Raskrinkavanje.ba

Ne, nošenje maske neće izazvati upalu plućne maramice - uprkos anonimnom “iskustvu” sa Facebooka koje tvrdi suprotno

Nakon tvrdnji da maske izazivaju smanjen unos kisika, intoksikaciju ugljen-dioksidom te da narušavaju imuni sistem, društvenim mrežama se šire tvrdnje i o navodnim težim posljedicama nošenja istih, kao što je upala plućne maramice. Kao što je to slučaj bio s prethodnim, i ove tvrdnje su potpuno neutemeljene, netačne i opovrgnute od strane stručne zajednice.

Porast broja zaraženih virusom SARS-CoV-2 širom svijeta, rezultirao je vraćanjem na snagu obavezu nošenja maski u zatvorenim prostorima, te na otvorenom gdje održavanje fizičke distance nije moguće. Činjenicu da se nošenje maski preporučuje široj populaciji zbog sprječavanja širenja zaraze, pratile su mnoge objave na društvenim mrežama o njihovoj štetnosti po ljudsko zdravlje. O nekim primjerima tih dezinformacija smo već pisali (1, 2, 3)

Jedna takva dezinformacija, o tome da nošenje maski izaziva upalu plućne maramice, na društvenim mrežama u našem regionu pojavila se relativno nedavno. Naime, na Facebook profilu Goran Gogi Vuk je 30.7.2020. godine objavljen status u kojem se prenosi priča anonimne osobe kod čije je kćerke, usljed kontinuiranog nošenja maske, navodno dijagnosticirana upravo upala plućne maramice:

I KAFA JE POZITIVNA NA KORONU !!!
❌❌❌
POSLEDICE NOŠENJA MASKE !!!
"... Moja ćerka od 19 godina. Zdrava. Zaposlena u prodavnici velikog lanca samoposluga. Počela se osećati loše pre 2 sedmice. Imala je bolove u ledjima i sa strane, mučninu, bolove u grudima. Doktor opšte prakse ju je uputio na rendgensko snimanje pluća. Nešto se pokazalo na desnoj strani,te je dalje upućena na pregled magnetnom rezonansom, CT-om,ultrazvuk leđa i abdomena. Ništa nije pronađeno.
Na poslu nije mogla da diše i dobila je bolove u grudnom košu. Odvezena je u hitnu pomoć, gde joj je naređen karantin.
Testirana na Kovid. Mlada. I potpuno sama jer niko ne sme da uđe kod nje. Ispostavilo se da se radi o zapaljenju plućne maramice. Rečeno nam je, da je nastalo kao posledica nošenja higijenske maske preko 8h dnevno, 5 do 6 dana u sedmici. Udišući svoje bakterije i ugljen dioksid je dovelo do infekcije.

Sada je u teškim bolovima i mora uzeti neplaćeno bolovanje od posla. Ali nećete to videti po socijalnim mrežama. Njoj je samo 19 godina. Zdrava. A sada... je vezana za krevet i bori se da udahne zrak. Antibiotici. Steoridi. Tretmani disanja." !!!
P.S. Pametnima dovoljno !!!

Ova objava zabilježila je svega dvadesetak interakcija, međutim, opisana priča se značajno proširila u danima koji su uslijedili. Identične navode su objavili rofili Rosana Dvorzak (31.7), a uz naznaku “prenosim tuđe iskustvo” tvrdnje su objavili Andrea Piljek (2.8.), Veljko Petrovic (2.8.), Dejan Djukić (2.8.), Никола Нешић (3.8.), i brojni drugi. Samo ovi primjeri su na Facebooku zabilježili više od 3.500 interakcija. Isti navode objavila je 2.8.2020. godine i Facebook stranica Politicki info

Identično anonimno iskustvo se na engleskom jeziku širilo Facebookom još u maju ove godine. Jedna od najranijih zakvih objava objavljena je 28.5.2020.  na profilu Shawna Love.

Ovim tvrdnjama bavili su se portali Health Feedback (1.6.2020.) i Asociated Press (6.7.2020.).

I ranije smo pisali da pravilno nošenje platnene ili hirurške maske ne uzrokuje udisanje ugljen-dioksida u mjeri koja bi predstavljala opasnost za zdravlje, niti da smanjuje količinu kisika koji se udiše za razliku od N95 maski-respiratora.

