Raskrinkavanje.ba

Dijasporabih i izmišljanje nesreća zbog klikova

Anonimni portal Dijasporabih redovno objavljuje članke sa klikbejt-naslovima koji često sadrže i dezinformacije, najčešće o poznatim ličnostima.

Foto: pressfoto//Freepik

Portal Dijasporabih (.info) jedan je od anonimnih portala koji svakodnevno objavljuju senzacionalistički sadržaj, a koji je nerijetko praćen i dezinformacijama. Jedan od primjera takve prakse jeste članak objavljen na ovom portalu 30.11.2023. godine pod naslovom:

UPUCAN ACA LUKAS ISPRED STANA: Pevaču se doktori borili za život, komšija ga pronašao KRVAVOG kako leži! (FOTO)

Pretraga pokazuje da je članak sa ovakvim naslovom izvorno objavljen na portalu Republika 1.1.2022. godine. Iako naslov navodi na zaključak da je riječ o aktuelnom događaju u članku se izvještava o tome da je pjevač Aca Lukas upucan 2009. godine.

U suštini, riječ je o članku koji ne sadrži eksplicitnu dezinformaciju, ali je njegov naslov manipulativan budući da događaj iz 2009. godine predstavlja kao aktuelan.

Primjer druge vrste sadržaja sa ovog portala jeste članak objavljen 1.12.2023. godine pod naslovom: 

CELA ESTRADA U Š0KU! LEPA BRENA 0B0LELA OD SMRT0N0SNE B0LESTI: Pevačica krila od porodice istinu: Lekari saopštili koliko joj je ostalo… TUGA! 

I u ovom slučaju radi se o starim informacijama. Članak o tome da je Lepa Brena “obolela od smrtonosne bolesti” objavljen je izvorno na portalu Republika 19.11.2022. godine. Članak zapravo govori o tome kako je Brena još prije više deset godina, tačnije 2010. godine, operisala cistu na jajniku.

Međutim, za razliku od originalnog članka sa portala Republika, članak portala Dijasporabih (.info) u naslovu sadrži i tvrdnju da su “lekari saopštili koliko joj je ostalo”. 

Taj dio nije postojao u naslovu originalnog članka niti se informacije o tome nalaze u samom tekstu članka. Takav naslov, sa dodatnim izmišljenim dijelom, prvobitno je objavio portal Izvorno 20.11.2022. te portal Detaljno 3.12.2023. godine. Dakle, osim predstavljanja starih informacija i vijesti kao aktuelnih, portal Dijasporabih (.info) u naslovima često izmišlja i dodatne netačne tvrdnje koje se u samom tekstu uopšte ne spominju.

Treća vrsta sadržaja na ovom portalu jesu članci sa naslovima u kojima se tvrdi ili implicira da su poznate ličnosti preminule. Tako je 28.11.2023. godine, recimo, objavljen članak pod naslovom:

Nastradao od hleba i paštete: Tužan kraj Sergeja Trifunovića, objavljena crno bela fotografija

Iako navod iz naslova o “tužnom kraju Trifunovića” navodi na zaključak da je on preminuo, članak ipak ne govori o tome. U tekstu se navodi da je Trifunović na svom Instagram nalogu objavio crno-bijelu fotografiju na kojoj jede paštetu sa hljebom, uz opis koji sadrži posvetu, kako se navodi, “ruskom tenkisti koji je prešao preko lade sa penzionerom u Harkovu”.

Ovaj članak, posve identičnog naslova, izvorno je objavljen na portalu Story 3.3.2023. godine, a potom i na portalima Gloria i Radio Balkan Fox.

O portalu Dijasporabih (.info)

Portal Dijasporabih je, kako smo i naveli, anonimni portal. To znači da na njemu ne postoji rubrika “impresum”, u kojoj bi se trebali nalaziti podaci o tome ko čini urednički i novinarski tim te podaci o tome u čijem je on vlasništvu. Takođe, ne postoje nikakvi kontakt-podaci. Osim objavljenih članaka, na portalu zapravo ne postoji ništa drugo – nikakve rubrike, kategorije pa čak ni naslovna strana. 

Foto: Screenshot portala Dijasporabih

Na stranici Dijasporabih korišten je šablon WordPress sistema za stvaranje online sadržaja. U dijelu gdje bi trebao stajati naziv navodi se samo “My blog” (moj blog). 

Sličan primjer, o anonimnim portalima koji su koristili opisani vizuelni identitet te plasirali stotine članaka sa netačnim naslovima nakon masovnog ubistva u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, Raskrinkavanje je detaljno opisalo u analizi koju možete čitati na ovom linku.

Na stranici Dijasporabih nema autorskog sadržaja, nego se na njoj isključivo prenose članci drugih portala. Ti članci na Facebooku učestalo se dijele u Facebook grupi “STANJE NA GRANICNIM PRELAZIMA” te na Facebook stranici “Željka Jurišić”. Opisi pomenute Facebook grupe i stranice ne ukazuju na direktnu povezanost sa portalom. Ipak, na njima se gotovo isključivo dijele sadržaji sa ovog portala.

O praksi anonimnih portala da koriste različite Facebook stranice i grupe kako bi dosegli što veći broj čitatelja/ki, a time zaradili novac na sadržaju koji je uglavnom netačan, Raskrinkavanje je pisalo u analizi na linku ovdje.

Shodno činjenicama, tvrdnju iz naslova portala Izvorno, Detaljno i Dijasporabih o tome da su ljekari Lepoj Breni “saopštili koliko joj je ostalo” ocjenjujemo kao dezinformaciju

Navode iz naslova o “tužnom kraju Sergeja Trifunovića” na portalima Story, Gloria, Radio Balkan Fox i Dijasporabih ocjenjujemo takođe kao dezinformaciju.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Dezinformacija 28.11.2023

Dijaspora BiH: Nastradao od hleba i paštete: Tužan kraj Sergeja Trifunovića, objavljena crno bela fotografija

Objava Sergeja Trifunovića zabrinula mnoge

  • Dezinformacija
Dezinformacija 03.03.2023

Story (.rs): Nastradao od hleba i paštete: Tužan kraj Sergeja Trifunovića, objavljena crno bela fotografija

Objava Sergeja Trifunovića zabrinula mnoge

  • Dezinformacija
Dezinformacija 03.03.2022

Gloria: Nastradao od hleba i paštete: Tužan kraj Sergeja Trifunovića

Glumac Sergej Trifunović nastradao od hleba i paštete

  • Dezinformacija
Dezinformacija 04.03.2023

Radio Balkan Fox: Nastradao od hleba i paštete: Tužan kraj Sergeja Trifunovića, objavljena crno bela fotografija

Već smo navikli da jedan od najpoznatijih naših glumaca svojim satiričnim humorom oduševljava pratioce na društvenim mrežama Instagramu i Twitteru gdj...

  • Dezinformacija
Dezinformacija 20.11.2022

Izvorno: CELA ESTRADA U Š0KU! LEPA BRENA 0B0LELA OD SM*T0N0SNE B0LESTI: Pevačica krila od porodice istinu: Lekari saopštili koliko joj je ostalo… TUGA!

Lepa Brena je odlučila da progovri o bolesti, koju je pobijedila prije nešto malo više od deset godina. ‘Imala sam ozbiljnu operaciju ciste na jajniku...

  • Dezinformacija
Dezinformacija 04.12.2023

Detaljno: CELA ESTRADA U Š0KU! LEPA BRENA 0B0LELA OD SMRT0N0SNE B0LESTI: Pevačica krila od porodice istinu: Lekari saopštili koliko joj je ostalo… TUGA!

Lepa Brena je odlučila da progovri o bolesti, koju je pobijedila prije nešto malo više od deset godina. ‘Imala sam ozbiljnu operaciju ciste na jajniku...

  • Dezinformacija
Dezinformacija 01.12.2023

Dijaspora BiH: CELA ESTRADA U Š0KU! LEPA BRENA 0B0LELA OD SMRT0N0SNE B0LESTI: Pevačica krila od porodice istinu: Lekari saopštili koliko joj je ostalo… TUGA!

Lepa Brena je odlučila da progovri o bolesti, koju je pobijedila prije nešto malo više od deset godina. ‘Imala sam ozbiljnu operaciju ciste na jajniku...

  • Dezinformacija