Raskrinkavanje.ba

Napomena na pakovanjima hirurških maski je tačna - ali je tačno i to da nošenjm maske zaustavljamo širenje zaraze. Pročitajte kako.

Tvrdnje da hirurške maske nisu efektivne u zaštiti protiv koronavirusa ponovo su aktuelne. Hirurške i platnene maske zaista ne mogu spriječiti ulazak virusa u naše tijelo - ali mogu spriječiti njegovo širenje ako ih nosi osoba koja je zaražena.

Na Facebook stranici Sloboda narodu 27. jula objavljena je fotografija koja prikazuje kutiju hirurških maski za lice. Na pakovanju se vidi upozorenje da ove maske ne štite od koronavirusa, drugih virusa ili kontaminirajućih čestica:

Proizvodjaci maski na pakovanju navode: Maske ne stite od kovida, sarsa, korone i ostalih virusa i zagadjivaca. Zasto su onda obavezne za nosenje?

#maske #zastita

Iste tvrdnje kružile su Facebookom i ranije, pa je tako 28.6.2020. na Facebook stranici ELVIN OKUGIĆ objavljena ista fotografija uz opis:

Na kutijama s maskama jasno piše da ne pružaju zaštitu protiv virusa, ali uprkos tome mediji i dalje teroriziraju javnost da ih trebamo nositi!

Postavlja se logično pitanje:

Zašto članovi kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa koriste ove maske kada ne štite?

Zašto kupujemo i koristimo maske koje ne mogu da nas zaštite od virusa?

Volio bih da članovi kriznog štaba iznesu svoje stručno mišljenje o ovome.

Ovaj natpis na kutijama hirurških maski privukao je pažnju i portalima u maju 2020. godine. Tako je portal Espreso 20. maja objavio članak sa naslovom:

SVI SMO MISLILI DA NAS ZAŠTITNE MASKE ŠTITE OD KORONE! Nismo izgleda čitali ova sitna slova na omotu, a trebalo je

Uprkos senzacionalističkom naslovu, u posljednjem pasusu članka portala Espreso ipak piše da je nošenje zaštitne opreme bitno: 

Podsetimo, naušnice se nose da mi ne prenesemo nekome virus a ne da neko taj virus prenese nama. Inače je vrlo važno nositi zaštitnu opremu i poštovati mere opreza. 

Dva dana kasnije, portal Žena (Blic) objavio je članak sa istom fotografijom kutije maski, koji su prenijeli portali Alo i Srbija danas uz drugačije naslove. 

Upozorenje na KUTIJI U KOJU SE PAKUJU MASKE šokiralo ljude zbog napomene - "NE ŠTITI OD KORONA VIRUSA": Evo šta to znači i da li maske zaista štite 

ŽIVIMO U ZABLUDI VEĆ TRI MESECA! "Ne pružaju zaštitu od COVID-19 ili drugih virusa" Ove maske su jednostavna prevara! (Alo, 22.5.2020)

Upozorenje na KUTIJI U KOJU SE PAKUJU MASKE šokiralo ljude: Svi pričaju o JEDNOJ NAPOMENI (Srbija danas, 22.5.2020)

Kao i u članku Espresa, i ovi članci, uprkos naslovima, sadrže tvrdnje da maske smanjuju širenje virusa:

Naučna saradnica za magazin "The Guardian" Hala Delvin je u kolumni 27. marta je istakla da maska ne garantuje 100% zaštitu od vriusa, ali da su najefektivniji u odbrani od korona virusa. Akcenat je na reči - odbrana od virusa, a ne zaštita od virusa.

Doktorka Nada Kuljić Kapulica virusolog za žena.rs istakla je masku treba imati pri ruci u slučaju da se ulazi u gradski prevoz ili u zatvoreno prostor, a da ne otvorenom maska nije potrebna, već distanca od ljudi.

