Britansko ministarstvo nije “potvrdilo” da virus SARS-CoV-2 ne postoji

Na Facebooku se dijeli dvije godine stara lažna vijest o tome da je Ministarstvo zdravlja Ujedinjenog Kraljevstva potvrdilo da virus SARS-CoV-2 ne postoji jer nije izolovan.

Foto: Flickr 

Na ovom je Facebook profilu 5.12.2022. godine objavljena fotografija u čijem se opisu tvrdi da je Ministarstvo zdravlja Velike Britanije potvrdilo da virus SARS-CoV-2 nije nikada izolovan. Drugim riječima, navodi se, virus ne postoji:

💥KONAČNO ISTINA❗️HVALA TI BOŽE💥

Ministarstvo zdravlja Velike Britanije potvrđuje da virus Covida nikada nije izoliran, drugim riječima da NE POSTOJI‼️
Zanima me šta će sada reči svi oni koji su “prebolovali” koronu

Na objavljenoj fotografiji nalazi se drugi tekst ispisan na engleskom jeziku. Tu se tvrdi da je zvanični dokument Ministarstva zdravlja Ujedinjenoga Kraljevstva “otkrio da Covid-19 nikada nije ni postojao.” Dalje se zaključuje da su, shodno tome, maske, zaključavanja, vakcine i PCR testovi bili krivična djela. 

U svega nekoliko dana ova objava ostvarila je više od 1.000 interakcija, od čega gotovo 450 dijeljenja na Facebooku. 

Ovakve tvrdnje pojavljuju se u više objava na Facebooku (1, 2, 3, 4).

 
Odakle potiču ove tvrdnje? 

Ni u jednoj od tih objava nije precizirano u kojem je “zvaničnom dokumentu” Ministarstva zdravlja Velike Britanije navodno rečeno da virus SARS-CoV-2 nikada nije izolovan. To nije navedeno ni u objavi na engleskom jeziku čiji je screenshot priložen, a u kojoj se samo tvrdi da je “dokument Ministarstva potvrdio da Covid ne postoji”.

Međutim, tragom navoda sa screenshota uspjeli smo doći do Telegram kanala Q | storm is upon us koji je, čini se, “pokrenuo“ ovu priču u decembru 2022. godine. U objavi od 1.12.2022. godine, čiji screenshot kruži na našem govornom području, nalazi se gotovo 11 minuta dug videosnimak na kojem govori bivša irska novinarka Gemma O’Doherty. 

Ona, između ostalog, pokazuje navodni odgovor na zahtjev o pristupu informacijama iz Ministarstva zdravlja i socijalne skrbi. Upravo se taj dokument predstavlja kao dokaz da su zdravstveni autoriteti u Ujedinjenom Kraljevstvu potvrdili da nemaju nikakve informacije o izoliranju virusa SARS-CoV-2, koji, drugim riječima, ne postoji. 

Analizom tvrdnji iz ovog videosnimka bavili su se fact-checking portali AAP Fact check i Reuters još u novembru 2020. godine. Videosnimak u kojem su iznesene ključne tvrdnje koje se objavljuju i u decembru 2022. godine bio je ranije objavljen na web stranici Gemme O’Doherty, no više nije dostupan. Videozapis je u internet-arhivu snimljen 2.11.2020. godine.

O’Doherty je svojedobno vodila kampanju protiv restriktivnih mjera uvedenih u Irskoj s ciljem sprečavanja širenja bolesti Covid-19, navodi AAP Factcheck. Prethodno joj je suspendovan YouTube nalog zbog govora mržnje i trajno suspendovan Twitter nalog zbog kršenja pravila za sprečavanje uvredljivog ponašanja i ponašanja punog mržnje.

 

Šta je sadržaj “zvaničnog dokumenta” britanskog ministarstva?

Iako se sadržaj dokumenta s videosnimka ne može vidjeti, na stranici koja objavljuje sve zahtjeve za pristup informacijama upućene javnim institucijama u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i odgovore na njih, Raskrinkavanje je uspjelo pronaći jedan koji odgovara opisu iz videosnimka. 

U zahtjevu koji je poslan 25.7.2020. godine traženo je da Ministarstvo zdravlja i socijalne skrbi priloži potpunu i tačnu listu evidencije koju posjeduju, “a koja opisuje izolaciju virusa SARS-CoV-2 (Coronavirus Covid-19) preuzetu direktno od simptomatskog pacijenta s Covid-19, gdje uzorak nije kombinovan ili pomiješan s bilo kojim drugim izvorom genetskog materijala (kao što su, naprimjer, ćelije majmunskih bubrega ili ćelije raka), čime se eliminiše kontaminacija kao mogući alternativni izvor uzorkovanja”.

U odgovoru 24.8.2020. godine Ministarstvo je navelo da “nemaju informaciju o izolaciji virusa SARS-CoV-2”, ali je i ponudilo objašnjenje zašto se uzročnik virusnih oboljenja ne može utvrditi na opisani način, tako da se on izoluje iz bolesnog pacijenta, potom “uzgoji” u čistoj kulturi, a zatim njime zarazi zdrav organizam, što je metod poznat kao Kochovi postulati.   

DHSC ne posjeduje podatke o izolaciji virusa SARS-COV-2. 

Kochovi postulati su sada zastarjeli metod utvrđivanja uzročno-posljedične veze između bolesti i njenog uzročnika. Kako je objašnjeno na blogu Quantum of Science, Kochovi postulati se odnose prije svega na bakterijske uzročnike, jer su postavljeni 1890. godine, odnosno prije otkrića virusa. S obzirom na to da se virusi ne mogu uzgajati na hranljivim podlogama (u čistoj kulturi), nego u ćelijskim kulturama, jedan od osnovnih Kochovih postulata se ne može primijeniti na virusna oboljenja. Upravo tvrdnja da virus SARS-CoV-2 nije izolovan po Kochovim postulatima bila je osnova za tvrdnje da taj virus ne postoji.

Na problem sa spomenutim zahtjevom za pristup informacijama ukazala je i vanredna profesorica na Univerzitetu Auckladn Siouxsie Wiles, koja je za AAP Fact Check opisala zahtjev kao “problem definicija”.

Virusi su u osnovi neživi objekti kojima je potrebna kultura da bi se aktivirali. Ali način na koji je formulisan zahtjev je da uzorak mora biti potpuno čist i da ne smije biti uzgojen ni u jednoj kulturi – a to ne možete učiniti.

(...)

Ne možete izolovati virus bez korištenja ćelijske kulture, tako da, vodeći se njihovom definicijom, on nije izolovan. Ali izolovan je i uzgajan pomoću ćelijske kulture više puta diljem svijeta.”

Osim ovog, Raskrinkavanje je pronašlo da su Ministarstvu upućena još barem dva identična zahtjeva o evidenciji izolacije virusa SARS-Cov-2 na način kako je to opisano u primjeru iznad. 

Odgovor na ovaj zahtjev o pristupu informacijama, dakle, ne dokazuje da virus nikada nije izolovan, nego prosto pokazuje da virus nije moguće izolovati na način kako je to definisano u zahtjevu. 

 

Da li je virus izolovan? 

Tvrdnja da virus SARS-CoV-2 nikada nije izolovan, pa da samim time i ne postoji, netačna je.

Kako je i profesorica Wiles kazala, virus SARS-CoV-2 je više puta izolovan, pa potom sekvenciran. Izolovan je i u Hrvatskoj, ali i u BiH, i to na Veterinarskom fakultetu pod vodstvom prof. dr Teufika Goletića. Prvi put je izolovan 7.1.2020. u Kini. Izolovan virus je baza za proučavanje mutacija virusa, kao i za stvaranje vakcina, stoji na blogu Quantum of Science.

Ovaj primjer sličan je ranijim tvrdnjama da je Ministarstvo zdravlja Irske (HSE) potvrdilo da Covid-19 ne postoji tako što je odbilo zahtjev za pristup informacijama koji je sadržajem bio identičan onom poslanom britanskom ministarstvu zdravlja. 

I ove je tvrdnje promovisala Gemma O’Doherty, a The Journal je zaključio da je odgovor Ministarstva, u kojem je odbijen zahtjev za dostavljanje zapisa koji potvrđuju da SARS-CoV-2 postoji, netačno i manipulativno protumačen kao “potvrda” da virus ne postoji. Nedostatak “dokaza” ili, u ovom slučaju, nepostojanje traženih zapisa, nije dokaz sam po sebi. 

Najraniju objavu tvrdnje da je Ministarstvo zdravlja Ujedinjenog Kraljevstva potvrdilo da ne postoji virus SARS-CoV-2 time što nije imalo podatke o izolaciji tog virusa po zahtjevu o pristupu informacijama ocjenjujemo kao lažnu vijest, manipulisanje činjenicama i pseudonauku

Ostale objave dobijaju ocjene prenošenje lažnih vijesti, manipulisanje činjenicama i pseudonauka

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 14. 12. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 11 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Na viralnom snimku nije Ronaldo sa palestinskom zastavom

Videosnimak koji se na Facebooku dijeli uz implikacije da prikazuje nogomet...

Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti
Citat pripisan Hitleru nije autentičan

Izmišljeni citat Adolfa Hitlera kojim se odobravaju holokaust i antisemitiz...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Island nije “zabranio” vakcine protiv Covid-19

Nekoliko portala objavilo je članke u kojima se netačno tvrdi da je Island...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me