Što se tiče navoda o hiperkapniji, ili stanju opisanom kao višak ugljen-dioksida u krvotoku, predstavnik Američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti za Reuters (5.5.2020.) kazao je sljedeće:

Količina CO2 u maski će postepeno porasti. Međutim, ta količina ugljen-dioksida većini ljudi je podnošljiva. Možete imati glavobolju ali navjerovatnije nećete patiti od simptoma koji su običajeni za izlaganje većim nivoima CO2. Maska može postati neugodna iz više razloga, uključujući i osjetljivost na CO2 i osoba će biti motivisana da istu ukloni.
Malo je vjerojatno da će nošenje maski izazvati hiperkapniju.

Health Feedback je zaključio da je tvrdnja kako je nošenje maske prouzrokovalo infekciju tako što je “kćerka” iz objave udisala “svoje bakterije i ugljen-dioksid”, neutemeljena i nelogična.

Prvo, tvrdnja da se ponovnim udisanjem vlastitog, prethodno izdahnutog zraka, koji može sadržavati viruse i bakterije, može izazvati infekciju je neutemeljena i nelogična. Iako je istina da upalu plućne maramice (pleuritis) mogu uzrokovati mikrobne infekcije, kao što to mogu uzrokovati trauma, karcinom, autoimune bolesti, određeni lijekovi i slično, ne postoje dokazi koji ukazuju da bi stanje moglo biti uzrokovano nošenjem maske za lice. Ako neko izdahne viruse i bakterije, to znači da je već zaražen.

S druge strane, navodi Health Feedback, maske su istovremeno dovoljno porozne da propuste molekule i kisika i ugljen-dioksida, odnosno porozne su dovoljno da omoguće i normalno disanje i  “provjetravanje” prostora između lica i maske.

Humberto Choi, pulomolog klinike Cleveland (Cleveland Clinic), je u komentaru za AP također odbacio mogućnost da je nošenje maske prouzrokovalo upalu plućne maramice

U toj tvrdnji apsolutno nema istine. Hiljade zdravstvenih radnika svakodnevno nose maske koje prijanjaju puno jače uz lice od običnih medicinskih/hirurških maski. Niko ne dobija upalu plućne maramice zbog toga”

U postu se nalazi informacija da je upala plućne maramice uzrokovana dugotrajnim nošenjem higijenske makse, preciznije “preko 8h dnevno, 5 do 6 dana u sedmici”. Vezano za ove navode, doktor Choi naglašava da je nošenje čistih maski sigurno. Međutim, ako je maska prljava i vlažna, nošenje iste potencijalno može izazvati probleme:

Da. Ako je maska zaprljana toksinima ili kontaminirana virusima i bakterijama, može biti loša po vas. Samo koristite čiste maske. I nosite ih pravilno.

Doktor Choi je za AP dao savjete kako se ponašati u vezi sa nošenjem medicinskih i platnenih maski. 

Oni [ljudi] trebaju bacati jednokratne maske nakon upotrebe i redovno prati višekratne platnene maske. Također, trebaju pravilno nositi maske - trebaju izbjegavati dodirivanje vanjskog sloja nakon što se maska stavi, a ista treba uvijek da pokriva  i nos i usta.”


S obzirom da su tvrdnje kako svakodnevno nošenje maski po nekoliko sati uzrokuje upalu plućne maramice neutemeljenje i netačne, te da ne postoje dokazi da se opisani slučaj zaista desio, tvrdnje iz objave sa profila Goran Gogi Vuk ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu prenošenje lažnih vijesti dobija stranica Politicki info. Obje objave dobivaju i ocjenu pseudonauka, s obzirom da je opisano iskustvo čija istinitost nije potvrđena predstavljeno kao medicinski potvrđen argument. 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 30.07.2020

Facebook profili i stranice: Goran Gogi Vuk

I KAFA JE POZITIVNA NA KORONU !!! ❌❌❌

  • Pseudonauka
  • Lažna vijest
Pseudonauka 02.08.2020

Facebook profili i stranice: Politicki info

Prenosim tudje iskustvo

  • Pseudonauka
  • Prenošenje lažnih vijesti