Raskrinkavanje.ba

Kompleksna mreža firmi na Balkanu: Ko stoji iza manipulativne prodaje različitih preparata?

Raskrinkavanje i FakeNews Tragač su otkrili da iza manipulativne prodaje različitih zdravstvenih preparata koji se prodaju na stotinama stranica u regionu stoji kompleksna mreža kompanija registrovanih u različitim zemljama.

FakeNews Tragač i portal Raskrinkavanje.ba su se u zajedničkoj analizi, objavljenoj 23.11.2021. (link), bavili načinom na koji funkcioniše cijela mreža koja uključuje stotine web stranica prepunih netačnih informacija, a putem kojih se prodaju različiti proizvodi. 

GoSlim, HyperTea, Prostamid, Parazol i DiaTea samo su neki od proizvoda sa stranice kompanije Limited Charm, a koji se na drugim internetskim stranicama promovišu manipulativnim taktikama i neistinitim informacijama. Reklame za ove proizvode se u različitim oblicima prikazuju na brojnim portalima u regiji. Te reklame korisnike/ce vode na desetine, možda i stotine web stranica koje sadrže izmišljene recenzije i ispovijesti zadovoljnih korisnika/ca, izmišljene intervjue sa poznatim ličnostima koje preporučuju proizvode, lažne preporuke ljekara, kao i fotošopirane “certifikate” o navodnim testiranjima proizvoda. Na takvim stranicama ne postoje nikakve informacije o proizvođačima i distributerima takvih proizvoda. 

Ovakve stranice su kreirane vjerovatno oko svakog od proizvoda koji se nalaze na web stranici kompanije Limited Charm, jedinog pravnog lica sa kojim je, bar u online svijetu, moguće povezati navedene artikle. Mreže stranica za različite proizvode postoje i u više zemalja u regiji, prilagođene jeziku i kontekstu svake od zemalja. 

Ono što o ovim proizvodima znamo je da se mogu naručiti na dva načina – prvi način je putem stotina stranica sa manipulativnim i izmišljenim sadržajem. Na takvim stranicama nema pomena firme Limited Charm niti informacija o proizvođačima i distributerima ovih proizvoda. 

Drugi način kupovine proizvoda je putem zvanične stranice kompanije Limited Charm. Na ovoj stranici ne postoje lažne ispovijesti, intervjui i certifikati koji se nalaze na stotinama drugih stranica, već samo informacije o navodnoj učinkovitosti proizvoda. S obzirom na to da na stranicama sa netačnim informacijama ne postoji ime proizvođača i distributera proizvoda, Limited Charm je to jedino pravno lice sa kojim se proizvodi, pretraživanjem, mogu dovesti u vezu.

 Stoga, u nastavku analize o manipulativnom oglašavanju donosimo informacije o pozadini cijele priče. Sami smo naručili jedan od proizvoda, a dodatno smo istražili i koja se to sve pravna lica mogu povezati sa ovim proizvodima. Došli smo do zaključka da je u cijelu priču uključeno nekoliko firmi u različitim zemljama regije. Neke od njih registrovane su, pritom, na fiktivnim adresama. Svi putevi na kraju vode do sarajevske firme Monetize Ad, koja je na kutijama proizvoda navedena kao proizvođač, kao i njenu podružnicu Limited Charm, na čijoj se stranici proizvodi prodaju. No, krenimo redom.

 

Zvanična stranica kompanije Limited Charm 

Na web stranici ove kompanije izlistani su mnogobrojni proizvodi koje ona prodaje. Navodi se da je u pitanju “nezavisni brend koji djeluje na Zapadnom Balkanu već dugi niz godina” i koji se “brine da vaše zdravlje, imunitet i ljepota budu uvijek zaštićeni najboljim prirodnim tretmanima”. 

Na cijeloj stranici se o proizvodima govori kao o “našim” proizvodima, a navedeno je i da “tehnolozi blisko surađuju sa nadležnim institucijama”.

Na stranici je opisan i razvoj kompanije kroz različite faze. Tako se navodi da se 2017. godine rodila ideja među “četiri prijatelja, učevna znalca” koji su “počeli od biljaka na dalekim i netaknutim predjelima”. Za 2018. godinu je navedeno da su tada počele studije, istraživanja i testiranja, dok za 2020. stoji da je firma tada “zaživjela kroz inovacije”, te da su zabilježena “brojna pozitivna iskustva širom svijeta”. Zaključak koji se iz svega navedenog nameće je taj da kompanija Limited Charm zaista proizvodi sve artikle koje prodaje na svojoj stranici. 

Različita verzija ove zvanične stranice kompanije postoji za više zemalja u regionu: BiH, Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru, Sloveniju, Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Kosovo, Italiju, Mađarsku i Bugarsku. Sadržaj svih stranica je potpuno identičan. Jedine zemlje koje su na stranici navedene kao zemlje u koje kompanija vrši dostavu, a za koje ne postoje web stranice, jesu Njemačka, Austrija i Turska. 

Na stranici kompanije Monetize Ad navedene su i podružnice ove kompanije sa punim nazivima pravnih subjekata u zemljama regiona. 

Ipak, na ovoj stranici nisu navedene sve kompanije u regionu koje, recimo, imaju naziv Limited Charm, ali o njima u nastavku teksta. 

Kada je riječ o stranici Limited Charm, iako odaje utisak da se radi o stranici proizvođača navedenih proizvoda, na njoj nisu navedeni nikakvi podaci o porijeklu, sastavu, ispitanosti ili sigurnosti čajeva i drugih proizvoda koji su tu izlistani. Štaviše, na linku Odricanje odgovornosti na ovoj stranici stoji napomena o tome da proizvodi nisu namijenjeni liječenju ili prevenciji bolesti, iako je na stranicama putem kojih se oni prodaju više puta naglašeno suprotno, o čemu smo pisali u prethodnoj analizi. 

Izjava o odricanju odgovornosti

Ovaj proizvod nije ocijenjen od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine i nije namijenjen za dijagnozu, liječenje ili prevenciju bolesti. Rezultati u opisu i svjedočenja možda nisu tipični ili precizni rezultati. Pojedinačni rezultati se mogu promijeniti. Prije konzumiranja ovog proizvoda posavjetujte se sa svojim ljekarom. Sve prisutne slike su dramatizacije. Primjenljivo stanje: rezultati se mogu razlikovati od osobe do osobe

 

Naručivanje proizvoda

Ipak, Raskrinkavanje se odlučilo GoSlim čaj naručiti na nekoj od stranica koje su prepune netačnih informacija, a ne sa zvanične stranice kompanije. Naručivanje GoSlim čaja po navodno ekskluzivno sniženoj cijeni u bilo kojoj od zemalja regije funkcioniše po sljedećem principu: u formu za naručivanje na nekoj od stranica potrebno je unijeti ime, broj telefona i pritisnuti dugme “naruči”. Kroz neko vrijeme, na uneseni broj telefona dolazi SMS poruka sa obavještenjem da će operater uskoro pozvati taj broj. U slučaju nejavljanja, ostavljen je i broj telefona kojeg osoba može pozvati kako bi završila proces narudžbe. 

Raskrinkavanje je upravo na ovaj način naručilo jednu kutiju GoSlim čaja, putem jedne od stranica sa manipulativnim i netačnim sadržajem, na kojima se kompanija Limited Charm ne spominje. Uslijedio je poziv od operatera i razgovor koji je trajao duže od 10 minuta. Operater je već u prvim rečenicama razgovora jasno napomenuo da je riječ o proizvodu kojeg prodaje kompanija Limited Charm. Vezu između različitih stranica sa netačnim informacijama i ovog proizvoda sa kompanijom Limited Charm potvrdio je, dakle, sam operater.

Operater je na samom početku pohvalio GoSlim čaj kao “super opciju za mršavljenje”, “sagorijevanje” masnih ćelija, te naveo da je uspjeh u namjeri gubljenja kilograma tim čajem zagarantovan. Na pitanje ko i gdje proizvodi taj čaj, operater je rekao da ga proizvodi strana firma, iz Švicarske, bez da je rekao naziv. Ova informacija je u koliziji sa tvrdnjom sa stranica za naručivanje ovog proizvoda, gdje stoji oznaka da je “proizveden u Americi”. U koliziji je i sa člancima u kojima se tvrdi da je kreatorica proizvoda studentica iz Sarajeva, Beograda ili Zagreba, a o svemu ovome pisali smo u prethodnoj analizi. Na kraju, ova informacija je u koliziji i sa zvaničnom stranicom kompanije Limited Charm, koja odaje utisak da upravo Limited Charm proizvodi preparate.

Na pitanje o sigurnosti čaja, operater je rekao da je čaj potpuno prirodan, siguran i efikasan, što su potvrdile “Evropska agencija za alternativne lijekove”, te Svjetska zdravstvena organizacija. Operater je potvrdio i konstataciju da su čaj preporučile i brojne poznate ličnosti (što se odnosi na stranice sa lažnim preporukama poznatih osoba iz regiona). Tokom ovog razgovora je, zapravo, potvrdio navodnu tačnost svih informacija koje o čaju postoje na internetu, a za koje su Raskrinkavanje i FakeNews Tragač u prethodnoj analizi ustanovili da su netačne. U prošloj analizi smo tako ustanovili da ne postoji nikakva potvrda Svjetske zdravstvene organizacije o efikasnosti i sigurnosti ovih proizvoda, dok, s druge strane, nešto što se zove “Evropska agencija za alternativne lijekove” ne postoji. Dodatno, preporuke poznatih ličnosti su, kako smo ranije utvrdili, potpuno izmišljene. 

Do trenutka pisanja ove analize, naručeni GoSlim čaj još uvijek nije stigao na adresu, iako je naručen 13. te ponovo 15.12.2021. godine, dok je poziv sa operaterom uslijedio 16.12.  

S druge strane, na jednoj od stranica putem koje se u Srbiji prodaje HyperTea, čaj koji se također nalazi na stranici kompanije Limited Charm, priložena je i fotografija kutije. Vidljivo je da na kutiji preparata stoji da je proizvođač firma Monetize Ad iz Sarajeva. 

 FakeNews Tragač je pozvao broj telefona naveden na verziji sajta za naručivanje namijenjenoj za tržište Srbije. Operater sa druge strane žice naveo je da se čaj proizvodi u Bosni i Hercegovini, tačnije u Republici Srpskoj, za razliku od operatera iz BiH, koji je rekao da je zemlja porijekla Švicarska. 

Rečeno je i da firma ima kancelarije i skladišta u Srbiji, kao i u drugim državama. Odgovor na pitanje novinara Tragača o tome kako komentariše činjenicu da na novosadskoj adresi na kojoj je firma registrovana ona zapravo ne postoji, u šta se novinar lično uvjerio, izostao je. Na spominjanje izmišljenih intervjua poznatih osoba koje navodno promovišu čaj, operater je rekao da o tome ne zna ništa i da je vjerovatno u pitanju greška.

 

Limited Charm factory i Monetize Ad u BiH

U Bosni i Hercegovini, po svemu sudeći, iza prodaje ovih proizvoda stoje dvije kompanije. Prema podacima sudskog registra BiH, kompanija imena Limited Charm factory podružnica je IT kompanije Monetize Ad i sjedište joj je u opštini Istočno Novo Sarajevo, na adresi Jovana Raškovića br. 4. Iako je kompanija u sudskom registru registrovana na ovoj adresi, na zvaničnoj web stranici stoji da se Limited Charm nalazi na adresi Hadžiabdinica bb, Sarajevo. 

Ipak, novinari Raskrinkavanja su ustanovili da u Istočnom Novom Sarajevu na adresi na kojoj je registrovana kompanija Limited Charm u BiH vjerovatno ne postoje nikakvi proizvodni pogoni preparata koji se na stranici prodaju. Zbog činjenice da u ulici nisu označeni svi poštanski brojevi, nije moguće sa sigurnošću utvrditi o kojem objektu se tačno radi, međutim, u dijelu ulice u kojoj bi trebala biti kompanija Limited Charm postoje samo privatni stambeni objekti, odnosno kuće. 

Postoji i Facebook stranica naziva Limited Charm, kreirana u januaru 2020. godine, na kojoj je, pak, navedena treća adresa: Muse Ćazima Ćatića 6, Sarajevo. Na stranici, koja broji nešto više od 1.000 lajkova, redovno se promovišu proizvodi koji se prodaju na zvaničnoj web stranici, ali i na stotinama drugih stranica. 

Druga firma je ona koja je vlasnica Limited Charma – Monetize Ad, sa sjedištem na adresi Hadžiabdinica bb, u sarajevskoj opštini Stari grad. Direktor i suosnivač Monetize Ad firme u Sarajevu, kao i rukovodilac Limited Charm podružnice u Istočnom Novom Sarajevu, jeste Ajdin Brković. Na stranici Monetize Ad je navedeno da je u pitanju IT kompanija koja se bavi digitalnim marketingom i native oglašavanjem, dok nema nikakvog pomena bilo kakvih preparata, na čijim kutijama stoji da ih ova firma proizvodi. 

Na adresi na kojoj je kompanija registrovana zaista se nalazi kancelarija. Međutim, na Google mapama je navedeno da se na ovoj adresi nalazi Monad Plug – koja uopšte nije registrovana u BiH kao firma i koja zapravo nije firma nego softverski proizvod kompanije Monetize Ad. 

Limited Charm i Monad Lead u Srbiji

Na verziji zvanične stranice Limited Charma za Srbiju, kao adresa kompanije navedena je adresa Bulevar Mihajla Pupina 165g, Novi Beograd. Ipak, u Srbiji je kompanija Limited Charm d.o.o. registrovana 15.9.2020. u Novom Sadu, a ovo preduzeće je osnovao Sanin Đukanović. 

Firma je u Novom Sadu, prema zvaničnim izvorima, registrovana u Ulici Vojvođanskih brigada, u poslovnoj zgradi. Međutim, novinar Tragača je ustanovio da u poslovnoj zgradi, na čijoj je adresi firma registrovana, posluju jedna privatna ambulanta, taksi-udruženje i ekološko udruženje. Niko od zaposlenih u ovoj zgradi nije čuo za Limited Charm i tvrde da na toj adresi fizički postoje samo pobrojani. 

Druga firma koja se vezuje za distribuciju ovih proizvoda u Srbiji je Monad Lead d.o.o. iz Beograda, osnovana 8.1.2020. godine kao podružnica sarajevske IT kompanije Monetize Ad. Osnivač Monad Leada iz Beograda je također bosanskohercegovački državljanin Ajdin Brkić. 

Ova firma je registrovana kao trgovina na malo posredstvom pošte ili preko interneta, i to na adresi Bulevar Mihajla Pupina 165g, Novi Beograd, lokaciji koja je navedena na zvaničnom sajtu kompanije Limited Charm u Srbiji. 

Monad Lead je u Beogradu registrovan na adresi Atrium poslovne zgrade. Iz same zgrade su nam također rekli da tamo ne postoji firma pod tim imenom, što je vidljivo i na Google mapama, gdje su izlistani svi poslovni subjekti koji tu imaju kancelarije, među kojima nije Monad Lead. 

Monad Lead također ima i Facebook stranicu kreiranu u septembru 2021. godine, a koju prati ukupno 17 osoba i na kojoj ne postoji nijedna jedina objava, osim onih o ažuriranju profilnih fotografija. Prema zvaničnom sajtu, i ova se firma bavi marketinškim poslovima.