Maska služi da spreči širenje kapljica u slučaju kašljanja ili kijanja, pošto je poznato da se virus prenosi kapljično.

Istraživanje Univerziteta u Hong Kongu sredinom marta naznačilo je da upotreba zaštitnih maski i značajnoj meri smanjuje prenos korona virusa. Prema istraživanju za 60 odsto prenos je smanjen kada postoji maska, nego kad je nema.

Da li hirurške maske štite od koronavirusa?

Tvrdnje da maske ne štite od koronavirusa i da ih je zbog toga beskorisno nositi pojavile su se, dakle, prije nekoliko mjeseci u regionu, ali i u ostatku svijeta. O njima su već pisali brojni fact-checking portali, između ostalog Faktograf, Snopes i PolitiFact

Tvrdnja da hiruške i platnene maske ne štite od virusa osobu koja ih nosi je tačna. No, u ovakvim naslovima i objavama ona je pogrešno izjednačena sa tvrdnjom da maske ne treba nositi - koja je, ipak, pogrešna.

Naime, primarna funkcija maski za lice u situaciji epidemije, nije da nas zaštite od virusa, već da zaštite druge od nas. Kako navodi Snopes, nošenjem ovog tipa maske zaustavljamo dalje širenje sopstvenih kapljica, koje mogu nositi virus:  

CITAT TAČNO:

Primarna svrha (platnenih) maski za lice je zaštititi druge ljude blokiranjem kapljica velikih čestica, prskanja, sprejeva ili raspršavanja, koje sadrže zarazne agense koje (zaraženi) nosilac može osloboditi kašljem, kihanjem, govorom i slično. (Iako, opet, maske ipak pružaju neku malu zaštitu osobi koja ih nosi, ali ni blizu onoj koju pruža respiratorna maska.)

Respiratorne maske, poput N95 maski, mogu da zaštite i osobu koja nosi masku, jer filtriraju aerosolne čestice veličine i do 0,3 mikrona. Ipak, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) zbog nestašice N95 respiratornih maski ne preporučuju nošenje istih, jer je svaka dragocjena medicinskim radnicima koji su izloženi najvećem riziku od zaraze. Velika potražnja ovih maski dovela je do nedostatka na tržištu, zbog čega ih nisu mogli nabaviti medicinski radnici kojima je takva maska potrebnija. 

Faktograf je u svojoj analizi prikazao i tabelu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) koja daje pregled primjene i učinkovitosti različitih maski: 

Dakle, nošenje maski za lice, bilo da su one hirurške, platnene ili respiratorne, ipak pomaže da smanjimo prenošenje virusa, zbog čega je ovo jedna od zvaničnih mjera koje su propisane nakon izbijanja pandemija. 

Tako je u Federaciji BiH na snazi naredba od 24.7.2020. o obaveznom nošenju zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, dok u Republici Srpskoj Institut za javno zdravstvo ima posebne preporuke i naredbe za različite vrste zatvorenih i otvorenih prostora. U zatvorenim prostorima, maske za lice su obavezne za nošenje, dok je na otvorenim prostorima preporučeno nošenje maski za lice ukoliko nije moguće održavati dovoljnu fizičku distancu od drugih osoba. 

Netačne tvrdnje o maskama za lice, koje potiču ljude na potencijalno rizično ponašanje, posebno se šire u proteklih nekoliko sedmica. Njima smo se već bavili u drugim analizama, koje možete pročitati na linkovima:

Tvrdnje da je nošenje platnenih ili hirurških maski “beskorisno” ili “nepotrebno” jer iste ne štite od koronavirusa, ocjenjujemo kao dezinformaciju. Članke portala Žena i Espreso, kao i prenošenja sa sličnim ili identičnim naslovima, ocjenjujemo i kao klikbejt.

