Raskrinkavanje.ba

Dezinformacije o abortusu pod krinkom “savjetovanja i podrške”

Dvije Facebook stranice predstavljaju se kao mjesta gdje se žene mogu obratiti za pomoć u slučaju neželjene trudnoće. Ipak, radi se o stranicama koje objavljuju dezinformacije o abortusu kako bi obeshrabrile žene kojima je ovaj medicinski postupak možda potreban.

Glas za život i Sara - Mjesto za tebe dvije su Facebook stranice koje se predstavljaju kao mjesta na kojima se žene i parovi koji se suočavaju sa neželjenom trudnoćom mogu obratiti za pomoć i savjetovanje. Povezane su sa istoimenim web stranicama koje navodno nude informacije o trudnoći, abortusu i “savjetovanje i podršku”.

Uprkos blagim riječima i tvrdnjama o pružanju podrške, sadržaj koji se na ovim stranicama promovira problematičan je iz nekoliko razloga.


Obmanjujuće tvrdnje o abortusu

Na Facebook stranici Glas za život navodi se da se bavi “osnaživanjem žena i porodica kroz edukaciju i savjetovanje o tome kako donijeti zdrave odluke o trudnoći i roditeljstvu”, Ipak, na ovoj stranici se učestalo dijele dezinformacije i promoviraju negativni mitovi o abortusu.

U objavi od 14.10.2021. godine navodi se da je “nepobitna činjenica da abortus nosi ozbiljne zdravstvene rizike” te da povećava rizik od oboljenja od raka dojke i smanjuje mogućnost za zdravu trudnoću kasnije u životu.

Da li je abortus siguran? 🧐

Bez obzira da li si trudna ili ne, ovo je pitanje koje trebaš da postaviš.  Dokazi ukazuju da inducirani pobačaj može biti povezan sa značajnim dugoročnim zdravstvenim rizicima.  

Dobivanje potpunih informacija o rizicima povezanima s pobačajem je izazov zbog nepotpunog prijavljivanja i nedostatka dokumentacije koja povezuje pobačaj sa komplikacijama. 

Nepobitna činjenica jeste da abortus nosi ozbiljne zdravstvene rizike. Malo žena zna da abortus povećava rizik oboljenja od raka dojke te smanjuje mogućnost za zdravu trudnoću nakon istog. 

Više o fizičkim i emocionalnim mogućim posljedicama čitajte u narednim postovima.

U članku objavljenom 2019. godine na web stranici organizacije Action Canada for Sexual Health & Rights, koja se bavi aktivizmom u oblasti reproduktivnih i seksualnih prava i dezinformacijama o abortusu, navodi se da tvrdnja kako abortus nosi trajne posljedice za zdravlje nije utemeljena u činjenicama:

Grupe koje se protive pravu na abortus često tvrde da abortusi uzrokuju štetu zbog ožiljaka na maternici i oštećenja grlića materice, ali statistike pokazuju da su komplikacije rijetke – samo oko 0,5% abortusa rezultira komplikacijama, a one su uglavnom manje i izlječive, kao što je infekcija. Ne postoje medicinski prihvaćeni dokazi koji pokazuju bilo kakvu vezu između abortusa i bilo koje vrste bolesti.

U ovom članku je također objašnjeno da abortus ne utječe na mogućnost za reprodukciju kasnije u životu. Naglašeno je da su u prošlosti žene bile suočene s potencijalnim rizicima od fizičkog oštećenja i neplodnosti zbog nesigurnih abortusa koje su obavljali nekvalificirani ljekari, čemu je uzrok uglavnom bila činjenica da je abortus bio kriminaliziran. Danas, kako je objašnjeno, ne postoje naučni dokazi koji bi potkrijepili tvrdnju da je abortus povezan sa neplodnošću. 

Tvrdnja da abortus povećava rizik od raka dojke također je neutemeljena. U članku portala Healthline, objavljenom 18.5.2017. godine, navodi se da spontani pobačaj i abortus nisu rizični faktori za rak dojke.

Abortus se ne smatra jednim od faktora rizika za obolijevanje od raka dojke, koji uključuju dob, gojaznost i porodičnu anamnezu. Istraživanja nisu otkrila vezu između abortusa i povećanog rizika od raka dojke. Iako je moguće da nekolicina studija sugerira moguću povezanost, ubjedljiva većina istraživanja ukazuje na suprotno.

U pojedinim objavama na Facebook stranici Glas za život, implicitno ili eksplicitno se tvrdi da je abortus inherentno povezan sa dugoročnim emotivnim i mentalnim problemima, a u pojedinim objavama spominje se i tzv. post-abortusna trauma.

U objavi od 11.11.2021. godine tvrdi se da je abortus povezan sa dugoročnim oštećenjima emocionalnog i fizičkog zdravlja te da povećava rizik od kliničke depresije i anksioznosti, zloupotrebe droge i alkohola, PTSP-a i suicidalnih misli. 

Iako je jasno da različite osobe mogu imati različite emotivne reakcije na abortus, tvrdnja da abortus generalno povećava rizik od nabrojanih stanja neutemeljena je. 

Na web stranici Američke psihološke asocijacije (APA) navodi se da su naučna istraživanja pokazala da abortus ne povećava rizik od depresije, anksioznosti i PTSP-a.

Istraživanja su pokazala da abortus ne povećava rizik od depresije, anksioznosti ili posttraumatskog stresnog poremećaja kod žena. Pregled naučne literature koji je radna grupa APA-e provela i objavila 2008. godine pokazao je da relativni rizik od problema mentalnog zdravlja nakon jednog abortusa u prvom tromjesečju trudnoće ne predstavlja veći rizik za mentalno zdravlje od nošenja te trudnoće do termina.

U objavi od 6.12.2021. godine spominje se “post-abortusna trauma”:

Neki muškarci vole poreći da prošlost ima bilo kakvu moć nad sadašnjošću, ali dokazi jasno dokazuju suprotno. Ono što ostaje skriveno i nerazjašnjeno u vezi s prošlošću, živi za sebe, progoni nas i ima moć umanjiti ljepotu života iz sadašnjosti.

Postoji niz drugih simptoma ili karakteristika koje se pojavljuju u životima muškaraca koji su sudjelovali u pobačaju.

Neki su suptilni, neki dominiraju životom. Ove karakteristike navele su savjetnike i druge stručnjake da prepoznaju stvarnost post-abortusne traume kod muškaraca. Simptomi nisu bezaleni, oni imaju moć otimati muškarcima mir i puninu života. 

Izraz “post-abortusni sindrom” odnosi se na simptome koje žena pokazuje nakon abortusa, a koje pojedini porede sa simptomima posttraumatskog stresnog poremećaja, navodi se u članku objavljenom 11.6.2020. na portalu Healthline. U članku stoji da pojedini tvrde da je riječ o pravom zdravstvenom stanju, dok drugi navode da je riječ o izmišljenom fenomenu čija je svrha da odvrati žene od abortusa.

Objašnjeno je da žene često doživljavaju intenzivne emocije neposredno prije i neposredno nakon abortusa, ali da stručnjaci nisu pronašli nikakve dokaze koji bi ukazivali na to da se te emocije zadržavaju ili imaju trajan utjecaj na mentalno zdravlje.

Osim toga, navodi Healthline, ne postoji službena dijagnoza “post-abortusnog sindroma” ni u međunarodnoj klasifikaciji bolesti ni u izdanju Dijagnostičkog i statističkog priručnika za mentalne poremećaje.

Za svrhu pisanja svog članka, Healthline je kontaktirao licenciranu savjetnicu za mentalno zdravlje i specijalistkinju za mentalno zdravlje žena Rachel Gabrielle:

Ona naglašava da, iako ljudi zasigurno mogu doživjeti kompleksne emocije povezane s abortusom, “pokušaj patologiziranja njihovih iskustava ne pomaže”.

U svojoj praksi primijetila je da je “svaka reakcija na abortus različita, u rasponu od komplicirane do sasvim jednostavne”.

Protivnici prava na abortus često, kao što je slučaj i u ovoj objavi, tvrde da i muškarci mogu patiti od “post-abortusnog sindroma”. To, pak, također nije naučno potvrđeno. Studija objavljena 2019. godine potvrdila je da, kao što je slučaj sa otkrićima o ženama, ne postoje dokazi koji bi potvrdili da muškarci prolaze kroz “post-abortusni sindrom.

