Raskrinkavanje.ba

Nije tačno da virus SARS-CoV-2 nije izolovan

Tvrdnja da novi koronavirus “nikada nije izolovan” predstavlja se kao “dokaz” za brojne teorije zavjere - iako je ovaj virus prvi put izolovan u Kini još u januaru ove godine.

Iako nije sasvim jasno odakle potiče, tvrdnja da virus SARS-CoV-2 nikada nije izolovan širi se u različitim formama na društvenim mrežama gotovo od proglašenja pandemije do danas. Ipak, njeno opšte prisustvo nije indikator i njene utemeljenosti. 

Posljednja ovakva objava pojavila se na Facebook profilu Marije Stojaković 20.12.2020. godine. Stojaković je objavila snimak ekrana članka koji govori o novom soju koronavirusa u Velikoj Britaniji. Uz sliku je objavljen i sljedeći opis: 

Da li neko moze da mi objasni kad su pre napravili vakcine protiv upravo mutiranog virusa? Mislim, ja znam da virus nikada nisu izolovali i da vakcine nisu namenjene za zastitu, vec nesto drugo, ali da li oni sada proveravaju inteligenciju ljudskog roda?

Na Facebook profilu Zlatko Perisic 5.11.2020. godine našla se objava u kojoj se između ostalog navodi: 

Toliko uplašeni od smrtonosnog virusa koji se ne zna kako izgleda jer nikada nije izolovan a pronalazi se testom koji otkriva sve moguće viruse i bakterije koje prirodno imamo u organizmu, pa radi ovih koji to ne popiju su izmislili kazne da ih šikaniraju a isprepadani još više da se izbezume. 

Na profilu Vladimir Čičarević II 5.12.2020. objavljen je status u kom između ostalog stoji:

Koje su poznate cinjenice za (CoV ID 19):
- virus koji nije izolovan.
- "detektuje" ga test koji nema veze sa inf.bolestima.
- nema dokaza da je neko ikada oboleo od njega.
(...)
- uvodjenje PRISLINE VAKCINACIJE za virus koji ne postoji i koji zapravo nije IZOLOVAN.
itd itd itd.

Prva objava koju smo uspjeli pronaći, a koja pominje tvrdnju da virus nikada nije izolovan, nastala je 30.4.2020. na profilu Biserka Nikolić. U njoj se, između ostalog, navodi:

Bill Gates je u intervjuu govorio o tome da smo možda udaljeni godinu do 18 meseci pre nego što će se sve vratiti u normalu u potpunosti, jer toliko treba da se razvije vakcina. Pokušava da kaže da iako nikada nije izolovan virus, i mi stvarno ne znamo šta je to, a nemamo ni test koji je na bilo koji način tačan da treba da naprivimo vakcinu protiv njega?! Sledeće pitanje bi bilo, kako možete da napravite vakcinu protiv virusa ako prvo niste izolovali virus? To je pravo pitanje i jedini odgovor koji bih stvarno mogao da sе da je da bi ta vakcina morala biti u neku drugu svrhu, a ne za ovu bolest.

Dakle, u ovim, kao i brojnim drugim objavama na društvenim mrežama ističe se tvrdnja da virus SARS-CoV-2 nikada nije izolovan. Tvrdnja o tome da virus nije izolovan koristi se kao “dokaz” kojim se podupiru brojne teorije zavjere o pandemiji: o tome da virus ne postoji, da je pandemija isplanirana, da vakcine nije moguće napraviti, da vakcine nemaju veze sa ovim virusom i druge.

Šta su činjenice?

Kako ista tvrdnja o izolaciji virusa kruži i društvenim mrežama u svijetu, analize činjenica o ovoj temi već su objavili Full Fact (11.11.2020), Reuters (4.12.2020) i Associated Press (8.12.2020).

Virus SARS-CoV-2 izolovan je u više navrata, te o tome postoje brojni izvještaji (link, link, link). Full Fact ističe:

“SARS-CoV2 je uzorkovan milionima puta od zaraženih ljudi, uključujući one za koje je prvobitno utvrđeno da su zaraženi u Kini”, rekao je dr Stephen Griffin, virolog i vanredni profesor na Institutu za medicinska istraživanja u Leedsu, za Full Fact. 

Kako se navodi u analizi Associated Pressa

Virus se izoluje kada se uzorak uzme od zaraženog pacijenta radi uzgoja i proučavanja. Izolacija virusa je presudna za dijagnozu bolesti i razvoj vakcina.

Prema podacima dostupnim na sajtu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), virus čiji je pun naziv “Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2” prvi put je izolovan 7.1.2020. godine u Kini. U objavi koja se na sajtu SZO nalazi od 12.1.2020. godine navodi se: 

Kineske vlasti identifikovale su novi tip koronavirusa (novi coronavirus, nCoV), koji je izolovan 7. januara 2020. Laboratorijsko ispitivanje je sprovedeno na svim sumnjivim slučajevima utvrđenim aktivnim pronalaženjem slučajeva i retrospektivnim pregledom. Ostali respiratorni patogeni kao što su grip, ptičja gripa, adenovirus, coronavirus teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS-CoV), corona virus bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS-CoV) isključeni su kao uzrok.

U velikom broju pomenutih objava se tvrdi da, s obzirom na to da virus nije izolovan, za njega nije moguće ni napraviti vakcinu. Ipak, činjenice govore suprotno. Do sada su kompletno razvijene tri vakcine i vakcinacija je u određenim dijelovima svijeta već započela. Kako Deutsche Welle navodi u članku objavljenom 23. decembra, zemlje koje su već pokrenule svoje programe vakcinacije su: Meksiko, Izrael, Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada i Rusija. Kada je riječ o regionu, kako Al Jazeera navodi, vakcinacija u Srbiji počinje u četvrtak 24.12.2020. godine (link), dok će u Hrvatskoj i Sloveniji početi 27. decembra, zajedno sa ostatkom Evropske Unije (link, link).

Kako navodi Associated Press:

Kina je kasnije podijelila genetsku sekvencu virusa 11. januara. Genetska sekvenca omogućila je dijagnostiku i razvoj vakcina, rekao je Glenn Randall, profesor na odsjeku za mikrobiologiju Univerziteta u Čikagu.

Dakle, virus SARS-CoV-2 prvi put je identifikovan kao uzročnik bolesti Covid-19 i izolovan 7.1.2020. godine u Kini. Genetska sekvenca ovog virusa, koju su kineske vlasti podijelile 11. januara, koristila se kao osnov za dijagnostiku i razvoj vakcina. Naknadno je, takođe, virus izolovan u više navrata, od pacijenata/kinja širom svijeta.

Tvrdnju da virus SARS-CoV-2 nikada nije izolovan, a koja je prvi put objavljena na Facebook profilu Biserka Nikolić, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sve objave nastale naknadno koje sadrže  istu tvrdnju dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke