Dejtonski sporazum sukob u BiH nije okarakterisao kao “građanski rat”

Novinarka jutarnjeg programa RTRS-a netačno je, postavljajući pitanje sagovorniku, ustvrdila da je sukob u Bosni i Hercegovini okarakterisan kao “građanski rat” u Opštem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini. Ta formulacija se, zapravo, ne nalazi nigdje u ovom dokumentu.

Ocijenjeni članci
RTRS Lažna vijest; YouTube: RTRS vijesti Lažna vijest;

U jutarnjem programu Radiotelevizije Republike Srpske, 15. novembra 2021. godine gostovao je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić. Kojić je u svom gostovanju govorio, između ostalog, o dopunama Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, koje je donio bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko. Nastavljajući razgovor, novinarka RTRS-a Sanja Stanković je Kojiću postavila pitanje sljedećeg sadržaja:

Kada je riječ o institucijama Srpske, možemo li formirati pravni tim koji bi se bavio svima onima, recimo evo u Sarajevu i u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji u javnom diskursu koriste formulaciju agresija, ako znamo kako je karakter rata između ostalog definisan i Dejtonskim mirovnim sporazumom, a to je građanski rat?

Dakle, postavljajući pitanje sagovorniku, novinarka je ustvrdila da je ratni sukob u Bosni i Hercegovini devedesetih godina, Opštim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, okarakterisan kao “građanski rat”. Na ovo pitanje, Kojić je odgovorio:

Ako bi sad posmatrali uopšteno, ove odredbe zakona koje je nametnuo Inzko, postoje i opšte odredbe Krivičnog zakona u kojima ako kaže da je izvršena agresija, a znamo da je Dejtonski mirovni sporazum okarakterisao rat kao tragičan sukob u regionu ili, kako kažemo, građanski rat, i to može da predstavlja širenje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje.

Šta su činjenice?

Snimak dijela Kojićevog gostovanja u kojem su iznesene navedene tvrdnje dostupan je na zvaničnom YouTube kanalu Radiotelevizije Republike Srpske, te u objavi na portalu RTRS-a od 15. novembra. Pitanje novinarke RTRS-a i odgovor Milorada Kojića mogu se čuti na 2:10 minutu snimka prvog dijela Kojićevog gostovanja. 

Tvrdnja da Dejtonski mirovni sporazum, to jeste Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, protekli ratni sukob definiše kao “građanski rat” nije tačna. Naime, već u prvoj rečenici ovog sporazuma navodi se, između ostalog, sljedeće:

Republika Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska i Savezna Republika Jugoslavija ("strane"),

• Priznajući potrebu za sveobuhvatnim sporazumom radi okončanja tragičnog sukoba u regiji, (...)

Dakle, za rat se u Sporazumu navodi da je riječ o “tragičnom sukobu u regiji”. Formulacija “građanski rat” ne spominje se ni u jednom dijelu Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. 

Kojić u svom odgovoru novinarki jeste naveo tačnu formulaciju - tragičan sukob u regionu - međutim, u nastavku je izrekao i netačnu konstataciju: “ili, kako kažemo, građanski rat”.

Tačno je, također, da se u Sporazumu sukob ne definiše ni kao agresija, ali tvrdnja da se u njemu navodi da se u Bosni i Hercegovini dogodio “građanski rat” nije tačna. 

Shodno činjenicama, tvrdnju novinarke RTRS-a, kao i sagovornika Kojića, ocjenjujemo kao lažnu vijest

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 23. 11. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, u Kanadi ne odvode djecu nevakcinisanih roditelja

Na društvenim mrežama kruži neutemeljena tvrdnja da u Kanadi “odvode djecu...

Lažna vijest Teorija zavjere
Dezinformacija
Klikbejt naslovi o Dodikovom “poniženju” u Rusiji

Izvještavajući o odgovoru Ruske Federacije na pismo dva člana Predsjedništv...

Dezinformacija Klikbejt
Lažna vijest
Joe Biden “zaražen koronom” samo u klikbejt naslovu

Portal Slobodna Bosna je u naslovu svog članka ustvrdio da je predsjednik S...

Lažna vijest Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me