Raskrinkavanje.ba

Dezinformacije o nivou mora, povećanju temperature i “novom ledenom dobu”

Internetom kruži snimak priloga iz emisije “Paralele”, koja je prestala s emitovanjem 2019. godine. U emisiji iz 2015. godine izneseno je mnoštvo lažnih ili manipulativnih tvrdnji o klimatskim promjenama.

Foto: Pexels

Na privatnom Facebook profilu 10.7.2023. objavljen je snimak u kome se klimatske promjene nazivaju “prevarom”. Snimak je objavljen uz sljedeći opis:

Godima se zataškava istina i potura nam se skupa laž.

Snimak je do dana pisanja analize objavljen na još nekoliko Facebook profila i stranica (1, 2, 3), a ukupno je imao više od 11.000 reakcija, skoro 500 komentara i podijeljen je preko 7.800 puta. Isti snimak objavljen je i na TikToku, gdje je također imao veliki broj pregleda (1, 2).

Šta snimak prikazuje?

Viralni snimak na društvenim mrežama isječak je iz vanjskopolitičke emisije “Paralele”, koja se emitovala na Federalnoj televiziji od 29.10.2001. do 5.11.2019. godine. Snimak je, kako se vidi i u samom prilogu u gornjem desnom uglu ekrana, dio emisije emitovane 11.12.2015.

Paralele” su bile poznate kao emisija koja na “prepoznatljiv način” daje komentare o trenutnim i/ili bitnim zbivanjima u svijetu. U stvarnosti je to često značilo korištenje kontroverznih izvora i nepotkrepljivanje tvrdnji činjenicama, o čemu smo pisali još u maju 2019. godine. Uprkos tome što je poznati voditelj ove emisije Mladen Marić preminuo još u novembru 2019. godine, teoretičari/ke zavjere i godinama kasnije dijele snimke njegove emisije. 

Nakon uvoda voditelja u kome se pita da li je moguće da svijetu prijeti katastrofa zbog dva stepena Celzijusa, na snimku slijedi prilog u kome neimenovana novinarka iznosi niz tvrdnji o klimatskim promjenama. Povod prilogu bio je samit Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama koji se održao u Parizu od 30.11. do 11.12.2015. godine. 

Šta je rečeno u istraživanju o ledu na Antarktiku?

Prilog počinje tvrdnjom da je klimatsko zagrijavanje laž jer su pronađeni novi dokazi o tome da se led na Antarktiku širi, a ne smanjuje:

Priča o klimatskom zagrijavanju pada u vodu nakon što je NASA objavila studiju koja pokazuje da se ledeni pokrov Antarktika širi, a ne smanjuje, kako su nas do sada uvjeravali. Površina mora godišnje se povlači za 0,23 milimetra, a ne raste za 0,27 milimetara, kako objavljuju pojedine studije. 

NASA jeste objavila istraživanje u oktobru 2015. godine u kom je zaključeno da se u određenim dijelovima Antarktika ledena masa smanjuje, dok se u drugima povećava. Međutim, nije tačno da je NASA opovrgla da površina mora raste za 0,27 milimetara, kako se tvrdi u prilogu. U članku o studiji na zvaničnoj stranici NASA-e, stručnjak za glečere Jay Zwally rekao je:

“Dobra vijest je da Antarktik trenutačno ne pridonosi porastu nivoa mora, već oduzima 0,23 milimetra godišnje”, rekao je Zwally. “Ali ovo je također loša vijest. Ako porast nivoa mora od 0,27 milimetara godišnje koji se pripisuje Antarktiku u izvještaju IPCC-a zapravo ne dolazi s Antarktike, mora postojati neki drugi doprinos porastu nivoa mora koji nije uzet u obzir.”

Dakle, NASA ne tvrdi da nivoi mora ne rastu, već jednostavno navodi da 0,27 milimetara rasta površine mora ne dolazi od Antarktike, već iz nekog drugog izvora koji naučnici još nisu otkrili. U proteklih 30 godina prosječan godišnji nivo rasta mora trenutno je na 3,4. milimetra, a studije pokazuju da će rasti još više i brže.

Da li se Zemlja hladi ili zagrijava?

Prilog se dalje nastavlja tvrdnjom da “istraživanja NASA-e pokazuju da se Zemlja hladi, a ne zagrijava”:

Istraživanja NASA-e pokazuju da se Zemlja hladi, a ne zagrijava, o čemu ne govore svjetski mediji (...) Priča o globalnom zatopljenju predstavlja varku. Istina je da se svijet nalazi u poodmakloj fazi međuledenog doba koje traje oko 11.000 godina te da se ledena ploča povećava, a ne smanjuje, kako je priznala i NASA. 

Ranije spomenuto istraživanje NASA-e, kako je već navedeno, tematizira led na ovom kontinentu i ne bavi se temperaturom zemlje. Shodno tome, netačna je tvrdnja da “istraživanja NASA-e pokazuju da se Zemlja hladi, a ne zagrijava”. Rezultati pretrage pokazuju da ne postoji nikakvo NASA-ino istraživanje s takvim zaključkom, a prvi rezultat je članak sa stranice ove agencije naslovljen “Ne, Zemlja se ne hladi”.

S druge strane, Zemlja je danas u prosjeku toplija za otprilike 1 Celzijus nego u predindustrijsko doba. Prema članku objavljenom na službenoj stranici NASA-e 12.7.2019, iako rast temperatura nije isti svuda i sve vrijeme, Zemlja se u prosjeku zagrijava:

Ono što je možda i najbitnije zapamtiti o globalnim fluktuacijama površinske temperature jeste da unatoč kratkotrajnim usponima i padovima, dokazi pokazuju da naš planet postojano akumulira toplinu. Naučnici koji procjenjuju globalno zagrijavanje proučavaju cjelokupni toplinski sadržaj Zemlje, a ne samo ono što se događa u jednom dijelu atmosfere ili jednoj komponenti Zemljinog sistema. Ono što su otkrili jeste da ravnoteža energije u Zemljinom sistemu nije u redu: naša donja atmosfera se zagrijava, okean akumulira više energije, kopnene površine apsorbiraju energiju, a Zemljin led se topi.

Da li su klimatske promjene izazvane ljudskim djelovanjem?

U prilogu se dalje navodi i da klimatske promjene nisu izazvane ljudskim djelovanjem, već da se zapravo radi o “uspostavi Novog svjetskog poretka”.

Nedavno je savjetnik australijskog premijera priznao kako UN rade na uspostavi “Novog svjetskog poretka”, između ostalog i preko klimatskih promjena. U kolumni on je napisao: “Ljudi nemaju veze s klimatskim promjenama. Riječ je o uspostavi novog svjetskog poretka”. 

Google pretraga ključnih riječi pokazuje da Maurice Newman, u sada već obrisanoj (dostupnoj ovdje) kolumni za The Australian 8.5.2015, jeste govorio o tome kako su klimatske promjene prevara UN-a. Ipak, spomenuti “savjetnik australijskog premijera” nije autoritet u polju klimatske nauke. Maurice Newman bio je savjetnik australijske vlade iz polja biznisa i poznat je kao klimatski skeptik čija su mišljenja o klimi u konfliktu sa stavovima vodećih naučnika

Prema podacima objavljenim na stranici NASA-e, naučni konsenzus je da je zatopljenje Zemlje izazvano ljudskom aktivnošću: 

Naučni dokazi kontinuirano pokazuju da su ljudske aktivnosti (prije svega, ljudsko spaljivanje fosilnih goriva) zagrijale Zemljinu površinu i njene okeanske bazene, što je zauzvrat nastavilo utjecati na Zemljinu klimu. To se temelji na više od stoljeća dugih naučnih dokaza koji čine strukturnu okosnicu današnje civilizacije.

U meta analizi objavljenoj 19.10.2021. na stranici univerziteta Cornell, koja je obuhvatila 88.125 naučnih studija o klimi objavljenih između 2012. i novembra 2020, navodi se da se više od 99,9% studija slaže da su klimatske promjene većinski uzrokovane ljudskim djelovanjem.

Da li Zemlja ulazi u “novo ledeno doba”?

Tvrdnje o hlađenju Zemlje u prilogu eskaliraju u tvrdnju o tome da će Zemlja zapravo ući u novo ledeno doba, koja se pripisuje neimenovanim “ruskim akademicima”:

Mitove i laži o globalnom zatopljenju razotkrila je i Ruska akademija nauka koja tvrdi kako promjena klime ima cikličan karakter i nije povezana s ljudskim djelovanjem. Ruski akademici smatraju kako zemlji predstoji ulazak u novo ledeno doba. Malo ledeno doba nastaje s periodom trajanja od 500 godina. Prethodni takav period bio je sredinom proteklog milenija, kada se u Engleskoj zaledila rijeka Temza. 

Periodi zahlađenja i zatopljenja imaju intervale od 30 do 40 godina. Početak novog ciklusa zahlađenja povezan je sa aktivnošću sunca. Snaga zračenja sunca opada što utiče na klimu na zemlji. 

Rusija ima historiju klimatskog skepticizma. Kako se navodi u knjizi “Rusija poslije globalne ekonomske krize”, objavljenoj 2010. godine, ova pojava raširena je u ruskom društvu, uključujući i određene dijelove naučne zajednice. Knjiga navodi i da je Institut pri Akademiji nauka također izdao izvještaj u kojem se tvrdi da ljudska aktivnost nije glavni faktor klimatskih promjena, dok je direktor istraživačkog instituta Ministarstva energetike globalno zatopljenje pripisao usporavanju Zemljine rotacije.

Iako na snimku nije navedeno koji su ruski akademici predvidjeli ledeno doba, pretraga pokazuje da je astronom Khabibullo Abdusamatov s Astronomskog opservatorija Pulkovo u St. Petersburgu o tome govorio 2006. godine. Prema članku Sputnika objavljenom 6.2.2006, predvidio je da će zbog smanjenja solarne radijacije, Zemlja ući u period zahlađenja, odnosno “ledeno doba”. Abdusamatov je tvrdio da će temperature početi padati u narednih šest ili sedam godina, odnosno 2012. ili 2013. To se nije desilo.

U članku objavljenom 15.7.2015. godine portal IFLScience, na kome se naučne informacije objašnjavaju na jednostavan način, pojasnio je da naučnici već znaju za promjene u aktivnosti Sunca i da su one uključene u sve klimatske modele. Tvrdnje o “malom ledenom dobu” demantovala je i NASA u članku objavljenom 13.2.2020. godine:

Nema nadolazećeg “ledenog doba” ili “mini ledenog doba” ako dođe do smanjenja Sunčeve energije u sljedećih nekoliko desetljeća.

Tokom svog životnog vijeka, Sunce prirodno prolazi kroz promjene u izlaznoj energiji. Neke od njih događaju se tokom redovnog 11-godišnjeg razdoblja vrhunca aktivnosti (mnogo Sunčevih pjega) i niske aktivnosti (manje Sunčevih pjega), što je prilično predvidljivo.

Kako se navodi, zagrijavanje uzrokovano emisijama stakleničkih plinova iz ljudskog izgaranja fosilnih goriva šest je puta veće od mogućeg desetljećima dugog hlađenja od produženog Velikog solarnog minimuma.

Čak i kad bi Veliki solarni minimum trajao čitavo stoljeće, globalne temperature nastavile bi se zagrijavati. Razlog za to je što više faktora od samih varijacija u zračenju Sunca utječe na globalne temperature na Zemlji, a najdominantniji od njih danas je zagrijavanje koje dolazi od emisija stakleničkih plinova koje uzrokuje čovjek.

Dakle, promjene u aktivnosti Sunca nisu ništa novo i naučnici/e su s njima upoznati već duže vrijeme. Iako Sunce ulazi u period niske aktivnosti, postoji više faktora koji utječu na zagrijavanje planete Zemlje osim same sunčeve aktivnosti. Faktori koji dižu temperaturu Zemlje dosta nadjačavaju nisku aktivnost Sunca te će se Zemlja i dalje nastaviti grijati. 

Tvrdnja da “priča o klimatskom zagrijavanju pada u vodu nakon što je NASA objavila studiju”, kao i tvrdnja da nije tačno da se površina mora povećava, dobijaju ocjene dezinformacija i manipulisanje činjenicama, s obzirom na to da se radi o netačnoj interpretaciji stvarne studije. 

Tvrdnja da “istraživanja NASA-e pokazuju da se Zemlja hladi, a ne zagrijava” dobija ocjene lažna vijest i pseudonauka, s obzirom na to da nema uporište u činjenicama. 

Tvrdnja da Zemlji predstoji ulazak u “novo ledeno doba” dobija ocjenu pseudonauka.

Kako je naučni konsenzus da su klimatske promjene prouzrokovane ljudskim djelovanjem, tvrdnja da ljudsko djelovanje nema veze s klimatskim promjenama dobija ocjenu lažna vijest. Kako nije moguće utvrditi koje je prvo prenošenje na našem jeziku, sve objave dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Tvrdnja da su klimatske promjene prevara s ciljem uspostave “Novog svjetskog poretka” dobija ocjenu teorija zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 10.07.2023

Facebook profili i stranice: Godima se zataškava istina i potura nam se skupa laž.

Godima se zataškava istina i potura nam se skupa laž.

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 19.07.2023

Facebook profili i stranice: Covjek nam sve objasnio u emisiji PARALELE…

Covjek nam sve objasnio u emisiji PARALELE .....sta vam jos nije jasno

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 28.08.2023

Facebook profili i stranice: Covjek nam sve objasnio u emisiji PARALELE

Covjek nam sve objasnio u emisiji PARALELE

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 09.07.2023

TikTok profili i stranice: Video iz 2015.god.!

Video iz 2015.god.!

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija