Dezinformativno izvještavanje o sastanku Komšića i kralja Španije

Na dan kada je bio zakazan sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i španskog kralja Felipea VI, potvrđeno je da je kralj pozitivan na Covid-19. Pojedini portali ustvrdili su da se sastanak nije dogodio, iako su dva zvaničnika imala videokonferenciju.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je na poziv kralja Španije Felipea VI otputovao u Madrid početkom februara. Saopštenje o njihovom sastanku objavljeno je na zvaničnoj internet-stranici Predsjedništva BiH 9.2.2022. godine. Kako se u saopštenju navodi, Komšić i kralj tog dana razgovarali su o različitim temama. U saopštenju se ne precizira na koji je način sastanak održan. 

Istoga dana, 9. februara 2022. godine, kabinet kraljevske porodice izdao je saopštenje u kom se navodi da je kralj pozitivan na Covid-19. Kako stoji u saopštenju, poštujući antipandemijske mjere koje su na snazi u Španiji, Felipe VI trebao je biti u samoizolaciji sedam dana, te zvanične aktivnosti obavljati iz svoje rezidencije. 

Pojedini portali, uprkos zvaničnom saopštenju Predsjedništva, u svojim člancima ustvrdili su da se sastanak Komšića i kralja Španije nije dogodio. Na portalu Bljesak objavljen je 9. februara 2022. godine članak koji je naslovljen:

Španjolski kralj pozitivan na COVID-19, nije se sastao sa Komšićem 

U članku se navodi da se Komšić tog dana trebao sastati sa kraljem, te da je objavljeno da je kralj pozitivan na Covid-19. Tačno vrijeme objave saopštenja na stranici Predsjedništva nije moguće utvrditi. Međutim, vijest o saopštenju je na portalu N1 objavljena dvadesetak minuta prije članka portala Bljesak, što jasno ukazuje na činjenicu da je saopštenje Predsjedništva, koje potvrđuje da se sastanak dogodio, bilo dostupno u vrijeme nastanka Bljeskovog članka. 

Na portalu Bljesak je iste večeri, 9.2.2022, objavljen i drugi članak u kom se prenosi saopštenje Predsjedništva BiH. Nadnaslov i naslov članka glase:

Ili pak nije?
Komšićev ured tvrdi da se sastao sa kraljem koji je pozitivan na covid

Ovakvim nadnaslovom se, dakle, propituje tačnost saopštenja Predsjedništva BiH. Pojedini portali su i dan kasnije, kada je saopštenje nedvosmisleno bilo dostupno, u svojim člancima eksplicitno tvrdili da do sastanka nije došlo. Tako je na portalu Hercegovina (.info) 10. februara 2022. godine objavljen članak opremljen sljedećim naslovom:

NEVJEROJATNA BLAMAŽA Komšić se hvali "sastankom" sa španjolskim kraljem, ali se nisu ni u prolazu vidjeli

Kako je u članku napisano, kabinet Željka Komšića objavio je saopštenje u kom se navodi da se Komšić sastao sa kraljem, “ali to se nije dogodilo jer su susret odgodili iz razloga što je španjolski kralj pozitivan na koronu.”

U članku se tvrdi da je susret iz saopštenja Predsjedništva Bosne i Hercegovine izmišljen, te se naziva “mističnim događajem”. Nadalje se prenosi pomenuto saopštenje, a onda se navodi i dokument kabineta kralja Felipea VI, u kom stoji da je kralj pozitivan na Covid-19, te se tvrdi da je sastanak sa Komšićem otkazan. Kako se u članku portala Hercegovina (.info) navodi, “španjolski mediji ne pišu ništa o susretu jer se nije ni dogodio”.

Tvrdnja da se sastanak Željka Komšića i kralja Felipea VI nije dogodio, te da Komšić “laže”, objavljena je i na drugim portalima. Portali Slobodna Dalmacija, Sloboda, Dugopolje, Max portal, Hercegovački portal, Ramski vjesnik i HR svijet takođe su objavili članke u kojima se tvrdi da do sastanka nije došlo, a neki od naslova glasili su: 

Komšić se hvali sastankom sa španjolskim kraljem, o mističnom događaju objavljena su i dva službena priopćenja - a nisu se vidjeli ni u prolazu (Slobodna Dalmacija, 11.2.2022)

LAŽLJIVAC: Komšić se hvalio da se sastao sa španjolskim kraljem, a nisu se vidjeli ni u prolazu (Sloboda, 13.2.2022)

ŠPRDNJA, LAŽE I KAD LAŽE! Komšić objavio da se susreo sa španjolskim kraljem. Sve bi bilo u redu da kralj nema koronu i u samoizolaciji je! (Dugopolje, 11.2.2022)

Pojedini portali su o istoj temi objavili članke u kojima se održavanje sastanka propituje, ali se ne tvrdi eksplicitno da se on nije dogodio. 

Komšić tvrdi da se sastao sa španjolskim kraljem, oni to demantiraju? (Jabuka, 10.2.2022)

TKO LAŽE? Komšić tvrdi da se sastao sa španjolskim kraljem, dok mediji pišu da je u izolaciji (Dnevno, 10.2.2022)

Uzurpator u Predsjedništvu tvrdi da se sastao sa španjolskim kraljem. Nešto tu smrdi, pogledajte što pišu španjolski mediji (Bild, 10.2.2022)

NETKO LAŽE
Komšić kaže da se sastao sa španjolskim kraljem, španjolski mediji pišu da je kralj u izolaciji od srijede ujutro (Dnevnik, 10.2.2022)

U ovim člancima, za razliku od članaka ranije pomenutih portala, ne tvrdi se eksplicitno da do sastanka zaista nije došlo. U njima se, zapravo, propituje ko “laže” o održavanju sastanka. Tako se u naslovima i nadnaslovima pojedinih medija navodi da “netko laže” ili da “nešto smrdi”, te da je kraljevski dvor demantovao da se sastanak dogodio. 

Ipak, činjenica da je kralj Felipe VI na testu bio pozitivan na Covid-19 ne znači da se njegov sastanak sa Željkom Komšićem nije dogodio ili da neko “laže”. Raskrinkavanje se obratilo Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, kabinetu kraljevske porodice i španskoj ambasadi u BiH upitom o tome da li je i na koji način došlo do sastanka. Do vremena pisanja ove analize, odgovor smo dobili od Ambasade Španije u BiH. Za Raskrinkavanje su naveli:

U vezi sa dopisom kojeg ste uputili danas, 22. februara, obavještavamo Vas da je Njegovo visočanstvo kralj Filip VI, nakon što je test pokazao da je pozitivan na Covid 19, 9. februara održao sastanak sa predsjedavajućim Komšićem putem videokonferencije.

Na portalu Radio Sarajevo je 10. februara 2022. godine objavljen članak u kom se navodi odgovor iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Shodno okolnostima, kako nam je pojašnjeno iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Komšić je sa španskim kraljem razgovarao "na mogući način".

Informacija da su Komšić i španski kralj razgovarali “na mogući način” objavljena je i u člancima portala Dugopolje, HR svijet i Max portal. Međutim, u naslovima i u člancima ovih portala se i dalje tvrdi da se sastanak nije dogodio. 

Ni tvrdnja da “španjolski mediji ne pišu ništa o susretu jer se nije ni dogodio” nije potpuno tačna. Medijski izvještaji o sastanku koji je održan putem videokonferencije objavljeni su 10. februara 2022. na stranici španske novinske agencije EFE i na portalima Europress i Noticiero Madrid.  

Dakle, sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i kralja Španije Felipea VI održan je kada je i planirano, 9.2.2022. godine, ali putem videokonferencije, s obzirom na to da je kralj bio pozitivan na Covid-19. 

Shodno činjenicama, tvrdnju da se ovaj sastanak nije dogodio ocjenjujemo kao dezinformaciju. Tvrdnju da “neko laže” o održavanju sastanka, te implikacije da se “ipak nije” održao i da je kraljevski dvor “demantovao” da je to sastanka došlo, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama

Tvrdnju da “španjolski mediji ne pišu ništa o susretu jer se nije ni dogodio”, inicijalno objavljenu na portalu Hercegovina (.info), ocjenjujemo kao dezinformaciju

Napomena:

24.2.2022: Portali Bljesak, Slobodna Dalmacija i Dnevnik ispravili su netačne navode u svojim člancima, te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

3.3.2022: Portal Bild ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

4.3.2022: Portal Dnevno ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 23. 02. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 10 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Analiza
Veličanje Rusije i njene vojne moći kao propagandno sredstvo u ratu protiv Ukrajine

Vojna sila koja može “izaći na crtu” NATO savezu, vođena strogim ali neshva...

Analize
Lažna vijest
“Negativna energija”: New Age izmišljotina koju ne uklanjaju kuhinjski sastojci 

Tvrdnje da mješavina sirćeta, vode i soli može otkriti i apsorbovati “negat...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka
Manipulisanje činjenicama
Ruski navodi o oružju u ukrajinskim nuklearkama nisu potvrđeni

Više od trideset medija iz regiona, kao i ruska ambasada u BiH, prenijeli s...

Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me