Vakcina AstraZeneca ne sadrži nikakve "ćelije", "dijelove" niti "komadiće" tkiva ili organa

Na društvenim mrežama su se pojavile tvrdnje da AstraZeneca vakcina protiv Covid-19 sadrži “dijelove tkiva bubrega ljudskih fetusa”. Vakcine, zapravo, ne sadrže nikakva tkiva, iako se ljudske ili životinjske ćelije koriste u razvoju i proizvodnji vakcina.

Na Facebook profilu Milutin Milošević 23.1.2021.godine objavljen je post u kome se tvrdi da “ne treba” primiti vakcinu protiv Covid-19 kompanije AstraZeneca, jer sadrži “dijelove tkiva bubrega ljudskih fetusa”, koji, kako se navodi, mogu izazvati autoimunu bolest kod ljudi koji prime ovu vakcinu.

Vakcina Covid-19 AstraZeneca u sebi sadrži delove tkiva bubrega ljudskih fetusa. Ako se ćelije bubrega druge jedinke ubace u organizam pacijenta parenteralno, dakle, ne na usta, ne kroz digestivni sistem, skoro je izvesno da će imuni sistem dobiti informacije kako su ljudski bubrezi strano telo u organizmu. Ubacivanjem i druge doze, sasvim je sigurno da će se razviti senzibilizacija na sopstvene bubrege i tako dobiti neizlečiva autoimuna bolest, nalik na Lupus Erythematodes, koja će vremenom sve više uništavati bubrege pacijenta. Hemoterapija i transplantacija mogu dati samo privremeno rešenje. Ovo je tek jedan od razloga zbog koga NE TREBA primiti ovu vakcinu!

U postu je objavljena i fotografija na kojoj se vidi sastav vakcine kompanije AstraZeneca sa označenim dijelovima koji navodno potkrepljuju tvrdnju iznijetu u statusu.

Do vremena pisanja ove analize, objava na Facebook profilu Milutina Miloševića  podijeljena je 246 puta.

Isti sadržaj je objavljen i na drugim Twitter i Facebook profilima, negdje i samo kao status, bez fotografije. Na Facebook profilu Marko Kraljević 30.1.2021. objavljen je post  o tome šta se, navodno, nalazi u vakcini kompanije AstraZeneca, uz opis:

Dobili upotrebnu dozvolu!!!

Pogledajte šta se nalazi u njima!!!

U objavi se nalazi i fotografija letka na kojem je ispisan sastav vakcine protiv Covid-19 kompanije AstraZeneca na engleskom jeziku, s tim što je dodan i tekst u kojem se kaže da je na fotografiji “propratni dokument vakcine”, te navodni prevod nekih sastojaka vakcine. 

 -  U vakcini ima komadića laboratorijiskih majmuna i pacova

-  Delića njihovih bubrega i pluća

 -  Ugrušaka abortirane bebe i delovi pacova koji imaju ljudske organe 

 - Nanočestice aluminijuma i žive…

 -  Ako vam je ovo prevoda malo, nađite nekoga da vam sve prevede

 

 


Ova objava je podijeljena 589 puta do vremena pisanja ove analize.

Tvrdnje da vakcina kompanije AstraZeneca sadrži pomenute sastojke objavljene su i na portalu HOP 31.1.2021. u članku koji je svojevrstan osvrt na slučaj doktorice Ljiljane Krželj s ostrva Šolte, čiji su pacijenti tvrdili kako ih ona ne želi vakcinisati. Članak je opremljen naslovom:

Čestice aluminija, žive, GMO ljudskog embrija /dijelovi bubrega/,dijelovi lab. majmuna i štakora u cjepivu?  Dunning-Krugerov efekt kod školovanih?

Iako se ne navodi o kojoj vakcini je konkretno riječ, objavljena je fotografija na kojoj se vidi sastav vakcine kompanije AstraZeneca. Identične tvrdnje su ponovljene i u članku:

A ovo je sastav “medicinskog gulaša” koji vam ubrizgavaju. To stigne uz dozu cjepiva , kao ono kad kupiš tablete i imaš onaj papir u kutiji na kojemu pišu kontraindikacije, način uporabe, sastav i sl. Čestice aluminija, žive, GMO ljudskog embrija /dijelovi bubrega/,dijelovi lab. majmuna i štakora u cjepivu? 

