Face i akademkinja Hukić: Klikbejt o “čipiranju” i vakcini

Iako u naslovu portala Face stoji kako je akademkinja Mirsada Hukić rekla da smo “već čipirani” i da se “ne bi gurala u prvi red za vakcinu”, ono što je zaista rekla ipak je dosta kompleksnije od toga.

Face TV je 20. juna objavio intervju sa profesoricom mikrobiologije i imunologije, te članicom Europske akademije nauka, Mirsadom Hukić u kojem se razgovaralo o trenutnoj pandemiji bolesti COVID-19. Hukić je u intervjuu govorila o svojim zapažanjima, te pokušala da objasni načine na koji se virus širi, kako se stvara kolektivni imunitet, te je govorila između ostalog i o vakcinaciji i čipiranju, s obzirom da su ove teme trenutno popularne. Intervju je objavljen na portalu i YouTube kanalu Face TV sa naslovom u kojem se našao citat o tome da smo “već čipirani” i da se Hukić “ne bi gurala da primi” tzv. korona vakcinu: 

Akademkinja Hukić: Već smo čipirani, sve o nama znaju! Korona vakcina: Ne bih se gurala da je primim!

U vremenu pandemije kada je profesionalno, objektivno i tačno informisanje od ogromnog značaja, te u kojem dio populacije vjeruje u različite neutemeljene teorije i lažne vijesti o vakcinaciji i čipiranju,  ovakav naslov navodi čitaoce na zaključak da je Hukić protiv vakcinacije, te da je rekla kako smo “već čipirani”.

Članke sa identičnim naslovima prenijeli su portali 072 Info, Bolja Bosna i BH Index.

Dalje su u tekstu članka izdvojene izjave iz intervjua, a uprkos tome što je čipiranje navedeno u naslovu, u samom tekstu nema spomena o tome. U tekstu članka je izdvojen dio izjave o vakcinaciji, u kojoj je navedeno kako se Hukić “ne bi gurala da primi” vakcinu. U izdvojenom citatu je naveden i dio u kom Hukić govori kako je za sigurnu vakcinu potrebno dvije do tri godine: 

Senad: Korona vakcina, da ili ne? Nema sigurne vakcine za 2 do 3 godine, ne bih se gurala u prve redove da primim Korona vakcinu! Senad: Šta ako nam narede da čitav svijet mora biti vakcinisan? To je nemoguće, ali za neke profesije bih naredila vakcinaciju! Bez prave vakcine nema lijeka za Koronu!

Ono što je Hukić rekla u intervjuu zapravo je dosta kompleksnije od naslova i izdvojenih citata iz članka sa portala Face tv. Već na početku intervjua, Hukić kaže (4:20-4:57) da trenutno ne znamo puno o virusu, zbog čega trebamo da bježimo od njega dok se ne pronađe lijek ili vakcina. 

 Mislim da moramo se vratiti na povjerenje i razumijevanje. Moramo shvatiti da virus stvarno postoji i da je taj virus novi virus, da je nepredvidiv i da mi jako malo u stvari o njemu znamo. Jedino što možemo u ovom momentu raditi to je bježati i kriti se od njega. Najpametnije nam je to, dok se ne uradi nešto što je bolje, znači dok ne smisle dobar lijek ili dobru vakcinu. 

Nakon toga Hukić zaista kaže (26:11 i 28:25) da se “ne bi gurala u prvi red” da primi vakcinu protiv bolesti COVID-19, zbog toga što smatra da je potrebno dvije do tri godine da se vakcina proizvede i testira i da svaka vakcina ima različitu kompoziciju, zbog različitih sojeva virusa u različitim regijama. 

Hukić: Vakcina postiže isti efekat kao infekcija. I vakcina i infekcija izazivaju imunitet. Lakši način sticanja tog kolektivnog imuniteta je vakcinacija. Međutim, ja nisam sad sigurna kakva je vakcina. Još ne bih...

Hadžifejzović: Ja sam siguran da je nesigurna.

