Desetogodišnja djevojčica preminula u Zenici, ne u Sarajevu

Nekoliko desetina medija u Bosni i Hercegovini i regionu objavilo je netačnu tvrdnju da je desetogodišnja štićenica JU “Dom-porodica” iz Zenice preminula na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Djevojčica je, ipak, preminula u zeničkoj bolnici.

Foto: Freepik

Na portalu Avaz 17.1.2023. godine objavljen je članak opremljen naslovom:

Djevojčica (10) preminula na KCUS-u

U članku se izvještava o smrti desetogodišnje štićenice JU “Dom-porodica” iz Zenice koja je, kako se navodi u tekstu, usljed meningitisa preminula na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) 15. januara. 

Desetogodišnja štićenica Javne ustanove “Dom porodice” u Zenici preminula je u nedjelju na KCUS-u, saznaje portal “Avaza”.

Naime, djevojčica se žalila najprije na bol zuba i glave, nije imala temperaturu iznad 38 stepeni, a medicinsko osoblje ustanove uključilo joj je neophodnu terapiju i pružili adekvatnu njegu. Rađena joj je analiza krvi, koja je bila uredna, a za to vrijeme djevojčica se igrala.

Stanje se pogoršalo

U zvaničnim otpusnom pismu bolnice, saznajemo, upravo se navodi kako je ustanovljeno da je djevojčica liječena od strane nadležnog osoblja ustanove.

Međutim, stanje se iskomplikovalo u noći sa subote na nedjelju, kada se, uz pratnju medicinske sestre i vaspitača, javila u Hitnu službu KB Zenica odakle je upućena za bolnicu.

Premještena u Sarajevo

Nakon pregleda u bolnici, hospitalizirana je na odjel Otorinolaringologije, a zbog pogoršanja stanja premještena je u Kliniku za dječije bolesti KCU Sarajevo. Uprkos nadljudskim naporima ljekara, djevojčica je preminula.

Portal Klix je nekoliko sati kasnije objavio članak u kome se takođe navodi da je djevojčica preminula na KCUS-u, što je navodno potvrđeno za ovaj medij.

Na Kliničkom centru u Sarajevu preminula 10-godišnja djevojčica, imala je meningitis

Na Kliničkom centru u Sarajevu preminula je 10-godišnja djevojčica, štićenica doma za nezbrinutu djecu "Dom porodica" Zenica, potvrđeno je za Klix.ba.

 Članke portala Avaz i Klix prenijelo je oko 60 medija u Bosni i Hercegovini i regionu.

 

Šta su činjenice?

 

Nakon što je 17. januara objavljena informacija da je štićenica Javne ustanove “Dom-porodica” preminula na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, iz ove su se ustanove 18. januara oglasili demantijem. U demantije se navodi da djevojčica nije preminula niti je liječena ni u jednoj klinici KCUS-a.

 "U cilju istinitog informisanja javnosti obavještavamo Vas da na Klinici za infektivne bolesti KCUS nije liječena niti je preminula desetogodišnja štićenica doma za nezbrinutu djecu “Dom porodica” iz Zenice.

Djevojčica nije liječena ni na jednoj klinici KCUS-a.

Navedenu netačnu informaciju objavili su pojedini mediji 17.januara 2023.godine, uz fotografije KCUS-a.

Molimo Vas da objavite istinitu informaciju kako bi građani bili ispravno informisani", saopćeno je iz KCUS-a. (Source)

Ovu informaciju potvrdili su i drugi izvori. Raskrinkavanje se upitom obratilo Centru za socijalni rad Zenica, iz kog su nam rekli da je djevojčica preminula u bolnici u Zenici.

JU Centar za socijalni rad Zenica je dana 16.1.2023. godine informisana od strane JU Dom i porodica da je mldb. štićenica Doma preminula u Zenici (u KB Zenica) usljed oboljenja od meningitisa. Dijete je smješteno u Domu već dvije godine i za vrijeme boravka u Domu ovaj centar nije informisan da je ista imala zdravstvenih problema niti su zabilježeni problemi druge vrste za vrijeme boravka u ustanovi. Dijete nije bilo pod starateljstvom. Nadalje, koliko smo dobili informacije, nije riječ o tipu meningitisa koji je prenosiv na drugu djecu. Dana 16. i 17. januara 2023. godine Dom je poduzeo dodatne radnje s ciljem zaštite druge djece. Dom raspolaže medicinskim osobljem, a također ima i doktora koji ordinira tri dana u sedmici u Domu. Kroz svakodnevnu saradnju sa uposlenicima Doma rješavaju se svi problemi koji prevazilaze nadležnosti navedene ustanove tako da imamo uvid u stanje naših štićenika. Sva djeca za vrijeme boravka u Domu imaju zdravstveno osiguranje i sama ustanova se nalazi nekoliko stotina metara od KB Zenica, ali i ambulante porodične medicine. Iz dobivenih informacija evidentno je da su se sedmicu prije tragičnog događaja poduzimale potrebne radnje sa ciljem zaštite zdravlja štićenice Doma i da je ista bila pod određenim ljekarskim nadzorom. Za više informacija koje se tiču organizacije rada same ustanove Dom i porodica molimo vas da se obratite istima kako biste dobili preciznije odgovore na navedena pitanja.

Nakon što je prenio članak Avaza, portal Crna hronika je 17. januara objavio i novi tekst u kome se navodi da je djevojčica preminula u Kantonalnoj bolnici Zenica, a ne na KCUS-u. Ovaj medij pozvao se na “izvor upućen u slučaj”. 

Nakon što je demantovana informacija da je djevojčica preminula na KCUS-u, neki mediji su obrisali članke (link), a neki su (među kojima su i Avaz i Klix) ispravili prvobitne verzije tekstova (link, link, link, link, link, link, link). Na nekim medijima objavljeni su novi članci s tačnim informacijama, ali su još uvijek dostupni i stari članci s netačnim informacijama. 

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da je štićenica JU “Dom-porodica” liječena i umrla na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, prvobitno objavljenu na portalu Avaz, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostala pojavljivanja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Članci koji su naknadno izmijenjeni i koji više ne sadrže netačne tvrdnje dobijaju i ocjenu ispravljeno.

Napomena

20.01.2023: Portali Nova.rs, Kurir, Espreso, Telegraf, Zos Radio, Ekskluziva, Oslobodjenje, Alo Online, Srpska Info, Blic, Hercegovina (.in), Source su ispravili netačne tvrdnje u članku, pa je člancima dodana i ocjena ispravljeno. 

24.1.2023: Članci portala Cafe i Info Bijeljina više ne sadrže netačne tvrdnje pa dobijaju i ocjenu ispravljeno.

30.1.2023: Večernje novosti (.ba) su ispravile netačne tvrdnje u članku pa on dobija i ocjenu ispravljeno.

1.2.2023: Nezavisne novine su ispravile netačne tvdnje u članku pa on dobija i ocjenu ispravljeno.

2.2.2023: Sandžak live je ispravio netačne tvrdnje u članku pa on dobija i ocjenu ispravljeno.

28.2.2023. Tuzlanski je ispravio netačne tvrdnje u članku pa on dobija i ocjenu ispravljeno.

24.4.2023. Portal Mondo (.ba) je ispravio netačne tvrdnje u članku pa on dobija i ocjenu ispravljeno.

9.8. 2023. BL portal i  072 info su 20.01.2023. ispravili članke ocijenjene u analizi, a tada je člancima dodana i ocjena ispravljeno.

19.10.2023.  Portal UNA (.ba) je u međuvremenu izmijenio članak, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 19. 01. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
BH Pošta ne prodaje izgubljene pakete

Nakon online prevare o prodaji izgubljenog prtljaga sa sarajevskog aerodrom...

Lažna vijest
Lažna vijest
Ne treba odlagati presijecanje pupčane vrpce sat od porođaja

Na društvenim mrežama viralne su objave u kojima se netačno tvrdi da treba...

Lažna vijest Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Ne postoji “novo Facebookovo pravilo” o korištenju objavljenih sadržaja korisnika/ca

Korisnici/e Facebooka godinama objavljuju “izjave” u kojima ovoj mreži zabr...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me