Ovaj članak je ostvario 372 interakcije i podijeljen je 147 puta prema podacima CrowdTanglea, Facebookovog alata za pretragu interakcija na društvenim mrežama.

Fotografija sastava vakcine, link članka i tvrdnje iz naslova objavljene su i na Twitter profilu HOP portal.

Na istom portalu 5. februara objavljen je članak sa naslovom: “Ekskluzivno: Došli smo do dokumenta koji cjepivo 'AstraZeneca' svrstava u opasne po život za: srčane, bubrežne, jetrene, endokrino metaboličke,neurološke, gastrointestinalne bolesti, Imunosupresiv i trudnice”. U članku se između ostalog navodi:

Čestice aluminija, žive, GMO ljudskog embrija /dijelovi bubrega/. Dijelovi lab. najmuna i štakora? Evo sad možete biti sretni i mirni , jer znate sastav…


Članak je opremljen i fotografijom dokumenta na kojem piše sastav vakcine.

Prema podacima CrowdTanglea ovaj članak je podijeljen 394 puta.

 

Šta su činjenice?

 

Fotografija letka na kojem su ispisani sastojci vakcine protiv Covid-19 kompanije AstraZeneca na engleskom jeziku prethodno je dijeljena na društvenim mrežama u inostranstvu. Objavljena je 17.1.2021. godine na Facebook profilu Dr. Suzanne Humphries, zajedno sa još jednom fotografijom na kojoj se, takođe, nalazi sastav vakcine.

 

Ćelije bubrega ljudskog embriona, adenovirus šimpanze i još mnogo toga. Kakvo čudo od vakcine.

Ovo objava na Facebook profilu Dr. Suzanne Humphries sadrži i link koji vodi na sajt britanske vlade, na kojem se nalaze informacije za osobe koje će primiti AstraZeneca vakcinu u Velikoj Britaniji.

U dijelu koji se odnosi na sadržaj pakovanja vakcine nalaze se podaci identični onima koji su objavljeni na fotografiji na Facebook profilu Dr. Suzanne Humphries.

Šta sadrži COVID-19 vakcina AstraZeneca

Jedna doza (0,5 ml) sadrži: COVID-19 vakcina (ChAdOx1-S * rekombinantna) 5 × 10^10 virusnih čestica

Rekombinantni vektor adenovirus čimpanze, bez mogućnosti replikacije, koji je zadužen za proizvodnju SARS-CoV-2 šiljak glikoproteina. Proizvedeno u genetski modifikovanim (HEK) 293 ćelijama bubrega ljudskog embriona.

Ovaj proizvod sadrži genetski modifikovane organizme (GMO).

Ostale pomoćne supstance su:

L-histidin
L-histidin hidroklorid monohidrat
magnezijum hlorid heksahidrat
polisorbat 80
etanol
saharoza
natrijum hlorid
dinatrijum edetat dihidrat
voda za injekcije

Isti podaci objavljeni su i u sličnom dokumentu namijenjenom zdravstvenim radnicima. 

Na sajtu Evropske agencije za lijekove (EMA) takođe se nalaze iste informacije o sastavu ove vakcine.

U članku objavljenom 2.12.2021. na portalu Glas Amerike, pod naslovom: “Genetički modifikovane vakcine, abortirani fetusi u vakcinama - poluinformacije i dezinformacije o vakcinama protiv COVID-19”, biologinja i naučna blogerka Jelena Kalinić objašnjava način nastanka vakcine protiv Covid-19 kompanije AstraZeneca, koji daje jasniju sliku o sastojcima vakcine i njihovoj funkciji.

U testiranju i proizvodnji vakcina često je, bar za neke antivirusne vakcine, potrebno uzgojiti viruse. Ali, kako virusi nisu živi organizmi te se ne mogu razmnožavati, nego se mogu samo replicirati u ćelijama živih organizama, da bi ih naučnici uzgojili, to moraju učiniti na ćelijama. Postoje različite ćelijske linije, neke su od životinjskih ćelija, a neke od ljudskih. Od osobina virusa ovisi odabir na kojim će se ćelijama uzgajati neki određeni virus.

