Raskrinkavanje.ba

“Chemtrailsi” i dalje ne postoje, a UN i NASA nisu priznali da nas “zaprašuju”

Teorije zavjere o “zaprašivanju” iz vazduha doživjele su procvat u posljednje vrijeme. Jedan od takvih primjera je navodna vijest da su UN i NASA priznale da nas “zaprašuju”. Ove tvrdnje iz 2014. godine se ponovo dijele, iako nemaju apsolutno nikakvo uporište u činjenicama.

Članak iz 2014. godine o tome da je NASA navodno priznala kako “nas zaprašuju iz vazduha” aktuelizovan je i u prvim mjesecima ove godine.

Srbijanski Kurir je 24.4.2014. objavio članak sa naslovom:

POSLE UN I NASA PRIZNALA DA NAS TRUJU: Zaprašuju nas iz vazduha i sprovode geoinženjering!

Ovaj članak je najranije dostupno pojavljivanje tvrdnje o tome da je NASA, američka Agencija za aeronautiku i svemir, navodno “priznala da nas truju” na domaćem govornom području koje smo uspjeli naći. U članku je kao izvor naveden Dnevno (.rs), ali pretragom taj članak nismo pronašli na ovom portalu.

Kurir navodi kako je Riley Duren, naučnik u NASA-i, upozorio “javnost da je zaprašivanje atmosfere u ime klimatskih promjena teškim metalima u najmanju ruku moguće” i da se to “može iskoristiti u zle svrhe”

(...) Može li neki ludi milijarder da iskoristi geoinženjering za meterološku kontrolu planete? Može li neki ludi naučnik da iskoristi geoinženjering za svoje eksperimente i sprovođenje potpune vlasti nad planetom? Sve je moguće, upozorio je Nasin naučniki i glavni inženjer u Nasinoj "Džet Propulzion" laboratoriji, Rilej Duren i zaintrigirao javnost svojom izjavom.
Naime, svojom izjavom ne samo da je upozorio javnost da je zaprašivanje atmosfere u ime klimatskih promena teškim metalima u najmanju ruku moguće, nego je i upozorio da se to može iskoristiti u zle svrhe. To je kao mikročipovanje planete, upozoravaju aktivisti - planeta više ne "diše" po Božjoj volji, nego po volji ludačkog uma koji sada zbog našeg nereagovanja ima potpunu kontrolu nad našim životnim ciklusima. (...)

U članku se navode i sljedeće tvrdnje:

(...) Čime se sve zaprašuje Zemlja i sve na njoj verovatno nikada nećemo znati. Postoje studije koje su dokazale, na uzroku kiše iz celog sveta, prisustvo teških metala i kancerogenih čestica, ali samo jedna luda ideja može dovesti do pomora i čovečanstva i planete. To se već, tvrde neki, i događa.(...)
(...) Nakon što je priznanje stiglo od Ujedinjenih nacija, sada je potvrda  i NASA koja je održala prezentaciju za javnost putem lajv strima, nedavno o klimatskim promenama i geoinženjeringu na svom JPL tehnološkom institutu Kalifornije. (...)

Članak završava priloženim linkom na videosnimak sa YouTube kanala Truthstream Media, na kojem je objavljen 22.4.2012.

Pogledajte Nasinu prezentaciju o geonžinjeringu i klimatskim promjenama i prosudite sami.
http://www.youtube.com/watch?v=8X1j58Y6B0s

Prenošenja ovog članka u 2014. godini u identičnom obliku nismo pronašli. Pronašli smo slične verzije članka, koje, osim navedenih dijelova, imaju i nekoliko novih.
Radio televizija Srbije je 25.4.2014. objavila članak sa naslovom:
 

Dugi beli tragovi vrebaju sa neba?

U ovom članku se navodi da je Duren “zaintrigirao javnost izjavom da je moguća zloupotreba geoinženjeringa za meteorološku kontrolu planete”, kao i da “nikad nećemo znati čime se sve ‘zaprašuje zemlja’”. Dodata je izjava švedske političarke koja se navodno oglasila povodom vijesti o “zaprašivanju”.

(...) Povodom vesti o zaprašivanju oglasila se i švedska političarka Pernila Hagberg, predsednica stranke Zelenih.
„Dugi beli tragovi, oblačne sumaglice na plavom nebu iz neobeleženih aviona, nisu uobičajeni tragovi“, rekla je Hagbergova optuživši američku obaveštajnu agenciju (CIA) i američku bezbednosnu agenciju "US National Security Agency" (NSA) da eksperimentiše. (...)

