Cijena parkinga u nultoj zoni u Banjoj Luci nije udvostručena

Uprkos činjenici da je isti dan po objavi lažne vijesti o poskupljenju parkinga u Banjoj Luci objavljen i demanti, pojedini portali ignorisali su dostupne činjenice.

Foto: Pixabay

Na portalu Alternativne televizije 25.7.2022. godine objavljen je članak s naslovom u kojem se tvrdi da je u Banjoj Luci došlo do poskupljenja parkinga:

Poskupio parking u Banjaluci

U tekstu se navodi da je cijena parkinga u nultoj zoni duplo povećana te da je do toga došlo bez obavještenja:

Parking u nultoj zoni u Banjaluci poskupio je duplo, a ovo poskupljenje prošlo je bez obavještenja i najave.

Vozači će umjesto dosadašnjih 1 KM, a boravak u nultoj zoni plaćati 2 KM.

U članku nije naveden izvor ovih tvrdnji, no priložena je fotografija uputstva za plaćanje parkinga mobilnim telefonom. Na tom uputstvu stoji da je cijena parkiranja za sat u nultoj zoni 2 KM. Izvor fotografije također nije naveden.

Ovakve su članke istog dana objavili BL portal, Večernje novosti i Banjalučke priče, a dan kasnije, 26. jula, i portal Faktor magazin. 

U članku ATV-a i njegovim prenošenjima poskupljenje se pripisuje gradonačelniku Banje Luke Drašku Stanvukoviću, uz kritiku da je upravo on taj koji se ranije borio protiv skupljeg parkinga u tom gradu.

Uz poskupljenje gradskog prevoza koji je u predizbornim riječima Draška Stanivukovića trebalo da bude besplatan, tako je i ovo nenajavljeno poskupljenje došlo od gradonačelnika koji se 2019. godine grčevito uz performanse borio protiv skupljeg parkinga u Banjaluci.
(...)
Od besplatnog prevoza, do jeftinijeg parkinga, Banjalučani danas plaćaju najskuplji javni prevoz u BiH, a od danas i za 1 KM skuplju nultu zonu.

Portal Banjaluka (.net) u članku s tvrdnjama o poskupljenju parkinga, objavljenog 25. juna, nije imao gore citiran komentar. 

 

Šta su činjenice?

Tvrdnje o povećanju cijene parkinga u nultoj zoni Banje Luke na svom Twitter profilu već je 25. jula opovrgnula Tanja Vukomanović, savjetnica gradonačelnika Banje Luke. Navela je da je cijena od 2 KM na uputstvu nalijepljena i da se pravi lažna vijest:

Parking u Banjaluci nije poskupio. Jasno se vidi da je 2 KM nalijepljeno i da se pravi lažna vijest! Cijene parkinga ostaju iste, a novinare molim da provjere ovakve stvari, vjerujem da će ih biti još mnogo.

Na web stranici Grada istog dana objavljeno je i obavještenje povodom navoda u medijima, uz objašnjenje da bi promjena cijene parkinga zahtijevala promjenu pravilnika i potvrdu Skupštine grada. Navedeno je i da će nadležne službe provjeriti da li je na parkingautomatima u gradu zalijepljena naljepnica s lažnom cijenom parkinga: 

Ona (Tanja Vukomanović, op.a.) napominje da bi se promijenile cijene karata ili bilo čega u gradu, moraju se mijenjati pravilnici, a odluke moraju proći i skupštinsku proceduru.

Nadležne službe obilaze gradske parkinge kako bi provjerile da li se na parking automatima nalaze naljepnice sa lažnom cijenom parkinga.

Povodom ovih informacija obratili smo se timu za komunikaciju Grada Banja Luka, iz kojeg nam je rečeno da su službe pri nadzoru parkirališta pronašle četiri automata s naljepnicama s lažnom cijenom.

Nadležne službe su izašle na teren i na četiri aparata za parking u centru grada naišli na naljepnice koje su stavljene preko stvarne cijene, te odmah uklonili iste.

Gradskoj upravi nisu poznati razlozi zašto i ko je to uradio.

Sudeći po ovim informacijama, fotografija objavljena u članku ATV-a je autentična, međutim, na njoj je prikazano uputstvo za plaćanje parkinga na kojem je zalijepljena lažna cijena. 

Dodatno, prema cjenovniku parkinga koji je dostupan na web stranici Grada Banja Luka, sat parkinga u nultoj zoni iznosi 1 KM.

 

Ignorisanje činjenica

Od navedenih portala koji su prvobitno objavili informacije o navodnom povećanju cijene parkinga u Banjoj Luci jedino su BL portal i Banjaluka (.net) 25.7. objavili novi članak s demantijem (1, 2) koji je došao od savjetnice gradonačelnika Tijane Vukomanović

Portali Alternativna televizija i Banjalučke priče ignorisali su demanti, koji je, dakle, osim na Twitter profilu savjetnice gradonačelnika, objavljen istog dana i na službenoj stranici Grada (link) i podijeljen na društvenim mrežama (link). 

Posebno je simptomatičan slučaj portala Faktor magazin, koji je, uprkos tome što su i prvobitna dezinformacija i demanti objavljeni 25. juna, netačne tvrdnje o poskupljenju parkinga objavio dan kasnije, 26. juna.

Zbog činjenice da navedeni portali nisu objavili informacije koje demantuju prvobitno objavljenu vijest, uprkos tome što je ona bila dostupna isti dan, možemo zaključiti da je riječ o selektivnom pristupu informacijama.

Članak portala ATV dobija ocjenu lažna vijest. Ocjenu prenošenje lažnih vijesti dobijaju sve kasnije objave tvrdnji o poskupljenju parkinga.

Napomena

5.8,2022: BL portal je u članak ocijenjen ovom analizom uvrstio tačne informacije, pa u skladu s tim dobija i ocjenu ispravljeno.

12.8.2022: Portal Večernje novosti je ocijenjeni članak ispravio u skladu sa činjenicama iz ove analize, pa shhodno tome dobija i ocjenu ispravljeno.

12.8.2022: U ranijoj verziji ove analize, bilo je navedeno da je pored portala Alternativna televizija i Banjalučke priče i portal Večenje novosti ignorisao demanti informacija o cijeni parkinga. To se naknadno ispostavilo netačnim, budući da je ovaj portal 25. jula objavio novi članak sa informacijama koje je iznijela Tanja Vukomanović (link). Rečenica koja je sadržala netačne navode je korigovana.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 03. 08. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 dan

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izjave o “potkožnom nadzoru” i “hakiranju ljudi” Yuvala Hararija nemaju veze s mikročipovima

Nerazumijevanje stvarnog značenja koncepta "potkožnog nadzora", kojeg Yuval...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Snimak iz 2019. ne prikazuje posljedice vakcina protiv Covid-19

Snimak koji prikazuje nepomične ljude u parku dijeli se društvenim mrežama...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Teorije zavjere o Gatesu još uvijek popularne: Patenti, vakcine i Epsteinovo ostrvo

Na društvenim mrežama kruži spisak tvrdnji o Billu Gatesu, od kojih su neke...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me