Da je Monad Lead kompanija koja u Srbiju uvozi i distribuira proizvode pod brendom Limited Charm, svjedoči i ambalaža proizvoda. Prema natpisu na ambalaži čija je fotografija ranije priložena u ovom tekstu, kao distributer proizvoda za Srbiju naveden je upravo Monad Lead, a kao proizvođač navodi se sarajevska firma Monetize Ad. Kompanija Limited Charm, koja je registrovana i u Srbiji i u BiH i na čijim se stranicama proizvodi prodaju, na ambalaži nije spomenuta. 

No, informaciju o proizvođaču moramo uzeti s rezervom jer, dok na ambalaži čaja koji se prodaje u Srbiji stoji da je to Monetize Ad, u razgovoru sa operaterom pri naručivanju čaja u Bosni i Hercegovini rečeno nam je da se preparat proizvodi u Švicarskoj, dok na stranici za naručivanje čaja stoji da je proizveden u Americi.

Limited Charm u Crnoj Gori

Kompanija istog naziva – Limited Charm – osnovana je 12.8.2020. i u Crnoj Gori, a također ju je oformio Sanin Đukanović, koji je osnovao i novosadski Limited Charm. Firma je prvobitno registrovana na adresi Oktobarske revolucije 130, Podgorica, da bi nedugo nakon toga adresa promijenjena u Tuzi bb, Tuzi. Ipak, na verziji zvanične stranice kompanije za Crnu Goru, kao adresa je navedena Ulica 1, broj 31, Tuzi. 

Na stranici kompanije priložena je i tačna lokacija na kojoj se ona navodno nalazi. Na Google mapama je kompanija također označena, a na osnovu dostupnih fotografija nije jasno da li na ovoj adresi zaista postoji kompanija Limited Charm. Novinari Raskrinkavanja i FakeNews Tragača nisu posjetili ovu lokaciju i ne možemo sa sigurnošću tvrditi da li se na njoj nalazi ova kompanija. 

Monetize Ad u Albaniji

Firma pod imenom Monetize Ad, čiji je direktor Ajdin Brković, postoji i u Albaniji i osnovana je u junu 2020. godine. 

Također je, sudeći prema Google mapama, nejasno da li se na adresi na kojoj je ova kompanija registrovana u Albaniji, Rruga Frosina Plaku 25, nalazi bilo kakva kompanija, s obzirom na to da se radi o privatnom stambenom objektu.

Web stranica ove kompanije ne postoji, ali zato postoji web stranica kompanije Limited Charm namijenjena ovoj zemlji. Kao adresa, na ovoj stranici je navedena upravo ona na kojoj je registrovana firma Monetize Ad.

Monetize Ad na Kosovu

Monetize Ad kompanija postoji i na Kosovu, a osnovana je u julu 2020. i upisana kao podružnica istoimene kompanije iz Sarajeva. Za ovu firmu nigdje nije navedena njena tačna adresa. Prema zvaničnim izvorima, firma je registrovana u ulici Eqrem Qabej u Prištini. 

Iako ne postoji web stranica ove firme, na zvaničnoj stranici kompanije Limited Charm, namijenjenoj tržištu Kosova, kao adresa je navedena upravo ulica Eqrem Qabej.

Monadon u Sloveniji

Podružnica sarajevske Monetize Ad firme u Sloveniji zove se Monadon d.o.o, a osnivač je Jasmin Bojičić. Za ovu firmu postoji zvanična web stranica, a domenu za stranicu ove firme registrovala je firma Monetize Ad iz Sarajeva.

Nejasno je da li i na adresi Meškova ulica 4 u Ljubljani, na kojoj bi trebala biti slovenačka firma Monadon, takva firma zaista postoji. Na Google mapama je vidljivo da je u pitanju kuća, u kojoj postoje dvije firme, ali se ni Monadon ni Limited Charm tamo ne navode. 

Također postoji i verzija stranice kompanije Limited Charm namijenjena Sloveniji, gdje je kao adresa kompanije također navedena Meškova ulica 4.

Мonad Plug Dooel u Sjevernoj Makedoniji

U Sjevernoj Makedoniji se podružnica sarajevske firme zove Monad Plug Dooel, koja je osnovana u junu 2020. godine. 

Za firmu registrovanu u Sjevernoj Makedoniji kao adresa je navedena Filip Vtori Makedonski 22/3-10, Skopje. 

Ni Мonad Plug Dooel nema svoju web stranicu. Međutim, kao i u drugim zemljama, za Sjevernu Makedoniju postoji verzija stranice kompanije Limited Charm, a kao adresa je navedena ona na kojoj je registrovana firma Мonad Plug Dooel.

S druge strane, postoji web stranica https://monadplug.com/ koja predstavlja jedan od softverskih proizvoda kompanije Monetize Ad iz Sarajeva. U pitanju je stranica na kojoj je kao adresa navedena ulica Hadžiabdinica bb – adresa sarajevskog Monetize Ad-a. Ipak, nije u pitanju stranica kompanije Мonad Plug Dooel iz Sjeverne Makedonije. 

Šta je zajedničko svim navedenim kompanijama?

Sve navedene firme u različitim zemljama povezuje krovna firma Monetize Ad iz Sarajeva, koja je očito registrovala sve druge podružnice u drugim zemljama.

Ono što je zanimljivo je da se na stranici sarajevskog Monetize Ad-a ne navode sve podružnice koje postoje u regiji. Tako, recimo, stoji da Limited Charm postoji samo u BiH, iako istoimena firma, kako smo ustanovili, postoji i u Crnoj Gori i Srbiji.

Iako firme pod nazivom Monetize Ad postoje u Bosni i Hercegovini, Albaniji i Kosovu, na internetu postoji samo jedna web stranice ove firme sa sarajevskom adresom, koja je već ranije navedena u ovom tekstu. S druge strane, neke firme koje jesu navedene na stranici sarajevskog Monetize Ad-a kao njene podružnice, poput firme Monad Lead Plug iz Sjeverne Makedonije, nemaju svoje web stranice. 

Umjesto toga, verzija stranice Limited Charm postoji za svaku od ovih zemalja – uključujući i zemlje u kojima ova firma formalno nije registrovana. Za zemlje u kojima postoje dvije registrovane firme, na stranicama obje firme navedena je ista adresa. 

Još jedna zanimljiva činjenica je i da je na svakoj verziji Limited Charm stranice linkana stranica sarajevske firme Monetize Ad. Također, postoji samo po jedna Facebook i Instagram stranica naziva Limited Charm, koja je linkana na verziji stranice ove kompanije za svaku od navedenih zemalja. 

 

Šta znamo o Monetize Ad firmi iz Sarajeva?

O firmi Monetize Ad, iako je registrovana 2017. godine, do 2020. godine na internetu nisu postojale gotovo nikakve informacije. Medijski članci koji spominju ovu kompaniju prvi put su se pojavili sredinom 2020. godine. 

Tako su u septembru 2020. na portalima Tuzlanski i Poslovne novine objavljeni članci u kojima direktor kompanije Ajdin Brković govori o tome da je rast prihoda u 2020. godini učetverostručen u odnosu na prethodnu godinu. U članku portala Klix iz decembra 2020, Brković govori da je firma doživjela “rapidan rast od čak 500 posto u 2020. godini” i da je imala promet od 20 miliona KM. Navodi i da “zajedno sa konsolidovanim kompanijama u regionu broji oko 150 uposlenih”. U istom intervju, direktor navodi da je “Monetize Ad u BiH vlasnik svih predstavništava kompanije u Srbiji, Albaniji, Kosovu, Crnoj Gori, Makedoniji i Turskoj”. 

Brković navodi da se “u BiH proizvode naši proizvodi i tehnička rješenja te se potom distribuiraju u druge države, pa čak i širom svijeta”. Kako kaže, za te proizvode “mi radimo marketing iz BiH tako što otkupljujemo oglasni prostor u tim zemljama, dok naši uposlenici iz call centra u BiH kontaktiraju korisnike naših proizvoda i usluga u cijeloj regiji”. 

O ovoj, kako se navodi, “vodećoj agenciji za digitalni marketing u BiH”, objavljeno je još nekoliko članaka i u 2021. godini, i to na portalima Visit BiH, BIR TV i Poslovne novine. Iako direktor kompanije u više članaka spominje “vlastite proizvode”, nejasno je koji su to proizvodi koji se putem ove kompanije prodaju. Poslovne novine su u septembru 2020. godine objavile kako je Monetize Ad zauzeo 30. mjesto po izvozu među malim kompanijama u BiH. Na Facebook stranici kompanije, koja postoji od 2017. godine, sve do 2020. godine postavljene su svega dvije objave. Nakon toga su na stranici dijeljeni članci različitih portala o ovoj firmi, međutim, izuzev toga, na stranici gotovo ne postoji bilo koji drugi sadržaj.

Osim toga, pretragom vlasničkih podataka web stranica došli smo do liste od oko 40 domena koje je direktno registrovala firma Monetize Ad. Na ovim domenama, od kojih neke više nisu dostupne, nalaze ili su se nalazili manipulativni i netačni sadržaji vezani za promociju ranije spomenutih proizvoda. 

Očito je da se kompanija Monetize Ad zaista bavi digitalnim marketingom i oglašavanjem, da ima svoje softverske proizvode, kao i da ima podružnice u drugim zemljama, koje se također bave istom vrstom posla.

Međutim, sve činjenice iznesene u ovom tekstu ukazuju na to da se kompanija, pored toga, bavi i prodajom različitih preparata, i to putem manipulativnih strategija i netačnih informacija.

Bez odgovora firmi Limited Charm i Monetize Ad

Novinari FakeNews Tragača i Raskrinkavanja su se 24.12.2021. upitom obratili i kompaniji Limited Charm, kao i krovnoj firmi Monetize Ad. Upite smo poslali kako bismo pokušali doći do odgovora na pitanja koja su tokom našeg istraživanja ostala nejasna, ali i kako bismo razjasnili cjelokupnu situaciju. 

Međutim, do trenutka objavljivanja ove analize, odgovore nismo dobili ni od jedne kompanije. 

U upitu koji smo poslali zatražili smo komentar na nalaze objavljene u prethodnoj analizi o ovom slučaju, a u kojoj smo ustanovili da se proizvodi sa stranice Limited Charm na drugim stranicama prodaju putem netačnih informacija. 

Zanimalo nas je, prije svega, ko je proizvođač preparata koji se prodaju putem Limited Charm stranica u više zemalja. Da li je to švicarska firma, kako nam je rekao operater ove firme, američka firma, kako se navodi na jednoj od stranica za prodaju, Monetize Ad, kako stoji na kutiji jednog od proizvoda, ili pak sama kompanija Limited Charm, što se zaključuje na osnovu zvanične stranice kompanije. Ukoliko preparate proizvodi Monetize Ad, kako piše na kutiji, tražili smo i komentar na činjenicu da se na stranici ove kompanije ne spominju nikakvi proizvodi, već isključivo poslovi i artikli vezani za digitalni marketing. 

Također nas je zanimalo i koja je veza između Monetize Ad-a i svih drugih firmi navedenih u ovom tekstu koje su registrovane kao podružnice ove firme. Tražili smo odgovor i na pitanje čime se sve ove kompanije bave – marketingom i oglašavanjem, proizvodnjom ili samo prodajom navedenih proizvoda, ili pak svime od navedenog. 

Pitali smo i da li podružnice registrovane u drugim zemljama imaju svoje adrese i kancelarije, ali i tražili komentar na činjenicu da smo ustanovili da se u Novom Sadu i Beogradu na navedenim adresama ne nalaze firme za koje se tvrdi da su tamo. 

S obzirom na to da odgovor nismo dobili, navedena pitanja i dalje ostaju otvorena.

(Petar Klaić/Fake News Tragač i Emir Zulejhić i Amar Karađuz/Raskrinkavanje.ba)