Raskrinkavanje.ba

"Zaprašivanje" dezinformacijama: Bivši direktor JAT promoviše teorije zavjera

Velibor Vukašinović, bivši direktor JAT-a, u jednosatnom intervjuu iznio je niz netačnih tvrdnji o “chemtrailsima”, HAARP-u i pandemiji Covid-19.

Velibor Vukašinović, koji je 2013. godine bio generalni direktor JAT-a, bivšeg nacionalnog avio-prevoznika Republike Srbije, 7.12.2020. dao je intervju za portal Glas javnosti. Snimak je objavljen na YouTube kanalu ovog portala, sa nazivom: 

NATO AVIONI NAS TRUJU IZ VAZDUHA

Pored Glasa javnosti, intervju su prenijeli portali Vaseljenska, Borba za istinu, Pravda, Intermagazin, Pogled, Srbin info i Novosadske novine, a kraća verzija videozapisa u trajanju od dvije minute podjeljena je na nekolicini Facebook profila, grupa i stranica (link, link, link, link, link). 

 

Kondenzacioni i "hemijski" tragovi aviona

Vukašinović na početku intervjua navodi da pored kondenzacionih tragova koji ostaju iza aviona, postoje i “hemijski tragovi”, to jest “chemtrails”: 

Čitav taj, definitivno postoji varijanta koja je potpuno definisana i jasna da postoje kondenzacioni tragovi nakon, koji idu za avionom. Oni vrlo kratko traju, vuku se  sa avionom praktično i postoje hemijski tragovi. I mislim da ih tako i treba zvati zato što se oni chemtrails gubimo smisao svega toga. Ovi hemijski tragovi sadrže u sebi, to je i dokazano, reći ću vam na čemu baziram čitavu tu priču, dokazano je da ti hemijski tragovi su prvobitno objašnjavani, reću vam i  kada je počelo, objašnjavani globalnim zagrevanjem planete, zasenčavanjem sunca. 

Priča o “chemtrails” (skraćeno od “chemical trails” - hemijski tragovi) je teorija zavjere u kojoj se tvrdi da postoji tajni atmosferski program velikih razmjera (Secret large-scale atmospheric program - SLAP), koji između ostalog podrazumijeva “zaprašivanje stanovništva” iz zraka. Ova teorija zavjere tvrdi da su tragovi koji na nebu ostaju iza aviona zapravo hemikalije kojima se truju i ubijaju ljudi. U nekim verzijama, tvrdi se da se putem zaprašivanja ostvaruje “kontrola umova”.  O ovim smo neosnovanim tvrdnjama pisali više puta.

 

 Naš partnerski portal za provjeru činjenica Faktograf takođe je više puta obradio ovu temu. U analizi “Geoinženjering je stvaran, ali chemtrails nisu, uprkos teoretičarima zavjera”, objašnjeno je zašto kondenzacijski tragovi nekada ostaju duže na nebu:

Ono što tim teoretičarima zavjere neprestano izmiče jest činjenica da zračni promet povećava lokalnu temperaturu, čime je efekt hlađenja tim nimalo gustim trakama ledenih oblačića, koji niti ne bacaju značajnu sjenu na površinu Zemlje –  zanemariv. Od leda su, naime, stvarno sastavljene te “zastrašujuće” pruge po nebu: stvara ih susret toploga i vlažnoga zraka s hladnim. Moguće je čak po vremenskim uvjetima predvidjeti gdje će nebo koji dan biti više išarano crtama, a gdje manje: ako avion prođe pored već formiranih cirusa, trag će biti daleko manje vidljiv, nego ako prođe po vedrom nebu bez oblaka iznad pustinje. 

 

Vukašinović dalje navodi da su ove konzendacijske linije čestice aluminijuma, barijuma i sličnih čestica kojima dolazi do bolesti pluća i drugih bolesti, a da je sam "projekat" patentiran 1974. ili 1975. godine od strane američke mornarice. Kako tvrdi, ovo su potvrdila istraživanja američkih univerziteta Harvarda i Yalea:

Oni su time priznali ustvari da rade sa tim hemijskim tragovima, međutim kada su izvršene određene analize, a pre svega u Americi, na tome je radio Yale, Harvard, njihovi najznačajniji naučnici utvrdili su sastav svega toga što se prosipa iz vazduha. Pa su utvrdili da to nije samo nano čestice aluminijuma, nego da se tu nalazi barijum, stroncijum, bio vlakna, još koješta. Znači aluminijum oksid koji je izuzetno opasan koji se, to se autopsijama dokazuje, deponuje kod onih koji umiru od Alchajmerove bolesti, od bolesti opstrukcije pluća i tako dalje. Znači čitava stvar je proširena na čitavu planetu. Projekat je patentiran ’74. – '75.  godine od strane američke mornarice.

Vukašinović nije naveo kada su rađena i objavljena istraživanja koje pominje, niti kako se zovu ti navodni radovi. Pretraga nije pokazala da takva istraživanja postoje. Sa druge strane, pretragom smo pronašli članak koji je objavila istraživačka grupa Harvarda David Keith, u kom se pobijaju ovakve i slične priče.

 Izvanredne tvrdnje zahtjevaju izvanredne dokaze. Tvrdnja da postoji tajni program za prskanje čestica iz aviona je takva. Ipak, svi dokazi koje smo do sada vidjeli bili su neutemeljeni. Najčešća tvrdnja je jednostavno da avionski kondenzacijski tragovi izgledaju "drugačije", bez ikakve uporedne analize. To je jednako uvjerljivo kao i reći da vanzemaljska bića hodaju prerušeni u ljude jer se neki ljudi ponašaju vrlo čudno.

Da je zaista bilo velikog programa izbacivanja čestica iz aviona u opisanom opsegu, morao bi postojati veliki operativni program za proizvodnju, utovar i raspršivanje materijala. Da takav program postoji u mjeri potrebnoj za objašnjenje tražene količine chemtrails-a, bile bi potrebne hiljade ili možda desetine hiljada ljudi. Bilo bi izuzetno teško zadržati takav program u tajnosti, jer bi bilo tako jednostavno za pojedinca u programu da ga otkrije koristeći procurile dokumente, fotografije ili stvarni hardver.

Ipak, ovo ne znači da su kondenzacijski tragovi bezopasni i da nemaju uticaj na Zemlju. Ovi tragovi stvaraju efekat zagrijavanja, što pospješuje klimatske promjene, a istraživanja pokazuju da bi zbog povećanog vazdušnog prometa brzina zagrijavanje Zemlje mogla utrostručiti do 2050. godine što ima direktan utjecaj na svakodnevni život. 

Priča da je američka mornarica “patentirala” ovaj “projekat” 1974. ili 1975. godine može da ima uporište u događajima Vijetnamskog rata (1962.-1975.). Tokom ovog rata, američka mornarica je koristila taktičke herbicide (najpoznatiji i najčešće korišten je bio Agent Orange), pesticide kao što je malatonin, te avionska i dizel goriva, koji dijelom jesu bili prskani iz helikoptera. 

Vukašinović, dalje, tvrdi da se navodno zaprašivanje otrovima koristi za depopulaciju, kojoj pak stavlja rasistički prigovor da posebno pogađa - bijelu rasu:  

Ali ne treba tako raditi depopulaciju nego treba sesti za sto, dogovoriti se. Ovo neselektivno gađa. Ovo gađa Evropu. Kemtrejlsi su nad Evropom i vi imate sada, ja ne kažem da bilo koja rasa nad bilo kojem rasom treba da ima supermaciju neku i tako dalje, ali stanovništvo planete je palo ispod 9% bele rase što nije u redu. Mislim neki balans treba održati u svemu tome. Šta je iza svega toga, kakvi egenički planovi stoje nije mi jasno, ali u svakom slučaju o svemu ovome otvoreno treba sesti i razgovarati. Ovo postoji, evo nauka kaže da ovo postoji.

Prema podacima Centralne obavještaje agencije SAD-a (Central Intelligence Agency - CIA), najmnogoljudnije države na svijetu su Kina i Indija sa ukupno preko 2.5 milijardi stanovnika, što je oko 36% svjetskog stanovništva. Stope nataliteta u zemljama Azije i Afrike su među najvišim na planeti, dok je Francuska, koja je prva europska država prema stopi nataliteta, tek na 109. mjestu ukupno. Dakle, ne dešava se nikakva "depopulacija bijele rase” zbog toga što “Europu neko truje”, već se naprosto radi o niskim stopama nataliteta na ovom kontinentu. 

