Raskrinkavanje.ba

Dječak iz Ljubljane nije “postao nepokretan” nakon vakcinacije protiv Covid-19

Društvenim mrežama širi se viralna lažna priča o navodnom “dvadesetogodišnjem” dječaku iz Ljubljane koji je postao nepokretan 14 dana nakon primanja vakcine protiv Covid-19. Ovi navodi, ipak, nisu tačni.

Na Facebook profilu Zlatka Šintić Knapič 4. jula 2021. godine objavljen je status koji govori o navodnom slučaju nuspojava vakcine protiv bolesti Covid-19 kod “dvadesetogodišnjeg dječaka” iz Slovenije. U objavi napisanoj na slovenačkom i na b/h/s jezicima navodi se:

Ovih dana primila sam pismo prijatelja čije je dijete pretrpjelo ozbiljnu autoimunu reakciju nakon cjepiva. Dvadesetogodišnji dječak, zdrav, sportaš, nakon mature, cijepljen je novim eksperimentalnim cjepivom zbog mogućnosti rada preko ljeta. 14 dana nakon cijepljenja, N.L. iz Ljubljane prvo oslijepio, primljen je na oftalmološku kliniku. Njegovo se stanje brzo pogoršalo sa nizom neuroloških simptoma, postao je nepokretan, njegovo tijelo trenutno nije sposobno za osnovne ljudske funkcije, zadržavanje stolice i vode. Tako teška nesreća zdravog, mladog dječaka ne može biti nikome u veselje, čak ni njegovim roditeljima i bakama i djedovima za koje se žrtvovao. Kriv je svatko tko vidi takve nesreće, zna za njih i nastavlja poticati djecu na cijepljenje. To ne smije prešutjeti i tolerirati niti jedno ljudsko biće, a kamoli liječnik. 

Sabina Senčar, majka, dr. med., spec. gin. i dr., liječnica opće prakse
https://www.roditeljodlucuje.hr/mojoj-djeci-o-cijepljenju

Pomenuti tekst dio je članka objavljenog 3. jula na portalu Iniciativa slovenskih zdravnikov, čiji se link nalazi u samoj objavi. U članku se navodi “poruka” doktorice Sabine Senčar svojoj djeci o vakcinisanju, a identičan članak objavljen je 6. jula na portalu Roditelj odlučuje, čiji je link  također priložen u ovoj objavi. 

Isti tekst pronašli smo u različitoj formi u još više od trideset objava na društvenoj mreži Facebook, najčešće kao sliku samog teksta na b/h/s jeziku i bez linka na pomenuti članak.

Dio o “dvadesetogodišnjem dječaku” koji je navodno uslijed “niza neuroloških simptoma” ostao nepokretan u većini objava dijeli se bez linka na pomenute članke, odakle tekst zapravo potiče. Sam članak antivakcinacijskog je tona, a Senčar u njemu o navodnim negativnim posljedicama vakcinacije “govori” svojim kćerkama. Ovakvi navodi predstavljaju snažnu antivakcinacijsku propagandu, te se u njima iznosi niz od ranije dokazanih netačnih tvrdnji o pandemiji Covid-19. 

Ginekologinja Senčar, kako je potpisana u članku, za svoje tvrdnje o navodnom slučaju dječaka inicijala N.L. ne navodi niti jedan relevantan dokaz niti izvor. Također, ne nudi ni detalje o tome vakcinom kojeg proizvođača je osoba navodno vakcinisana, na koji način je tretirana i slično. 

Napredna Google pretraga ključnih riječi na slovenačkom jeziku ne daje rezultate kojima bi se mogla potvrditi autentičnost ovih navoda. Isto je i s pretragom ključnih riječi na engleskom jeziku. 

S druge strane, Univerzitetski klinički centar Ljubljane oglasio u vezi s ovim navodima u Facebook objavi od 6. jula 2021. godine. U objavi se, između ostalog, navodi da je “postojao pacijent koji djelimično odgovara opisu datom u javnoj objavi”, međutim, navodi o nepokretnosti i povezivanju stanja pacijenta s vakcinacijom nisu tačni:

Iz UKC Ljubljana možemo na osnovu javno objavljenih podataka potvrditi da je na liječenju u našoj ustanovi bio pacijent koji djelimično odgovara opisu datom u objavi, ali izjava da je bio nepokretan, ili druge izjave, nije utemeljena. Zbog medicinske etike i privatnosti, ne bismo smjeli i ne želimo da objelodanimo dijagnozu - ali ističemo da su simptomi i znaci kompatibilni s bolešću koja nije povezana sa vakcinacijom.

U Evropskoj uniji, a time i u Sloveniji, u toku je vakcinacija vakcinama četiri registrovana proizvođača: Moderna, Pfizer-BioNTech, AstraZeneca i Janssen. Na zvaničnim dokumentima vezanim za vakcine pomenutih proizvođača ni u jednom slučaju se kao nuspojava ne navodi sljepilo, kao ni paraliza. (Moderna, Pfizer-BioNTech, Astra Zeneca, Janssen).

Na stranici Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ) Slovenije 14. jula 2021. godine objavljen je dokument “Praćenje neželjenih efekata nakon vakcinacije protiv Covid-19 u Sloveniji”. U njemu su obuhvaćeni podaci o prijavama neželjenih reakcija nakon vakcinacije protiv Covid-19 vakcinama sva četiri pomenuta proizvođača dostavljeni NIJZ tokom perioda od početka vakcinacije u Sloveniji, od 27.12.2020 do 11.7.2021. U izvještaju su obuhvaćeni prijavljeni slučajevi navodnih nuspojava, te nije potvrđeno da su svi povezani s vakcinacijom. Vezano za navodne ozbiljne nuspojave, za vakcinu svakog konkretnog proizvođača jasno se navodi koliko njih je potvrđeno povezano s vakcinacijom, a kod koliko se veza još uvijek utvrđuje.

U izvještaju su prijavljene nuspojave za vakcinu svakog pojedinačnog proizvođača, sortirane prvo prema uobičajenim kategorijama (opšti problemi na mjestu prijema vakcine, problemi vezani za imuni, krvni i limfni sistem, srce, oči, uši…) nakon čega se posebno navode izvještaji o prijavljenim navodnim ozbiljnim nuspojavama nakon vakcinacije. 

U kategoriji “oči” postoji ukupno 55 prijava, ali se nijedna od njih ne odnosi na potpuni gubitak vida, već na svrab, oticanje, mutan vid, fotofobiju i druge. Za vakcinu niti jednog od proizvođača se u kategoriji ozbiljnih neželjenih reakcija ne navodi “paraliza” ili bilo šta slično. 

Pokret Inicijativa slovenskih ljekara “objavljuje sadržaj koji poziva na oprez u vakcinaciji protiv Covid-19 ili ga obeshrabruje i problematizuje opšte mjere za suzbijanje epidemije, poput nošenja zaštitnih maski” - navodi se u članku objavljenom na portalu Siol 12. jula 2021. godine. 

Stranica Roditelj odlučuje dio je rasprostranjenog antivakcinacijskog narativa u Hrvatskoj. Kako naš partnerski portal za provjeru činjenica Faktograf navodi u analizi iz oktobra 2020. godine, antivakcinacijski pokret Hrvatska udruga roditelja aktivista svoj narativ plasira, između ostalog, i preko ove stranice. 

Medijskih izvještaja o prijavljenim slučajevima navodnog gubitka vida ili paralize nakon prijema vakcine protiv Covid-19 je bilo (1, 2), ali nema zvanične potvrde da su ovi slučajevi na neki način povezani s vakcinacijom. 

Shodno demantiju UKC-a iz Ljubljane, tvrdnju da je “dvadesetogodišnji dječak” iz Ljubljane ostao nepokretan nakon što je primio vakcinu, prvi put objavljenu na portalu Iniciativa slovenskih zdravnikov, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva naknadna pojavljivanja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti

Kako je iz UKC-a saopšteno, pacijent koji djelimično odgovara opisu navedenom u objavi jeste hospitalizovan, ali ne zbog bolesti opisanih u navedenim objavama, nego zbog drugog stanja koje pritom nije povezano s vakcinacijom. Zbog neosnovanog povezivanja stanja pacijenta s vakcinacijom, navedene tvrdnje ocjenjujemo i kao manipulisanje činjenicama.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 04.07.2021

Facebook profili i stranice: Zlatka Šintić Knapič: Dječak iz Ljubljane

  • Manipulisanje činjenicama
  • Lažna vijest