Dino Merlin nije “upucan” na Alipašinom polju

Stara vijest o saobraćajnoj nesreći u kojoj je učestvovao Dino Merlin, na lažnom mediju predstavljena je kao pucnjava na ovog popularnog pjevača.

Ocijenjeni članci
Dnevni-avaz.xyz Lažna vijest; Klikbejt; Dnevni-avaz.xyz Lažna vijest; Klikbejt;

U analizi “Lažni Avaz i lažne izjave” pisali smo o portalu koji nosi naziv “Dnevni-avaz.xyz” i koji je potpuno anoniman. U toj analizi smo pisali o dvije lažne izjave koje je ovaj portal objavio i koje je pripisao Bakiru Izetbegoviću i Miloradu Dodiku, ali i o lažnoj vijesti o smrtnoj kazni na koju je navodno osuđen Karadžić.

Anonimni portal koji se “kiti” imenom “Dnevnog avaza” 19. avgusta i 10. oktobra 2019. godine obavio je dvije identične lažne vijesti. 

MUZIČKA LEGENDA DINO MERLIN UPUCAN U SARAJEVU NA ALIPAŠINOM POLJU!

Već prvi pasus ove očite lažne vijesti, premda izmišljen, opovrgava i izmišljeni naslov. Zanimljiva činjenica je da se u tekstu pominje i da se opisani događaj desio “u četvrtak”, ne navodeći pritom tačan datum.

Obožavatelji iz regije uplašili su se za bosanskohercegovačkog glazbenika Dinu Merlina, koji je u četvrtak u rodnom Sarajevu doživio napad od strane nepoznatih nasilnika, ali njegova supruga Amela za lokalne medije rekla je kako nema razloga za brigu jer pjevač, srećom, nije ozlijeđen, hici su ga promasili.
Iz Policijske uprave Sarajevo Novi Grad kažu kako će se napadačima moći ući u trag putem nadzornih kamera.

Za kreiranje ove lažne vijesti koja kaže da je Dino Merlin “upucan” i da su ga “hici promašili”, korišten je medijski izvještaj koji su objavili mnogi regionalni mediji, a koji je zapravo govorio o saobraćajnoj nesreći koju je imao Dino Merlin početkom 2017. godine.

Pasus iz članka sa portala “Dnevni-avaz.xyz”, zapravo je modificirana verzija članka koji je originalno objavljen na portalu “Jutarnji list” 28.2.2017. godine. 

Obožavatelji iz regije uplašili su se za bosanskohercegovačkog glazbenika Dinu Merlina, koji je u ponedjeljak u rodnom Sarajevu doživio prometnu nesreću, ali njegova supruga Amela za lokalne medije rekla je kako nema razloga za brigu jer pjevač, srećom, nije ozlijeđen.
Iz Policijske uprave Sarajevo Novi Grad kažu kako se u Mercedes koji je vozio Dinov sin Hamza na semaforu zabio drugi automobil.

Riječ je dakle o saobraćajnoj nesreći u kojoj je Dino Merlin učestvovao kao putnik jednog od automobila prije više od dvije godine, a koja je poslužila kao inspiracija za kreiranje lažne vijesti.

Obzirom na izmišljenje tvrdnje koje govore da je Dino Merlin “upucan”,  oba članka ocjenjujemo kao lažnu vijest, ali i kao klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 17. 10. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 8 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Slika para koji se ljubi na ulici nije nastala u Beogradu

Nakon nereda koji su se desili nakon protesta građana u Beogradu 8. jula ov...

Lažna vijest
Lažna vijest
Francuski doktori/ce su protestovali protiv reforme penzionog sistema, a ne protiv “korona prevare”

Hiljade korisnika Facebooka je podijelilo video u čijem opisu stoji da prik...

Lažna vijest
Lažna vijest
Portal “Orginalno” nastavlja “ubijati” pjevače i pjevačice

Portal Orginalno je u maju, junu i julu nastavio objavljivati “vijesti” o t...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me