Međutim, iako se u pakovanjima vakcina redovito navodi da su ti virusi uzgojeni na ćelijskim linijama, nikada nijedna vakcina ne sadrži te ćelije. Kada se dovoljna količina virusa replicira, onda se radi „žetva virusa“ i poslije se taj virus za vakcinu ili oslabi, ili inaktivira određenim metodama.

Neke od vakcina protiv COVID-19, poput vakcine AstraZeneca, ne sadrže sam virus SARS-CoV-2, nego jedan sasvim drugi virus, adenovirus koji izaziva prehladu kod čimpanzi, a genetički j modificiran tako da sadrži genetičku poruku i za jednu komponentu virusa SARS-CoV-2 (S-protein).

Već riječi „rekombinirani“, tj. „genetički modificiran virus“, saznanje da se radi o virusu čimpanzi, imaju snažno dejstvo na onaj dio populacije čije je povjerenje u vakcine poljuljano ili ne razumiju dovoljno biološku pozadinu ove metode.

 Kalinić navodi da nijedna vakcina ne sadrži tkivo i ćelije abortiranih embrija. Takav sadržaj bi izazvao jake imunološke reakcije organizma i bio potpuno nepotreban.

Fact-checking platforme su se u više navrata bavile navodima da vakcina kompanije AstraZeneca sadrži “ćelije abortiranog fetusa” i ove tvrdnje ocijenile netačnim. Vakcina je, zapravo, kao i brojne druge u prošlosti, napravljena uz pomoć ćelijskih linija prvobitno zasnovanih na abortiranom fetalnom tkivu. Kako su ove ćelije reprodukovane u laboratoriji tokom proteklih decenija, nisu originalne ćelije.

U analizi objavljenoj 3.12.2020, AFP prenosi izjavu Steva Pritcharda, menadžera  komunikacija za projekte vakcina na Univerzitetu Oxford, koja se odnosi na ćelijsku liniju HEK-293. U ovoj analizi se takođe napominje da se u slučaju ove konkretne vakcine, pored ćelijske linije HEK293, koristi i MRC-5, ćelijska kultura izolovana u Velikoj Britaniji 1966. godine od fetusa starog 14 nedjelja. Ona je uzeta nakon dobrovoljnog pobačaja koji nije imao nikakve veze sa razvojem vakcine.

Linija HEK-293, koja je korišćena za razvoj vakcine AstraZeneca, zasnovana je na ćelijama uzetim iz bubrega abortiranog fetusa 1973. godine. Kao i za MRC-5, ćelije su više puta klonirane u laboratoriji i koriste se za razne naučne primjene. “HEK-293 ćelije koje se danas koriste su klonovi tih izvornih ćelija, ali same nisu ćelije pobačene bebe,” rekao je Steve Pritchard.

I dokument objavljen na sajtu Specialist Pharmacy Service, na kome se nalaze javno dostupne informacije britanskih profesionalnih i vladinih tijela koje se odnose na vakcine, potvrđuje da konačan proizvod ne sadrži ćelije ljudskog porijekla. U linkovanom dokumentu piše:

 Korištenje ljudskih ćelijskih linija  

• ChAdOx1 S (rekombinantna) proizvedena je u genetski modifikovanim (HEK) 293 ćelijama bubrega ljudskog embriona.    

Ćelijske linije HEK 293 liziraju [raspadaju se] kako bi se oslobodila vakcina, a ćelijski ostaci se filtriraju tokom procesa proizvodnje vakcine.

Konačni proizvod ne sadrži ćelije ljudskog porijekla.

Dakle, tačno je da se u razvoju i procesu proizvodnje vakcine koriste ćelijske linije izvedene iz bubrega ljudskog embriona, ali vakcina ne sadrži njihove dijelove.  

Podaci o sastavu napisani na engleskom jeziku, a koji se nalaze na fotografiji koja je objavljena na Facebook profilu Milutina Miloševića, jesu tačni, no oni ne pokazuju da se u vakcini kompanije AstraZeneca nalaze “dijelovi tkiva bubrega ljudskih fetusa”, što se tvrdi u objavi.

