Decenijama stara lažna vijest o “otrovnoj” Vegeti i dalje se objavljuje

Već skoro dvije decenije dijele se tvrdnje da je popularni dodatak slanim jelima Vegeta “otrov”. Uprkos dugovječnosti ove tvrdnje, Vegeta je sigurna za jelo u predviđenim količinama.

Na anonimnom portalu Mirisi cvijeća, 9. septembra 2021. objavljen je članak opremljen naslovom: 

VEGETA JE OTROV: Evo Čime Ubijate Svoju Porodicu!

U članku se govori o popularnom dodatku jelima Vegeta, koji navodno sadrži vrlo štetne aditive:

Najzastupljeniji aditiv u Vegeti jest vrlo štetni mononatrijev glutaminat MSG – pojačivač ukusa i zamena za so – kojega se u Vegeti može naći čak oko 15% posto. MSG je aditiv E 621, označen crvenom bojom!

Njegove nuspojave kreću se od migrena preko pogoršanih simptoma astme pa sve do izazivanja: mučnine, vrtoglavice, lupanje srca, teskobe, bolove u prsima, hiperaktivnost, nadutost, žeđ, hladan znoj, crvenilo lica, alergijske reakcije.

Navodi se i da je ovaj aditiv povezan s nastankom Alzheimerove i Parkinsonove bolesti: 

U velikim količinama može dovesti do odumiranja nervnih ćelija, a to se pak povezuje sa nastankom Allzheimerove, Parkinsonove, Huntingtonove bolesti. Zabranjen je u dečjoj hrani. Upravo zbog MSG-a, mnoge su majke iz svojih kuhinja izbacile vegetu.

Sušeno povrće tu je samo kao pokriće za hemijske sastojke kojima je cilj prevariti, pa čak i zatrovati konzumenta.

Tako se u skupoj Vegeti danas nalazi sol, malo sušenog korena te mrvica začina i sve u svemu moglo bi se konstatovati da kupujete nezdravu, pa čak i otrovnu namirnicu.

Članak je podijeljen na Facebook stranicama koje objavljuju isključivo sadržaj ovog portala, a neke od njih su Samo istina, Dom iz snova, Cvijetni dom i Raznovrsni recepti. Ovaj fenomen nazvali smo farme portala.

Pored portala Mirisi cvijeća, članak s istim tvrdnjama objavio je anonimni portal Mala kuharica, 14.9.2021. Na Facebooku se još uvijek dijele i nešto stariji članci s istim tvrdnjama, objavljeni na portalima Korisni savjeti i recepti (29.6.2020) i Hranljivo (1.1.2021). 

 

Odakle potiče tvrdnja o “otrovnoj Vegeti”?

O tvrdnji da Vegeta sadrži otrove, prvi put smo pisali u januaru 2018. godine, u analizi Vanzemaljci, svjetska zavjera i jedna žlica “Vegete”: Kako je nastala priča o otrovu u ovom začinu

Tvrdnje da je Vegeta otrovna kruže internetom decenijama, obično na portalima i blogovima o “alternativnoj” medicini, “prirodnim” načinima liječenja i slično. Na Facebooku su aktuelne na farmama portala koji uglavnom imaju nazive vezane za recepte, kuhinju, medicinu i prirodne lijekove. 

Najstariju priču o “otrovnoj Vegeti” pronašli smo na stranici Galaksija, gdje je objavljena 2004, a zatim i u diskusijama na forumu portala Klix (2006), stranici Forum.hr (2007), na blogu Toksična hrana (2008), na Alternativa forumu (2009), te mnogim drugim. 

Najstarija tvrdnja o “otrovu” u Vegeti glasila je:

Dr Russell L. Blaylock, profesor neurohirurgije na Medical University of Mississippi, nedavno je objavio knjigu u kojoj je detaljno opisao poremećaje koji nastaju ingestijom aspartične kiseline koja se nalazi u aspartamu. [devedest devet posto od natrijum glutamata (monosodium glutamate - MSG) je glutamična kiselina. Oštećenja koja ona prouzrokuje takođe su dokumentirana u Blayloc-ovoj knjizi (natrijum glutamat, kojeg mnogi od nas svakodnevno unose u svoj organizam uz pomoć Vegete i sličnih dodataka jelima, osim što poboljšava njihov ukus, istovremeno i uništava naše nervne ćelije, jer spada u grupu nervnih otrova, prim. prev.)]

Stranica Galaksija je kao izvor navela Nexus Magazine, a obje stranice posvećene su pisanju o teorijama zavjere i “paranormalnim fenomenima” koji su predstavljeni kao “tajne koje se kriju od javnosti”. 

Više o originalnom članku možete pročitati u već spomenutoj analizi na ovom linku

 
Šta je mononatrijev glutaminat?

Kako navodi američka Uprava za hranu i lijekove (FDA), mononatrijev glutaminat (MSG) prirodno se javlja u ljudskom tijelu, kao i u mnogim namirnicama, poput paradajza i sireva. MSG se proizvodi fermentacijom škroba, šećerne repe, šećerne trske ili melase, a sam proces je vrlo sličan procesu proizvodnje jogurta i octa. 

MSG ima ukus poznat kao “umami” - jedan od pet osnovnih ukusa, pored slanog, slatkog, kiselog i gorkog. Patentirao ga je japanski biohemičar Kikunae Ikeda, koji ga je sintetizirao iz soje i pšenice, s ciljem da dobije začin s ukusom alge kombu.

FDA je dobijala prijave o mučnini i glavobolji nakon konzumacije MSG-a, ali istraživanja nisu uspjela pokazati da postoji veza između ovih simptoma i MSG-a. Nezavisna grupa naučnika, nazvana Federacija američkih društava za eksperimentalnu biologiju (Federation of American Societies for Experimental Biology - FASEB), devedesetih godina je ispitala učinak MSG-a te zaključila da su postojale kratkoročne posljedice, poput mučnine i glavobolje, kod osoba koje su konzumirale tri ili više grama MSG-a. Prosječna porcija hrane sadrži manje od 0,5 grama MSG-a. 

Na Tportalu je 10.2.2015. godine objavljen članak “Je li strah od Vegete opravdan?”, kojeg je pisao naučni novinar Nenad Jarić Dauenhauer. Jarić je kontaktirao voditelja Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Marijana Katalenića, koji je objasnio da je mononatrijev glutaminat zapravo jedna od aminokiselina koje su nužne ljudskom tijelu. Čuvena “žlica Vegete” sadrži, kako je rekao Katalenić, tek 0,5 g ovog aditiva. On je - kao i mnoga druga jedinjenja - opasan tek u velikim količinama, koje se svakako ne mogu unijeti upotrebom ovog začina. Poređenja radi, smrtonosna doza obične kuhinjske soli je 3g/kg tjelesne mase, dok je smrtonosna doza MSG-a mnogo veća i iznosi 15-18g/kg tjelesne mase, tako da se o “toksičnosti” ovog sastojka teško može govoriti.

Dakle, nasuprot tvrdnjama koje se dijele već skoro dvije decenije u našoj regiji, Vegeta nije otrovna. Članke u kojima se tvrdi da je “Vegeta otrov” ocjenjujemo kao pseudonauku i prenošenje lažnih vijesti

Napomena

23.3.2022.

Nakon objave ove analize, članak u kojem se tvrdi da je “vegeta otrov” objavljen je 9.3.2022. godine na portalu Korisni savjeti. Članak na ovom portalu ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i pseudonauku.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 21. 09. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Lijekovi za snižavanje holesterola ne uzrokuju Alzheimerovu bolest

Snimak veterinara koji netačno tvrdi da lijekovi za snižavanje holesterola...

Lažna vijest
Lažna vijest
Teorije zavjere o adrenohromu: “Bivši sotonista” i stare dezinformacije

Na Facebooku se ponovo dijeli videosnimak iz 2021. godine u kojem navodni b...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Stari snimci urušavanja zgrade nisu nastali za vrijeme razornog zemljotresa u Maroku

Stari snimci urušavanja dotrajale zgrade predstavljeni su u člancima brojni...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me