Napomena:

1.8.2020: U ovu analizu je prvobitno greškom bio uvršten i tekst portala Srbija danas sa naslovom "Upozorenje na KUTIJI U KOJU SE PAKUJU MASKE šokiralo ljude: Svi pričaju o JEDNOJ NAPOMENI" Redakcija ovog portala nam je, nakon što smo ih kontaktirali, ukazala na to da ovaj naslov ne sadrži tvrdnju koja postoji u naslovima drugih tekstova ocijenjenih u ovoj analizi. Članak je u skladu s tim uklonjen iz analize.

15.01.2020: Nakon objave naše analize, portal Espreso objavio je ispravke u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

18.11.2021: Portal Alo izmijenio je naslov tako da više ne sadrži netačne tvrdnje, zbog čega članak dobija i ocjenu ispravljeno.

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Dezinformacija 27.07.2020

Facebook profili i stranice: Facebook stranica: Sloboda narodu

Proizvodjaci maski na pakovanju navode: Maske ne stite od kovida, sarsa, korone i ostalih virusa i zagadjivaca. Zasto su onda obavezne za nosenje?...

  • Dezinformacija
Klikbejt 22.05.2020

Žena: Upozorenje na KUTIJI U KOJU SE PAKUJU MASKE šokiralo ljude zbog napomene - "NE ŠTITI OD KORONA VIRUSA": Evo šta to znači i da li maske zaista štite

Na Fejsbuk stranici "Centar potrošača Srbije" objavljena je fotografija kutije u kojoj se nalaze zaštitne maske koje često viđamo ovih dana na ulicama...

  • Klikbejt
Klikbejt 22.05.2020

Alo: ŽIVIMO U ZABLUDI VEĆ TRI MESECA! "Ne pružaju zaštitu od COVID-19 ili drugih virusa" Ove maske su jednostavna prevara!

Na Fejsbuk stranici "Centar potrošača Srbije" objavljena je fotografija kutije u kojoj se nalaze zaštitne maske koje često viđamo ovih dana na ulicama...

  • Klikbejt
  • Ispravljeno
Klikbejt 22.05.2020

Glas Laktaša: UPOZORENJE NA KUTIJI U KOJU SE PAKUJU MASKE ŠOKIRALO LJUDE ZBOG NAPOMENE – “NE ŠTITI OD KORONA VIRUSA”: EVO ŠTA TO ZNAČI I DA LI MASKE ZAISTA ŠTITE

Na Fejsbuk stranici “Centar potrošača Srbije” objavljena je fotografija kutije u kojoj se nalaze zaštitne maske koje često viđamo ovih dana na ulicama...

  • Klikbejt
Klikbejt 20.05.2020

Espreso.rs: SVI SMO MISLILI DA NAS ZAŠTITNE MASKE ŠTITE OD KORONE! Nismo izgleda čitali ova sitna slova na omotu, a trebalo je

Inače je vrlo važno nositi zaštitnu opremu i poštovati mere opreza

  • Klikbejt
  • Ispravljeno
Klikbejt 21.05.2020

USN: SVI SMO MISLILI DA NAS ZAŠTITNE MASKE ŠTITE OD KORONE! Nismo izgleda čitali ova sitna slova na omotu, a trebalo je

Pandemija virusa korona stvorila je zdravstvenu krizu značajnih razmera kojoj se ne naslućuje kraj. Naučnici i istraživači se bore da sertifikuju vakc...

  • Klikbejt
Klikbejt 21.05.2020

Kutaknet: MISLILI SMO DA NAS ZAŠTITNE MASKE ŠTITE OD KORONE! Izgleda da smo trebali da čitamo ova sitna slova na omotu

Vrlo je važno nositi zaštitnu opremu i poštovati mere opreza

  • Klikbejt
Dezinformacija 28.06.2020

Facebook profili i stranice: Facebook stranica: ELVIN OKUGIĆ

Na kutijama s maskama jasno piše da ne pružaju zaštitu protiv virusa, ali uprkos tome mediji i dalje teroriziraju javnost da ih trebamo nositi!

  • Dezinformacija