Tvrdnje u kojima se povezuju vakcine protiv Covid-19 sa “ćelijama abortiranih fetusa” od ranije su prisutne na našem govornom području. U analizi objavljenoj 26.12.2020. Raskrinkavanje je kao dezinformaciju ocijenilo tvrdnje da bilo koja vakcina protiv Covid-19 sadrži “ćelije abortiranih fetusa”.

Pored toga što ne sadrži dijelove ljudskih tkiva, iz dostupnih dokumenata može se vidjeti da ova vakcina ne sadrži ni dijelove životinjskih tkiva, suprotno tvrdnjama koje su se pojavile na Facebook profilu Marko Kraljević, a u kojima se pominju “komadići laboratorijskih majmuna i pacova”. 

U spisku pomoćnih sastojaka koji su navedeni u svim pomenutim dokumentima, nigdje se ne pominju ni živa ni aluminij.

Sve pomenute tvrdnje dodate su na vrh fotografije na kojoj je tačan sastav vakcine ispisan na engleskom jeziku, te manipulativno predstavljene kao prevod.

Činjenicu da je za značajan broj ljudi tehnologija nastanka vakcina i uloga pojedinih sastojaka nepoznanica protivnici vakcinacije koriste za širenje različitih dezinformacija kojima je cilj izazvati strah i nepovjerenje.

U članku naslovljenom “Da, neke COVID vakcine koriste genetski inženjering. Pređi preko toga”, objavljenom na sajtu The Cornell Alliance for Science, objašnjava se šta, ustvari, znači da vakcine protiv Covid-19 sadrže genetički modifikovane organizme. Genetički je izmijenjen virus koji sadrži ova vakcina, jer mu je dodat DNK SARS-COV-2 virusa.

Oksfordska vakcina koristi pristup takozvanog „virusnog vektora“. Naučni tim uzeo je adenovirus - vrstu patogena koji uzrokuje prehladu - i umetnuo istu gensku sekvencu za šiljak protein koronavirusa.

Adenovirus jednostavno služi kao sredstvo za unošenje genske sekvence u vaše ćelije. Uostalom, zbog toga se i zove "virusni vektor". Virusi su oblikovani milijardama godina evolucije upravo kako bi pronašli načine da uđu u ćelije domaćina.

Imajte na umu da je genetički inžnjering važan dio procesa razvoja [vakcine]. Prije svega, vektorskim virusima se oduzimaju svi geni koji bi vam mogli naštetiti i zapravo prouzrokovati bolest. Uklanjaju se i geni odgovorni za replikaciju, tako da je virus bezopasan i ne može se replikovati.

Onda se dodaju geni šiljak proteina koronavirusa - klasična upotreba rekombinovane DNK. Dakle - da, [primanje] vakcine Oxford/AstraZeneca zapravo znači da se genetiči modifikovani virus ubrizgava u vaše tijelo.

Vakcine protiv Covid-19 kompanije AstraZeneca su razvijene i proizvode se pomoću ćelijskih linija dobijenih iz fetusa abortiranog u ‘70-im godinama, ali ne sadrže te ćelije. Shodno tome, objavu na Facebook profilu Milutin Milošević, u kojoj se tvrdi da vakcine sadrže dijelove tkiva ljudskog bubrega, ocjenjujemo kao dezinformaciju. Istu ocjenu dobijaju i identične objave na drugim Facebook i Twitter profilima. 

Pored toga što ne sadrži dijelove ljudskih, vakcina kompanije AstraZeneca ne sadrži ni dijelove životinjskih tkiva, pa objavu na Facebook profilu Marko Kraljević, koja sadrži ove tvrdnje, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Vakcine kompanije AstraZeneca ne sadrži ni aluminijum, niti živu, što se može provjeriti u dostupnim dokumentima o pomenutoj vakcini, pa i ove tvrdnje dobijaju ocjenu lažna vijest.

Ocjenu dezinformacija i lažna vijest dobija i članak objavljen na portalu HOP 31.1.2021. jer sadrži pomenute tvrdnje. Ove ocjene dobija i objava na Twitter profilu HOP portal. Članak objavljen 5. februara na istom portalu dobija ocjenu dezinformacija i prenošenje lažnih vijesti.


(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 05. 02. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Analiza
Novi serijal Raskrinkavanja: Kako mediji izvještavaju o femicidu?

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama objavljujemo prvu analiz...

Preko margine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me