Hukić: Ja se ne bih gurala u prvi red.

Hadžifejzović: Ne biste se gurali u prvi red?

Hukić: Ne. 

Hadžifejzović: To akademkinja kaže. Ne bi se gurala u prvi red da primi vakcinu.

Hukić: Sad ovu vakcinu koja još nije prošla testiranje kliničko. I kad prođe kliničko testiranje, vi možda možete vidjeti tek poslije određenog vremena neke konsekvence i nešto. Znači, za proizvodnju vakcine trebaju dvije do tri godine minimalno.

Hadžifejzović: Pa koga će vakcinisati sa tim novim, na kome će probati

Hukić: Pa vjerovatno će donirat. 

Hadžifejzović: I onda dobrovoljci?

Hukić: Idu dobrovoljci pa onda.. Ne znam kako su napravili, uglavnom dobrovoljci...

Hadžifejzović: A šta ako bude svjetska naredba morate svi? 

Hukić: Pa ne vjerujem.

Hadžifejzović: Pa ima onih koji vjeruju.

Hukić: Pa možda ima, ali kažem vam - prvo kompozicija vakcine koju proizvodi. Mi svake godine kada izolujemo virus gripe pošaljemo ga u centar za viruse gripe i oni na osnovu toga prave kompoziciju vakcine i u vakcinu stave najmanje četiri soja koji cirkuliraju u ovom području. E sad, vidite da je virus...

Hadžifejzović: Za svaku državu drugu vakcinu?

Hukić: Ne za svaku, nego za regiju 

Hadžifejzović: Mi ćemo imati srpsko-hrvatsko-bošnjačko-crnogorski virus

Hukić: Mislim da imamo i Francuza, da imamo Talijana..

Hadžifejzović: Ovi koji su uvozili.

Hukić: Sve je tu već, tu se razmnožava. Vjerovatno na bazi ovih naših istraživanja koja su ozbiljna i koja su planirana dvije godine… 

Hadžifejzović: Na osnovu vaših istraživanja i kažu vama je ta vakcina?

Hukić: To bi tako trebalo da bude. Ne znamo kako će to sada ići. Vidite da oni žure. Vjerovatno Amerikancima se žuri. 

Hadžifejzović: A zašto žure?

Hukić: Pa da zaustave tamo i da oporave svoju ekonomiju. 

Poslije razgovora o vakcinaciji, Hadžifejzović je upitao Hukić o mogućnosti čipiranja kroz vakcinu. Hukić u 29. minuti intervjua kroz figurativni govor kaže kako smo mi već čipirani, zbog toga što koristimo telefone, satove i druge uređaje koji nam mjere otkucaje srca, broj pređenih koraka, i prikupljaju druge podatke koji se sakupljaju u bazi podataka. Ta baza podataka meta je biosajbertetorizmu, te hakeri, ukoliko dođu do ovih informacija mogu da naštete ljudima, rekla je Hukić.

Hadžifejzović: Je li moguće staviti kroz tu vakcinu čip?

Hukić: Ne trebaju nam stavljati čipovi, mi smo već čipirani.

Hadžifejzović: Kako?

Hukić: Pa čuli ste sigurno za biosajberterorizam. To je kombinacija bioterorizma sa sajberterorizmom, jedva vrlo ozbiljna urota koja je - mislim nisam je je izmislila to je poznat termin. 

Hadžifejzović: Jednostavinije objasnite…

Hukić: Jednostavnije objasniti - da je sada moguće, sad vam je sve više-manje digitalizirano i sve vam je na internetu i sve vam je povezano. Je l’ tako? Pa se i mi potrudimo da imamo narukvice, da trčimo, koliko koraka, koliko srce, koliko nam informacija šalje naš mobitel i te informacije skupljaju. Postoje i neke fabrike koje proizvode neke lijekove il neke druge proizvode koji se mogu, hakeri ti koji postoje, mogu tu poremetiti nešto i dovesti do problema. A i ljude mogu da grupiraju prema nekim osobinama i da im budu mete za njihovu aktivnost. I sad Europska komisija za projekte, ovaj Horizon 2020, ima poseban fond koji treba da zaštiti i zdravstveni sistem i te velike baze podataka koje se prave, upravo od takvih osoba neodgovornih koje bi mogle da rade probleme. 

