Dodavanje dramatičnosti klikbejt naslovima u izvještavanju o plastičnim pištoljima u učionicama

Pojedini članci o incidentima u kojima su učenici osnovnih škola u Obrenovcu i Skoplju zastrašivali vršnjake/inje i nastavnike/ce plastičnim pištoljima opremljeni su naslovima u kojima je izostavljena informacija da se radilo o ovakvim pištoljima.

Foto: Freepik

Nekoliko dana nakon masovnog ubistva koje se dogodilo 3. maja 2023. godine u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, mediji na našem govornom području izvijestili su o incidentu u osnovnoj školi u Obrenovcu u Srbiji te o seriji incidenta u osnovnim školama u Sjevernoj Makedoniji.

Nastava u školama širom Srbije 4.5.2023. počela je minutom šutnje za stradale učenike/ce iz Beograda. Učenik Osnovne škole “Jefimija” u Obrenovcu je nakon minute šutnje izvadio plastični pištolj i mahao njime. O incidentu su izvijestili brojni mediji na našem govornom području (1, 2, 3, 4).  No, pojedini mediji su u senzacionalistički obojenim naslovima izostavili informaciju da se radilo o plastičnom pištolju, iako je ona objavljena u člancima. 

Na portalu Srbija danas 4.5.2023. godine objavljen je članak pod naslovom: 

HOROR DRAMA U ŠKOLI U OBRENOVCU! Učenik izvadio pištolj nakon minuta ćutanja i uperio u đake, hitno reagovao MUP!

U članku je navedeno da “neverovatna vest stiže” iz škole u Obrenovcu, gdje je dječak, nakon minute šutnje, iz ranca izvadio plastični pištolj i njime mahao na času. Novinar TV Pinka Mladen Mijatović, navedeno je, u vanrednom uključenju saopštio je da se ovaj “neverovatan incident” desio u Osnovnoj školi “Jefimija” u centru Obrenovca.

Članci sa sličnim naslovima u kojima je izostavljena informacija da se radilo o plastičnom pištolju objavljeni su i na portalima Drugačije, Skandalozno.net i Uzvik

O hapšenju oca dječaka koji je zastrašivao vršnjake/inje i nastavnike/ce plastičnim pištoljem u osnovnoj školi u Obrenovcu izvijestio je portal Telegraf u članku objavljenom 4.5.2023.godine. U naslovu je navedeno: 

Uhapšen otac dečaka iz Obrenovca: Uzeo od druga pištolj nakon minuta ćutanja

Portali N1 (.rs), Oslobođenje, Biljkeza i Priznajem (.hr) prenijeli su članak Telegrafa, također izostavljajući u naslovima informaciju da se radilo o plastičnom pištolju. 

 U istom maniru prenesena je i vijest o incidentu s plastičnim pištoljem koji se dogodio dan kasnije, 5.5.2023, u osnovnoj školi u skopskom naselju Čair u Sjevernoj Makedoniji. Članak o ovom incidentu objavljen je 6.5.2023. godine na makedonskom portalu Kurir (.mk). U naslovu ovog članka navedeno je da je učenik osnovne škole u Skoplju uperio plastični pištolj u drugarice iz razreda te je srednjoškolkama prijetio preko društvenih mreža. 

Iz MUP-a su, navedeno je u članku, potvrdili da su policijski službenici obavili službeni razgovor s maloljetnikom u školi te da je o događaju obaviješten i dežurni javni tužilac za maloljetnike. 

U ovom je članku navedeno da se istoga dana u Sjevernoj Makedoniji dogodio još jedan incident, u Srednjoj medicinskoj školi “Panče Karagjozov”. Navedeno je da su izvori kazali da je na “jednom od časova primijećena lista imena, nakon čega je među učenicima vladala strepnja”, te da je u oba slučaja uključen i Centar za socijalna pitanja.

Članak je prvi na našem govornom području prenio portal B92 7.5.2023. godine, pod naslovom:

Drama u još jednoj školi: Učenik uperio pištolj u drugove

Osim informacije da se radilo o plastičnom pištolju, iz naslova je izostavljena informacija o mjestu događaja, odnosno da se incident dogodio u Sjevernoj Makedoniji. 

Prenoseći vijest o incidentu, informaciju da se radi o plastičnom pištolju iz naslova izostavili su i portali Nezavisne, Infobijeljina, Republika, Večernje novosti, Alo, Srpska info, Ozren media, Balkan info, Hercegmedia, Romanija medija i Banjaluka (.net)

Uskraćujući informacije u naslovu, ovi su mediji objavili naslove čiji je ton senzacionalistički s obzirom na kontekst, odnosno nedavne tragične događaje u Srbiji. Način na koji su analizirani naslovi formulisani dodaje dramatičnost s obzirom na to da čitatelji i čitateljke iz njih mogu zaključiti da se radilo o incidentima u kojima je korišteno stvarno oružje. Osim privlačenja pažnje, ovakav pristup formulaciji naslova nema dodatnu informativnu vrijednost, pogotovo ako se uzme u obzir da je i prijetnja ili zastrašivanje plastičnim oružjem također ozbiljna i zabrinjavajuća situacija.

O eksploataciji tragedije u Beogradu kojoj su pribjegavali domaći i regionalni mediji u prethodnim danima Raskrinkavanje je pisalo u analizi 6.5.2023. godine. 

Shodno navedenom, naslove o incidentima u Obrenovcu i Skoplju u kojima su izostavljene informacije da se radilo o plastičnim pištoljima ocjenjujemo kao klikbejt i manipulisanje činjenicama.

Napomena:

16.5.2023: Portal Nezavisne novine je ispravio netačne navode u članku pa im dodajemo i ocjenu ispravljeno. 

12.5.2023: Portali Srbija danas, Drugačije i Srpska info su ispravili netačne navode u člancima pa im dodajemo i ocjene ispravljeno.

11.5.2023: Portali Alo i Telegraf su ispravili netačne navode u člancima pa im dodajemo i ocjene ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Alena Beširević Objavljeno: 10. 05. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 3 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Klikbejt
Klikbejt naslovi s “otkrićem” o osobinama maloljetnog napadača iz Beograda

Izjave sudskog vještaka, pozvanog da komentariše javno dostupne informacije...

Klikbejt
Analiza
Pregled sedmice: Lažne vijesti o vakcinama, izmišljene izjave političara i “prvenstvo” u seksu

U prethodnoj sedmici, Raskrinkavanje se bavilo navodima o vakcinaciji proti...

Lažna vijest
Ne, seks nije sport u Švedskoj

Neki mediji su objavili “vijest” da je Švedska prva zemlja koja je “registr...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me