Raskrinkavanje.ba

Dezinformacije o PLU kodovima na voću i povrću opet aktuelne

Na Facebooku se dijele netačne tvrdnje o brojevima na naljepnicama koje se stavljaju na voće i povrće. Tvrdi se da naljepnice sa petocifrenim brojem koji počinje sa 8 označavaju genetski modifikovane namirnice i da naljepnice sa četvorocifrenim brojem koji počinje sa 3 i 4 označavaju namirnice prskane pesticidima.

Foto: pch.vector, freepik

Na Facebooku je 16. novembra 2023. godine objavljena slika jabuke sa naljepnicom na kojoj se vide ispisani brojevi. Fotografiju prati opis u kome se “objašnjava” šta ustvari znače brojevi na namirnicama. Tako se tvrdi da naljepnice sa petocifrenim brojem koji počinje sa 8 označavaju genetski modifikovane namirnice. Naljepnice sa četverocifrenim brojem koji počinje sa 3 i 4 navodno označavaju namirnice prskane pesticidima.

Ako postoje 4 znamenke, a prva brojka je 3 ili 4, znači da je ovo voće poprskano pesticidima, mora se dobro oprati prije konzumiranja.Ako je broj znamenki 5, a prva znamenka 9, to znači da je ovo voće ili povrće organsko (i smatra se najboljom vrstom)

Ako je broj znamenki 5, a prva brojka 8, to znači da je voće ili povrće genetski modificirano, i to je najopasnija stvar

 

Foto: Screenshot/Facebook

Iste tvrdnje narednih dana objavilo je još nekoliko korisnika/ca Facebooka (1, 2, 3, 4, 5, 6). 

Šta su brojevi na voću i povrću?


 

Brojevi na naljepnicama na voću i povrću su ustvari PLU kodovi (Price Look Up - Pretraga cijene) koje dodjeljuje Međunarodna federacija za standarde poljoprivrednih proizvoda (International Federation for Produce Standards - IFPS) i koji se koriste za identifikaciju voća i povrća, biljaka i orašastih plodova koji se ne moraju pakovati prije prodaje.

Na stranici organizacije objašnjeno je da je osnovna namjena kodova stvaranje lakšeg, bržeg i preciznijeg procesa vođenja inventure i prodaje takvih proizvoda te da oni označavaju različite atribute koji se pripisuju konkretnom proizvodu, poput njegove vrste, veličine ili načina uzgoja. Korištenje ovakvih kodova na proizvodima nije obavezno za proizvođače te sami mogu donijeti odluku o tome da li će zatražiti dodjelu PLU koda.

Ovi kodovi su odavno predmet pogrešnih tumačenja. Raskrinkavanje je ranije kao lažnu vijest ocijenilo tvrdnju da naljepnice koje počinju brojem 8, a imaju pet cifara, označavaju namirnice koje su genetski modifikovane. U analizi iz marta objasnili smo da je sam proces dodjeljivanja kodova opisan i na stranici IFPS-a. Na stranici se, između ostalog navodi:

PLU kodovi od četiri i pet cifara za proizvode nasumično se dodjeljuju u okviru niza brojeva unutar serija 3000, 4000, 83000 i 84000. Serije 83000 i 84000 bit će dodijeljene nakon što se iscrpe serije 3000 i 4000. Sam kod ne sadrži nikakvu informaciju. Na primjer, nijedan broj u okviru četvorocifrenog broja ne predstavlja ništa posebno. Četvorocifreni kodovi su za konvencionalno uzgajane proizvode. Petocifreni kodovi koji koriste serije 3000 i 4000 koriste se za identifikaciju organskih proizvoda. Prefiks '9' stavio bi se ispred četvorocifrene konvencionalno uzgajane šifre za organske proizvode. Nećete vidjeti organske petocifrene kodove u bazi podataka PLU kodova jer su oni jednostavno prefiksi dodati PLU kodovima konvencionalno uzgojenih proizvoda.

Kako se navodi u vodiču za proizvodnu industriju iz januara 2023, koji je dostupan na stranici IFPS-a, “u budućnosti će se koristiti dodatni opseg brojeva 84000-84999 za organski uzgojene artikle”, a opseg brojeva 83000-83999 za konvencionalno uzgojene artikle.

U ovoj analizi objasnili smo da je tvrdnja o broju 8 koji navodno označava genetski modifikovane proizvode vjerojatno nastala zbog toga što je nekada taj prefiks zaista označavao genetski modifikovane proizvode. On, međutim, nikada nije korišten u maloprodaji. U sekciji “Često postavljana pitanja” u pomenutom vodiču navodi se:

Iako je prefiks “8” (83000-84999) nekada bio rezervisan za proizvode GMO, prefiks nikada nije korišten u maloprodaji. Uklanjanje prefiksa ove oznake dat će hiljadu dodatnih PLU kodova koji će se koristiti u narednim godinama. Serija 83000 bit će rezervisana za konvencionalno uzgajane artikle, dok će serija 84000 označiti odgovarajuću organsku stavku.

Saopštenje za štampu u kom se objašnjava da se prefiks “8”, dodat određenim kodovima, više trine koristi za oznaku GMO proizvoda objavljeno je u julu 2015. godine. 

U ranijoj analizi objasnili smo i da prema zakonskoj regulativi koja važi u Bosni i Hercegovini, označavanje genetski modifikovanih namirnica podrazumijeva natpise iz kojih je jasno da je riječ o takvoj namirnici, a ne bilo kakve brojeve na PLU kodu.

 

Da li kodovi koji počinju sa 3 i 4 označavaju namirnice prskane pesticidima?

 

U Facebook objavama se tvrdi i da oznake koje počinju sa 3 i 4  i imaju četiri cifre znače da su namirnice prskane pesticidima. U ovom slučaju riječ je o dezinformaciji. Naime, kako smo naveli, četvorocifreni kodovi namijenjeni su za konvencionalno uzgajane proizvode. Ovo znači da takvi proizvodi mogu biti prskani pesticidima, ali ne da je to nužno slučaj. O ovome su već pisale platforme za provjeru činjenica Faktograf, Lead Stories i Healthy Indian Project.

Prema informacijama američkog Ministarstva poljoprivrede, pod konvencionalnim uzgojem podrazumijeva se “uzgoj pri kojem je korišteno sjeme izmijenjeno i oplemenjeno različitim tradicionalnim metodama, isključujući biotehnologiju, i koje nije sertifikovano kao organsko”.

Ed Treacy, potpredsjednik organizacije Fresh Produce Association, rekao je za Lead Stories da kodovi koji počinje brojem 3 ili 4 "znače da je proizvod uzgajan konvencionalno”, ali to ne znači nužno da su korišteni pesticidi:

Nisu svi konvencionalno uzgojeni proizvodi prskani pesticidima. Neki konvencionalno uzgojeni i organski uzgojeni usjevi tretirani su pesticidima.

Kako se navodi na stranici Hrvatske enciklopedije, pesticidi su “tvari namijenjene suzbijanju štetnika u poljoprivredi (mikroorganizmi, kukci, korovi, grinje, oblići, puževi, ptice, glodavci i dr.)”. Iako je svrha njihove upotrebe da sačuvaju biljku i omoguće maksimalan rod, ukoliko se koriste nepravilno, mogu biti opasni za zdravlje i bezbjednost ljudi i životinja. Nepravilna primjena pesticida najčešći je uzrok prisutnosti ostataka pesticida većih od dopuštenih. Pranje voća i povrća prije jela svakako treba praktikovati, bez obzira na upotrebu pesticida.

Premda se često misli da proizvodnja organske hrane ne podrazumijeva upotrebu pesticida, ona  nije nužno bez pesticida, jer se određeni pesticidi mogu koristiti u organskoj proizvodnji usjeva.

Shodno navedenom, tvrdnja da kod koji počinje brojem 8 označava genetski modifikovane namirnice dobija ocjenu prenošenje lažnih vijesti. Tvrdnju da kodovi koji počinju sa 3 i 4  i imaju četiri cifre označavaju namirnice prskane pesticidima ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

  

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 16.11.2023

Facebook profili i stranice: Ove naljepnice na voću (većinom uvezeno) znate li što znače?

  • Manipulisanje činjenicama
  • Prenošenje lažnih vijesti