Raskrinkavanje.ba

“Zavjerolozi” otkrili javni dokument star četiri godine - tvrde da je plan za “novu pandemiju”

Video u kojem izvjesna Diana Lenska iznosi mnoštvo netačnih tvrdnji, između ostalih, i tvrdnju o “planiranom” nastavku pandemije, dijeli se na nekoliko internetskih platformi.

Na platformi za dijeljenje videosadržaja Lbry.tv, koja je svojevrsna alternativa “konvencionalnom” YouTubeu, na profilu MarijaS (iza kojeg stoji Marija Stojaković) 18.1.2021. godine objavljen je video pod nazivom:

OVA PANDEMIJA NAS ČEKA 2025. GODINE

Marija Stojaković je antivakcinacijska aktivistica i promotorica brojnih teorija zavjera, aktivna na preko deset profila na različitim društvenim mrežama. Poznata je po širenju brojnih neutemeljenih informacija putem videosnimaka koje prevodi sa engleskog jezika i sa titlovima objavljuje prvenstveno na YouTube profilu MarijaS, ali i na drugim platformama. Videosnimci sa brojnih profila Marije Stojaković bili su predmetom jednako brojnih analiza Raskrinkavanja i regionalnih fact-checking platformi (link, link). 

Navedeni video objavljen je i na BitChute profilu MarijaS te VK profilu Marija Stojakovic, no najveći broj interakcija ostvarila je objava na Facebook stranici Građansko buđenje (18.1.2021) - gotovo deset hiljada. 

STVARI SE NE VRAĆAJU NA NORMALNO OSIM AKO NE UČINITE OVO!
OVA PANDEMIJA NAS ČEKA 2025
‼️BUDI DIO REVOLUCIJE‼️
‼️DIJELI OVAJ SADRŽAJ‼️

Osim ovih objava, video je podijeljen i na privatnim Facebook profilima. Arhivirane objave mogu se vidjeti na ovim linkovima (link, link, link).  

U videu, koji ima titlove na našem jeziku, govori izvjesna Diana Lenska. Prema pisanju partnerskog fact-checking portala Faktograf, ona se na društvenim mrežama predstavlja kao glumica i producentica (IMDb, Facebook). 

 

CDC i SZO

Na početku videa, Lenska tvrdi da su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) profitna organizacija i da nisu dio američke vlade. 

Ovo je profitna organizacija (CDC) nije dio naše vlade. Ali je privatni entitet koji zarađuje milijarde dolara od lijekova i cjepiva koja vas desetljećima tjeraju da uzimate, tjeraju vašu djecu da uzimaju. 

CDC nije profitna organizacija. Riječ je o federalnog agenciji u sklopu američkog Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite (Department of Health and Human Services). Ova agencija funkcioniše kao i ostale agencije i institucije finansirane javnim novcem poreskih obveznika u Americi - služi javnoj svrsi i ne generira zaradu. 

Lenska je potom netačno ustvrdila da Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) vodi osoba koja nema nikakvo medicinsko znanje:

Ovu organizaciju (SZO) vodi osoba koja čak nema  bilo kakvo medicinsko znanje. Ovu organizaciju, s ovom vode manijakalni manijaci

Ova tvrdnja je također netačna. Kako je navedeno u njegovoj biografiji na stranici SZO-a, generalni direktor ove međunarodne organizacije dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus posjeduje magistarsko zvanje (MSc) iz oblasti imunologije i zaraznih bolesti sa Univerziteta London, te doktorat (PhD) iz oblasti javnog zdravstva u zajednici (Community health) sa Univerziteta Nottingham. 

 

“Planovi” koji su javni godinama

Okosnicu videa Diane Lenske čine tvrdnje o “planiranim” pandemijama: prva o navodno planiranoj pandemiji bolesti Covid-19 i druga o pandemiji koja će biti “produžetak” već postojeće. Sličnim tvrdnjama, koje potpuno ignorišu činjenicu da su “planovi” zapravo javni dokumenti uglednih institucija - to jest, da nisu “planovi”, već hipotetički scenariji koji služe pripremama za moguće izbijanje pandemije - bavili smo se više puta.

Ovo (Covid 19). Ovo nikad neće nestati. Ovo je vaše „novo normalno“ do kraja vašeg života.  To je započelo kao scenarij 2019. godine, 19. 19. oktobar, sveučilište John Hopkins, Event 21. , poznat i kao 2021 se odigrao. Stvoren je scenarij gdje se ovo (Covid 19) dešava u Wuhanu u Kini. 

Lenska implicira da je događaj pod imenom “Event 201” (u videu se pojavljuje kao “Event 21”) bio predstavljanje plana za pandemiju bolesti Covid-19. I ranije se tvrdilo da je ova simulacija odgovor na hipotetičku pandemiju, koju je u oktobru 2019. godine organizovao “Johns Hopkins” Centar za zdravstvenu sigurnost u saradnji sa Svjetskim ekonomskim forumom i Fondacijom “Bill i Melinda Gates”, zapravo, “plan” za trenutnu pandemiju. O tome smo pisali u analizi koju možete pročitati na linku ispod.

Međutim, naučno utemeljena simulacija nije bila nikakav plan za pandemiju, nego vježba uz pomoć koje su razmotreni različiti scenariji i dileme do kojih bi moglo doći u slučaju stvarne pandemije. Također, prema scenariju Eventa 201, početak hipotetičke pandemije nije bio smješten u kineski grad Wuhan, kako to tvrdi Lenska, nego u Brazil. 

Lenska potom govori o “produženoj” pandemiji, koristeći pritom scenarij za drugu hipotetičku pandemiju kao “dokaz”. Ovoga puta radi se o SPARS PANDEMIC 2025-2028:  A Futuristic Scenario for Public Health Risk Communicators, dokumentu koji je također objavio “John Hopkins” Centar za zdravstvenu sigurnost, 2017. godine:

Covid-19 će se pretvoriti u Sparovu pandemiju 2025 do 2028. Nikada neće nestati. 
(...)
Ovo objavljuje John Hopkinsov centar za zdravstvenu sigurnost.  Možete se povezati na internet, preuzeti ovo i sami provjeriti. 
(...)
Zapamtite, ovo [Covid-19] je započelo kao scenarij. Baš kao i ovo što vam se sprema. 
(...)
Takozvana Covid pandemija postat će pandemija SPARS-a od 2025. do 2028. Nikad se ništa ne vraća u normalu. 

Lenska, dakle, svoju priču o planiranim i produženim pandemijama bazira na sljedećoj logici: ako je Event 201 bio scenarij za planiranu pandemiju Covid-19, onda scenarij za SPARS znači da će se desiti “produžena pandemija”. 

I u ovom scenariju je riječ o hipotetičkoj bolesti izazvanoj virusom iz grupe koronavirusa. Pojašnjenja radi, koronavirusi su životinjskog porijekla i poznato je njih sedam koji mogu zaraziti ljude. Četiri od sedam humanih koronavirusa izazivaju blage simptome (poput prehlade), ali tri virusa iz ove grupe izazivaju akutne respiratorne sindrome (SARS, MERS i COVID-19).

Činjenica da je za potrebe hipotetičkih scenarija korišten upravo izmišljeni virus iz grupe koronavirusa nije iznenađenje, s obzirom na to da se svijet ranije suočio sa dvije epidemije opasnih respiratornih bolesti koje su uzrokovane koronavirusima - SARS i MERS.

I pored jasne napomene da su svi prikazani elementi u tom dokumentu hipotetički i izmišljeni, Lenska to nije naglasila u videu te je na manipulativan način predstavila dijelove tog dokumenta. 

U analizi “Pandemija nije planirana, ali jest očekivana”, objavljenoj na portalu Faktograf, objašnjena je suština ovog scenarija:

Dokument kojeg citira Lenska i predstavlja ga kao “dokaz” buduće planirane pandemije, zamišljen je kao svojevrsna vježbenica za komunikatore u javnom zdravstvu. Kako se navodi na stranicama Centra [a i u samom dokumentu], “scenarij je hipotetičan; zarazni patogeni, medicinske protumjere, likovi, dijelovi vijesti, postovi na društvenim mrežama i odgovori vladinih agencija u potpunosti su izmišljeni”.

Naziv izmišljene zarazne bolesti SPARS je akronim od “St. Paul Acute Respiratory Syndrome”, jer se u scenariju prve žrtve zaraze pojavljuju među članovima/cama baptističke crkve Sv. Pavla u Minnesoti.

Ilustracija: Odlomak iz SPARS scenarija u kojem se opisuje “izbijanje pandemije” 2025. godine.

Lenska je, pak, pokazala ovaj novinski članak na osnovu čijeg je datuma objave (17.10.2025) zaključila da je riječ o “scenariju” za stvarnu pandemiju (?). 

 

Izmišljeni i stvarni medikamenti

Pored lažnog predstavljanja dokumenta sa scenarijem za “SPARS pandemiju” - dokumenta koji je, inače, javno dostupan već četiri godine - Lenska je spomenula i navodne materijalne dokaze da se “plan već sprovodi u 2020. godini”. Njih je pronašla u nazivima izmišljenih lijekova i vakcina koji se spominju u dokumentu, a koji su, prema njezinim tvrdnjama, već bili u upotrebi u stvarnom svijetu. 

Jedan od fiktivnih lijekova je “Vmax”, opisan na strani 23. dokumenta kao antiviralni lijek za fiktivnu bolest SPARS. Lenska je u videu zaključila da “Vmax postoji već određeno vrijeme”, govoreći o “VMAX cjepivu”, to jest o Vmax sistemu za ekspresiju (proizvodnju) proteina, “lansiranom” 31.1.2020 - koji nije ni lijek ni vakcina.  

Drugi primjer “dokaza” da je ovaj dokument zapravo plan za “produženu” pandemiju je fiktivna vakcina za SPARS naziva “Corovax” (opisana na 25. strani dokumenta). Prema hipotetičkom scenariju iz dokumenta, ta vakcina je u upotrebu stavljena 2027. godine. Međutim, nastojeći manipulativno dokazati postojanje “plana”, Lenska pažnju skreće na vakcinu koja se navodno zove “Corovax”, a čije predstavljanje je, prema njezinim riječima, objavljeno 7.4.2020. godine na stranici Univerziteta “Thomas Jefferson”.

Međutim, riječ je o “vakcini kandidatu“ naziva Coravax, čije predstavljanje jeste objavljeno 7.4.2020, ali ova vakcina, osim što nema isti naziv, namijenjena je prevenciji bolesti Covid-19, a ne izmišljenoj bolesti SPARS. Prema ažuriranim podacima SZO-a (16.2.2021), ova vakcina je tek u pretkliničkoj fazi ispitivanja.

Corvax, Sparsova pandemija predstavljena stanovništvu 2027. Vidite kako se sve to uklapa u agendu laži, sa Covid-19 prevarom.  Covid-19 je veliko resetiranje. 

Lenska u ovom dijelu iz nejasnih razloga više puta naglašava da je u scenariju upotreba “Corovaxa” počela 2027. godine, pokazujući istovremeno datume članaka o stvarnoj Coravax vakcini - kao da se radi o dokazu njenih tvrdnji, a ne o pokazatelju činjenice da zamišljena i stvarna vakcina nemaju veze jedna sa drugom. 

Lenska je u videu iznijela i nebrojeno puta opovrgnute tvrdnje o sastavu vakcina:

Nastavit će vam davati lijekove, nastavit će vam ubrizgavati prljavštinu i kemikalije jer to je to. Ništa od toga zapravo nije cjepivo. 

Većina cjepiva su ovo, prljavština, smeće i kemikalije. 

To vas je desetljećima činilo bolesnima, desetljećima vašu djecu čini bolesnima i to neće prestati. Nastavit će vam to činiti uvijek iznova i iznova
(...)
Nova takozvana cjepiva koja zapravo nisu cjepiva?  Da vam ubrizgavaju ćelije abortiranih fetusa, životinjsku krv, kemikalije i Bog zna što je u njima? To je vaša budućnost. 

Ona je, kako se može vidjeti, napravila generalni zaključak da je “većina cjepiva prljavština, smeće i kemikalije” te da su vakcine činile ljude i djecu bolesnima desetljećima. Gotovo je izlišno napominjati da su, zahvaljujući vakcinama, skoro istrijebljene bolesti koje su odnosile na hiljade života (polio, zaušnjaci, male boginje, ospice, veliki kašalj itd). 

Tvrdnja da se preko vakcina u organizam ubrizgavaju ćelije abortiranih fetusa je veoma raširena među antivakcinacijskim aktivistima/icama. Iako se u procesu razvoja određenih vakcina mogu koristiti ćelijske linije koje su dobivene iz dobrovoljnog abortusa ‘60-ih godina prošlog stoljeća, one se ne nalaze u vakcinama, a osim toga, dovoljno dugo su razmnožavane u laboratoriju da su izgubile gotovo sve dodirne tačke sa originalnim ćelijama. Zašto je neophodno da se ove ćelije koriste u procesu razvoja vakcine, pročitajte na ovom linku. Informacije o tome koje su vakcine protiv Covid-19 razvijane uz pomoć ovih ćelija, možete pročitati na ovom linku.

Tvrdnja o “ubrizgavanju životinjske krvi” također nije tačna. Slično kao i u pričama o tome da se vakcine prave od “abortiranih fetusa”, radi se o pogrešnoj i iskrivljenoj interpretaciji procesa pravljenja vakcina. 

Naime, u procesu proizvodnje vakcina može se koristiti serum iz krvi fetusa govečeta (eng. fetal bovine serum), no to nije isto što i životinjska krv. Uprošteno, proizvodnja velikog broja virusnih vakcina zahtijeva uzgoj virusa u tzv. ćelijskim linijama za čiji se pak uzgoj koristi serum iz životinjske krvi koji obiluje za to potrebnim nutrijentima. Međutim, navedena supstanca kao takva se ne nalazi u finalnom proizvodu. Informacija o tragovima navedenih supstanci, ukoliko se nalaze u vakcini, trebala bi biti navedena u specifikaciji proizvoda. Ova informacija je bitna zbog potencijalnog rizika za osobe koje su alergične na te supstance. Primjer vakcine koja ima ove tragove navedene u specifikaciji je Repevax predškolska vakcina.

Na stranici Vaccine Knowledge projekta oxfordskog univerziteta objašnjeno je pak da tragovi određenih supstanci korištenih za proizvodnju vakcina, uključujući i serum životinjske krvi, mogu predstavljati rizik samo za osobe koje imaju ozbiljne alergijske rekacije na neki od tih sastojaka: 

Svi [neaktivni] sastojci vakcina su prisutni u veoma malim količinama i ne postoje dokazi da u tim količinama mogu nanijeti neku štetu. Izuzetak je mala grupa ljudi koja može biti jako alergična na neki od sastojaka vakcine, čak i ako su prisutni u tragovima (poput proteina jaja ili antibiotika koji se koriste u procesu proizvodnje vakcina). Ako na internetu pretražujete neki od sastojaka vakcine, možete pročitati da oni mogu biti štetni, no većina njih je u vakcinama prisutna  u količinama koje su sasvim normalne za naše tijelo. Čak i obična sol (natrij-hlorid), koja je neophodna za normalno funkcionisanje tijela, štetna je u velikim količinama. 

 

Maske

Lenska je manipulativno govorila i o hipotetičkom razvoju situacije opisanom u SPARS scenariju usljed “nestašice antibiotika 2026. godine” i povećanog broja slučajeva sekundarne bakterijske upale pluća. Objašnjenje zašto je u scenariju došlo do povećanog broja bakterijskih upala pluća prema Lenskoj je očito - radi se o posljedicama nošenja maski. 

Ova tvrdnja, kao i ostale tvrdnje o navodnoj štetnosti zaštitnih maski koje je Lenska usput spomenula, opovrgnute su u analizama koje se nalaze na likovima ispod. 

Obraćajući se gledateljstvu, Lenska je na kraju videa pozvala na neodgovorno ponašanje u vidu “otvaranja preduzeća”, jer je alternativa “sjedenje kući, prihvaćanje svega ovoga” i “lagano ubijanje”. U opisu videa na Facebook stranici Građansko buđenje, ovo poticanje na neodgovorno ponašanje je dobilo nešto radikalniji oblik, u vidu poziva na priključivanje “revoluciji”.

U trenutku pisanja ove analize, u pojedinim zemljama (uključujući i dio BiH), u sklopu protivpandemijskih mjera, na snazi su još uvijek mjere zabrane kretanja, a time i rada određenih djelatnosti u periodu trajanja zabrane. Iako su ranije mjere o zabrani rada širokog spektra djelatnosti značajno relaksirane, pozivanje na bojkot postojećih mjera je i dalje poziv na kršenje naredbi nadležnih tijela.

