Raskrinkavanje.ba

Crvena laguna u Čileu predstavljena kao Nil

Na internetu se dijeli snimak crvene vodene površine za koji se tvrdi da prikazuje rijeku Nil koja je postala crvena. Ove tvrdnje, u nekim objavama povezane sa egipatskim pošastima iz Biblije, ipak nisu tačne.

Foto: , flickr

Na Facebooku je 14. novembra 2023. godine objavljen snimak (arhivirano) na kome se vidi crvena vodena površina. Snimak prati opis kojim se tvrdi da prikazuje rijeku Nil koja je postala crvena u Egiptu. Kao datum kada je snimak napravljen naveden je, vjerojatno greškom, 9.11.2024.

Dva dana kasnije ovaj snimak objavio je i portal Epoha u članku koji je opremljen naslovom: “Nil u Egiptu postao naglo crven, ostvaruje li se to Biblijsko proročanstvo?”. U članku se navodi:

Društvenim mrežama u posljednje vrijeme  kruže videi  rijeke Nil potpuno obojene u crveno, a radi se upravo o onome što bi se moglo pripisati biblijskom znaku koji kaže da ova boja predviđa kugu u Egiptu.

U Bibliji, u  Izlasku, zabilježeno je da je Mojsije udario rijeku Nil svojim štapom,  a njezine  su se vode pretvorile u krv  što je izazvalo prvu kugu u Egiptu. Tamo je sva riba uginula, a  voda je postala neupotrebljiva. 

Međutim,  krvavo crvena boja koja se pojavila u rijeci Nil  ovog  13. studenoga  nema  nikakve veze s biblijskim predznacima  niti s  bližim Apokalipsom . Ovo ima  znanstveno objašnjenje  i ovdje ćemo vam reći o tome, ali prvo, evo impresivnih  slika. 

Pored snimka, u članku je objavljena i fotografija rijeke čija je voda crvena.

Na kraju članka navodi se da naučnici tvrde da je uzrok “crvene boje u Nilu” bujanje crvenih algi ili željezo oksid. 

Članak je objavljen i na Telegram nalogu portala Epoha, a screenshot ove objave dijeli se na Facebooku.


Šta su činjenice?

 

Snimak crvene vodene površine dijelio se i van našeg govornog područja sa tvrdnjama da prikazuje rijeku Nil (1,2). Ove navode već su opovergle brojne strane fact-checking platforme: Reuters, AP, USA today, Black dot, Check Your Fact, Verificado i Factchequeado.

Snimak prikazuje Lagunu Roja (Crvenu lagunu) u Čileu, što potvrđuju dostupne fotografije i videosnimci ove vodene površine. Kadar iz snimka na 0:20 poklapa se sa oblicima reljefa koji se mogu vidjeti na jednoj od fotografija lagune objavljenih na stranici My Best Place.

 

Foto: Screenshot/Facebook

Foto: Screenshot sa stranice My Best Place

Isti reljef vidi se i na snimku lagune (arhivirano) objavljenom na YouTube kanalu Aventura South America (na 0:14) te na drugim fotografijama lagune (1). Kadar na 0:10 viralnog snimka takođe odgovara jednoj od fotografija objavljenih na stranici My Best Place.  

Laguna je plitki zaliv, kanal ili jezerce koje se nalazi u blizini veće vodene mase ili je spojeno s njom.

 Palmenia Ana Mamani, turistički vodič u tom području, za AP je potvrdila da se na snimku vidi Laguna Roja u Čileu.  

“To je intenzivna crvena boja, kao da je krv, ali nije krv, to je voda”, rekla je za AP na španjolskom. 

“Voda je providna. Ono što je čini crvenom je dno.”

Mamani je dodala da Laguna Roja i druge dvije obližnje lagune, od kojih je jedna žuta, a druga zelena, čine ono što se naziva Lagunas de Paricota, ili blatna jezera.

Prema podacima sa stranice Chile travel, Laguna Roja nalazi se u sjevernom Čileu na 3.700 metara nadmorske visine, u pokrajini Camarones. Na ovoj se stranici navodi i da nema konačnog objašnjenja zašto je voda crvena, ali da naučna istraživanja sugerišu da je crvena boja lagune posljedica prisutnosti sedimenata i mikroalgi Chlamynodephris.

Fotografija crvene rijeke koju je portal Epoha objavio u članku takođe ne prikazuje rijeku Nil. Ovu fotografiju pronašli smo u članku CNN-a iz 2016. godine u kome se izvještava da je rijeka Daldykan u Sibiru postale jarko crvena.

I dok je crvena boja tipična za Lagunu Roja, vodene površine mogu povremeno i privremeno promijeniti boju uslijed nekontrolisanog rasta, odnosno cvjetanja algi. Na stranici američkih Centara za prevenciju i kontrolu bolesti detaljno je objašnjeno cvjetanje algi, a navedene su i boje koje se mogu pojaviti uslijed ovog procesa. Među njima je i crvena. Ovaj izvor navodi da neka cvjetanja mogu biti štetna za ljude, životinje i prirodnu sredinu. Štetno cvjetanje algi ponekad se naziva crvenim plimama. Takva pojava se, na primjer, često dešava u Meksičkom zalivu. Mediji na našem govornom području izvještavali su o slučajevima cvjetanja algi usljed koga je voda dobijala crvenu boju.

Pretragom na našem i engleskom jeziku nismo uspjeli pronaći kredibilne izvještaje da je tokom novembra zabilježen ovaj fenomen na rijeci Nil. Pretraga na engleskom daje analize platformi za provjeru činjenica na ovu temu te nekoliko medijskih izvještaja koji svoje tvrdnje baziraju na pomenutom snimku.

 Reuters navodi da nije pronašao nikakve izvještaje i fotografije koje bi potkrijepile tvrdnju da je rijeka Nil postala crvena 9. novembra, kako se tvrdi u pojedinim objavama. I platforma Black dot navodi da nije bilo nedavnih izvještaja da je Nil pocrvenio uslijed prirodnog fenomena crvene plime. Black dot napominje i da se uz nedavne tvrdnje dijelila i slika satelitskog snimka iz 2016. s crvenom bojom koja se koristi za vizualizaciju i predstavljanje područja sa živom vegetacijom.

U objavama na našem govornom području snimak crvene vodene površine podijeljen je uz citate iz Knjige izlaska (dio Starog zavjeta u Bibliji) i Otkrivenja (Novi zavjet) u kojima se govori o pretvaranju vode u krv.  Knjiga izlaska (Egzodus), u kojoj se pominje Nil, govori o izlasku Jevreja iz Egipta pod vlašću faraona, koji im nije htio dopustiti izlazak. Prema Bibliji, bog je pogodio Egipat sa sedam pošasti kako bi privolio faraona da dopusti izlazak. Prva od njih bilo je pretvaranje vode u krv u Egiptu, uključujući i rijeku Nil.

Shodno navedenom, prva objava na Facebooku u kojoj se tvrdi da snimak prikazuje rijeku Nil čija je voda pocrvenjela dobija ocjenu lažna vijest. Istu ocjenu dobija i tvrdnja u članku portala Epoha. Ostala pojavljivanja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 16.11.2023

Epoha: Nil u Egiptu postao naglo crven, ostvaruje li se to Biblijsko proročanstvo?

Društvenim mrežama u posljednje vrijeme  kruže videi  rijeke Nil potpuno obojene u crveno, a radi se upravo o onome što bi se moglo pripisati biblijsk...

  • Lažna vijest