Da li je i kako Dodik upotrijebio izraz “bosanski Srbi” u intervjuu za Kurir?

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Nakon gostovanja Milorada Dodika u emisiji “Usijanje” na televiziji Kurir, niz portala je objavio članke o tome uz nepostojeće Dodikove izjave o tome da se nazvao “bosanskim Srbinom” i da je Srbe u BiH nazvao “bosanskim”.

Izvještavajući o gostovanju Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH u emisiji na srbijanskoj TV Kurir, na istoimenom portalu je 31.10.2020. objavljen članak sa naslovom:

MILORAD DODIK ZA USIJANJE: Bosna i Hercegovina je pogrešna zemlja i neuspešni eksperiment (KURIR TELEVIZIJA)

U članku je, između ostalog, citiran Dodik kako govori da se “bosanski Srbi ni po čemu ne identifikuju sa BiH”:

- Ovih 25 godina je trošenje naših života na ideje da može da se od BiH napravi zemlja u ovim okvirima. Sve je to uticalo na naše ljude da kažu da im je dosta, bosanski Srbi se ni po čemu ne identifikuju sa BiH. Šta je pogrešno da Srbi hoće svoju državu?

Nekoliko portala je zatim prenijelo skraćenu verziju ovog članka, sa naslovima u kojima je istaknuta tvrdnja da je Dodik sebe nazvao bosanskim Srbinom:

Dodik Se Nazvao Bosanskim Srbinom (Visoko in, Bolja Bosna, Source, Dnevne vijesti 24 sata, Face)   
BIH JE POGREŠNA ZEMLJA: Milorad Dodik se nazvao bosanskim Srbinom… ( E dijaspora info)
Dodik se nazvao bosanskim Srbinom (N1)

Na portalu televizije N1, naslov članka je naknadno promijenjen u “Dodik: Bosanski Srbi se ni po čemu ne identifikuju sa BiH”. Članak je podijeljen na Facebook stranici N1, gdje se i dalje vidi tvrdnja da se Dodik “nazvao bosanskim Srbinom”. 

Google snippet takođe pokazuje da je N1 imao naslov članka sa tvrdnjom da se Dodik “nazvao” bosanskim Srbinom.

U člancima nekoliko portala (N1, Glas Srpske, Avaz), kao izvor je navedena SRNA, koja je članak objavila 31.10.2020. No, u tom članku nema citata u kom se pominje izraz “bosanski Srbi”, već se navodi: 

Proteklih 25 godina je trošenje naših života na ideje da može da se od BiH napravi zemlja u ovim okvirima. Sve je to uticalo na naše ljude da kažu da im je dosta, Srbi u BiH se ni po čemu ne identiFikuju sa BiH. Šta je pogrešno da Srbi hoće svoju državu", naveo je Dodik.

Navedeni citat su u člancima opremljenim različitim naslovima objavili i Cazin, Banjaluka, Slobodna Bosna, Nezavisne, Avaz, 072, RTV BN, Glas Bosne, ATV, Arena TV, Mondo, Glas Srpske i Fakti

Pri prenošenju ovog članka, portal Glas Bosne (31.10.2020.), a zatim i portali Cazin i 072 (1.11.2020.) objavili su ga sa naslovom: 

Dodik: Bosanski Srbi se ni po čemu ne identifikuju sa BiH

Citat koji je naveden u svim člancima (“bosanski Srbi se ni po čemu ne identifikuju sa BiH”) nije tačan. Kako se može čuti sa snimka, Dodik je u emisiji “Usijanje” izgovorio:

(...) tako da ovih 25 godina je trošenje naših života, i političkih i svakih drugih na zaludne ideje o tome da se može da se napravi zemlja u takvim okvirima i mi smo prolazili razne faze, od velikog intervencionizma međunarodnog faktora, prisustva visokog predstavnika… Pa od 9 sudija ustavnog suda imate 3 stranca koji zajedno sa 2 Bošnjaka imaju većinu od 5 i glasaju i mijenjaju Ustav, mijenjaju odnose.
Dakle, sve je to nekako (...) uticalo na naše ljude da kažu - ovog je dosta, mi ne želimo, naš identitet nije bosanski ni u čemu. Mi nismo ni bosanski Srbi, ni Republika Srpska se identifikuje u bilo čemu sa Bosnom i Hercegovinom, osim ustavne odredbe da činimo, sastavni smo dio Bosne i Hercegovine. (Izjava se može čuti od 3:12 do 3:32)

Citat koji je objavio Kurir, nije, dakle, izgovorio Milorad Dodik. Ne samo da Dodik sebe nije nazvao bosanskim Srbinom, niti je taj termin koristio za grupu ljudi, već je eksplicitno izgovorio “mi nismo bosanski Srbi”, što se može čuti na snimku emisije - koji je objavljen i u članku Kurira. Ove tvrdnje stoga ocjenjujemo kao dezinformaciju. Objavu ovih tvrdnji u naslovima članaka, iako nemaju uporište u samom tekstu, ocjenjujemo i kao klikbejt.

Napomena

25.12.2020: Redakcije ATV, Banjaluka (.net)  i Bolja Bosna su ispravile provobitno objavljene članke, zbog čega su ocijenjeni i kao demantovano. 2.4.2021. i redakcija Slobodne Bosne je ispravila prvobitno objavljeni članak te je ocijenjen i kao ispravljeno. 3.12.2021. i redakcija portala Source je ispravila prvobitno objavljeni članak koji je ocijenjen i kao ispravljeno. 27.1.2021. redakcija Face portala je takođe dostavila izmijenjen članak, koji je ocijenjen i kao ispravljeno.22.3.2023. redakcija portala Kurir takođe je ispravila netačne navode u svom članku te su ocijenjene i kao ispravljeno.

5.10.2023. godine i redakcija portala Mondo (.ba) dostavila je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka koji je ocijenjen i kao ispravljeno.

4.10.2023: Članak portala Bolja Bosna koji je ocijenjen u ovoj analizi naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)


 

 

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 06. 11. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Lažna vijest
Izrael nije “promijenio barkod svojih proizvoda”

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proiz...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me