Raskrinkavanje.ba

Španska vlada nije priznala “prskanje chemtrailsima” 

Netačne tvrdnje da je španska vlada prskala građane “chemtrailsima” pod krinkom vanrednog stanja izazvanog pandemijom Covid-19 i ranije su se pojavljivale u stranim medijima. Portal Logično ponovio ih je u članku objavljenom početkom ovog mjeseca.

Foto: Unsplash

Portal Logično je 10.6.2022. godine objavio članak pod naslovom:

Španjolska vlada priznala je prskanje chemtrailsa na građane, po nalogu UN-a

U članku se tvrdi da su Ujedinjene nacije (UN) ovlastile špansku vladu da ispušta smrtonosne hemikalije iz zraka, i to pod “krinkom” vanrednog stanja izazvanog pandemijom Covid-19. 

Tijekom strateški planiranog “izvanrednog stanja” u vezi s Covidom-19, Ujedinjeni narodi (UN) ovlastili su španjolsku vladu da s neba prska smrtonosne kemijske tragove.

Također se navodi: 

16. travnja 2020. španjolska vlada tiho je priznala da je ovlastila vojsku da prska biocide na cijelo stanovništvo. Ovaj medicinski eksperiment za cijelu populaciju proveden je pod okriljem “izvanrednog stanja za upravljanje kriznom zdravstvenom situacijom uzrokovanom Covidom-19”. 
(...) 
Nadalje, naredba SND/351/2020 dala je španjolskom ministarstvu zdravstva vrhovnu i neograničenu ovlast za aktiviranje španjolskih oružanih snaga i vojnih jedinica za hitne slučajeve za raspoređivanje biocidnih kemikalija nad građanima. Ministar zdravstva Salvador Illa Roca iskoristio je ove nove ovlasti kako bi nametnuo medicinske eksperimente nad cjelokupnim stanovništvom, koristeći vojsku kao sredstvo u skladu s člankom 15.3 Organskog zakona 5/2005 o nacionalnoj obrani.
(...)
Te se radnje obično nazivaju “teorijom zavjere” iako je Španjolska prije bila korištena kao poligon za testiranje kemijskih tragova, koji uključuju olovni dioksid, srebrni jodid i dijatomit. Ove chemtrail operacije korištene su 2015. za stvaranje klime. 
(...)
Europarlamentarac Ramon Tremosa Balcells svjedočio je u Europskom parlamentu 19. svibnja 2015. da su radnici Državne meteorološke agencije prijavili da zrakoplovi šire otrovne kemikalije po Španjolskoj.
(...)
Globalisti poput Billa Gatesa također pokušavaju iskoristiti zemlje kao poligone za chemtrail projekte zatamnjivanja Zemlje od Sunca. Ovi projekti geo-inženjeringa predloženi su kao rješenja za “klimatske promjene”.

Tvrdnje iz članka portala Logično objavjene su i u formi videosnimka na YouTube kanalu IKO 14. juna 2022. godine, gdje su poslužile kao svojevrstan uvod u priču naslovljenu kao “Geoinžinjering”, a koja govori o zaprašivanju odnosno “chemtrailsima”.  

 

Šta su činjenice?

 

Tvrdnja da je pandemija Covid-19 “strateški planirana” dio je “zavjeroloških” narativa koji su se pojavljivali u različitim kontekstima, a o kojima je Raskrinkavanje i ranije pisalo u nekoliko analiza (1, 2, 3, 4). 

Mediji na engleskom i španskom jeziku pisali su o tvrdnjama da je Španija priznala upotrebu “chemtrailsa”, ali su se njome bavili i portali koji provjeravaju tačnost činjenica.  

O tvrdnjama da je Vlada 16.4.2020. godine ovlastila vojsku da prska biocide pisao je španski portal za provjeru činjenica Maldita u članku objavljenom 18.4 2020. U članku se navodi da je u naredbi koju je potpisalo Ministarstvo zdravlja ove zemlje pisalo da se radi o dezinfekciji putem “upotrebe vazdušnih sredstava”. 

Dokument je naredba koju je potpisalo Ministarstvo zdravlja i objavljena je u Službenom državnom glasniku (BOE) 16. aprila 2020. kojom se Oružane snage (FFAA) i Jedinica za vanredne situacije (UME) ovlašćuju da sprovode tehnike dezinfekcije putem “upotrebe vazdušnih sredstava”. Ni u kojem slučaju nije naznačeno da će se to odvijati preko "vojnih aviona".

Iz Ministarstva odbrane je za ovaj portal naglašeno da se naredbom regulišu mjere dezinfekcije koje su i ranije provođene u bolnicma i drugim objektima. 

“U propisima, kada piše zračna fumigacija, to znači putem zraka, a ne iz zraka”, objašnjavaju.

U članku portala Logično navodi se da su “chemtrailsi” korišteni u Španiji kako bi se uticalo na promjenu klime. Navodno su radnici Državne meteorološke agencije prijavili prskanje otrovnim supstancama iz aviona, o čemu je “svjedočio” član Evropskog parlamenta 2015. godine.  

Ovi su navodi također bili predmet portala koji se bave provjerom činjenica. U Malditinom članku od 9.2.2018. godine objašnjeno je da su se netačne tvrdnje o navodnom prskanju olovnim dioksidom dijelile na društvenim mrežama i da su ih navodno radnici Državne meteorološke agencije iznijeli u programu radio mreže Cadena Ser. Oni su također navodno poslali izvještaj o tome Evropskoj uniji. Kako se navodi u članku, Evropska komisija je 2015. godine negirala postojanje takvog izvještaja, a emisija navodno emitovana na Cadena Ser ne može se pronaći.

Europarlamentarac Ramon Tremosa, za kojeg portal Logično navodi da je svjedočio u Evropskom parlamentu o tome da su radnici Državne meteorološke agencije prijavili u izvještaju da avioni šire otrovne hemikalije po Španiji, ustvari je samo delegirao pitanje Evropskoj komisiji o navodnom izvještaju, za koji je rečeno da je dostavljen ovoj instituciji. 

Evropska komisija navela je da nije primila nikakav izvještaj od španskih meteorologa te da je, u saradnji sa španskim vlastima, istražila slučaj i nije našla dokaze o vojnom geoinžinjeringu u Španiji.  

 

Bill Gates i “zatamnjivanje sunca” 

 

Tvrdnje da Bill Gates pokušava da “zatamni sunce” kako bi riješio problem klimatskih promjena dio su od ranije poznatih “zavjeroloških” narativa. O njima je pisao portal za provjeru činjenica Snopes u članku od 5.1.2021. godine. 

Ove tvrdnje polaze od senzacionalističkog pristupa izvještavanju o projektu SCoPEx, koji uključuje teorijske studije o izvodljivosti upravljanja sunčevim zračenjem, a kojeg djelomično finansira Bill Gates. 

U Snopesovom članku navedeno je: 

Mnoge priče i memovi protiv Gatesa sugerišu da Gatesovi filantropski napori potiču iz stvari za koje on “želi” da se dogode. Što se tiče upravljanja sunčevim zračenjem, to nije slučaj. Gatesovo rezonovanje, kako ga je opisao tokom TED Talk-a 2010. godine, jeste da čovječanstvo ne bi trebalo biti u poziciji, ako globalno zagrijavanje postane toliko loše da geoinženjering treba ozbiljno uzeti u obzir, da nemamo istraživanja da u potpunosti razumijemo mehaniku tog rješenja.

Snopes navodi da Gates jeste jedan od najznačajnijih finansijera istraživanja geoinženjeringa, ali i da SCoPEx sa činjeničnog stanovišta zapravo ne zatamnjuje i ne blokira sunce. SCoPEx je, ustvari, naučni eksperiment za unapređenje razumijevanja stratosferskih aerosola koji bi mogli biti relevantni za solarni geoinženjering. Cilj mu je poboljšati vjernost simulacija (kompjuterskih modela) solarnog geoinženjeringa tako što će modelarima pružiti eksperimentalne rezultate od vitalnog značaja za rješavanje specifičnih naučnih pitanja. 

U središtu ovog eksperimenta je naučni balon čija je prednost u tome što omogućava stvaranje male kontrolisane zapremine stratosferskog vazduha čija se evolucija može posmatrati, potencijalno, preko 24 sata. 

“Chemtrailsi” ne postoje  

“Chemtrails” je, ustvari, skraćenica od “chemical trails”, što u prevodu znači “hemijski tragovi”, i jedna je od najrasprostranjenijih teorija zavjere na svijetu. Ona podrazumijeva da postoji tajni atmosferski program velikih razmjera (Secret large-scale atmospheric program – SLAP), a koji, između ostalog, “zaprašuje stanovništvo” iz zraka. Ova teorija zavjere tvrdi da su tragovi koji na nebu ostaju iza aviona zapravo hemikalije kojima se truju i ubijaju ljudi. U nekim se verzijama tvrdi da se putem zaprašivanja ostvaruje “kontrola umova”. 

“Chemtrailsi” i “zaprašivanje iz vazduha” ne postoje. Tragovi koje vidimo na nebu su, ustvari, kondenzacioni tragovi aviona (eng. contrails), koji nastaju zbog specifičnih atmosferskih uslova.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnje da je Španija priznala da je “prskala” građane “chemtrailsima” tokom pandemije, da je UN ovlastio Španiju da ispušta “chemtrailse” i da su “chemtrailsi” korišteni u Španiji 2015. godine ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere. Drugim objavama ovih tvrdnji dajemo ocjene prenošenje lažnih vijesti i teorija zavjere.

Tvrdnju da je europarlamentarac svjedočio da su radnici meteorološke agencije prijavili “chemtrailse” u Španiji ocjenjujemo kao dezinformaciju. Ocjenu teorija zavjere dajemo tvrdnji da globalisti poput Gatesa koriste zemlje za testiranje projekata zatamnjivanja Sunca pomoću “chemtrailsa”. 

 

(Alena Beširević i Denis Čarkadžić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 10.06.2022

Logično: Španjolska vlada priznala je prskanje chemtrailsa na građane, po nalogu UN-a

Tijekom strateški planiranog “izvanrednog stanja” u vezi s Covidom-19, Ujedinjeni narodi (UN) ovlastili su španjolsku vladu da s neba prska smrtonosne...

 • Teorija zavjere
 • Lažna vijest
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 10.06.2022

Živi trenutak: Španjolska vlada priznala je prskanje chemtrailsa na građane po nalogu UN-a

Španjolska vlada priznala je prskanje chemtrailsa na građane, po nalogu UN-a

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 12.06.2022

Adavinic: DRUGI PISU: Španska vlada priznala prskanje chemtrailsa po nalogu UN-a

Tokom strateški planiranog “vanrednog stanja” u vezi s Covidom-19, Ujedinjene nacije (UN) su ovlastili špansku vladu da s neba prska hemijske tragove.

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 16.06.2022

Epoha: Španjolska vlada priznala da je nalogu UN-a prskala chemtrailse po vlastitom narodu

Tijekom strateški planiranog “izvanrednog stanja” u vezi s Covidom-19, Ujedinjeni narodi (UN) ovlastili su španjolsku vladu da s neba prska smrtonosne...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 14.06.2022

Youtube: IKO: Španjolska vlada priznala je prskanje chemtrailsa

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija