Raskrinkavanje.ba

Da li ruter za internet troši istu količinu električne energije kao i frižider?

Već nekoliko godina u domaćim medijima širi se netačna tvrdnja da ruteri za povezivanje na internet troše jednaku količinu električne energije kao i frižideri.

Foto: Freepik

Tvrdnja da ruter za povezivanje na internet troši jednaku količinu struje kao i frižider širi se u domaćim medijima već gotovo tri godine. Značajan broj medija prenio je ovu tvrdnju 2019. godine, pozivajući se na novinsku agenciju Hina. Prvi javno dostupan članak u kom je objavljena ova tvrdnja pronašli smo na hrvatskom izdanju portala N1, gdje je objavljen 22. oktobra 2019. godine. U ovom se članku, između ostalog, navodi:

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, vjerojatno vam na umu nije skromni router za spajanje na internet.

Ali ako ga ostavite uključenog čitav dan, potrošit će struje kao i hladnjak. 

Iste tvrdnje, objavljene u gotovo identičnim člancima, pronašli smo u više od 60 medija u regionu. Pomenuti članci pozivaju se na njemačku saveznu agenciju za zaštitu okoline. Ova tema ponovo je aktuelizovana u junu 2022. godine, kada je takođe objavljen niz članaka. 

Dok je sadržaj članaka gotovo uvijek identičan, pojedini portali opremili su ih senzacionalističkim naslovima.

KO BI REKAO? NAJMANJI UREĐAJ U KUĆI ‘JEDE’ STRUJU! ISKLJUČITE GA TOKOM NOĆI I RAČUN ĆE SE PREPOLOVITI (Hayat, 22.6.2022)

NE BI VAM NI PALO NA PAMET: Ovaj mali uređaj isključite preko noći i račun za struju će biti znatno manji (Haber, 3.5.2022)

NEOČEKIVANO Najmanji uređaj u kućanstvu troši najviše struje (Dalmatinski portal, 26.6.2022)

JESTE LI ZNALI?NAJMANJI UREĐAJ U KUĆI TROŠI NAJVIŠE STRUJE: Isključite ga samo preko noći i RAČUN ĆE BITI DRASTIČNO NIŽI (Recepti za Vas, 22.4.2022)

Šta su činjenice?

Ruter je elektronski uređaj putem kojeg se računari povezuju na internet. Njegove dvije primarne funkcije jesu “upravljanje saobraćajem između više mreža prosljeđivanjem paketa podataka na njihove predviđene IP adrese i omogućavanje više uređaja da koriste istu internet vezu”, navodi Cloudflare

Domaći portali koji su objavili tvrdnju da ruteri troše jednaku količinu struje kao i frižideri pozivaju se na, kako je navedeno,, Saveznu agenciju za zaštitu okoline (Umwelt Bundesamt) Njemačke. 

Na stranici ove agencije, u sekciji “Naši savjeti”, navodi se sljedeće:

Kupujte ekonomične i izdržljive uređaje: Računari troše različite količine električne energije. Stoga prilikom kupovine obratite pažnju na potrošnju energije. Takođe obratite pažnju na potrošnju energije rutera. Telefonski i internet ruteri koji su stalno povezani na mrežu mogu dostići potrebe napajanja frižidera.

Dakle, na ovoj se stranici zaista navodi da ruteri koji su stalno povezani na internet mogu dostići potrošnju električne energije kao i frižider. To, ipak, ne znači da svi ruteri u domaćinstvima troše tu količinu struje. 

O ovoj tvrdnji pisao je naš partnerski portal Raskrinkavanje iz Crne Gore u analizi od 10.5.2022. godine, koju možete pročitati ovdje. Kako ističu, navodi da ruteri za povezivanje na internet troše jednako struje kao i frižideri nisu sasvim utemeljeni. 

Različiti ruteri troše različite količine električne energije. Ipak, dostupni izvori saglasni su da ruteri troše do oko 20 vati (W) za sat korištenja (1, 2, 3, 4). Prosječna potrošnja koju navode ovi izvori iznosi 6 vati po satu. Ukoliko bi se računao navedeni prosjek, ruteri prosječno troše 144 W za 24 sata, što je jednako 0.144 kilovat-sati (kWh). 

Kako se navodi na stranici Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, cijena električne energije po utrošenom kWh iznosi 13,46 pfeninga za potrošače s jednotarifnim brojilom. Dakle, ukoliko se potrošnja od 0.144 kWh pomnoži sa 30 dana u mjesecu, a onda i s cijenom kWh u BiH, dobije se da ruteri za internet prosječno potroše oko 0,58 KM mjesečno. 

Kao i u slučaju rutera, različiti frižideri troše različitu količinu električne energije. Dostupni izvori navode različite cifre – od 180 W do čak 800 W po satu korištenja. Pojedini izvori navode prosječnu potrošnju od 100 do 250 W. 

Čak i u slučaju da se računaju najmanja navedena potrošnja električne energije frižidera i najveća navedena potrošnja rutera, ponovo se dobije rezultat koji ukazuje na to da frižideri troše više. Naime, najveća navedena potrošnja rutera, kako je istaknuto, iznosi 20 W za sat korištenja. To znači da na mjesečnom nivou ruter s tolikim kapacitetom potroši oko 1,93 KM. S druge strane, najmanja navedena potrošnja frižidera iznosi 100 W za sat, što istom računicom dovodi do mjesečne potrošnje od 9,69 KM mjesečno. 

Kako Raskrinkavanje navodi u pomenutoj analizi, elektroinženjeri/ke koje su kontaktirali objasnili/e su im i da postoje industrijski ruteri koji mogu trošiti i do 200 W po satu. Ali, to su uglavnom ruteri koji opskrbljuju veliki broj korisnika i podržavaju ogromne brzine. Samim tim, kako kažu, nema potrebe da se koriste u domaćinstvima. 

Iako se na stranici njemačke savezne agencije za zaštitu okoline zaista navodi da ruteri za povezivanje na internet “mogu dostići potrebe napajanja frižidera”, to ne znači da je tako u svakom domaćinstvu. Kako je objašnjeno, ukoliko se posmatraju prosječne vrijednosti potrošnje uređaja koji se mogu naći u domaćinstvu, to nije slučaj. Svakako, ruteri “mogu” dostići istu potrošnju, ali u rijetkim slučajevima u kojima se radi o industrijskim ruterima, a ne onim koji se nalaze u prosječnom domaćinstvu. 

Naravno, gašenje električnih uređaja kada se ne koriste može doprinijeti uštedi novca, a dobro je i za očuvanje životne sredine

Shodno činjenicama, tvrdnju da ruteri za internet troše isto električne energije kao i frižideri ocjenjujemo kao dezinformaciju. Istu ocjenu dajemo i tvrdnji da ovi uređaju “troše najviše struje” u domaćinstvu. 

Napomena:

7.7.2022: Portal Espreso ispravio je netačne navode u jednom od ocijenjenih članaka te dobija i ocjenu ispravljeno. Portal Kurir takođe je ispravio netačne tvrdnje u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

8.7.2022: Portal Alo ispravio je netačne tvrdnje u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

12.7.2022: Portal Fokus ispravio je netačne tvrdnje u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

13.07.2022: Portal Srbija Danas ispravio je netačne tvrdnje u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

21.07. 2022: Portal ZOS Radio je ispravio netačne tvrdnje u članku, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

23.8.2022: Na društvenim mrežama ponovo se dijele članci koji sadrže tvrdnje ocijenjene u ovoj analizi. Članci portala Dobra zabava (3.5.2022), Muški svijet (5.5.2022) i Zdravlje svaki dan (9.5.2022) objavljeni su u augustu nekoliko desetina puta na Facebooku. Ovi članci se na nizu Facebook stranica dijele na specifičan način - u komentarima ispod objava u kojima se navodi samo njihov naslov. Shodno činjenicama navedenim u analizi, ovi članci takođe dobijaju ocjenu dezinformacija.

31.8.2022: Portal Espreso ispravio je netačne navode u ocijenjenim člancima te dobija i ocjenu ispravljeno. 

11.11.2022: Portal Politika ispravio je netačne navode u ocijenjenim člancima te dobija i ocjenu ispravljeno. 

7.4.2023: Tvrdnje da ruter troši istu količinu električne energije kao i frižider ponovo su aktualizirane i objavljene u novim člancima na portalima Naj portal (2.2.2023), Dodaj prodaj (19.3.2023), Hayat (22.3.2023) i Srpska info (22.3.2023). Ovi su se članci na Facebooku najčešće dijelili kroz objave slike na kojoj je prikazan samo naslov članka, dok je u komentarima, ispod objave, podijeljen link na sami članak. Shodno činjenicama navedenim u analizi, ovim člancima dajemo ocjenu “dezinformacija”. 

11.4.2023: Portal Hayat je ispravio netačne tvrdnje u jednom od ocijenjenih članaka te za njega dobija i ocjenu ispravljeno. Portal N1 je takođe ispravio netačne tvrdnje u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

13.10.2023: Članci portala Zdravlje svaki dan, Dobra zabava i Muški Portal, koji su ocijenjeni u ovoj analizi, naknadno su povezani sa analizom zbog tehničkih razloga.

16.11.2023: Portal Zimo dnevnik ispravio je netačne navode u ocijenjenim člancima te dobija i ocjenu ispravljeno. 

21.12.2023: Portal Blic ispravio je netačne navode u ocijenjenim člancima te dobija i ocjenu ispravljeno.  

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Dezinformacija 30.06.2022

Glas Javnosti: KAKO DA EKSPRESNO UŠTEDITE STRUJU: Evo koji mali kućni uređaj pravi velike račune

Ako ga ostavite uključenog čitav dan, potrošiće struje kao i frižider

 • Dezinformacija
Dezinformacija 22.06.2022

Hayat: KO BI REKAO? NAJMANJI UREĐAJ U KUĆI ‘JEDE’ STRUJU! ISKLJUČITE GA TOKOM NOĆI I RAČUN ĆE SE PREPOLOVITI

U vrijeme poskupljenja sigurno ste pomislili kako uštedjeti novac na struji.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 27.10.2019

Magazin Plus: Router za spajanje na internet troši struje k'o frižider

MALO KO O TOME RAZMIŠLJA Ali ako ga ostavite uključenog čitav dan, potrošit će struje kao i frižider

 • Dezinformacija
Dezinformacija 23.10.2019

Blic: Ovaj mali aparat skoro SVI IMATE, a TROŠI STRUJU kao da je frižider

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, verovatno vam na umu nije skromni ruter za spajanje na internet.

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 29.04.2022

Svjetlo-dunjaluka: NAJMANJI OD SVIH UREĐAJA TROŠI KAO FRIŽIDER, ISKLJUČITE GA PREKO NOĆI

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, vjerovatno vam na umu nije skromni ruter za spajanje na internet.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 23.10.2019

Kodex: Ovaj uređaj u domaćinstvu troši mnogo struje

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, vjerovatno vam na umu nije skromni ruter za spajanje na internet.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 24.10.2019

Info KS: OBRATITE PAŽNJU Njemački stručnjaci otkrili: Ovaj mali uređaj troši struju kao frižider!

Ako ga ostavite uključenog čitav dan, potrošit će struje kao i frižider

 • Dezinformacija
Dezinformacija 22.10.2019

Fenix magazin: NIJEMCI UPOZORAVAJU: Nemojte router držati uključenim cijeli dan

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, vjerojatno vam na umu nije skromni router za spajanje na internet.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 24.10.2019

Faktor: Imaju ga mnoga domaćinstva, ali malo ko zna da troši puno struje

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, vjerojatno vam na umu nije skromni router za spajanje na internet

 • Dezinformacija
Dezinformacija 26.11.2019

Hayat: OVAJ MALI APARAT IMA SKORO SVAKO U KUĆI, A TROŠI STRUJE KAO FRIŽIDER

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, vjerojatno vam na umu nije skromni router za spajanje na internet.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 09.06.2022

Novi: NE BI VAM NI PALO NA PAMET: Ovaj mali uređaj isključite preko noći i račun za struju će biti znatno manji

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, vjerovatno vam na umu nije skromni ruter za spajanje na internet.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 24.10.2019

Glas.ba: Imate ga i vi: Ovaj mali uređaj troši struju kao i hladnjak

KADA razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, vjerojatno vam na umu nije ovaj aparat.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 24.06.2022

Glas Istre: NAJMANJI UREĐAJ U KUĆI “JEDE” STRUJU! Isključite ga tijekom noći i račun će se prepoloviti

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, vjerojatno vam na umu nije skromni ruter za spajanje na internet.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 22.03.2023

Hayat: MALI KUĆNI TRIKOVI: OVAJ UREĐAJ ISKLJUČITE TOKOM NOĆI I RAČUN ZA STRUJU BIĆE MANJI

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, vjerovatno vam na umu nije skromni ruter za spajanje na internet.

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 23.10.2019

Info Bijeljina: Router za internet troši jednaku količinu struje kao frižider

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, vjerovatno vam na umu nije skromni router za spajanje na internet.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 20.04.2022

Rama-Prozor info: Nijemci savjetuju: Isključite internet router preko noći i uštedite struju!

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem kućanstvu troše mnogo struje, vjerojatno vam na umu nije skromni router za spajanje na internet.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 22.06.2022

Espreso.co.rs: KO BI REKAO? NAJMANJI UREĐAJ U KUĆI "JEDE" STRUJU! Isključite ga tokom noći i račun će se prepoloviti

Nemačka savezna agencija za zaštitu okoline (UBA) tvrdi da je to posebno važno

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 22.06.2022

Prvii info: KO BI REKAO? NAJMANJI UREĐAJ U KUĆI “JEDE” STRUJU! Isključite ga tokom noći i račun će se prepoloviti

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, verovatno vam na umu nije skromni ruter za spajanje na internet.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 03.05.2022

Haber: NE BI VAM NI PALO NA PAMET: Ovaj mali uređaj isključite preko noći i račun za struju će biti znatno manji

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, vjerovatno vam na umu nije skromni ruter za spajanje na internet.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 23.10.2019

BH dijaspora: MALI APARAT KOJI STRUJU TROŠI KAO FRIŽIDER Imaju ga mnoga domaćinstva, ali malo kome bi palo na pamet da troši baš toliko električne energije

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, vjerovatno vam na umu nije skromni router za spajanje na internet.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 23.10.2019

AntenaM: Iznenađujuće: Ovaj uređaj u kući troši mnogo više struje nego što mislite

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, vjerovatno vam na umu nije skromni ruter za spajanje na internet.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 04.02.2021

Doznajemo.frontyard: UGASITE GA PREKO NOĆI I RAČUNI ZA STRUJU NIŽI: NAJMANJI JE OD SVIH UREĐAJA, A TROŠI KAO FRIŽIDER!

Kad razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo električne energije, vjerujemo da Vam na umu nije skromni ruter za spajanje na Interne...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 23.10.2019

Sandzaklive: Njemački stručnjaci otkrili: Ovaj mali uređaj troši struju kao frižider!

Ako ga ostavite uključenog čitav dan, potrošit će struje kao i frižider

 • Dezinformacija
Dezinformacija 20.04.2022

Fokus: Isključite ga preko noći i računi za struju će vam biti manji

Ako ga ostavite uključenog čitav dan, potrošit će struje kao i frižider

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 21.04.2022

Biljkeza: NAJMANJI UREĐAJ U KUĆI TROŠI NAJVIŠE STRUJE: Isključite ga samo preko noći i RAČUN ĆE BITI DRASTIČNO NIŽI Share

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, vjerovatno vam na umu nije ovaj minijaturni uređaj.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 03.05.2022

Kolektiv: Ako ISKLJUČITE ovaj mali uređaj preko noći, račun za struju će biti znatno MANJI

Ako ovaj mali ostavite uključenog čitav dan, potrošiće struje kao i frižider.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 22.10.2019

Zimo dnevnik hr: Znate li koliko struje troši vaš router? Mogli biste se iznenaditi

Kad kupujete kućanske uređaje, vodite računa o energetskoj učinkovitosti. A što je s routerom?

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 23.10.2019

Politika: Mali uređaj koji struju troši kao frižider

Kada razmišljate o uređajima koji u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, verovatno ne pomišljate na ruter za povezivanje na internet.

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 27.10.2019

Depo: Ovaj mali aparat ima skoro svako u kući, a troši struje k'o frižider

Ali ako ga ostavite uključenog čitav dan, potrošit će struje kao i frižider

 • Dezinformacija
Dezinformacija 24.11.2019

ZOS Radio: Ovaj mali aparat ima skoro svako u kući, a troši struje k'o frižider

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, vjerojatno vam na umu nije skromni router za spajanje na internet.

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 23.10.2019

B 92: Nemojte da ostavljate ruter uključen tokom celog dana!

Kada razmišljate o velikim potrošačima struje u vašem domaćinstvu, verovatno vam na pamet nikada ne bi pao ruter za povezivanje na internet.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 22.10.2019

Geek.hr: Vaš router troši kao hladnjak

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, vjerojatno vam na umu nije skromni router za spajanje na internet.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 27.11.2019

Moj Šamac: Ovaj mali aparat ima skoro svako u kući, a troši struje kao frižider

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, vjerojatno vam na umu nije skromni ruter za spajanje na internet.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 19.03.2023

Dodaj Prodaj: NE BI VAM NI PALO NA PAMET Ovaj mali uređaj isključite preko noći i račun za struju će biti znatno manji

Ali ako ga ostavite uključenog čitav dan, potrošiće struje kao i frižider

 • Dezinformacija
Dezinformacija 22.03.2023

Srpska info: MALI KUĆNI TRIKOVI Ovaj uređaj isključite tokom noći i račun za struju biće manji

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, vjerovatno vam na umu nije skromni ruter za spajanje na internet.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 22.10.2019

N1: Uređaj u vašem domaćinstvu koji troši iznenađujuće mnogo struje

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, vjerovatno vam na umu nije skromni router za spajanje na internet.

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 25.10.2019

Caportal (Čapljinski portal): Mogli biste se iznenaditi koliko struje troši vaš intenet router

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, vjerojatno vam na umu nije skromni router za spajanje na internet.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 26.06.2022

Dalmatinski portal: NEOČEKIVANO Najmanji uređaj u kućanstvu troši najviše struje

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem kućanstvu troše mnogo struje, vjerojatno vam na umu nije ruter za spajanje na internet. Ali, ako ga ostavite...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 23.10.2019

Espreso.co.rs: ZBOG OVOG MALOG APARATA VAM DOLAZI VELIKI RAČUN ZA STRUJU! Troši kao FRIŽIDER, mnogi to NE ZNAJU, a svi ga imamo!

Ali ako ga ostavite uključenog čitav dan, potrošiće struje kao i frižider

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 23.10.2019

Narod.hr: Router za internet – mali uređaj koji struju troši kao hladnjak

Router za spajanje na internet uređaj je koji troši struje kao i hladnjak, ako ga ostavite uključenog čitav dan.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 30.06.2022

Alo: NAJMANJI UREĐAJ U KUĆI TROŠI NAJVIŠE STRUJE Evo na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine

Ali ako ga ostavite uključenog čitav dan, potrošiće struje kao i frižider

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 02.02.2023

Najportal: Jeste li znali: Ovaj mali uređaj isključite preko noći i račun za struju će biti znatno manji

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, vjerovatno vam na umu nije skromni ruter za spajanje na internet.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 23.10.2019

Srbija danas (.com): NIKAD VAM NE BI PALO NA PAMET: Ruter troši više struje nego frižider

Kada razmišljate o velikim potrošačima struje u vašem domaćinstvu, verovatno vam na pamet nikada ne bi pao ruter za povezivanje na internet.

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 22.10.2019

N1 HR: Nemojte router držati uključenim cijeli dan

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, vjerojatno vam na umu nije skromni router za spajanje na internet.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 19.04.2022

Večernji list: Isključite ga preko noći i računi za struju će vam biti niži

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem kućanstvu troše mnogo struje, vjerojatno vam na umu nije skromni router za spajanje na internet.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 20.04.2022

Frontalni (.net): NAJMANJI OD SVIH UREĐAJA TROŠI KAO FRIŽIDER: ISKLJUČITE GA PREKO NOĆI I RAČUNI ZA STRUJU ĆE VAM BITI NIŽI

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, vjerovatno vam na umu nije skromni ruter za spajanje na internet.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 07.11.2019

Radio Vitez: Imaju ga mnoga domaćinstva, ali malo tko zna koliko troši struje

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, vjerojatno vam na umu nije skromni router za spajanje na internet.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 28.10.2019

Dnevno.ba: Imaju ga mnoga domaćinstva, ali malo ko zna da troši puno struje

ZAGREB - Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, vjerojatno vam na umu nije skromni router za spajanje na internet.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 20.04.2022

Relax-portal: Isključite ga preko noći i računi za struju će vam biti niži

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem kućanstvu troše mnogo struje, vjerojatno vam na umu nije skromni router za spajanje na internet. Ali ako ga o...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 24.10.2019

Sjever (.hr): MALI UREĐAJ, A VELIKI POTROŠAČ Troši struju kao i hladnjak

Vjerojatno vam, kada razmišljate o stvarima koje u vašem kućanstvu troše mnogo struje, na umu nije skromni router za spajanje na internet. No ostavite...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 23.10.2019

Informer: ZBOG OVOG MALOG APARATA VAM DOLAZI VELIKI RAČUN ZA STRUJU! Svi ga imamo, a ne znamo da troši kao frižider!

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, verovatno vam na umu nije skromni ruter za spajanje na internet!

 • Dezinformacija
Dezinformacija 24.10.2019

Vzaktualno: MALI UREĐAJ, A VELIKI POTROŠAČ Troši struju kao i hladnjak

Vjerojatno vam, kada razmišljate o stvarima koje u vašem kućanstvu troše mnogo struje, na umu nije skromni router za spajanje na internet. No ostavite...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 03.02.2021

Novi: UGASITE GA PREKO NOĆI I RAČUNI ZA STRUJU ĆE VAM BITI MANJI: Najmanji je od svih uređaja, a troši kao FRIŽIDER!

Ako je to slučaj, savjet je da se nabavi ruter koji ima opciju da se barem ugasi wi-fi kada nije u upotrebi.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 23.10.2019

Investitor: Mali uređaj koji ima skoro svako domaćinstvo troši kao frižider

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, vjerovatno vam na umu nije skromni ruter za spajanje na internet.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 28.10.2019

Buka: Ovaj mali aparat ima skoro svako u kući, a troši struje k'o frižider

MALO KO O TOME RAZMIŠLJA

 • Dezinformacija
Dezinformacija 23.10.2019

Apoliticni: Vaš router troši kao hladnjak

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, vjerojatno vam na umu nije skromni router za spajanje na internet.

 • Dezinformacija