Kao izvor ove verzije članka naveden je Dnevno (.hr), no članak na tom portalu nismo pronašli. Nakon RTS-a, i portal Analitika je 25.4.2014. objavio identičan članak.

Kurirov članak sa naslovom o tome da su “UN i NASA priznale da nas truju” se nakon objave 2014. godine pojavio i na portalu Dijalog 17.1.2020.

Isti članak je objavljen i na nekoliko blogova: na blogu Sada malo objavljen je 6.5.2019, potom na blogu zona299313658 25.2.2021, kao i na blogu Opušteno činjenice 13.3.2021. Objava na blogu Opušteno činjenice ostvarila je skoro 10.000 interakcija na Facebooku, prema podacima Facebookovog alata za pretragu interakcija CrowdTangle.


U svim navedenim člancima se ne obrazlaže tvrdnja iz naslova da je, navodno, UN priznao “da nas zaprašuju”. 

Detalje o tome moguće je naći u članku koji je objavio Kurir 12.4.2014, pod naslovom:

UN KONAČNO PRIZNALE: Zaprašujemo vas i kontrolišemo vreme!

U članku se tvrdi da su Ujedinjene nacije “prije dva dana”, dakle 10.4.2014, održale sjednicu na kojoj su navodno raspravljale o hemikalijama koje avioni ispuštaju po svima nama.

(...) Pre dva dana, sednica Ujedinjenih nacija bila je posvećena kontroli vremena, kemtrejlsima, zaprašivanju i svemu onome što vlade ovog sveta godinama ne priznaju i još javno govore kako su kemtrejlsi teorija zavere za koju nema dokaza. Onda je zaista neverovatno kako UN na svojoj sednici raspravljaju o hemikalijama koje avioni ispuštaju po svima nama. Navedeno je da su to eksperimenti privatnih kompanija i svetskih vlada. Cilj je kako tvrde kontrola i izmena vremena u svrhu zaštite poljoprivrede i useva zbog globalnog zagrevanja, koje je, već svima poznato, velika laž na kojoj se okreću milijarde na porezu za ugljen dioksid. Sada se ne libe da tako javno govore kako avioni zaista menjaju naše klimatske promene hemijskim supstancama koje su ispuštene u vazduh.
Samo nije jasno ko je dopustio privatnim kompanijama i svetskim vladama da vrše svoje eksperimente, nad čovečanstvom.(...)

Za izvor ovog članka Kurir navodi Dnevno (.hr), ali taj članak na ovom portalu nije dostupan. Članak su tokom 2014. godine objavili i portali BH index, Srbin, te blog Pravoslavna braća.

Šta su činjenice:

Kako smo u nedavno objavljenoj analizi istakli, čini se da teorije zavjere imaju sopstvene “trendove”, pa tako nekada društvenim mrežama dominiraju strašne priče o 5G tehnologiji, nekada o “kabali”, a u proteklih par sedmica su, izgleda, ponovo u modi izmišljotine o “zaprašivanju”.

Rasprostranjeno je vjerovanje da postoji tajni atmosferski program velikih razmjera (Secret large-scale atmospheric program - SLAP), a koji, između ostalog, podrazumijeva “zaprašivanje stanovništva” iz zraka putem “chemtrailsa”. “Chemtrails” (skraćeno od “chemical trails” - hemijski tragovi) teorija je zavjere da su tragovi koji na nebu ostaju iza aviona, zapravo, hemikalije kojima se “zaprašuje” stanovništvo.

Dakle, već samo na osnovu tvrdnje da je neka zvanična institucija “priznala” da je u toku “zaprašivanje”, odnosno da “chemtrails” postoje i da se hemikalijama iz vazduha truje stanovništvo, može se zaključiti da je u pitanju teorija zavjere.

O različitim varijacijama teorija zavjere o “zaprašivanju” Raskrinkavanje je pisalo u više analiza koje u cijelosti možete pročitati na linkovima ispod.

“Chemtrails” je složenica riječi “chemical” i “trails” (hemijski tragovi). Iako je zavjerolozi često koriste, “chemtrailsi”, zapravo, ne postoje. Naučnici Odjela za zaštitu okoliša u Vermontu kreirali su informativni letak u kojem su definisali “chemtrails”:

Chemtrails je termin koji ponekad koriste oni koji vjeruju da pojedini kondenzacijski tragovi ukazuju na tajne pokušaje da se široko distribuiraju hemijska ili biološka onečišćenja u atmosferi.
Razni navodni ciljevi ove distribucije hemikalija kreću se od kontrole populacije i modifikacije ljudskog ponašanja do klimatskog inženjeringa.
Neki od hemijskih zagađivača za koje se tvrdi da se distribuiraju chemtrailsima uključuju hemijske elemente aluminij, barij i stroncij.