Na Facebook stranici Sara - Mjesto za tebe objavljena je značajno manja količina sadržaja u poređenju sa stranicom Glas za život. Ipak, i na ovoj se stranici povremeno objavljuju činjenično netačne tvrdnje.

U objavi od 24.1.2022. godine navodi se:

Naučnici i dalje debatiraju kako bi dobili odgovor na pitanje: Da li fetus osjeća bol? 🤔

Neki su mišljenja da je fetus sposoban samo za nevoljnu reakciju na bol. Međutim, značajna istraživanja dokazuju da bebe osjećaju bol tijekom trudnoće, te da isti utiče na njihov razvoj i nakon rođenja. 

Do dvadesete sedmice trudnoće - rana trudnoća, prisutni su svi fetalni elementi za percepiju boli. 

👉Pojednostavimo, fetus/beba osjeća bol, baš kao i vi.

Tačno je da naučnici/e ne mogu sa sigurnošću tvrditi kada fetus počinje osjećati bol. 

Tvrdnja da fetus može osjećati bol u 20. sedmici trudnoće popularna je među protivnicima/ama prava na abortus. Ovim tvrdnjama bavio se i fact-checking portal Fact-Check. Kako je objašnjeno u njihovom članku iz 2015. godine, istraživanje ovog pitanja je komplikovano jer je bol subjektivno iskustvo i fetus ne može pokazati da li ga nešto boli ili ne. Stoga, istraživanje iz ove oblasti svodi se na istraživanja razvijanja mozga i nervnog sistema.

U članku se navodi da objavljena istraživanja većinom podržavaju pretpostavku da je osjećaj boli moguć tek kasnije u trudnoći.

Stručnjaci sa Univerziteta u Kaliforniji, San Francisca i drugih mjesta objavili su sintezu dostupnih dokaza u Journal of the American Medical Association 2005, a zaključak njihovog izvještaja glasio je: 

“Dokazi koji se odnose na sposobnost fetalne boli su ograničeni, ali ukazuju na to da je fetalna percepcija boli malo vjerojatna prije trećeg tromjesečja.” 

Treće tromjesečje počinje od 27. do 28. sedmice od začeća.

Na koncu, u članku je zaključeno da je čvrstu početnu tačku za bol fetusa u razvoju u biti nemoguće odrediti i da su eksplicitne tvrdnje o percepciji boli u 20. sedmici neutemeljene.


Ko stoji iza ovih stranica?

Na Facebook i web stranicama Glas za život i Sara - Mjesto za tebe ne postoje podaci o vlasnicima/ama ili odgovornim licima. Na web stranicama je dostupan broj telefona na koji žene ili parovi mogu nazvati ukoliko im treba pomoć. Ipak, nije navedeno sa kim će tačno osobe koje nazovu razgovarati, da li su osobe koje se javljaju na telefon psiholozi/ginje i kako će im se tačno “pomoći”. 

Podaci stranice ICANN pokazali su da je domenu Sara - Mjesto za tebe registrovala organizacija Voice for life (Glas za život), dok podaci o tome ko je registrovao domenu Glas za život nisu dostupni. 

Foto: Screenshot, ICANN Glas za život

 

Foto: Screenshot, ICANN Sara-Mjesto za tebe

Na ovoj web stranici navodi se da se prijavljena poštanska adresa za obje domene nalazi u SAD-u, u saveznoj državi Kentucky. Pojedini vlasnički podaci su “skriveni zbog privatnosti”.

Na web stranici Glas za život dostupan je link koji vodi na web stranicu organizacije Heartbeat international. Riječ o organizaciji baziranoj u SAD-u, koja se bavi aktivizmom protiv abortusa i koja broji više od 2.000 pridruženih organizacija u 50 zemalja. U SAD-u također upravljaju i tzv. Option Lineom, 24-satnom linijom za “pomoć u trudnoći”, koja odgovara na preko 600 poziva i razgovora dnevno.

Uprkos činjenici da web stranica za njihov Option Line call centar ostavlja dojam mjesta na kojem se žene mogu obratiti kako bi dobile informacije o kontracepciji i “svim opcijama” u slučaju neželjene trudnoće, ženama koje završe u nekom od “kriznih centara” koje vodi ova organizacija rečeno je da su abortus i određene vrste kontracepcije ubistvo te da će, ukoliko odluče da prekinu trudnoću, iskusiti ozbiljne posljedice poput PTSP-a.

Medij openDemocracy je u 2020. godini proveo tajnu istragu u okviru koje su novinarke ovog medija posjetile 30 “kriznih centara” koji se dovode u vezu sa organizacijom Heartbeat International. Novinarke su, kako se navodi na ovom portalu, bile izložene raznim dezinformacijama o abortusu, poput tvrdnji da abortus uzrokuje rak i mentalna oboljenja, kao i insinuacija da abortus može uzrokovati da partner žene koja se na njega odlučila postane “gej”. 


Manipulativne taktike

Na web stranicama Glas za život i Sara - Mjesto za tebe se korisnicima/ama navodno pružaju informacije o trudnoći, abortusu, spolno prenosivim bolestima i slično. Ipak, umjesto objektivnih činjenica, u pojedinim odjeljcima ovih stranica mogu se pronaći manipulativni termini koji za cilj imaju izazvati emotivnu reakciju čitatelja/ki.

U odjeljku “Informacije o abortusu” na web stranici Glas za život, umjesto riječi “embrion” ili “fetus”, koriste se riječi “beba” i “dijete”. Također se pretjerano naglašavaju potencijalne komplikacije abortusa, a uključena su i priznanja neimenovanih žena koje su bile traumirane nakon abortusa. 

Ispod “informativne” sekcije ispunjene mnoštvom manipulativnih termina i taktika nalazi se desetak YouTube snimaka na engleskom, sa prevodom na naš jezik, u kojima žene pripovijedaju o tome kako su nakon abortusa bile traumirane ili kako su se pokajale zbog svoje odluke.

U odjeljku “Spolno prenosive bolesti”, kao način prevencije navodi se apstinencija od seksualnog odnosa, uz tvrdnju da je “odgađanje seksualne aktivnosti pozitivan i zdrav izbor”.

Apstinencija se promovira i u odjeljku “Ponovni početak”, u kojem se implicira da, ukoliko se žena raduje negativnom testu za trudnoću, to znači da je nezadovoljna svojim životom i nesretna sa partnerom.

Potom se i eksplicitno savjetuje ženama da apstiniraju od seksa do braka te se tvrdi da sa svakim novim seksualnim partnerom “gube dio sebe”:

Prvo o čemu trebate razmisliti jeste apstinencija od seksa, dok se ne odlučite za bračnog druga u kojeg ćete imati puno povjerenje. Ovo možda zvuči staromodno, ali to je jedan od najvažnijih koraka koje možete i trebate poduzeti.

Seks je vrlo važan, i muškarcima i ženama. Kada se upuštate u seksualne odnose van braka, dijelite nešto dragocjeno sa osobom sa kojom možda nećete biti još dugo. Sa svakim novim partnerom Vi gubite dio sebe, te otvarate uvid u Vašu intimu, što može biti zloupotrebljeno.

Manipulativnim narativima uočenim na ovim stranicama targetiraju se žene u ranjivim i osjetljivim situacijama sa ciljem da se utječe na njihovo donošenje ličnih odluka. Stranice Glas za život i Sara-Mjesto za tebe predstavljaju se kao “savjetovališta”, a zapravo su paravan za organizaciju koja se služi raznim manipulacijama s ciljem ograničavanja prava na abortus.

Tvrdnju da abortus nosi “ozbiljne zdravstvene rizike” ocjenjujemo kao dezinformaciju

Ocjenu lažna vijest dajemo tvrdnjama da abortus povećava rizik od raka dojke i da smanjuje mogućnost za zdravu trudnoću kasnije u životu. Istu ocjenu dajemo i tvrdnjama da abortus uzrokuje PTSP i povećava rizik od kliničke depresije i anksioznosti.

Tvrdnju da fetus osjeća bol u 20. sedmici trudnoće ocjenjujemo kao pseudonauku. Istu ocjenu dajemo i tvrdnji o “post-abortusnoj traumi” kod muškaraca.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke