Dezinformacije o restriktivnim mjerama kao uža specijalnost portala Zabava 24h (1)

Ovo je prva u seriji analiza u kojima ćemo se baviti sadržajem anonimnog portala Zabava 24h, koji već neko vrijeme “reciklira” dezinformacije o restriktivnim mjerama u kontekstu Covid-19 pandemije.

Portal Zabava 24h bio je predmetom sedam analiza objavljenih na Raskrinkavanju. Dijapazon dezinformacija koje je ovaj potpuno anoniman portal objavljivao čine klikbejt naslovi, izmišljene izjave političara, lažne vijesti o bijegu iz zatvora, no “zaštitni znak” su mu dezinformacije vezane za restriktivne mjere donošene zbog Covid-19 pandemije. 

Recikliranje dezinformacija o uvođenju policijskog časa i drugih mjera ograničenog kretanja su “uža specijalnost” ovog portala. Tako je na ovom portalu u proteklih 7 dana objavljeno pet istih članaka sa gotovo neznatno različitim naslovima:

DONIJETA ODLUKA: Uvodi se POLICIJSKI ČAS u SRBIJI od 24 SATI?! Zatvaraju Granice A evo i do kada… (11.12.)

ALARMANTNO: Sve granice se zatvaraju! Uvodi se Policijski čas od 24 sata a ono najgore tek slijedi (10.12.)

ALARMANTNO: Uvodi se POLICIJSKI ČAS u SRBIJI od 24 SATI?! Dr kon rekao kada stupa na snagu (8.12)

ALARMANTNO: Zatvaraju se Granice i Uvodi POLICIJSKI ČAS od 24 SATI?! (6.12.)

ALARMANTNO: Uvodi se POLICIJSKI ČAS od 24 SATI?! Dr kon rekao kada stupa na snagu (4.12.) 

U ovim člancima se pak ne govori o uvođenju policijskog časa, već o mogućnosti za takvo nešto:

Naime, on (član kriznog štaba u Srbiji Predrag Kon, op.a.) je rekao da se vanredno stanje kakvo je bilo ranije teško može opet uvesti, ali da bi u skladu sa brojem žaraženih ponovo moglo doći do mjera zabrane kretanja u pojedinim mjestima, kako se zaraza ne bi širila.

Također, radi se o informacijama koje su bile aktuelne u oktobru, što se ne navodi u člancima, a koje je portal Zabava24h koristio i u drugim člancima o navodnim mjerama.

7.12.2020. godine objavljena su i tri članka o zatvaranju, uvođenju karantina i policijskog časa. Ovako su glasili naslovi tih članaka:

OD PONEDELJKA NA SNAZI NOVE MJERE: Zatvara se sve u 18 sati! A osobama starijim od 40…. 

Hitno se oglasio Vučić: Uvodi se Karantin i Policijski Čas od 24 Sata!?

Ministar zdravstva: Zatvaranje kafića i restorana! Ponovo policijski čas

Iako su ovi članci različiti, u njima se ne spominje “zatvaranje svega u 18 sati”, kao što se ne navodi ni Vučićeva izjava da se “uvodi karantin i policijski čas od 24 sata”. Tekst drugog članka, u kojem se zapravo govori o Vučićevoj najavi trodevnog policijskog časa u Srbiji, originalno je bio objavljen u julu ove godine. Dakle, radi se o “recikliranju” tri mjeseca starog teksta i objavljivanju istog kao relevantnog u decembru. 

U trećem od navedenih čanka nalazi se izjava ministra zdravstva Federacije BiH Vjekoslava Mandića koja je originalno objavljena u oktobru ove godine, 12 dana prije odluke o uvođenju trenutnih mjera ograničenja kretanja u ovom entitetu. 

Kako je objavljeno 29.10.2020. na portalu Depo, Mandić je govorio o mogućnosti uvođenja policijskog časa i zaključavanja kafića i restorana, što je u suprotnosti sa kategoričkom tvrdnjom o “ponovom policijskom času” iz naslova portala Zabava 24h. Ova informacija je navedena i u samom članku, ali bez vremenske odrednice. Time je informacija predstavljena kao aktuelna:

 – Građani moraju da shvate da je situacija vrlo ozbiljna. Uporno ponavljamo da se ne smiju organizirati skupovi, da se mora držati distanca. Međutim, bojim se da građani uopšte ne shvataju ozbiljnost situacije i da se ne pridržavaju mjera. Iz tog razloga broj zaraženih koronavirus je sve veći, istakao je Mandić za naš portal.

Dakle kako kaže prema svemu sudeći u narednom periodu možemo očekivati lockdown.

– Slijedi nam policijski sat, zaključavanje svih kafića i restorana ukoliko se ovako nastavimo ponašati. Samo zamislite da jedan dan imamo više od hiljadu oboljelih, kazao je Mandć

Ranije u decembru (3.12), objavljen je sličan članak s tvrdnjom u naslovu da se u Srbiji “od subote” uvodi policijski časa:

U Srbiji od Subote nastupa 24 Satni policijski čas! Spremite se! Slede crni dani 

Za razliku od ranije spomenutih članaka, koji su nešto opširnije problematizirali mogućnost uvođenja restriktivnih mjera, u ovom pak se pojam “strože mjere” navodi u tek jednoj rečenici. 

Stručnjaci upozoravaju da epidemija izmiče kontroli, a ukoliko se stanje uskoro ne popravi, mogu se uvesti strože mere.

Ostatak članka donosi informacije o broju novozaraženih u Srbiji, koje su bile aktuelne 18.11.2020. godine, kada su i bile originalno objavljene u klikbejt članku portala Srbija Danas.

Naslov članka ovog portala je pak glasio ovako:

POLICIJSKI ČAS SLEDEĆE NEDELJE? Zdravstveni sistem u Srbiji na IVICI OPSTANKA, stručnjaci ne prestaju da APELUJU

Međutim, ni u ovom članku nije bilo riječi o uvođenju 24-satnog policijskog časa. Suprotno pretpostavci portala Srbija Danas, u članku se ne spominje najavljena mogućnost uvođenja policijskog časa “iduće nedelje”.

Sličnim dezinformacijama, koje su bile objavljivane na portalu Zabava 24h u oktobru ove godine,  bavili smo se u dvije analize koje možete pročitati na linkovima ispod.

Lažna vijest
Vijest iz jula predstavljena kao aktuelna: Vučić nije saopćio da se "uvodi policijski sat"

Anonimni portal Zabava 24h je u oktobru pet puta “reciklirao” vijest o uvođ...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti 26.10.2020

Lažna vijest
Anonimni portali nastavljaju širiti dezinformacije o restriktivnim mjerama

Anonimni portali nastavljaju da objavljuju dezinformativne naslove o uvođen...

Lažna vijest Dezinformacija Klikbejt 30.10.2020

Već tada smo skrenuli pažnju na eksploatatorske taktike anonimnih portala da putem objavljivanja dezinformacija o restriktivnim mjerama, koje u pravilu targetiraju emocije straha, ostvare zaradu od reklama. Ovo je naročito bio slučaj sa naizgled legitimnim vijestima vezanim za pandemiju bolesti Covid-19.

S obzirom na to da je riječ o recikliranju kontekstualno istih lažnih vijesti, koje smo već ocijenili, svim navedenim člancima portala Zabava 24h dajemo ocjenu prenošenje lažnih vijesti. Ovi članci dobijaju i ocjenu klikbejt, budući da tvrdnje iz naslova ne postoje u njima.

Napomena 14.12.2020.

Portal Zabava 24h je i 12.12.2020. godine objavio i šesti članak o navodnom uvođenju policijskog časa u Srbiji. Naslov je glasio ovako: "DONIJETA ODLUKA: Zatvaraju Granice i Uvodi se POLICIJSKI ČAS u SRBIJI od 24 SATI! A evo i do kada…"S obzirom da je riječ o istom dezinformativnom sadržaju, i ovaj članak ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i klikbejt. 

Napomena 17.12.2020.

I 16.12.2020. godine na portali Zabava 24h objavljen je identičan članak o navodnom uvođenju policijskog časa i zatvaranju granica u Srbiji. Kako se radi o istom sadržaju, i ovaj članak ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i klikbejt. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 11. 12. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Zelenski u New Yorku nije dočekan porukom “slava urinu”

Brojni mediji domaćeg govornog područja objavili su članke s navodima da je...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Lažna vijest
Namirnice sa šelakom ne sadrže insekte

Snimci korištenja aplikacije koja očitava bar kodove na namirnicama i preds...

Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama
Požare na Havajima nije uzrokovao laser niti su to predvidjeli “Simpsoni”

Nakon razornih požara na Havajima, teoretičari/ke zavjere dijele snimke s o...

Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me