 

Neizbježni QAnon nonsens

Lenska je iznijela i tvrdnju da su “Sjedinjene Američke Države korporacija”, a ne suverena država: 

Sjedinjene Države inkorporirane su 1871. godine. Mi smo korporacija.  Korporacija. 

Tako se izvlače sa svime, onim što rade sada, oduzimaju prava od 1871. Ustav. To je farsa. 

Sjedinjene Američke Države su federalna država uspostavljena Ustavom iz 1787. godine. Tvrdnja o SAD-u kao “korporaciji” postala je dijelom narativa raskrinkane teorije zavjere QAnon. Počela se širiti naročito nakon što je i zagovornicima ove teorije postalo jasno da Donald Trump neće biti predsjednik SAD-a u još jednom mandatu, kako su tvrdili njihovi “pouzdani izvori”. No, umjesto priznanja greške, pristalice ove teorije su od pokreta “Sovereign Citizen” (Suveren građanin) posudile jednako fiktivnu teoriju o tome da su SAD zakonom iz 1871. godine pretvorene u korporaciju. Prema ovoj teoriji, svaki zakon koji je u SAD-u donesen nakon ove godine zapravo je sporan i ne primjenjuje se na građane/ke SAD-a koji su nakon “inkorporiranja” postali suvereni. Konceptom suvereniteta u političkoj teoriji opisuje se svojstvo države, a podrazumijeva odsustvo višeg političkog autoriteta iznad onog koji je “suveren”. Prema uvjerenju pristalica ove teorije, proglašavanje građana/ki “suverenim”, nakon navodnog pretvaranja SAD-a u korporaciju, državni suverenitet je “prešao” na građane/ke koji shodno tome postaju izvorom vrhovnog autoriteta. 

Pristalice pokreta “Suvereni građanin” klasifikovane su kao “domaći teroristi” od FBI-a zbog toga što “vjeruju da nisu dužni odgovarati nijednoj instituciji vlasti”, uključujući i sudove, policiju ili poreske institucije.

Pripajanje priče o državi kao “korporaciji” u već široki “dijapazon” QAnon besmislica rezultiralo je tvrdnjama da će Donald Trump položiti zakletvu za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država 4.3.2021. godine. Naime, pristalice ove teorije sada vjeruju da će se SAD vratiti na staru verziju inauguracije, koja je do 1933. godine i usvajanja 20. amandmana na Ustav bila održavana 4. marta (amandmanom je inauguracija pomjerena na 20. januar). Osim toga što vjeruju da će se to zaista desiti, QAnon pristalice tvrde da će Donald Trump postati, zapravo, 19. predsjednik SAD-a, i to zbog toga što je zadnji predsjednik - prije nego su Sjedinjene Američke Države “inkorporirane” - bio Ulysses S. Grant (1869 - 1877), 18. predsjednik po redu. 

Objavu analiziranog videa na platformi Lbry.tv ocjenjujemo kao lažnu vijest, s obzirom da tvrdnje da je CDC profitna organizacija; da je na čelu SZO-a osoba koja nema medicinsko znanje; da vakcine sadrže ćelije abortiranih fetusa i životinjsku krv, te da su SAD korporacija, a ne država - nisu utemeljene u činjenicama. 

Sve kasnije objave istog videa ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Ocjenu manipulisanje činjenicama dajemo tvrdnji da fiktivni lijekovi i vakcine iz budućnosti, spomenuti u dokumentu o hipotetičkoj SPARS pandemiji, već postoje.

Tvrdnje da je dokument o SPARS pandemiji “plan”, odnosno scenarij za produženu Covid-19 pandemiju, i da je Event 201 bio scenarij za pandemiju Covid-19, ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 18.01.2021

LBRY TV: Marija Stojaković: OVA PANDEMIJA NAS ČEKA 2025. GODINE

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 18.01.2021

Bit Chute: Marija Stojaković: OVA PANDEMIJA NAS CEKA 2025. GODINE

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 18.01.2021

Facebook profili i stranice: Građansko buđenje

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 18.01.2021

Jubitu: Cenzurirano: Ovaj video skidaju sa fejsa , velikom brzinom.. delite , skidajte pa delite ...

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 18.01.2021

VK: Marija Stojakovic: OVA PANDEMIJA NAS ČEKA 2025. GODINE

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti