Raskrinkavanje.ba

Izmišljeni intervjui s kardiolozima reklamiraju “čaj protiv visokog pritiska”

Facebookom se dijeli niz intervjua u kojima stvarni i izmišljeni kardiolozi navodno promovišu čaj protiv visokog krvnog pritiska Hypertea. Nijedan od ovih intervjua nije autentičan.

Foto: Freepik.com

U lažnim Facebook reklamama “lijekova” zloupotrijebljeni su likovi i imena stvarnih kardiologa, ali i izmišljenih. Jedna takva reklama objavljena je 28.9.2022. na Facebook stranici Jena Oralie. U objavi se vidi fotografija muškarca u odjeći medicinskih radnika, uz link i sljedeći tekst:

Boško Đukanović ispričao zašto nikada ne oboli: Čistim krvne sudove 39 godina. Ovaj proizvod čisti kao četka.

Link u objavi vodi na članak na posve nefunkcionalnoj stranici, na kojoj nije moguće otvoriti nijedan element. Članak govori o ljudskom zdravlju i navodnoj uredbi Vlade Uljanovske oblasti u Rusiji. 

U objavi na Facebook stranici ybhogvrivusdqpwnxyxn od 20.10.2022. tvrdi se da je neimenovani kardiolog “otkrio tajnu čišćenja krvnih sudova”. 

Sadržaj na linku iz ove objave mijenja se gotovo svakim njegovim otvaranjem. Do vremena pisanja ove analize otvorili smo tri različita članka na ovom linku (1, 2, 3). Zajedničko svim ovim člancima jeste to da prikazuju navodna iskustva pojedinaca/ki i savjete ljekara/ki u vezi s korištenjem proizvoda za hipertenziju Hypertea. 

Jedna verzija članka govori o Nikoli Ageljiću iz Sarajeva koji je navodno napunio 115 godina zahvaljujući ovom čaju. Ageljić je, navodno, uvršten “na spisak najstarijih ljudi u Knjizi rekorda BIH”. Učinkovitost čaja je, tvrdi se u članku, potvrdio i docent Denis Hadžić, “doktor medicinskih znanosti, akademik, glavni liječnik na odjelu kardiovaskularne kirurgije na klinici Magladeni”. 

U drugoj verziji “poznati kardiolog, prof. Haris Konicko” preporučuje Hypertea u intervjuu. On tvrdi da ovaj proizvod nema nuspojava, a da “regulira krvni tlak, kontrolira razinu šećera u krvi, liječi visoki krvni tlak i pomaže u smanjenju težine”. 

Treća verzija članka donosi intervju “šefa odjela za vaskularnu hirurgiju na Univerzitetu za medicinu i farmaciju, profesora, neurohirurga, doktora Hasana Alispahića”, u kom on preporučuje isti proizvod. 

Svi navedni članci u sebi sadrže i podatke o načinu poručivanja ovog proizvoda i navodnoj akcijskoj ponudi za naručivanje u određenom periodu. 

Još jedan kardiolog navodno je promovisao Hypertea u objavi od 28.10.2022. godine na Facebook stranici GloriousHealth. 

Link iz ove objave vodi na članak koji je navodno objavljen u časopisu Medicinska gazeta, a u kom Jasmin Čaluk, predstavljen kao “bosanski lekar-kardiolog, profesor”, navodno poznat po tome da ljude liječi “bez tableta”, takođe govori o prednostima Hypertea proizvoda. U članku se navodi da je ovaj proizvod teško dostupan “običnim ljudima”, ali se “sada” može naručiti na klinici koja nije imenovana u članku. 

Napomena: 

23.12.2022: Najnoviji primjer intervjua u kojem navodni kardiolozi preporučuju “čaj protiv visokog pritiska” Hypertea podijeljen je na Facebook stranici Galaxy 14.12.2022. godine. Link vodi na web stranicu BiH vesti, čija domena glasi maneka.tophealth.click, gdje je 25.10.2022. godine objavljen izmišljeni intervju s doktoricom Danicom Grujičić koja se predstavlja kao “kardiolog, profesor, poznata po tome što liječi ljude bez tableta”. U članku se tvrdi da je Grujičić navodno rekla kako se “Hypertea proizvodi u malim ograničenim količinama, i zato on prosto ne stiže do apoteka”.

Da li je Boško Đukanović govorio o proizvodu koji krvne sudove “čisti kao četka”?

Na fotografiji u prvoj analiziranoj Facebook objavi zaista jeste Boško Đukanović, kardiohirurg i bivši direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje u Srbiji. Objavljena fotografije je, međutim, naknadno uređena tako da prikazuje Đukanovića koji drži kesicu sode bikarbone “SODA valgomoji” koja se proizvodi u Rusiji. Originalnu Đukanovićevu fotografiju moguće je pronaći na stranici Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje ovdje

Link u ovoj objavi ne vodi na članak u kom se pominje Đukanović. Napredna Google pretraga citata navedenog u opisu objave koji se pripisuje Đukanoviću ne daje rezultate koji bi potvrdili da je on ikada govorio o nečemu takvom. 

Tri članka na jednom linku, a nijedan autentičan

Druga analizirana Facebook objava prikazuje ruskog doktora Vladimira Kirillovicha Tatochenka, a riječ je o screenshotu iz snimka koji je 2013. godine objavljen na YouTube kanalu Medicina (Медицина), a u kom Tatochenko govori o SARS-u. Tatochenko je zaposlen u ruskom Nacionalnom medicinskom istraživačkom centru za zdravlje djece. On se, međutim, ne pominje ni u jednoj od tri verzije članka na koje vodi link u objavi s njegovom fotografijom.

Nijedna stranica do koje se dolazi otvaranjem linka iz ove objave nije funkcionalna te se na njima ne može otvoriti baš ništa. Svaki članak nudi i mogućnost naručivanja Hypertea čaja protiv hipertenzije ili visokog krvnog pritiska, a koji je u središtu svih objavljenih navodnih intervjua. 

O dugovječnom Sarajliji Nikoli Ageljiću i docentu Denisu Hadžiću iz jedne verzije članka Raskrinkavanje je pisalo u analizi iz decembra 2020. godine. Kako je u ovoj analizi detaljno objašnjeno, ne postoji knjiga rekorda u kojoj je Ageljić navodno upisan, a fotografija za koju se tvrdi da ga prikazuje godinama se dijeli širom svijeta uz različita imena. Takođe, fotografija koja navodno prikazuje doktora Hadžića je stock fotografija, a na stranici institucije na kojoj je navodno zaposlen ne nalazi se njegovo ime.

Druga verzija članka donosi navodni intervju s kardiologom Harisom Konickom. U samom članku ne navodi se gdje je Konicko navodno zaposlen. Ipak, doktor na fotografiji u članku je zapravo poljski kardiolog Piotr Ponikowski. Fotografija se može pronaći u ovom intervjuu, koji je Ponikowski dao za poljski medicinski portal Swiat Lekarza. Napredna Google pretraga ne daje kredibilne rezultate koji bi potvrdili da postoji kardiolog Haris Konicko. 

Slično je i s doktorom Hasanom Alispahićem, čiji je navodni intervju u trećoj verziji ovog članka. Na fotografiji iz članka zapravo je ruski ljekar Mark Kurtser, a ista fotografija je uz njegovo ime dostupna na više online izvora (1, 2). Alispahić je navodno šef na odjeljenju za vaskularnu hirurgiju na Univerzitetu za medicinu i farmaciju. Ipak, institucija tog imena ne postoji u Bosni i Hercegovini. Napredna Google pretraga takođe ne daje rezultate koji bi potvrdili da postoji neurohirurg Hasan Alispahić. 

Da li je doktor Jasmin Čaluk reklamirao Hypertea?

Doktor Jasmin Čaluk je vlasnik, direktor i kardiolog u Poliklinici Kardiocentar Sarajevo. Na fotografiji u analiziranoj Facebook objavi zaista je Čaluk i ona se može pronaći, recimo, na stranici Kardiocentra. Ipak, ne postoje dokazi da je Čaluk ikada promovisao proizvod Hypertea niti pretraga njegovog imena daje rezultate koji bi ukazali na to da je poznat po tome da ljude liječi “bez tableta”. 

Dakle, u nekim navedenim objavama zloupotrijebljeni su identiteti stvarnih ljekara, dok su u nekima posve izmišljene ličnosti reklamirale Hypertea. 

Napomena:

23.12.2022: Fotografije neurohirurginje i aktuelne ministrice zdravlja Srbije Danice Grujičić korištene su i ranije u izmišljenim intervjuima u kojima se reklamirao “lijek” Cardiline. O tom slučaju Raskrinkavanje je ranije pisalo u analizi 28.11.2022. godine, u kojoj je navedeno da Grujičić, prije svega, nije “kardiolog” i nema veze s kardiologijom. 

Google pretraga njenog imena i “lijeka” Hypertea ne daje nikakve rezultate koji bi potvrdili da je Grujičić nekada zaista dala intervju u kojem ga preporučuje. Shodno činjenicama, objavama u kojima se tvrdi da dr. Danica Grujičić preporučuje Hypertea dobijaju ocjenu lažna vijest.

Šta znamo o čaju Hypertea?

O proizvodu Hypertea, koji se u najvećem broju pomenutih objava predstavlja kao lijek, Raskrinkavanje je pisalo u analizi “Izmišljeni intervjui, recenzije, preporuke i fotošopirani certifikati: Kako se prodaju magični preparati nepoznatog porijekla”. Kako je u ovoj analizi detaljno objašnjeno, Hypertea je jedan od proizvoda čije je porijeklo nepoznato, a za koji se na stotinama internet-stranica, poput navedenih, tvrdi da ima čudesna ljekovita svojstva. 

Naš partnerski portal FakeNews tragač takođe je pisao o ovom proizvodu u analizi koju možete pročitati ovdje. Kako su u analizi istakli, sastojci ovog proizvoda variraju od reklame do reklame, a u nekim slučajevima identični su sastojcima čajeva koji su već dostupni u apotekama. 

Ono što je sigurno jeste da Hypertea nije lijek i ne nalazi se na spisku lijekova koji imaju dozvolu za stavljanje u promet Agencije za lijekove BiH. 

Raskrinkavanje je o sličnim reklamama neprovjerenih medicinskih proizvoda pisalo u više analiza (1, 2, 3). 

Shodno činjenicama, analizirane objave u kojima se tvrdi da različiti kardiolozi preporučuju proizvod Hypertea ocjenjujemo kao lažnu vijest

Napomena:

17.3.2023: Na Facebook stranici Deert 5.3.2023. godine podijeljen je članak objavljen na stranici Medicinska Gazeta (link, link). U članku je objavljen lažni intervju s “doktorom Božidarom Okulićem” koji “preporučuje” Hypertea. “Doktor Okulić” predstavljen je kao “bosanski lekar-kardiolog, profesor”. Ipak, pretraga njegovog imena ne daje nikakve rezultate, a na slici kojom je opremljen članak ustvari je poznati američki novinar i prezenter ruskog porijekla Vladimir Pozner (link). Shodno činjenicama iz analize, ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest

21.6.2023: U junu 2023. godine na Facebooku se dijele linkovi nove internet-stranice (link) preko koje se dolazi do istog promotivnog članka za prodaju čaja Hypertea kojim smo se bavili u ovoj analizi. Naime, na tim internet-stranicama ne nalazi se tekst članka, već samo njegova najava od jedne rečenice, u kojoj se navodi: “Snižava vaš krvni pritisak na 120/80 za samo četiri dana i zauvek! Zapamtite ovo…”. Tek nakon klika na dugme “Saznaj više”, korisnici/e se preusmjeravaju na članak (link) objavljen 11.6.2023. godine na stranici Liječi prirodno, na kojoj se nalazi sam članak, odnosno navodni intervju “šefa odjela za vaskularnu hirurgiju na Univerzitetu za medicinu i farmaciju, profesora, neurohirurga, doktora Hasana Alispahića”. Pronašli smo još jedan primjer “najave” (link) identičnog članka, u kojoj se ovaj put navodi: “Pritisak se normalizovao u par minuta! Uradio sam ono što sam vidio na TV-u…”. Sve ove objave također dobijaju ocjenu lažna vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 27.10.2022

Hypernews: Ministarstvo zdravlja predviđa da će više od 200.000 ljudi u Bosni i Hercegovini umrijeti od kardiovaskularnih bolesti u 2022. godini. Svaki peti stanovnik umre od srčanog udara.

Visok krvni pritisak, začepljene arterije i bolesno srce dovode do rane smrti. Kako to izbjeći i produžiti život za 12-17 godina? Da biste saznali, pr...

  • Lažna vijest
Lažna vijest 14.12.2022

maneka.tophealth.click: Ministarstvo zdravlja Bosne i Hercegovine predviđa da će 2023. godine od kardiovaskularnih bolesti umreti više od 100.000 Bošnjaka.

Svaki treći Bošnjak umire od srčanog udara. Visok krvni pritisak, začepljene arterije i bolesno srce dovode do rane smrti. Kako to izbeći i produžit...

  • Lažna vijest
Lažna vijest 03.07.2023

breweruinh.art: Nakon takvog čišćenja krvnih sudova kod starijih osoba pritisak prestaje da se podiže, a takođe nestaju još 9 takozvanih „neizlečivih“ bolesti!

Poznati bosanski kardiolog je ispričao o jednostavnom načinu čišćenja krvnih sudova

  • Lažna vijest
Lažna vijest 05.03.2023

Facebook profili i stranice: Zašto su ljekarni tihi?

  • Lažna vijest
Lažna vijest 11.06.2023

Liječi prirodno: Edemi, bolovi u mišićima i grčevi: 3 pouzdane indikacije blokiranih vena. Kako ih možete sami tretirati kod kuće?

Ko je najgori neprijatelj holesterola i ugrušaka i najbolji prijatelj vena?

  • Lažna vijest