Ono što pobornici teorija zavjere nazivaju “chemtrails” su, zapravo, “contrails” ili kondenzacijski tragovi. Ovaj termin je nastao spojem riječi “condensation” i “trails” (kondenzacijski tragovi). Taj naziv se koristi za “oblake” u obliku linija, koje neki avioni ostavljaju iza sebe na nebu.

Krajem prošlog i početkom ovog stoljeća došlo je do porasta korištenja mlaznih aviona koji iza sebe ostavljaju takve tragove. Kao odgovor na brojne upite o ovom fenomenu, Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo SAD-a (FAA), NASA i Nacionalna uprava za okeane i atmosferu SAD-a (NOAA) sastavili su dokument u kojem se kaže:

Contrails su oblaci u obliku linije ili "kondenzacijski tragovi", sastavljeni od čestica leda, vidljivi iza mlaznih avionskih motora, obično na visini letenja u gornjim slojevima atmosfere. 
Kondenzacijski tragovi su uobičajeni učinak mlaznog vazduhoplovstva, od njegovih najranijih dana. Ovisno o temperaturi i količini vlage u zraku na nadmorskoj visini, kondenzacijski tragovi brzo isparavaju (ako je vlaga niska) ili opstaju i rastu (ako je vlaga velika). Ispuh mlaznog motora daje samo mali dio vode koji stvara led kod dugotrajnih kondenzacijskih tragova.
Trajni kondenzacijski tragovi se uglavnom sastoje od vode koja je prirodno prisutna duž putanje aviona.

Dakle, ne postoji “zaprašivanje” iz vazduha, uprkos bezbrojnim “dokazima” koje teoretičari zavjere plasiraju. 

Šta su to onda UN i NASA navodno priznali?

Videosnimak koji je dostupan u članku Kurira o tome da je i NASA, nakon UN-a, “priznala da nas truju”, objavljen je 22.4.2014. na YouTube kanalu Truthstream Media. U opisu ovog kanala je rečeno da na njemu nisu “mainstream” vijesti, nego da predstavlja analize “Matrixa” u kojem navodno živimo.

Dakle, ovo nije zvanični kanal NASA-e i sam opis o tumačenju “Matrixa” upućuje jasno na “zavjerološku” prirodu sadržaja na njemu.

Video na YouTube kanalu Truthstream Media je do vremena pisanja ove analize imao 99.415 pregleda. 

Na sajtu Truthstream Media je istog dana objavljen članak sa identičnim tvrdnjama - da je naučnik iz NASA-e “priznao chemtrails”, kao i u YouTube videu.

Iako se to navodi u Kurirovom članku i kasnijim prenošenjima, NASA nije priznala ništa, a kamoli “zaprašivanje”. U ovom videosnimku, u trajanju od 12 minuta i 38 sekundi, zapravo su dostupne djelimične izjave koje je Riley Duren dao tokom prezentacije održane 4.3.2013. godine na temu geoinženjeringa i klimatskih promjena. 

Na njegove izjave je “namontiran” dio koji čita narator u ovom YouTube snimku i zapravo on tumači da Duren “priznaje” da zaprašivanje postoji.

Kompletan snimak prezentacije koju je Duren održao, u trajanju od sat i po, dostupan je na ovom linku. Duren je u opširnom izlaganju govorio o geoinženjeringu kao načinu da se potencijalno riješi problem globalnog zagrijavanja.

Bilo je riječi i o potencijalnim rizicima kako bi se u konačnici došlo do najboljih rješenja. Duren na ovom snimku niti je govorio o “chemtrailsima”, niti o tome da ih je NASA priznala, kao ni o tome da NASA “zaprašuje”, kako mu je pripisano u objavama.

Govoreći o rizicima, Duren u dijelu izlaganja sa naslovom “Thinking critically” (Razmišljati kritički) iznosi niz potencijalnih problema u vezi sa geoinženjeringom. U istom dijelu (45:00 na snimku) on doista govori da scenario kao iz televizijske serije “The Six Million Dollar Man”, u kojoj bogati negativac napravi mašinu za kontrolisanje vremena, nije više samo naučna fantastika i da bi mogao postati stvarnost. 

Duren ne kaže da se takvo što dešava, nego tom šaljivom opaskom slikovito objašnjava napredak nauke uz sve te izlistane probleme i rizike, u kojima naglašava značaj transparentnosti procesa vezanih za geoinženjering.

