Raskrinkavanje.ba

Intervju s izmišljenom doktoricom promoviše “lijek” za dijabetes 

Na društvenim mrežama dijeli se “intervju” s doktoricom koja preporučuje proizvod Diadrops kao “lijek” protiv dijabetesa. Doktorica je izmišljena, kao i tvrdnja da postoji lijek koji “iskorjenjuje” dijabetes.

Foto: Freepik

Na Facebooku je 30. novembra 2022. godine objavljen crtež aparata za mjerenje šećera u krvi s linkom koji vodi na navodni intervju s doktoricom Katarinom Babić. Ona u intervjuu “promoviše” preparat Diadrops, koji navodno liječi dijabetes.

Intervju je objavljen na stranici Medicinski vodič o medicinskim otkrićima. U uvodu se navodi da je najčešći uzrok dijabetesa visok nivo šećera u krvi te da su “kontrola procenta šećera u krvi i efikasno tretiranje dijabetesa” načini “prevencije bolesti i izbjegavanja smrti”.

Navedeno je da je očigledno da “dijabetes korak po korak negativno utiče na organe i dovodi do smrti” te da je “78% pacijenata koji su patili od dijabetesa umrlo zbog komplikacija”. U nastavku je fotografija “doktorice Katarine Babić” koja odgovara “na vaša pitanja” o dijabetesu.

Šefica odjeljenja endokrinologije, doktorica opšte prakse, spasila milione života. Specijalistkinja koja je najviše uspjela u liječenju dijabetesa u BiH.
Radno iskustvo - više od 30 godina.

Pitanja koja “novinar” na početku postavlja tiču se borbe s dijabetesom, simptomima, ishodima s fokusom na šanse smrtnog ishoda, uspoređivanja raka i dijabetesa po broju smrtnih ishoda i slično. Na pitanja o opcijama koje imaju pacijenti, “doktorica Babić” navodi Diadrops kapi.

Katarina Babić: Govorim o novom otkriću u endokrinologiji DiaDrops kapi. Ovaj proizvod može pomoći pacijentima da kontrolišu nivo šećera u krvi i vrate funkcije gušterače u samo 2 mjeseca.

“Doktorica” kaže da je ovaj preparat kreirala svjetska kompanija primjenjujući najnovije tehnološke metode te da se proizvod nudi po posebnoj cijeni. “Novinar” postavlja pitanje o tome koliko je proizvod efikasan. 

Katarina Babić: DiaDrops stabilizuje šećer u krvi u prvim danima upotrebe (dijelom i zbog revitalizacije funkcije gušterače) i u potpunosti iskorjenjuje bolest na kraju tretmana. Danas je to jedini način za prevladavanje dijabetesa.

Na kraju, “doktorica” navodi datum do kojeg se Diadrops prodaje (datum je automatizovan i uvijek današnji). U nastavku se nalazi formular za narudžbu proizvoda te “anketa” s odgovorima na pitanje kako je moguće prevladati dijabetes i stabilizovati šećer u krvi.  


 

Ispod “intervjua” su pozitivni korisnički komentari u kojima “zadovoljni kupci” zahvaljuju “doktorici Babić”. 

Identičan intervju s “doktoricom Katarinom Babić” pojavljivao se i ranije na različitim web stranicama (1, 2, 3). Proizvod je “reklamirao” i izvjesni dr. Goran Krivošić u “intervjuu” sličnog formata, objavljenom 17.6.2021. “Intervju” s Mahirom Polovinom, studentom iz Mostara koji je navodno otkrio Diadrops kapi protiv dijabetesa, objavljen je 17.3.2022. godine

Na Facebooku je 9.12.2022. godine objavljen link na intervju sličnog sadržaja s izvjesnom dr. Nadirom Hasanbegović.

Šta su činjenice?

Stranica na kojoj je objavljen “intervju s doktoricom Babić” nije nikakva stranica koja se bavi objavljivanjem informativnih članaka o medicinskim otkrićima, iako logo i naziv upućuju na to. Osim “intervjua” i obrasca za narudžbu Diadrops proizvoda, na ovoj web stranici nema nikakvih drugih objava niti se mogu otvoriti neke druge rubrike. 

Komentari u kojima se ističu pozitivna iskustva “zadovoljnih korisnika” izmišljeni su i ne postoji način da se na ovoj stranici ostavi komentar.  

“Doktorica Babić”, koja je u “intervjuu” predstavljena kao šefica odjeljenja endokrinologije koja je “spasila milione života”, ne postoji. Fotografija ove “doktorice” je ilustracija koju je moguće kupiti na stranici stock fotografije Alamy. 


Ista fotografija korištena je u “intervjuu” objavljenom 29.6.2022. godine, u kojem se reklamira čaj koji navodno čisti pluća. Osoba sa stock fotografije u ovom je članku predstavljena kao doktorica Mirjana Živković, specijalistkinja pulmologije koja navodno dugi niz godina radi u Regionalnoj pulmološkoj klinici u Beogradu. Fotografija predstavlja i izvjesnu doktoricu Nadiru Hasanbegović, koja također u lažnom intervjuu na stranici koja imitira informativni portal reklamira Diadrops kapi protiv dijabetesa. 

Ispod “intervjua” s doktoricom Babić nalazi se polje s datumom do kojeg je moguće naručiti navodni lijek za dijabetes. No, podešen je tako da uvijek prikazuje današnji datum. 

Pored datuma nalazi se “certifikat” u maloj rezoluciji i nemoguće ga je dovoljno povećati da bi se vidjelo šta ustvari piše na njemu. 

Dakle, radi se o “intervjuu” s izmišljenom doktoricom, a stranica na kojoj je objavljen samo izgleda informativno, dok ustvari služi za reklamiranje i prodaju proizvoda.

Dr. Goran Krivošić, koji je u “intervjuu” sličnog formata reklamirao Diadrops kapi, također ne postoji. U članku portala za provjeru činjenica Raskrinkavanje (.rs), objavljenom 15.7.2021, o lažnom intervjuu u kojem se reklamira proizvod DiaTea navedena je ista fotografija koja je u ovom intervjuu sličnog formata predstavljala izvjesnog dr. Nebojšu Tomića. Raskrinkavanje (.rs) je u ovom članku zaključilo da dr. Tomić ne postoji, baš kao što ne postoji ni dr. Krivošić. 

Fotografija se u Google pretrazi pojavljuje u različitim varijacijama u zavisnosti od države u kojoj se reklamira proizvod. Tako je u Sjedinjenim Američkim Državama izmišljeni dr. Krivošić ustvari dr. William Clapton koji reklamira suplemente koji navodno pomažu kod dijabetesa.

Mahir Polovina, student iz Mostara koji je navodno izumio Diadrops kapi, također ne postoji. Fotografija muškarca koji prima nagradu, objavljena u izmišljenom intervjuu, ilustracija je koja je preuzeta sa stranice iStock. 

Diadrops je jedan od artikala iz asortimana kompanije Limited Charm, o čijim je proizvodima nepoznatog porijekla i manipulativnim načinima reklamiranja Raskrinkavanje već pisalo (1, 2). U ranijim analizama Raskrinkavanje je pisalo i o sličnim lažnim intervjuima u kojima se promovišu različiti preparati ili “lijekovi” (1, 2, 3, 4). 

Šta je dijabetes i postoji li lijek? 


Iz intervjua s izmišljenom doktoricom moguće je zaključiti da Diadrops kapi pomažu oboljelima “da kontrolišu nivo šećera u krvi i vrate funkcije gušterače u samo 2 mjeseca” te da tretman ovim kapima “u potpunosti iskorjenjuje bolest na kraju tretmana” i da je ovaj proizvod “jedini način za prevladavanje dijabetesa”.

Dijabetes je hronično (dugotrajno) zdravstveno stanje koje utiče na to kako vaše tijelo hranu pretvara u energiju, navodi se na stranici američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Tijelo većinu hrane razgrađuje u šećer (glukozu) i otpušta je u krvotok, navedeno je. Kada nivo šećera u krvi poraste, to signalizira gušterači da otpusti inzulin koji djeluje kao ključ za puštanje šećera iz krvi u ćelije kako bi se koristio kao energija.

Vaše tijelo kod dijabetesa ne proizvodi dovoljno inzulina ili ga ne može koristiti onako kako bi trebalo. Kada nema dovoljno insulina ili ćelije prestanu da reaguju na insulin, previše šećera u krvi ostaje u krvotoku. Vremenom to može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, kao što su bolesti srca, gubitak vida i bolest bubrega.
Još ne postoji lijek za dijabetes, ali mršavljenje, zdrava ishrana i fizička aktivnost mogu zaista pomoći.

U članku portala Helthline, koji je posljednji put revidiran 2.12.2022. godine, navodi se da postoji nekoliko različitih tipova dijabetesa: dijabetes tipa 1, dijabetes tipa 2 i gestacijski dijabetes (dijabetes u trudnoći). Svaki od ovih tipova, navedeno je, ima jedinstvene simptome, uzroke i tretmane.

Doktori/ce dijabetes liječe pomoću nekoliko različitih lijekova koji se uzimaju oralno ili u injekcijama.

Inzulin je glavni lijek za dijabetes tipa 1. On zamjenjuje hormon koji vaše tijelo nije u stanju proizvesti.

Kod dijabetesa tipa 2 dijeta i tjelovježba mogu biti od pomoći, navedeno je u članku Helthlinea. Ako promjene u načinu života nisu dovoljne, postoje lijekovi koji na različite načine snižavaju razinu šećera u krvi.

Pacijentima/kinjama koji/e imaju dijabetes tipa 2 često treba više od jednog medikamenta, ali neki ljudi s tipom 2 dijabetesa uzimaju i inzulin. 

Kod gestacijskog dijabetesa nivo šećera u krvi se prati nekoliko puta dnevno tokom trudnoće, a promjene u ishrani i tjelovježba često su dovoljni da ga snize ako je povišen. Osim toga, istraživanje je pokazalo da oko 15% do 30% žena koje razviju gestacijski dijabetes trebaju inzulin pri snižavanju nivoa šećera u krvi, a on je bezbjedan za bebu u razvoju.

U članku objavljenom 28.7.2008. na stranci WebMD i revidiranom članku objavljenom 6.11.2022. godine navedeno je da je primamljivo misliti da je neko do sada sigurno pronašao lijek za dijabetes, ali da to ipak nije tačno. 

Realnost je da ne postoji lijek za dijabetes – ni dijabetes tipa 1 ni dijabetes tipa 2 (iako je promjenom načina života moguće u nekim slučajevima postići remisiju dijabetesa tipa 2).
Međutim, postoje tretmani, uključujući jednostavne stvari koje možete raditi svakodnevno, koji imaju značajan uticaj.

Dakle, lijek za dijabetes koji u “potpunosti iskorjenjuje bolest” ne postoji. Stoga je jasno da se u lažnom intervjuu s izmišljenom doktoricom ne promoviše lijek za ovu bolest i da je u pitanju tek način da se promoviše prodaja preparata u formi kapi. 

Shodno navedenim činjenicama, izmišljene intervjue u kojima se kapi Diadrops promovišu kao lijek za dijabetes koji “iskorjenjuje” ovu bolest ocjenjujemo kao lažnu vijest i pseudonauku

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 28.09.2021

Kfodjeos: Najčešći uzrok dijabetesa je visok nivo šećera u krvi

Kontrola procenta šećera u krvi i efikasno tretiranje dijabetesa načini su prevencije bolesti i izbjegavanja smrti

  • Pseudonauka
  • Lažna vijest
Pseudonauka 28.10.2021

Planinskicajevi.net: SVAKI DIJABETIČAR TRUNE IZNUTRA I UMIRE U AGONIJI!

Stabilizovanje šećera u krvi i efikasno liječenje dijabetesa je način sprječavanja bolesti i izbjegavanja smrti

  • Pseudonauka
  • Lažna vijest