Naslov članka na portalu Face TV i izdvojeni citati u tekstu članka, dakle, ne oslikavaju u potpunosti ono što je Hukić zaista rekla, te navode čitaoce na pogrešne zaključke o čipiranju i vakcinaciji. 

To je vidljivo i iz komentara na objavi na Facebook stranici Face TV, u kojima su čitaoci pisali da ih “čudi” ovakva izjava Hukić o vakcini, dok su drugi navodili kako se ne žele vakcinisati niti to preporučuju drugima. 

Na Facebook grupi Nauka objavljen je link na intervju na YouTube kanalu, uz opis da gledaoce ne zbuni ovaj klikbejt naslov: 

Pandemija COVID-19 pokazala je se kao plodno tlo za širenje lažnih vijesti, dezinformacija i teorija zavjere. Među njima su i neki stariji, anti-vakcinacijski narativi, koji su u novim okolnostima reciklirani na brojnim portalima u regiji. Jedan od takvih je i priča o “projektu ID2020”, koja je krajem marta dobila novi zamah. Tvrdnje koje povezivuju program ID2020, vakcinaciju i mikročipove, počele su se širiti regionom i prije proglašenja pandemije, te prve “verzije” priče nisu sadržavale tvrdnje vezane za COVID-19. Sa širenjem epidemije i ova je priča dobijala nove elemente, pa se u njoj uskoro našla i (još nepostojeća) vakcina za novu bolest. O tome šta je ID2020, postoji li čip koji se može ubaciti u vakcinu, kako su nastale ove priče i šta je stvarno istina, čitajte na linku ispod.

Lažna vijest
Nije tačno da “Trump više nije predsjednik”

koliko portala objavilo je članke sa naslovima koji govore da je Donald Tru...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt 04.06.2020

Osim toga, nije ni prvi put da se izjave sagovornika vade iz konteksta i predstavljaju nepotpuno i pogrešno, zbog čega dolazi do pogrešnih zaključaka kod čitaoca. Ranije smo pisali o sličnom primjeru sa intervjuom genetičara Damira Marjanovića. Naslov članka na portalu N1 manipulativno je predstavio izjavu Marjanovića o naučnim tvrdnjama vezanim za virus SARS-CoV-2, dajući joj ton teorije zavjere, a nakon reakcije profesora Marjanovića, naslov sa spornom tvdnjom je promijenjen.

Dezinformacija
Naslov sa nepostojećom izjavom genetičara o virusu SARS-CoV-2 uklonjen nakon reakcije

Naslov članka na portalu N1 manipulativno je predstavio izjavu genetičara D...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Demantirano 12.05.2020

S obzirom da su izjave koje su se našle u naslovu izvučene iz konteksta i manipulativno predstavljene, te kao takve ne odgovaraju suštini izjava akademkinje Hukić, članak portala Face TV, ocjenjujemo kao klikbejt.

Istu ocjenu dobijaju članci portala 072 Info, Bolja Bosna i BH Index koji su vijest prenijeli sa istim naslovom.

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 30. 06. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljena izjava Christiana Schmidta o zločinu na Kapiji u Tuzli

Facebookom se dijeli screenshot fabrikovanog članka u čijem je naslovu ista...

Lažna vijest
Analiza
Pregled sedmice: Izmišljene izjave političara i reciklirane teorije zavjere

Protekla sedmica na Raskrinkavanju bila je u znaku različitih teorija zavje...

Lažna vijest
Izmišljeni urolozi, lažne preporuke i lažni lijekovi protiv upale prostate 

Na web stranicama koje izgledaju kao portali posvećeni zdravlju, nepostojeć...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me