Klixa” u vezi sa izjašnjavanjem o nacionalnoj pripadnosti Nine Bukejlović i Denisa Šulića pisali smo u analizi „Slučaj Denis Šulić i etnička pripadnost“ 12.11.2018. godine. Stavljanje ova dva izborna kandidata u isti kontekst izazvalo je niz dezinformativnih selektivnih prenošenja te vijesti.

Ipak, u slučaju članka koji je objavljen na portalu “BNN”, riječ je drugačijem medijskom tekstu. Tako je 14.11. na ovom portalu, u kategoriji vijesti iz politike,  objavljen članak o “izbornim prevarama” pod naslovom:

Izborne prevare ušle u legalne tokove: Naciju ispod sebe, mandat pod ruku

Glavni akteri članka su Nina Bukejlović i Denis Šulić, predsjednici aktiva mladih SDS-a i SNSD-a te Goran Opsenica iz HDZ-a.

Zato se danas ne treba čuditi zašto je Dodikov Denis Šulić postao "Bošnjak" kako bi uzeo mandat koji mu ne pripada. Također, ne treba osuđivati ni Ninu Bukejlović jer se, iako Srpkinja, pisala u "Bošnjake", kako bi se dokopala mandata u NSRS. Ovoj ergeli konvertita priključio je Hrvat Goran Opsenica koji se, preko noći počeo osjećati i pisati kao Srbin.“

Kao što smo ranije pisali, Denisu Šuliću nije mjesto u ovoj priči, jer on nije mijenjao svoju nacionalnu pripadnost u odnosu na Opštinske izbore 2016. kada se izjasnio kao Bošnjak, a Nina Bukejlović kao Srpkinja.

U slučaju Gorana Opsenice iz HDZ-a, prema dokumentaciji koju je objavio CIK, on je dobio mandat na osnovu Izjave o prihvatanju kandidature na kojoj se izjasnio Srbin, što je bila tema medija početkom novembra.

Radi objektivnog informiranja javnosti ističemo da je Centralna izborna komisija BiH kandidaturu Gorana Opsenice ovjerila na osnovu njegove Izjave o prihvatanju kandidature na kojoj je on kao svoje nacionalno izjašnjenje naveo da je Srbin. ", piše u saopćenju.

Opsenica negira da se izjasnio kao Srbin, te je njegovo izjašnjavanje pripisao greški CIK-a.

"Ja i večeras namjeravam zanoćiti kao Hrvat, a takav ću se, van svake sumnje, ujutro i probuditi. CIK je, bojim se, instruiran da pogriješi. Pravo je pitanje ko stoji iza svega toga", izjavio je Goran Opsenica.

Međutim, članak “BNN”-a u zaključku se opet vraća na Denisa Šulića iako je on jedini od troje navedenih kandidata, sviđalo se to nekome ili ne,  dosljedan u svom izjašnjavanju kao Bošnjak.

Pa, ipak, mnogim nacionalnim konvertitima u Sarajevu CIK je onemogućio da se dokopaju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. CIK je "moralno" reagovao 2014.godine ali, ove 2018.godine, kada je u pitanju dodikov "Bošnjak" Šulić, CIK je "iznašao", jer je morao, zakonsko "razumijevanje" za Šulićevo "bošnjaštvo".

Zbog činjenice da se Denis Šulić i ranije izjašnjavao kao Bošnjak, a da je ovdje prikazan je kao osoba koja je promijenila izjašnjavanje iz političkog pragmatizma članak će dobiti ocjenu dezinformacija. Zbog činjenice da se u članku ne iznose (samo) činjenice već se koriste izrazi poput “nacionalni konvertiti”, “mizerni proces nacionalnih vratolomija” evidentno je riječ o autorskom članku koji iznosi stav i nije potpisan, premda je kategorisan kao vijest iz politike, pa će zbog toga dobiti ocjenu pristrasno izvještavanje. Zbog kombinacije dijela tačnih i dijela neistinitih tvrdnji, članak dobija i ocjenu manipulisanje činjenicama.

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 14.11.2018

BNN: Izborne prevare ušle u legalne tokove: Naciju ispod sebe, mandat pod ruku

Denis Šulić predsjednk je SNSD-ove omladine. Na ovim izborima odlučio se upisati u "Bošnjake" ne bi li se, lakše, dokopao Narodne skupštine RS-a. Uspj...

  • Manipulisanje činjenicama
  • Pristrasno izvještavanje
  • Dezinformacija