Raskrinkavanje.ba

Chemtrailsi ne postoje niti su “zabranjeni” u Meksiku

Koncept geoinženjeringa inspiriše zavjerološke narative o chemtrailsima, pa je i odluka Meksika da “zabrani” eksperimentisanje s geoinženjeringom podstakla širenje lažnih tvrdnji o zabrani chemtrailsa. 

Foto: Freepik

Na portalu Nulta tačka 25.1.2023. godine objavljen je članak o “zabrani” chemtrailsa u Meksiku, u kojem se navodi da je ova država zabranila eksperimente vezane za geoinženjering odnosno “prigušivanje sunca”. 

MEKSIKO zabranio “Kemtrejls” i geoinžinjering nakon što je AMERIČKA firma pokušala da blokira sunčeve zrake
Meksiko je razbio hemijske tragove (kemtrejlse) i eksperimente u solarnom geoinženjeringu nakon što je lažna startap kompanija pokušala da priguši sunce kako bi se borila protiv klimatskih promena.

U članku se navodi da je meksičko Ministarstvo životne sredine i prirodnih resursa saopštilo da ovo “kontroverzno klimatsko rešenje”, u kojem se aerosolne čestice ispuštaju u gornju atmosferu kako bi reflektovale sunčevu toplotu, više neće biti dozvoljeno. 

Ovo je zanimljiv razvoj događaja jer je do nedavno zvanični narativ tvrdio da su hemijski tragovi i drugi oblici geoinženjeringa „teorije zavere“. Označite ovo kao još jednu pobedu takozvanih teoretičara zavere.

Članak sličnog naslova objavljen je i na portalu Provjeri (.hr) 27.1.2023. 

Gizmodo, portal koji se bavi izvještavanjem iz polja nauke, tehnologije i internet kulture, objavio je članak o odluci Meksika da zabrani geoinženjering 19.1.2023. godine na engleskom jeziku. Uz dodatak tvrdnji o chemtrailsima 24.1.2023. prenesen je na portalu Newspunch, koji objavljuje lažne vijesti i teorije zavjere. Prevod ovog članka objavljen je na portalu Nulta tačka, sa tvrdnjama o chemtrailsima koje u Gizmodovoj originalnoj verziji ne postoje. 

Članak portala Provjeri (.hr) preuzet je i preveden sa portala Naturalnews, gdje je objavljen 26.1.2023. godine.

Chemtrailsi i geoinžinjering

Chemtrailsi predstavljaju jednu od najrasprostranjenijih teorija zavjere. Kondenzacioni tragovi koji na nebu ostaju iza aviona, prema ovoj priči, hemikalije su kojima se truju i ubijaju ljudi. Riječ “chemtrails” ustvari je skraćenica od “chemical trails”, što u prevodu znači “hemijski tragovi”. Raskrinkavanje je više puta pisalo o ovoj priči koja nema utemeljenje u činjenicama i podrazumijeva postojanje tajnog atmosferskog programa velikih razmjera (Secret large-scale atmospheric program – SLAP), kojim se “zaprašuje stanovništvo” iz zraka - što ovu teoriju zavjere povezuje sa idejom o geoinženjeringu. O tome smo takođe pisali više puta (1, 2, 3). 

Geoinženjering, kako je navedeno na stranici Meteorološkog ureda Ujedinjenog Kraljevstva, jeste termin koji označava intervencije i tehnologije koje bi se mogle koristiti za izmjenu aspekata globalnog klimatskog sistema kako bi se pomoglo u rješavanju nekih segmenata globalnog zagrijavanja, poput uklanjanja stakleničkih plinova i modifikacije solarnog zračenja. Za sada geoinženjering postoji samo na nivou ideje, ali se provode brojna istraživanja, koja uključuju sprovođenje različitih simulacija i eksperimenata (1, 2, 3, 4), kako bi se utvrdile mogućnosti, prednosti i rizici ovakvih tehnika. 

Kategorije geoinžinjeringa

Uklanjanje stakleničkih plinova, navedeno je na stranici Meteorološkog ureda Ujedinjenog Kraljevstva, može uključivati procese od sadnje drveća ili poticanja rasta morskog fitoplanktona do tehnologije kojom se može hemijski ukloniti CO2 iz atmosfere. 

Istraživanja pokazuju, navedeno je, da bi ovo moglo biti od velikog značaja u snižavanju globalnih emisija stakleničkih plinova, ali ostaju otvorena pitanja o količini koju je potrebno ukloniti, načinu na koji se globalno koriste tehnologije, dužini zadržavanja stakleničkih plinova i koja bi bila optimalna ravnoteža između različitih tehnika kako bi se potencijalni nedostaci sveli na minimum. 

Modifikacija solarnog zračenja, prema istom izvoru, predstavlja upotrebu tehnologije koja bi reflektovala dio Sunčeve energije koja stiže do Zemlje natrag u svemir, čime bi se snizila temperatura Zemlje da bi se neutraliziralo globalno zagrijavanje. To bi moglo uključivati, navedeno je, i strategije za osvjetljavanje oblaka iznad okeana ili ubrizgavanje aerosola visoko u atmosferu.

No, kako je navedeno, modifikacija solarnog zračenja je mnogo kontroverznija oblast u kojoj je nauka još uvek u ranoj fazi. Dostupna istraživanja koja modeli koriste sugerišu da bi ove tehnike mogle biti efikasne u ukupnom smanjenju zagrijavanja i smanjenju opasnih klimatskih ekstrema, ali mogu postojati složeni i značajni nedostaci. Na primjer, navedeno je, različiti istraživački radovi naglašavaju da ako se primjene na neoptimalan način, ove tehnike mogu povećati rizik od suše u regijama Amazona u Južnoj Americi i Sahel u Africi, povećati aktivnost uragana u sjevernom Atlantiku i utjecati na padavine u Europi. 

No, potrebno je, kako je navedeno, mnogo više istraživanja da bi se razumjeli svi potencijalni nedostaci ali i prednosti primjene ovakvih tehnika kako bi se osiguralo da se svaka debata u ovoj oblasti zasniva na čvrstim dokazima.

O jednom takvom eksperimentu govori se u članku portala Gizmodo. U ovom članku je navedeno da je Meksiko zabranio eksperimente u oblasti geoinžinjeringa nakon što je objavljeno da je kompanija Make Sunsets ispustila meteorološke balone punjene česticama sumpor-dioksida sa neodređenih lokacija u meksičkoj državi Baja California Sur. Kako je navedeno u članku Gizmodo-a, ali i u saopštenju Ministarstva životne sredine i prirodnih resursa Meksika, ovo je urađeno bez odobrenja lokalnih vlasti. 

U članku portala Gizmodo navodi se i da je suosnivač ove kompanije dao dvije različite izjave o tome koliko je probnih lansiranja balona bilo na teritoriji Meksika. U jednoj je kazao da je kompanija sprovela dva, a u drugoj izjavi da je bilo jedno probno lansiranje ovih balona. 

Kompanija Make Sunsets, s druge strane, u saopštenju datom nakon zabrane, ostavila je prostor za špekulacije o tome da li se ispuštanje balona sa sumporom ikada i desilo. 

U saopštenju Ministarstva životne sredine i prirodnih resursa Meksika o zabrani eksperimentisanja u oblasti geoinžinjeringa, objavljenom 13.1.2023. godine, navedeno je da se ova odluka zasniva na činjenici da trenutno ne postoje međunarodni sporazumi koji se bave aktivnostima solarnog geoinženjeringa ili ih nadziru, na čemu je i zasnovan Moratorijum za geoinženjering prema Konvenciji UN-a o biološkoj raznolikosti iz 2010. godine, čiji potpisnik je i Meksiko. Osim toga navedeno je da studije pokazuju negativne utjecaje zbog ispuštanja ovih aerosola. 

Dakle, Meksiko je zabranio eksperimente iz oblasti geoinžinjeringa i ova zabrana nema nikakve veze sa izmišljenim chemtrailsima. Oni se uopšte ne spominju u saopštenju Ministarstva životne sredine i prirodnih resursa Meksika o zabrani.

Shodno tome, tvrdnju da je “Meksiko zabranio chemtrailse”, objavljenu u članku portala Nulta tačka, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostalim objavama ove tvrdnje dajemo ocjenu prenošenje lažnih vijesti. Tvrdnju također ocjenjujemo i kao teoriju zavjere.

Napomena:

7.3.2023:  Dijelovi analize su izmijenjeni 7.3.2023. kako bi činjenice o zabrani eksperimentisanja u okviru geoinžinjeringa u Meksiku bile jasnije. Umjesto objašnjenja pojma geoinžinjering sa enciklopedije Britannica dodata su objašnjenja sa stranice Meteorološkog ureda Ujedinjenog Kraljevstva. Umjesto navoda iz članka Gizmodo dodate su informacije iz saopštenja Ministarstva životne sredine i prirodnih resursa Meksika o zabrani eksperimenata u oblasti geoinžinjeringa. Dodate su i informacije o Moratoriju na geoinženjering Ujedinjenih nacija iz 2010. godine.  

 

Pogledajte originalne članke