 

Slike Angele Merkel ponovo izvučene kao besmisleni "dokaz zavjere"

U nastojanju da dokaže da su priče o zaprašivanju tačne, Vukašinović je spomenuo i ovu poznatu lažnu vijest:

Međutim definitivno vidite one slike nisu fotomontaža, gde se i Angela Merkel muva po avionu koji ima te boce za distribuiranje, sa zvaničnicima je li tako. Kažu da to je fotomontaža.  

Tvrdnja da je Angela Merkel posjetila avion kojim se “zaprašuje” stanovništvo pojavila se u maju 2014. godine na društvenim mrežama, o čemu je pisao AFP provjera činjenica Francuska

Prema njihovoj analizi, fotografija je objavljena na oficijalnoj stranici Vlade Njemačke, kada je kancelarka Merkel posjetila proizvodnju aviona Airbus A350 u Berlinu. 

Bačve koje se vide na fotografiji ne sadrže hemikalije, prema popularnom mišljenju, već običnu vodu. Koriste se za testne letove novih aviona, a fotografije takvih proba više puta su netačno predstavljene kao “dokazi o zaprašivanju”. O tome smo detaljno pisali u ovoj analizi:

Nije se, dakle, radilo ni o kakvoj “fotomontaži”, već o neistinitim tvrdnjama koje su pratile potpuno autentičnu i javno dostupnu fotografiju. Sliku je objavila i sama njemačka vlada i ona ne otkriva nikakvu "tajnu o zaprašivanju”. 

 

 Šta je HAARP i da li on može da utiče na promjenu klime?

Vukašinović dalje u intervjuu spominje američki program HAARP, za kojeg tačno tvrdi da je sistem antena i da je povezan sa jonosferom, no uz netačne tvrdnje da isti može da utiče na “promjenu klime”:

Vukašinović: Na Aljasci se nalazi, na Ankoradžu se nalazi taj sistem antena koje pojedinačno daju snagu koja na kraju je kao izlazna milijardu volti. Oni pomoću toga mogu da deluju na bilo koji deo planete na jonosferu, naravno ukoliko ima nanočestice aluminijuma je l tako, na atmosferu pomoću toga. To ima takvu snagu da se pomoću toga komunicira sa podmornicama na velikim dubinama. Kakvu snagu prodora ima to zračenje. To definitivno postoji, nema greške, zove se HAARP ili harfa kako se na engleskom negde tamo može, high frequency i tako dalje da sada ne pričam puni naziv HAARP-a. Velika moć znači velika snaga. Oni pomoću toga mogu otkrivati rudna bogatstva, mogu raditi topografiju planete, nije potrebno izlaziti na teren da biste uradili.

Milivojčević: A sad sačekajte, HAARP je povezan…

Vukašinović: I tomografiju.

Milivojčević: Sa tim nanočesticama, odnosno sa nanočesticama aluminijuma?

Vukašinović: Deluje na njih, on deluje na njih. U jonosferi.

Milivojčević: I sad ako vi imate nanočestice aluminijuma onda je apsolutno može da se utiče na promenu klime?

Vukašinović: Može i na promenu klima, raznorazne stvari su moguće. Moguće kažem vam zloupotreba i  upotreba i zloupotreba. Prvobitno smišljena stvar da se pomogne čovečanstvu.

 

Program visokofrekventnog aktivnog istraživanja polarne svjetlosti (High Frequency Active Auroral Research Program - HAARP) je pokrenula američka vojska, tačnije US Air Force ili ratno vazduhoplovstvo, zajedno sa Agencijom američkog ministarstva odbrane za razvoj novih tehnologija za vojsku (DARPA) i Univerzitetom u Aljasci

Radi se o nizu antena čija je glavna svrha bila da pomogne razvoju napredne tehnologije radio-komunikacija, tačnije da utvrdi na koji način gornji slojevi atmosfere (jonosfera) utiču na radio-signale. Ove visokofrekventne radio antene smještene su u Gakoni na Aljasci. 

Fact-checking portal AFP Provera činjenica je 29.10.2020. naveo objašnjenje srpskog fizičara Vladimira Srećkovića o teoriji zavjere po kojoj se HAARP koristi za "mijenjanje klime".

“HAARP postrojenje ne utiče na klimu,” rekao je 2014. godine dr Vladimir Srećković, istraživač sa Instituta za fiziku Beograd, u intervjuu za naučni magazin Elementarijum. Energija radio signala koje emituje HAARP nije apsorbovana u dve druge oblasti atmosfere gde se stvaraju uslovi koji određuju vreme na Zemlji, dodao je.

 

Ima li “chemtrails” povezanosti sa pandemijom i kako virusi mutiraju?

Vukašinović zatim prelazi sa "geoinženjeringa", rasističkih teorija zavjere i Angele Merkel na virusologiju, bez objašnjenja šta ga čini kvalifikovanim da tumači mutacije SARS-CoV-2:

Milivojčević: Je li vi mislite da je to povezano sa koronom?

Vukašinović:  Ja sam dobronameran, naravno. Pa gledajte, ne bih, čujem od gomile lekara da ovo zapravo nije virus, da ne postoji Covid-19. Šta je, ako to nije? Koja je to kombinacija pa da onda mutira u 10 mogućih varijanti i tako dalje. Pa to nije moguće. To se nikada u istoriji čovečanstva nije desilo.

 

Slične neuke "interpretacije" mutacija novog koronavirusa ranije je iznosila psihologinja i zvijezda YouTube "zavjeroloških" kanala, Mila Alečković. Tada smo se obratili biologinji Jeleni Kalinić, koja je za Raskrinkavanje pojasnila da se mutacije virusa dešavaju u značajno većim redovima veličina i da to nije ništa neuobičajeno:

Ono što ugledni naučni časopis Nature piše jeste da je virus SARS-CoV-2 do septembra mutirao oko 12.000 puta, što je znatno, znatno više od navoda gospođe Alečković.

U članku časopisa Nature od 8. septembra 2020. pod naslovom „The coronavirus is mutating — does it matter?“ navodi se:

„Uprkos tromoj stopi mutacije virusa, istraživači su katalogizirali više od 12.000 mutacija u genomima SARS-CoV-2“.

Prema analizi varijanti virusa SARS-CoV-2 objavljenoj u maju 2020. u Bulletin of the World Health Organization, već tada je zabilježeno 5.775 distinktnih genetičkih varijanti virusa SARS-CoV.

 

Zapravo, virus gripe - još jedan RNK virus, kao što je i SARS-CoV-2 - toliko često mutira da se svake godine izoluju novi sojevi ovog virusa, zbog čega svake godine imamo drugačije kompozicije vakcina protiv gripa. O tome je govorila profesorica mikrobiologije i imunologije, članica Europske akademije nauka, Mirsada Hukić, u ovoj analizi:

 

Ocjene:

Vukašinovićeve tvrdnje o "zaprašivanju i trovanju hemijskim tragovima”, da HAARP može da utiče na promjenu klime, kao i priče o "depopulaciji bijele rase" ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere, obzirom da ni za šta od toga ne postoje dokazi, niti se išta od toga u stvarnosti dešava.  U potpunosti je netačna i tvrdnja da se “nikad u historiji čovječanstva” nije desilo da virusi mutiraju brzo kao SARS-CoV-2, s obzirom da je jedna od osobina RNK virusa upravo brza mutacija. 

Portali koji su prenijeli videozapis intervjua sa portala Glas javnosti dobijaju ocjenu teorija zavjere i prenošenje lažnih vijesti.

Napomena: 10.2.2021.

Tvrdnja da je njemačka kancelarka Angela Merkel posjetila “avion kojim se zaprašuje” objavljena je na Twitter profilu SrpskiInfoStab (link) 8.2.2021. (link). U tweetu su objavljene fotografije Merkel uz opis “Angela Merkel u poseti avionu za zaprašivanje. Hemikalija sigurno nije štetna i za dobro je ljudi. Tako su rekli na vestima.” 

Budući da Merkel nije bila u posjeti “avionu kojim se zaprašuje”, o čemu smo detaljno pisali u ovoj analizi, Twitter objavu ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

22.6.2022: Tvrdnje bivšeg direktora JAT-a Velibora Vukašinovića o “zaprašivanju i trovanju hemijskim tragovima”, objavljene 2020. godine u članku portala Vesti Srbija, ponovo su aktualizirane. Članak s ovog portala podijeljen je 17.5.2022. godine na Twitter profilu Vojvotkinja AVAX 004. Iste tvrdnje objavljene su i u članku portala Ordinacija, koji se na Facebooku dijelio u maju. S obzirom na to da za ove tvrdnje nema dokaza niti se one u stvarnosti dešavaju, ovim objavama dajemo ocjene prenošenje lažnih vijesti i teorija zavjere.

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 07.12.2020

Glas Javnosti: BIVŠI DIREKTOR JATA ŠOKIRAO JAVNOST: NATO avioni nas truju iz vazduha – tragovi koje ostavljaju puni su otrova (VIDEO)

Nad Srbijom se svakog dana mogu videti hemijski tragovi koji sadrže otrovne materije, koje ispuštaju avioni koji preleću naš vazdušni prostor, tvrdi b...

 • Teorija zavjere
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 07.12.2020

Vaseljena: БИВШИ ДИРЕКТОР ЈАТА ШОКИРАО ЈАВНОСТ: НАТО aвиони нас трују из ваздуха – трагови које остављају пуни су отрова (ВИДЕО)

Над Србијом се сваког дана могу видети хемијски трагови који садрже отровне материје, које испуштају авиони који прелећу наш ваздушни простор, тврди б...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 09.12.2020

Borba za istinu: Бивши директор ЈАТА: НАТО aвиони нас трују из ваздуха – трагови које остављају пуни су отрова (ВИДЕО)

Над Србијом се сваког дана могу видети хемијски трагови који садрже отровне материје, које испуштају авиони који прелећу наш ваздушни простор, тврди б...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 07.12.2020

Pravda: BIVŠI DIREKTOR JATA ŠOKIRAO JAVNOST: NATO avioni nas truju iz vazduha - tragovi koje ostavljaju puni su otrova (VIDEO)

Nad Srbijom se svakog dana mogu videti hemijski tragovi koji sadrže otrovne materije, koje ispuštaju avioni koji preleću naš vazdušni prostor, tvrdi b...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 09.12.2020

Intermagazin: BIVŠI DIREKTOR JATA ŠOKIRAO JAVNOST: NATO avioni nas truju iz vazduha – tragovi koje ostavljaju puni su otrova (VIDEO)

Nad Srbijom se svakog dana mogu videti hemijski tragovi koji sadrže otrovne materije, koje ispuštaju avioni koji preleću naš vazdušni prostor, tvrdi b...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 08.12.2020

Pogled: БИВШИ ДИРЕКТОР ЈАТА ШОКИРАО ЈАВНОСТ: НАТО авиони нас трују из ваздуха – трагови које остављају пуни су отрова

Над Србијом се сваког дана могу видети хемијски трагови који садрже отровне материје, које испуштају авиони који прелећу наш ваздушни простор, тврди б...

 • Teorija zavjere
Teorija zavjere 09.12.2020

Srbin: Бивши директор ЈАТ-а: Нато авиони нас трују из ваздуха

Бивши директор ЈАТ-а Велибор Вукашиновић је рекао да се над Србијом сваког дана могу видети хемијски трагови који садрже отровне материје, које испушт...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 07.12.2020

Novine novoSadske: BIVŠI DIREKTOR JATA ŠOKIRAO JAVNOST: NATO avioni nas truju iz vazduha – tragovi koje ostavljaju puni su otrova

Nad Srbijom se svakog dana mogu videti hemijski tragovi koji sadrže otrovne materije, koje ispuštaju avioni koji preleću naš vazdušni prostor, tvrdi b...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 14.12.2020

Facebook profili i stranice: Nato avioni nas truju iz vazduha

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 08.12.0202

Facebook profili i stranice: NATO AVIONI NAS TRUJU IZ VAZDUHA

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 08.12.2020

Facebook profili i stranice: NATO AVIONI NAS TRUJU IZ VAZDUHA

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 14.12.2020

Facebook profili i stranice: NATO AVIONI NAS TRUJU IZ VAZDUHA

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 08.12.2020

Facebook profili i stranice: Bivši direktor JATa razotkriva-NATO nas truje

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 08.02.2021

Twitter profil: Angela Merkel u avionu za zaprašivanje

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 11.11.2021

Ordinacija: Velibor Vukašinović: AVIONI nas TRUJU iz vazduha – tragovi koje ostavljaju puni su otrova

Nad Srbijom se svakog dana mogu videti hemijski tragovi koji sadrže otrovne materije, koje ispuštaju avioni koji preleću naš vazdušni prostor, tvrdi b...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti