Raskrinkavanje.ba

DiaDrops kapi u još jednom izmišljenom intervjuu s nepostojećim ljekarom

Još jedan lažni intervju u kome izmišljeni ljekar “promoviše” preparat koji navodno liječi dijabetes dijeli se na internetu. Ovaj put izmišljeni endokrinolog Ahmet Mehmedbašić “promoviše” DiaDrops kapi.

Foto: Christine Hume, Unsplash

Na stranici naziva Zdravo društvo, na domeni ba2.diadrops (.cc), objavljen je tekst u formi “intervjua sa ljekarom Ahmetom Mehmedbašićem” u kome se preporučuje navodni lijek protiv dijabetesa. Stranica na kojoj je tekst objavljen dizajnirana je da izgleda kao informativni portal, sa sekcijama “Novosti”, “Video” i “Život”. Osim na spomenutoj domeni, tekst je objavljen i na još dva linka (1, 2). 

Datum objave mijenja se zavisno od toga kada se pristupa linkovima. Linkovi su u oktobru 2023. godine bili objavljivani na portalima u formi reklame. 

U tekstu je objavljena i fotografija na kojoj je navodno “ljekar Mehmedbašić” predstavljen na sljedeći način:

Doktor Ahmet Mehmedbašić - bosanskohercegovački endokrinolog. Smatra se jednim od najboljih specijalista za liječenje dijabetesa u državi. Sve poznate ličnosti koje boluju od dijabetesa pokušavaju kod njega zakazati pregled. Pacijenti iz Francuske, Njemačke, Austrije i mnogih drugih država dolaze da ih on liječi. Jedan je od najuticajnijih endokrinologa u EU. Napisao je 32 knjige i još tri puta više naučnih radova objavljenih u časopisima.

Foto: Screenshot, ba2.diadrops

Na početku “intervjua” kritikuju se ustaljene prakse liječenja dijabetesa, posebno liječenje metforminom, tvrdeći da one pacijentima zapravo štete i ubijaju ih. Nabrojane su posljedice dijabetesa i navodne štetne posljedice terapije metforminom, a na kraju se preporučuje DiaDrops:

Ako je riječ o konkretnim preparatima koje ljudi mogu da koriste za samostalno liječenje dijabetesa, ja bih preporučio preparat kao što je DiaDrops. Bosanskohercegovački centar za endokrinologiju ga je razvio 2019. godine. Nije u pitanju hemija poput metformina, nego PRIRODNI KOMPLEKS PROTIV DIJABETESA KOJI SADRŽI 5 RAZNIH AKTIVNIH KOMPONENATA.

(...)

Učinkovitost preparata  DiaDrops je nevjerojatna! Kada smo ove kapi propisali našim pacijentima, kod 96% njih se šećer u krvi spustio na normalu. A to znači da sad mogu da žive punim plućima s minimalnim ograničenjima.

Pored “intervjua”, tekst sadrži i navodno svjedočanstvo “penzionerke iz BiH Merime Kolić”, kojoj se pripisuje svjedočenje o iskustvu s dijabetesom i preparatom DiaDrops. 

Foto: Screenshot, ba2.diadrops

Mnogo vam hvala za preporuku i DiaDrops, koji ste mi poslali. Odmah sam počela da ga koristim. Od tad su prošla četiri mjeseca i još uvijek sam živa. I živjet ću još dugo jer su mi doktori rekli da mi se šećer normalizirao. A to mogu i sama da osjetim. Posljednjih 10 godina se nisam osjećala ovako zdravo i slobodno od dijabetesa kao sad! Počela sam dobro da spavam, nestala je stalna žeđ, prestala sam da stalno idem u toalet, nije bilo nikakvih znakova umora i stalne slabosti. Pritisak je također prestao da raste. Popravio mi se vid. Još uvijek traje moje liječenje, a uvjerena sam da ću to preživjeti. Mnogo vam hvala za  DiaDrops.

 

Na kraju teksta stoji poziv za kupovinu DiaDropsa:

Nažalost, kod nas nema ovog proizvoda u dovoljnim količinama za sve dijabetičare u BiH. Zato smo odlučili da ga ponudimo svakome ko brže od ostalih ostavi zahtjev na stranici. Ako želite da izliječite dijabetes ovim jedinstvenim kompleksom, savjetujem da ga naručite što je prije moguće dok ga još ima na zalihama.

Ispod toga je “točak sreće” na kojem posjetitelji/ke stranice mogu ostvariti “popust na cijenu”. Kada se točak zavrti, otvara se formular putem kojeg se može naručiti preparat. Na samom kraju stranice nalaze se “komentari” navodnih posjetitelja/ki stranice. 

Šta su činjenice?

Iako izgleda kao izvor o zdravstvenim temama, stranica na kojoj je objavljen “intervju” nema nikakvih drugih članaka. Kada se klikne na bilo koju od sekcija na stranici, kao i na bilo koji link, posjetitelj/ka je preusmjeren/a na “točak sreće”, odnosno formular za kupovinu DiaDropsa. 

U intervjuu se navodi da je DiaDrops razvio “Bosanskohercegovački centar za endokrinologiju”. Internetska pretraga ovog naziva daje jedino rezultate s dva teksta o DiaDropsu. Ovakav centar ne postoji u BiH, što se vidi iz pretrage ključnih riječi. Kada se u tražilicu ukuca “DiaDrops”, rezultati pokazuju samo tekstove kojima se ovaj preparat promoviše i prodaje. Nema rezultata o naučnim studijama, testiranju ili proizvodnji ovog preparata. 

Raskrinkavanje se već bavilo lažnim intervjuima u kojima se promoviše DiaDrops. U jednoj verziji ove je kapi napravila neimenovana “svjetska kompanija”, a u drugoj izmišljeni student iz Mostara.

Google pretraga imena “Ahmet Mehmedbašić” ne daje nikakve rezultate koji bi upućivali na cijenjenog ljekara i “jednog od najboljih specijalista za liječenje dijabetesa u državi”. Pretraga ključnih termina također ne daje nikakve rezultate koji bi potvrdili postojanje dr. Ahmeda Mehmedbašića iz teksta (1, 2).

Pretragom fotografije na kojoj je navodno “ljekar Mehmedbašić” pronašli smo mnoštvo linkova s istom fotografijom, na kojima “ljekari” iz drugih zemalja, na raznim jezicima, “preporučuju” DiaDrops i druge preparate. Na jednoj stranici, naprimjer, muškarac s fotografije predstavljen je kao “američki endokrinolog Dr. William Clapton” u tekstu na engleskom koji je skoro identičan tekstu na bosanskom, u kojem se prodaje preparat DiaDrops. Ova stranica koristi se za prodaju preparata Glucose 1. 

Komentari na ovoj stranici identični su komentarima navodnih korisnika/ca na stranici na kojoj se prodaje DiaDrops, kao i njihove fotografije, samo su imena američka.

 

Fotografija se koristila i u navodnom intervjuu s “doktorom Goranom Krivošićem” na stranici Je suis internet s datumom objave 26.7.2021. godine. 

U Srbiji je muškarac s fotografije predstavljan i kao dr. Nebojša Tomić ili Jovan Andrić, o čemu je naš partnerski portal Raskrikavanje već pisao u analizi iz 2021. U Hrvatskoj se fotografija koristila za promociju preparata DiaTea. U ovom slučaju ukraden je identitet (ime i prezime) stvarnog ljekara.

I fotografija navodne penzionerke iz BiH može se pronaći na drugim stranicama na kojima se također promovišu razni preparati. Na linku spomenutom iznad, naprimjer, na kojem je izmišljeni ljekar “William Clapton”, osoba na fotografiji predstavljena je kao 67-godišnja Abby Hicks iz Teksasa. 

“Lijek” za dijabetes

Iako je u tekstu s “intervjuom” reklamiran kao “lijek protiv dijabetesa”, preparat DiaDrops ne nalazi se na spisku lijekova Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Osim toga, dijabetes nije bolest koja se može izliječiti. 

Dijabetes je hronično (dugotrajno) zdravstveno stanje koje utječe na to kako tijelo hranu pretvara u energiju, navodi se na stranici američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Tijelo većinu hrane razgrađuje u šećer (glukozu) i otpušta je u krvotok, navedeno je. Kada nivo šećera u krvi poraste, to signalizira gušterači da otpusti inzulin koji djeluje kao ključ za puštanje šećera iz krvi u ćelije, kako bi se koristio kao energija.

Vaše tijelo kod dijabetesa ne proizvodi dovoljno inzulina ili ga ne može koristiti onako kako bi trebalo. Kada nema dovoljno inzulina ili ćelije prestanu da reaguju na insulin, previše šećera u krvi ostaje u krvotoku. Vremenom to može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, kao što su bolesti srca, gubitak vida i bolest bubrega.

Još ne postoji lijek za dijabetes, ali mršavljenje, zdrava ishrana i fizička aktivnost mogu zaista pomoći.

U članku objavljenom 28.7.2008. na stranci WebMD i revidiranom članku objavljenom 6.11.2022. godine navedeno je da je primamljivo misliti da je neko do sada sigurno pronašao lijek za dijabetes, ali da to ipak nije tačno. 

Realnost je da ne postoji lijek za dijabetes – ni dijabetes tipa 1, ni dijabetes tipa 2 (iako je promjenom načina života moguće u nekim slučajevima postići remisiju dijabetesa tipa 2).

Međutim, postoje tretmani, uključujući jednostavne stvari koje možete raditi svakodnevno, koji imaju značajan utjecaj. 

Shodno navedenom, izmišljeni intervju s nepostojećim doktorom u kojem se preparat DiaDrops preporučuje kao “lijek protiv dijabetesa” ocjenjujemo kao lažnu vijest

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 27.09.2023

DiaDrops: Dijabetes nije presuda!

Glavna zabluda o dijabetesu u BiH koja skraćuje živote

  • Lažna vijest
Lažna vijest 23.09.2023

DiaDrops: Dijabetes nije presuda! 

Glavna zabluda o dijabetesu u Kosovo koja skraćuje živote 

  • Lažna vijest
Lažna vijest 23.09.2023

DiaDrops: Dijabetes nije presuda!

Glavna zabluda o dijabetesu u Srbije koja skraćuje živote

  • Lažna vijest
Lažna vijest 19.09.2023

DiaDrops: Dijabetes nije presuda!

Glavna zabluda o dijabetesu u BiH koja skraćuje živote

  • Lažna vijest
Lažna vijest 27.09.2023

DiaDrops: Dijabetes nije presuda!

Glavna zabluda o dijabetesu u BiH koja skraćuje živote

  • Lažna vijest