Raskrinkavanje.ba

Voditeljka i doktor nisu promovisali preparate za povratak sluha

Facebookom se šire objave u kojima bh. doktor i voditeljka navodno preporučuju preparate za povratak sluha. Reklame su potpuno izmišljene.

Foto: Facebook stranica Cycling 

Na Facebook stranicama Cycling i Cricket Quiz tokom oktobra 2022. godine objavljen je niz reklama u kojima voditeljka N1 televizije Sanela Dujković i ljekar Siniša Zubić navodno preporučuju medicinsko sredstvo za povratak sluha. 

Tako je 17.10.2022. godine na stranici Cycling objavljena slika Sanele Dujković u čijem se uglu nalazi logo televizije N1, uz opis u kom se navodi:

Sanela Dujković govorila je o ženi koja je bez skupih lekova uspela u potpunosti da vrati sluh.

U ispisu na objavljenoj slici istaknuta je izjava Dujković u kojoj ona navodno tvrdi da za povratak sluha nije potrebna operacija te da se može zaboraviti na tinitus i slušne aparate. Link iz objave, s druge strane, vodi na internet-stranicu koja izgleda kao stranica proizvođača slušnih aparata Widex. 

Na drugoj Facebook stranici, Cricket Quiz, 20.10.2022. objavljena je slika doktora Siniše Zubića, takođe sa logom N1. Fotografija je objavljena uz opis u kom se navodi:

Bosanskohercegovački doktor govorio je o novom načinu vraćanja sluha bez operacije. Ova metoda je pogodna i za mlade i za starije ljude! 

Na ovoj slici se takođe nalazi ispis s navodnom izjavom o tome da se sluh može vratiti bez slušnih aparata, ali link u objavi i u ovom slučaju vodi na stranicu koja izgleda kao stranica kompanije Widex koja proizvodi upravo slušne aparate.

Do vremena pisanja ove analize pronašli smo još tri objave u kojima se tvrdi da je Zubić govorio o preparatu za povratak sluha (1, 2, 3).

Na svakoj od objavljenih slika umetnut je logo N1 televizije, a svi linkovi u ovim objavama vode na stranicu koja izgleda kao stranica proizvođača slušnih aparata Widex. 

S druge strane, na slikama u dvije takve objave nalazi se pakovanje preparata Otorin caps, ali se nigdje na podijeljenim stranicama, ni u objavama na Facebooku, ne navode nikakve informacije o njemu. 

Da li je Sanela Dujković govorila o preparatu za povratak sluha?

Sanela Dujković je voditeljka i producentkinja N1 televizije. U članku objavljenom 15.9.2022. godine na portalu N1 navodi se da je Dujković “jedna u nizu javnih ličnosti” za koju se na društvenim mrežama netačno tvrdi da preporučuje različite preparate.

Voditeljica N1 Sanela Dujković je samo jedna u nizu javnih ličnosti koje su se našle kao promoteri lažnih preparata, proizvoda koji navodno liječe sluh i popravljaju vid.

Stranice bez administratora koriste fotografije javnih ličnosti koje kao promovišu te preparate i time dovode ljude u zabunu i obmanu jer je u pitanju fotošopirana slika i članak.

U emisiji “Novi dan” koju Dujković vodi, a čiji su sažetak i snimak navedeni u tom članku, voditeljka je, između ostalog, sa sagovornicom i sagovornikom govorila upravo o zloupotrebi identiteta različitih pojedinaca/ki za reklamiranje neprovjerenih medicinskih preparata. U toj emisiji demantovala je da je u programu N1 televizije promovisala preparat za povratak sluha, kao i da je govorila “o ženi koja je bez skupih lekova uspela u potpunosti da vrati sluh”.

Da li je doktor Siniša Zubić govorio o ovim preparatima?

Siniša Zubić je ginekolog, a prema podacima dostupnim na stranici JZU Bolnica Srbija u Istočnom Sarajevu, od 2015. godine Zubić je načelnik Odjeljenja ginekologije i akušerstva u ovoj ustanovi. 

U pomenutim objavama korišteni su screenshoti Zubićevog gostovanja u emisiji “Zdrav život” Radio-televizije Istočno Sarajevo. Snimak ove emisije objavljen je 15. juna 2019. godine na YouTube kanalu RTVIS, a kada se pogleda snimak, jasno je da su slike objavljene na Facebook stranicama Cycling i Cricket Quiz izvučene iz njega. 

Ovaj snimak, dakle, ne potiče s N1 televizije te je jasno da je logo ovog medija manipulativno umetnut na pomenutim slikama. 

Napredna Google pretraga fraze “Doktor Siniša Zubić povratak sluha” ne daje rezultate koji bi ukazali na to da je on ikada javno preporučivao neki preparat za sluh. 

Zubić je, kako je navedeno, ginekolog, a ne otorinolaringolog. 

Widex ili Otorin caps

U nekoliko navedenih Facebook objava tvrdi se da slušni aparati navodno više nisu potrebni. Ipak, u svim objavama podijeljeni link vodi na stranicu koja izgleda upravo kao stranica proizvođača ovih aparata, kompanije Widex

Domena originalne web stranice ove kompanije glasi widex.ba. Međutim, domene stranica podijeljenih u pomenutim objavama ne sadrže naziv kompanije i ne glase widex.ba, već sadrže kombinaciju različitih slova: pdjkotdr.click, gapotybolesc.tk, wetnateri.cf, orratycu.tk.

Stranice koje se otvore klikom na ove linkove identične su originalnoj stranici kompanije Widex  te obuhvataju i sav sadržaj koji se nalazi i na originalnoj stranici, jedino što se taj sadržaj otvara na linkovima koji su drugačiji od onih originalnih. 

Takođe, posve je nelogično da se u objavama u kojima se navodi da slušni aparati nisu potrebni dijeli link proizvođača ovakvih aparata. Takvo nešto može ukazivati na to da iza ovakvih reklama potencijalno ne moraju stajati stvarne osobe, već da može biti u pitanju i neka vrsta automatizovanog procesa. 

Preparat s nazivom Otorin caps, koji se nalazi na nekim od objavljenih slika, ne nalazi se na listi lijekova koji imaju dozvolu za stavljanje u promet Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine. Napredna Google pretraga naziva ovog preparata ne daje rezultate na osnovu kojih bi se moglo zaključiti više o njemu. 

O preparatu naziva O caps, koji je na Facebooku takođe reklamiran manipulativno kroz slične lažne intervjue, Raskrinkavanje je pisalo u analizi koju možete pročitati ovdje

Šta znamo o stranicama na kojima su reklame objavljene?

Na Facebook stranici Cycling u sekciji s kontakt-informacijama naveden je broj telefona koji počinje indonezijskim pozivnim brojem +62 te e-mail adresa [email protected]. Pretragom broja telefona i e-mail adrese nismo uspjeli pronaći više podataka o vlasniku stranice. 

U sekciji “Page transparency” navodi se da je stranica kreirana 2017. godine te da se njom primarno upravlja iz Kazahstana i Ukrajine. 

Ni na samoj stranici, ni u njenom Ad Libraryju, u kom bi se trebale nalaziti sve reklame koje su postojale ili postoje na stranici, nije moguće pronaći pomenute objave u vezi s preparatima za povratak sluha. 

Na Facebook stranici Cricket Quiz ne postoje nikakvi podaci o vlasništvu ili zemlji iz koje se stranicom upravlja. Nastala je 2015. godine, a od tada datiraju i sve dostupne objave na stranici. Ni u ovom slučaju pomenute objave o doktoru Zubiću ne mogu se pronaći ni na samoj stranici ni u Ad Libraryju. 

Shodno činjenicama, objave iz kojih se zaključuje da su voditeljka Sanela Dujković i doktor Siniša Zubić na N1 televiziji promovisali neke preparate za povratak sluha ocjenjujemo kao lažnu vijest

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 17.10.2022

Facebook profili i stranice: Cycling: Sanela Dujković

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 21.10.2022

Facebook profili i stranice: Cycling: Siniša Zubić

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 20.10.2022

Facebook profili i stranice: Cricket Quiz: Siniša Zubić

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 20.10.2022

Facebook profili i stranice: Cricket Quiz: Siniša Zubić

  • Prenošenje lažnih vijesti