Geoinženjering jeste stvaran i, kao kompleksna tema, česta je inspiracija teoretičara zavjere. Nešto više o tome pisao je naš partnerski portal Faktograf iz Hrvatske, u analizi objavljenoj 7.6.2019. godine.

U vezi sa Kurirovim člankom i tvrdnjom da su UN “konačno priznale ‘zaprašujemo vas’”, ostaje nejasno o kakvoj je to sjednici UN-a riječ. Kurir navodi da je “pre dva dana, sednica Ujedinjenih nacija bila posvećena kontroli vremena”, ali pretraga arhive saopštenja UN-a ne pokazuje nikakvo “priznanje” o navodnom zaprašivanju. 

Ono što je dostupno jeste saopštenje u kojem tadašnji generalni sekretar Ban Ki-moon govori o klimatskim promjenama i potrebi ujedinjenih napora da se one zaustave. Saopštenje je izdato 11.4.2014. i jedino po datumu je blisko onome što Kurir naziva “UN sjednicom”.

Pretraga ključnih riječi na internetu takođe daje niz članaka o panelu koji je tih dana okupio brojne eksperte, upravo zbog zabrinutosti da će globalno zatopljenje dostići kritični nivo. Naravno, ni u tim člancima ne postoje nikakva priznanja o “zaprašivanju” jer, kako smo i naveli, “chemtrailsi” ne postoje. Radi se o 39. sjednici tijela Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), što je UN-ov međudržavni panel o klimatskim promjenama, te 12. sjednici radne grupe ovog tijela, koja je posvećena ublažavanju klimatskih promjena. Sjednice su održane od 7. do 13. aprila 2014. godine u Berlinu. U dostupnim dokumentima vezanim za zasjedanje IPCC-a, kako pokazuje pretraga, ne postoji nikakvo “priznanje” o zaprašivanju.

Na osnovu navedenih činjenica, jasno je da “chemtrailsi” ne postoje, kao ni priznanja UN-a ili NASA-e da nas “zaprašuju” iz vazduha. Tvrdnju u članku Kurira da je NASA priznala kako nas “truju”, odnosno zaprašuju iz vazduha, koja je najranija dostupna objava na domaćem govornom području, ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere. Iste ocjene dajemo i tvrdnji iz Kurirovog članka da su “UN konačno priznale: zaprašujemo vas i kontrolišemo vreme”.

Sve kasnije objave ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti i teoriju zavjere.

Napomena: 1.4.2021.

Redakcija portala BH Index nas je kontaktirala 1.4.2021. i dostavila članak  dopunjen tačnim navodima, te je ocijenjen i kao ispravljeno. 10.6.2021. i redakcija portala Kurir je izmijenila prvobitno objavljen članak koji sad sadrži tačne navode, te je ocijenjen i kao ispravljeno.

5.10.2023. Članci portala Kurir i BH Index koji su ocijenjeni u ovoj nalazi naknadno su povezani sa analizom zbog tehničkih razloga.12.10.2023. godine redakcija portala Kurir je izmijenila prvobitno objavljeni članak koji sad sadrži tačne navode, te je ocijenjen i kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 24.04.2014

Kurir: POSLE UN I NASA PRIZNALA DA NAS TRUJU: Zaprašuju nas iz vazduha i sprovode geoinženjering!

Nakon UN, sada je priznanje stiglo i od Nase koja je održala prezentaciju za javnost o klimatskim promenama i geoinženjeringu

 • Teorija zavjere
 • Lažna vijest
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 11.03.2021

Opušteno činjenice: POSLE UN I NASA PRIZNALA DA NAS TRUJU: Zaprašuju nas iz vazduha i sprovode geoinženjering! VIDEO

Nakon UN, sada je priznanje stiglo i od Nase koja je održala prezentaciju za javnost o klimatskim promenama i geoinženjeringu

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 17.01.2020

Dijalog: POSLE UN I NASA PRIZNALA DA NAS TRUJU: ZAPRAŠUJU NAS IZ VAZDUHA I SPROVODE GEOINŽENJERING! VIDEO

Nakon UN, sada je priznanje stiglo i od Nase koja je održala prezentaciju za javnost o klimatskim promenama i geoinženjeringu

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 12.04.2014

Kurir: UN KONAČNO PRIZNALE: Zaprašujemo vas i kontrolišemo vreme!

Pre dva dana, sednica Ujedinjenih nacija bila je posvećena kontroli vremena, kemtrejlsima, zaprašivanju i svemu onome što vlade ovog sveta godinama ne...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 12.04.2004

BH index: UN konačno priznale: Zaprašujemo vas i kontrolišemo vrijeme!

UN konačno priznale: Zaprašujemo vas i kontrolišemo vrijeme!

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno