Raskrinkavanje.ba

Avaz → Dodik ponovio: BiH je nedovršena država, Jugoslaviju razbili stranci

31.10.2020
Tekst članka

On je naveo da mu odnos sa Rusima najviše zamijeraju oni koji se najviše miješaju.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je BiH pogrešna zemlja i da su građani entiteta Republika Srpska po svim anketama i nakon svih izbora definitivno odlučni da svoj status traže van države.

Dodik je rekao da je u BiH sve nakaradno, da jedno piše u Ustavu, drugo se provodi u praksi. On je ponovio da je "BiH nedovršena država, koncipirana na pogrešnim temeljima i to je nešto što nije sporno".

- Mi političari u Republici Srpskoj, mislim da nema nijednog, pa ni onog najmanjeg po političkoj snazi koji bi bio protiv takve jedne ideje. Ali, naprosto, uvijek je to vezano za neke međunarodne kontekste i odnose. Naučili smo da razvoj situacije ovdje nije samo naša stvar", rekao je Dodik za TV Kurir.

Dodik je dodao da su i Jugoslaviju razbili stranci, te da oni i dalje imaju svoje iluzije u regionu.

- Proteklih 25 godina je trošenje naših života na ideje da može da se od BiH napravi zemlja u ovim okvirima. Sve je to uticalo na naše ljude da kažu da im je dosta, bosanski Srbi se ni po čemu ne identifikuju sa BiH. Šta je pogrešno da Srbi hoće svoju državu", naveo je Dodik.

Govoreći o ruskom stavu, Dodik je rekao da je Rusija za poštovanje Dejtonskog sporazuma i međunarodnog prava, ali je nezadovoljna Savjetom za implementaciju mira i pokušava da kaže da se "mora poštovati dogovor tri naroda, dva entiteta".

On je naveo da mu odnos sa Rusima najviše zamijeraju oni koji se najviše miješaju.

_Zapadni predstavnici su razgradili Dayton, pa kad ja intervenišem oni mi kažu da ne razumijem 'duh Daytona', i kažu 'nije duh Daytona da se poštuje slovo Daytona'. Demokratija ne funkcioniše u međunacionalnim državama. Mi imamo potpuno različitu historiju, samo nam je zajednička Nova godina", naveo je Dodik.

Članak indeksiran 12.11.2020. Zadnji put osvježen 12.11.2020.

Ocijenjeno u analizi