Da li ruter za internet troši istu količinu električne energije kao i frižider?

Već nekoliko godina u domaćim medijima širi se netačna tvrdnja da ruteri za povezivanje na internet troše jednaku količinu električne energije kao i frižideri.

Foto: Freepik

Tvrdnja da ruter za povezivanje na internet troši jednaku količinu struje kao i frižider širi se u domaćim medijima već gotovo tri godine. Značajan broj medija prenio je ovu tvrdnju 2019. godine, pozivajući se na novinsku agenciju Hina. Prvi javno dostupan članak u kom je objavljena ova tvrdnja pronašli smo na hrvatskom izdanju portala N1, gdje je objavljen 22. oktobra 2019. godine. U ovom se članku, između ostalog, navodi:

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, vjerojatno vam na umu nije skromni router za spajanje na internet.

Ali ako ga ostavite uključenog čitav dan, potrošit će struje kao i hladnjak. 

Iste tvrdnje, objavljene u gotovo identičnim člancima, pronašli smo u više od 60 medija u regionu. Pomenuti članci pozivaju se na njemačku saveznu agenciju za zaštitu okoline. Ova tema ponovo je aktuelizovana u junu 2022. godine, kada je takođe objavljen niz članaka. 

Dok je sadržaj članaka gotovo uvijek identičan, pojedini portali opremili su ih senzacionalističkim naslovima.

KO BI REKAO? NAJMANJI UREĐAJ U KUĆI ‘JEDE’ STRUJU! ISKLJUČITE GA TOKOM NOĆI I RAČUN ĆE SE PREPOLOVITI (Hayat, 22.6.2022)

NE BI VAM NI PALO NA PAMET: Ovaj mali uređaj isključite preko noći i račun za struju će biti znatno manji (Haber, 3.5.2022)

NEOČEKIVANO Najmanji uređaj u kućanstvu troši najviše struje (Dalmatinski portal, 26.6.2022)

JESTE LI ZNALI?NAJMANJI UREĐAJ U KUĆI TROŠI NAJVIŠE STRUJE: Isključite ga samo preko noći i RAČUN ĆE BITI DRASTIČNO NIŽI (Recepti za Vas, 22.4.2022)

Šta su činjenice?

Ruter je elektronski uređaj putem kojeg se računari povezuju na internet. Njegove dvije primarne funkcije jesu “upravljanje saobraćajem između više mreža prosljeđivanjem paketa podataka na njihove predviđene IP adrese i omogućavanje više uređaja da koriste istu internet vezu”, navodi Cloudflare

Domaći portali koji su objavili tvrdnju da ruteri troše jednaku količinu struje kao i frižideri pozivaju se na, kako je navedeno,, Saveznu agenciju za zaštitu okoline (Umwelt Bundesamt) Njemačke. 

Na stranici ove agencije, u sekciji “Naši savjeti”, navodi se sljedeće:

Kupujte ekonomične i izdržljive uređaje: Računari troše različite količine električne energije. Stoga prilikom kupovine obratite pažnju na potrošnju energije. Takođe obratite pažnju na potrošnju energije rutera. Telefonski i internet ruteri koji su stalno povezani na mrežu mogu dostići potrebe napajanja frižidera.

Dakle, na ovoj se stranici zaista navodi da ruteri koji su stalno povezani na internet mogu dostići potrošnju električne energije kao i frižider. To, ipak, ne znači da svi ruteri u domaćinstvima troše tu količinu struje. 

O ovoj tvrdnji pisao je naš partnerski portal Raskrinkavanje iz Crne Gore u analizi od 10.5.2022. godine, koju možete pročitati ovdje. Kako ističu, navodi da ruteri za povezivanje na internet troše jednako struje kao i frižideri nisu sasvim utemeljeni. 

Različiti ruteri troše različite količine električne energije. Ipak, dostupni izvori saglasni su da ruteri troše do oko 20 vati (W) za sat korištenja (1, 2, 3, 4). Prosječna potrošnja koju navode ovi izvori iznosi 6 vati po satu. Ukoliko bi se računao navedeni prosjek, ruteri prosječno troše 144 W za 24 sata, što je jednako 0.144 kilovat-sati (kWh). 

Kako se navodi na stranici Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, cijena električne energije po utrošenom kWh iznosi 13,46 pfeninga za potrošače s jednotarifnim brojilom. Dakle, ukoliko se potrošnja od 0.144 kWh pomnoži sa 30 dana u mjesecu, a onda i s cijenom kWh u BiH, dobije se da ruteri za internet prosječno potroše oko 0,58 KM mjesečno. 

Kao i u slučaju rutera, različiti frižideri troše različitu količinu električne energije. Dostupni izvori navode različite cifre – od 180 W do čak 800 W po satu korištenja. Pojedini izvori navode prosječnu potrošnju od 100 do 250 W. 

Čak i u slučaju da se računaju najmanja navedena potrošnja električne energije frižidera i najveća navedena potrošnja rutera, ponovo se dobije rezultat koji ukazuje na to da frižideri troše više. Naime, najveća navedena potrošnja rutera, kako je istaknuto, iznosi 20 W za sat korištenja. To znači da na mjesečnom nivou ruter s tolikim kapacitetom potroši oko 1,93 KM. S druge strane, najmanja navedena potrošnja frižidera iznosi 100 W za sat, što istom računicom dovodi do mjesečne potrošnje od 9,69 KM mjesečno. 

Kako Raskrinkavanje navodi u pomenutoj analizi, elektroinženjeri/ke koje su kontaktirali objasnili/e su im i da postoje industrijski ruteri koji mogu trošiti i do 200 W po satu. Ali, to su uglavnom ruteri koji opskrbljuju veliki broj korisnika i podržavaju ogromne brzine. Samim tim, kako kažu, nema potrebe da se koriste u domaćinstvima. 

Iako se na stranici njemačke savezne agencije za zaštitu okoline zaista navodi da ruteri za povezivanje na internet “mogu dostići potrebe napajanja frižidera”, to ne znači da je tako u svakom domaćinstvu. Kako je objašnjeno, ukoliko se posmatraju prosječne vrijednosti potrošnje uređaja koji se mogu naći u domaćinstvu, to nije slučaj. Svakako, ruteri “mogu” dostići istu potrošnju, ali u rijetkim slučajevima u kojima se radi o industrijskim ruterima, a ne onim koji se nalaze u prosječnom domaćinstvu. 

Naravno, gašenje električnih uređaja kada se ne koriste može doprinijeti uštedi novca, a dobro je i za očuvanje životne sredine

Shodno činjenicama, tvrdnju da ruteri za internet troše isto električne energije kao i frižideri ocjenjujemo kao dezinformaciju. Istu ocjenu dajemo i tvrdnji da ovi uređaju “troše najviše struje” u domaćinstvu. 

Napomena:

7.7.2022: Portal Espreso ispravio je netačne navode u jednom od ocijenjenih članaka te dobija i ocjenu ispravljeno. Portal Kurir takođe je ispravio netačne tvrdnje u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

8.7.2022: Portal Alo ispravio je netačne tvrdnje u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

12.7.2022: Portal Fokus ispravio je netačne tvrdnje u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

13.07.2022: Portal Srbija Danas ispravio je netačne tvrdnje u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

21.07. 2022: Portal ZOS Radio je ispravio netačne tvrdnje u članku, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

23.8.2022: Na društvenim mrežama ponovo se dijele članci koji sadrže tvrdnje ocijenjene u ovoj analizi. Članci portala Dobra zabava (3.5.2022), Muški svijet (5.5.2022) i Zdravlje svaki dan (9.5.2022) objavljeni su u augustu nekoliko desetina puta na Facebooku. Ovi članci se na nizu Facebook stranica dijele na specifičan način - u komentarima ispod objava u kojima se navodi samo njihov naslov. Shodno činjenicama navedenim u analizi, ovi članci takođe dobijaju ocjenu dezinformacija.

31.8.2022: Portal Espreso ispravio je netačne navode u ocijenjenim člancima te dobija i ocjenu ispravljeno. 

11.11.2022: Portal Politika ispravio je netačne navode u ocijenjenim člancima te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 06. 07. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 4 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Vitamin K pruža zaštitu novorođenim bebama, nije tačno da ih ugrožava

Na društvenim mrežama godinama su prisutne dezinformacije o vitaminu K i nj...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
“Chemtrailsi” ne postoje niti su dokaz geoinžinjeringa u Hrvatskoj

Fotografije tragova aviona na nebu objavljene su na Facebooku uz tvrdnju da...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bill Gates nije rekao da su vakcine “opasnije nego što je iko mogao zamisliti”

Izmišljeni citat Billa Gatesa o opasnosti vakcina dijeli se društvenim mrež...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me