Raskrinkavanje.ba

Direktorica CIA-e Gina Haspel nije umrla

Nakon što su se na društvenim mrežama prvo pojavile različite dezinformacije o hapšenju i ranjavanju Gine Haspel, direktorice CIA-e, za njom su uslijedile i one da je umrla. Ipak, i u ovom slučaju se radi o lažnim navodima koje je CIA demantovala.

Na privatnom Facebook profilu Vesna Curguz 1. decembra je objavljen post u kojem stoji:

Direktorica CIA-e Gina Haspel navodno je mrtva, čeka se službena potvrda

Uz ovaj je post objavljena i sljedeća slika koja prikazuje Twitter objavu s profila SHELLY JACOBS. 

 

 

Uz fotografiju Gine Haspel, u spornom tweetu je navedeno sljedeće:

Unutrašnji izvor DC-a: Gina Haspel, direktorica CIA-e, pronađena mrtva od "prirodnih uzroka".

Trenutni šok u Langleyu zbog ovoga što je procirkulisalo DC-jem prije sat vremena. Sad postaje viralno i u vladinim krugovima ali sve vijesti su strogo blokirane.

Šta su činjenice?

Budući da su se lažne vijesti o smrti Gine Haspel na društvenim mrežama na engleskom govornom području počele širiti krajem novembra, o tim su netačnim navodima već pisali i mediji te brojne fact-checking platforme, uključujući New York Post, Politifact, Snopes, Reuters i Check Your Fact.

Tako u analizi, koju je 3. decembra 2020. godine objavila platforma Check Your Fact, stoji:

Nema dokaza da je Haspel umrla. Glasnogovornica CIA-e je potvrdila da je ona živa.

Haspel je imenovana za prvu ženu direktoricu Centralne obavještajne agencije krajem maja 2018. godine, prema izvještaju magazina Wall Street Journal. Prema njenoj biografiji iz Bijele kuće, otkad se pridružila CIA-i 1985. godine, obnašala je niz funkcija, uključujući zamjenicu direktora operativnog odjela, zamjenicu direktora operativnog odjela za stranu inteligenciju i tajne akcije.

Krajem novembra na društvenim mrežama su se počele uveliko širiti tvrdnje da je umrla. (...) Kako god, ne postoje dokazi da je Haspel umrla. U slučaju da je direktorica CIA-e umrla, to bi brzo bilo u svim glavnim medijima, no niti jedan od njih nije izvijestio o tome. CIA nije pomenula njenu smrt na svojoj stranici, niti je ništa vezano uz to objavljeno na društvenim mrežama agencije. 

"Pa...ovo je najapsurdniji upit koji sam ikad dobila, ali sam jako sretna što vam mogu reći da je direktorica Haspel živa i zdrava i u svom uredu", rekla je glasnogovornica CIA-e Nicole de Haay u e-mailu za Check your Fact.

Pored netačne tvrdnje da je Gina Haspel umrla, na društvenim mrežama u regionu su se širile i dezinformacije da je Haspel uhapšena i ranjena. O ovim netačnim navodima Raskrinkavanje je već pisalo u analizi koju možete pročitati ovdje.

Shodno činjenici da je Gina Haspel živa, što je potvrđeno iz CIA-e, sve objave na društvenim mrežama u regionu u kojima se tvrdi da je Haspel umrla dobijaju ocjenu lažna vijest

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 01.12.2020

Facebook profili i stranice: Direktorica CIA-e Gina Haspel navodno je mrtva, čeka se službena potvrda

Direktorica CIA-e Gina Haspel navodno je mrtva, čeka se službena potvrda

  • Lažna vijest