Divovi ili ljenjivci: Čiji je skeleton izložen u muzeju u Ekvadoru?

Fotografije zabilježene u Paleontološkom muzeju Megaterio u Ekvadoru dijele se društvenim mrežama uz tvrdnje da prikazuju drevne divove.

Foto: Freepik.com

Na Facebooku su 15. marta 2023. godine objavljene četiri fotografije koje prikazuju džinovski kostur, uz tvrdnje da su na njima prikazani skeletoni drevnih divova pronađeni u Ekvadoru. U objavi se, između ostalog, navodi:

EKVADOR

Ostaci koji pripadaju drevnim divovima.

Pronalaženje divova u Ekvadoru traje mnogo godina unazad.

Kako se tvrdi, neke ostatke divova koji su pronađeni u privatnom je vlasništvu navodno čuvao sveštenik Karlos Vaka Alvarado. Do vremena pisanja ove analize objava je zabilježila 99 interakcija na Facebooku. 

Šta prikazuju fotografije?

Na objavljenim fotografijama zapravo se vide ostaci velikog praistorijskog ljenjivca, a ne divova. Netačne tvrdnje o ovim fotografijama već je analizirao Reuters 22. marta 2023. godine. 

Koristeći obrnutu pretragu fotografija, pronašli smo da je fotografija ljudi koji poziraju iza skeletona najranije objavljena u avgustu 2012. godine na stranici ekvadorskog nacionalnog odsjeka Panameričkog instituta za geografiju i istoriju (Sección Nacional del Ecuador del I.P.G.H). Kako se u članku sa ove stranice navodi, fotografija prikazuje obilazak objekata Paleontološkog muzeja Megaterio.

Paleontološki muzej Megaterio nalazi se u provinciji Santa Elena u Ekvadoru u okviru Državnog univerziteta poluostrva Santa Elena. Smatra se prvim paleontološkim muzejem u Ekvadoru. Na zvaničnoj stranici Muzeja moguće je pronaći fotografiju skeleta uz objašnjenje da prikazuje džinovskog prizemnog ljenjivca visokog oko četiri metra. 

Foto: Upse.edu.ec/museo 80% zglobnog skeleta džinovskog prizemnog ljenjivca (Eremotherium laurillardi) visine oko četiri metra. Neprikazani skelet u Ekvadoru i nalazi se u Megaterio paleontološkom muzeju

Preostale fotografije iz objave, kao i brojne druge fotografije na kojima se vidi isti eksponat, dostupne su na Facebook stranici ovog muzeja (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7). 

Iz Paleontološkog muzeja Megaterio za Reuters su također potvrdili da je riječ o skeletonu ljenjivca.

Upitana o slikama, osoba zadužena za kolekciju fosila Paleontološkog muzeja Megaterio Shirley De La Cruz Tigrero obavijestila je Reuters da ono što se pojavljuje u objavama odgovara skeletu džinovskog prizemnog ljenjivca, vrste poznate kao megaterijum.

„Ostaci džinovskih kopnenih ljenjivaca i drugih vrsta trenutno su smješteni u ovom muzeju i slučajno su pronađeni u Tanque Lomai, u kantonu La Libertad, u provinciji Santa Elena [Ekvador] u novembru 2003“, rekla je za Reuters putem emaila. 

Stari su, navodi se, oko 26.000 godina. Megaterijum je izumrla vrsta najvećih prizemnih ljenjivaca. Megaterijumi su bili biljojedi, a njihovi ostaci pronađeni su prvi put 1788. godine u Argentini. Različite vrste džinovskih ljenjivaca izumrle su u različitim periodima, ali su sve nestale prije više hiljada godina. Ljenjivci, znatno manji i nešto drugačiji, postoje i danas u šumama Južne i Centralne Amerike. 

Ne postoje kredibilni dokazi da je sveštenik iz Ekvadora po imenu Karlos Vaka Alvarado (Carlos Vaca Alvarado) u privatnom vlasništvu čuvao kosti divova, iako se ove tvrdnje mogu pronaći na različitim nepouzdanim internet-stranicama u svijetu, pokazuje pretraga takve tvrdnje na engleskom i španskom jeziku. 

Tvrdnje da su na nekim dijelovima Zemlje pronađeni džinovski skeletoni koji dokazuju da su ranije postojali divovi popularne su među zagovornicima/ama teorija zavjere. Raskrinkavanje se jednim “dokazom” za te tvrdnje bavilo u analizi 3. marta 2023. godine, koju možete pročitati ovdje. Kako Raskrinkavanje u ovoj analizi ističe, pozivajući se na platformu za provjeru činjenica Snopes, ovakve neutemeljene tvrdnje opstaju godinama, uprkos činjenici da takvi kosturi nisu pronađeni nikada i nigdje na planeti. 

Dakle, fotografije iz pomenute objave ne prikazuju ostatke divova, već izumrle vrste džinovskih ljenjivaca. 

Shodno činjenicama, objavu u kojoj se uz fotografiju eksponata iz Paleontološkog muzeja Megaterio tvrdi da ostaci “pripadaju drevnim divovima u Ekvadoru” ocjenjujemo kao lažnu vijest

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 29. 03. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 5 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Zelenski u New Yorku nije dočekan porukom “slava urinu”

Brojni mediji domaćeg govornog područja objavili su članke s navodima da je...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Lažna vijest
Namirnice sa šelakom ne sadrže insekte

Snimci korištenja aplikacije koja očitava bar kodove na namirnicama i preds...

Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama
Požare na Havajima nije uzrokovao laser niti su to predvidjeli “Simpsoni”

Nakon razornih požara na Havajima, teoretičari/ke zavjere dijele snimke s o...

Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me